Γνωρίζουμε τους Έλληνες game developers: OnSkull

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017, Συντάκτης Fallen Angel

Γνωρίζουμε τους Έλληνες game developers: OnSkull

Αφήνοντας πίσω μας το μακρινό παρελθόν και το πρώτο ελληνικό εμπορικό graphic adventure που κυκλοφόρησε, περνάμε στην OnSkull Software, μια τετραμελή ομάδα ανάπτυξης παιχνιδιών που προσμετράει μόλις οχτώ μήνες λειτουργίας. Μπορεί κάποτε η αγορά στη χώρα μας να ήταν αποτρεπτικά μικρή για να ακολουθήσει κάποιος επαγγελματικά το μονοπάτι του game development, αλλά πλέον, χάρη στην ψηφιακή διανομή, μπορείς να κάνεις το μεγάλο βήμα απευθυνόμενος στο παγκόσμιο αγοραστικό κοινό adventure games. Τα παιδιά στην OnSkull το τόλμησαν, και οι πρώτες αντιδράσεις της κοινότητας (ειδικά στην Αμερική) όχι μόνο τους αποζημιώνουν, αλλά τους δίνουν κι επιπλέον ελπίδα για το μέλλον. Ας τους γνωρίσουμε!

Η ομάδα απαρτίζεται από δύο προγραμματιστές και δύο artists, ενώ συμπληρώνεται από έναν στενό εξωτερικό συνεργάτη ο οποίος έχει αναλάβει τον ήχο. Ο πρώτος προγραμματιστής και ιδρυτής του studio είναι ο 23χρονος Αλέξανδρος Τ. ο οποίος διαμένει στο Τορόντο του Καναδά. Ασχολείται επαγγελματικά με το software development, ενώ στο Tales of Escape (το πρώτο παιχνίδι της εταιρείας που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω) έχει αναλάβει τα VR-specific κομμάτια του κώδικα και το γενικότερο codebase. Πηγαίνει φανατικά σε δωμάτια απόδρασης και δηλώνει ως αγαπημένα του adventure games τα Dishonored (θα μάθει, είναι μικρός ακόμη) και Firewatch. Ο έτερος προγραμματιστής της ομάδας είναι ο επίσης 23χρονος Αλέξανδρος Π. ο οποίος διαμένει στην Κρακοβία της Πολωνίας. Ασχολείται επαγγελματικά με το software development, ενώ στο Tales of Escape έχει αναλάβει τα nonVR κομμάτια του κώδικα και το level design. Δεν πηγαίνει σχεδόν ποτέ σε δωμάτια απόδρασης και προτιμά να περνά τον ελεύθερό του χρόνο παίζοντας adventure games. Ενώ ωρύεται πως το Dishonored δε θα έπρεπε να θεωρείται adventure, επιλέγει ως δικά του αγαπημένα τα Dreamfall: The Longest Journey και Life is Strange.


Οι δύο artists της ομάδας, αντίθετα, έχουν παραμείνει εντός των συνόρων και είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Ο 29χρονος Άγγελος Α. μένει στη Σταυρούπολη και ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία χαρακτήρων για βιντεοπαιχνίδια, ενώ για το Tales of Escape έχει αναλάβει τα 3D γραφικά και ό,τι άλλο προκύπτει σε γραφιστικά γενικότερα. Πηγαίνει σε δωμάτια απόδρασης μόνο όταν τον εξαναγκάζει η OnSkull και δηλώνει adventur-άς παλαιάς κοπής επιλέγοντας ως αγαπημένη του περιπέτεια το The Curse of Monkey Island. Η 24χρονη Βασιλική Ν., κάτοικος Ρετζικίου, συμπληρώνει τη νεοσύστατη ομάδα ανάπτυξης. Η Βασιλική μόλις αποφοίτησε από τη σχολή της Αρχιτεκτονικής και στο παιχνίδι ασχολείται με το σχεδιασμό τρισδιάστατου χώρου, την κίνηση του χρήστη μέσα σε αυτόν και τη σχεδίαση αντικειμένων αλληλεπίδρασης. Πηγαίνει σε δωμάτια απόδρασης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της OnSkull και διακρίνει ως προσωπικό της αγαπημένο το Sillent Hills, ενώ από adventure games αγάπησε τα Tomb Raider και The Neverhood.

Το πρώτο παιχνίδι της ομάδας, το Tales of Escape, είναι μια σειρά από ψηφιακά δωμάτια απόδρασης, γεμάτα γρίφους. Το πρώτο δωμάτιο κυκλοφορεί ήδη με το κωδικό όνομα Cold as Ice και υπόσχεται προκλητικούς και καλοστημένους γρίφους (κάτι που προσυπογράφει και η γράφουσα). Έχοντας πλήρη ελευθερία κινήσεων στον τρισδιάστατο κόσμο και αλληλεπίδραση με διάφορα αντικείμενα στο χώρο, οι παίχτες θα βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με παραδοσιακούς γρίφους δωματίων απόδρασης (τετραψήφιες κλειδαριές και κρυπτόλεξα) όσο και με ορισμένους σαφώς πιο adventur-ίστικους, μιας και η ελευθερία που παρέχει ο ψηφιακός κόσμος στους δημιουργούς δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη. Αυτό, όμως, που κάνει το Tales of Escape μια πολύ ελκυστική και πρωτότυπη εμπειρία για έναν adventurer είναι πως παρέχει τη δυνατότητα multiplayer στο αγαπημένο μας genre! Ήταν ένα από τα στοιχεία που η ομάδα αποφάσισε εξ αρχής και που πλέον πιστεύει πως αποτελεί το βασικό λόγο της επιτυχίας των δωματίων απόδρασης, ο παράγοντας «fun with friends» λύνοντας γρίφους. Μάλιστα, από τη στιγμή που θεώρησαν μονόδρομο το multiplayer, αποφάσισαν να κάνουν και cross-platform το παιχνίδι (δηλαδή να μπορεί να παίζει ταυτόχρονα κάποιος με PC ή με VR), θέλοντας να ενώσουν λίγο αυτές τις μέχρι πρότινος διαχωρισμένες κοινότητες.

Το Cold as Ice έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (προφανώς και στα Ελληνικά!), διαρκεί έως μία ώρα (ο διαθέσιμος χρόνος για να αποδράσεις) και παίζεται είτε solo είτε με ομάδα έως έξι ατόμων. Αν έχετε φίλους που θα θέλουν να σας ακολουθήσουν σε αυτή την περιπέτεια, μπορείτε να τους προσκαλέσετε να παίξετε μαζί. Αν δεν έχετε, μπορείτε να παίξετε με αγνώστους που είναι online και επίσης αναζητούν ομάδα. Αν πάλι θέλετε να παίξετε μόνοι σας, ασφαλώς μπορείτε, αλλά ίσως δε σας φτάσει η μία ώρα για να λύσετε όλους τους γρίφους και να αποκαλύψετε όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας, οπότε θα πρέπει να ξαναπαίξετε προσπερνώντας γρήγορα όσα είχατε ήδη ανακαλύψει.

Επειδή, όμως, δε σκοπεύουμε να σας αποκαλύψουμε τίποτε άλλο για το πολύ όμορφο αυτό παιχνίδι, ας επιστρέψουμε στους φιλόδοξους και πολλά υποσχόμενους OnSkull που απαντούν σε ορισμένες ερωτήσεις μας.

AdvAdv: Πώς γνωριστήκατε και πότε αποφασίσατε να συνεργαστείτε για την ανάπτυξη ενός adventur-ίστικου δωματίου απόδρασης;

Αλέξανδρος Τ.: Οι δυο Αλέξανδροι ήμασταν φίλοι (και συμμαθητές) από το Γυμνάσιο. Όταν πήρα το πτυχίο μου και σκεφτόμουν να ξεκινήσω να φτιάχνω παιχνίδια, ήταν το πρώτο άτομο που μου ήρθε στο μυαλό. Είμαστε και οι δύο προγραμματιστές όμως, οπότε αρχίσαμε να ψάχνουμε online για άτομα που ενδιαφέρονται και έτσι βρήκαμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Το adventure μας βγήκε κυρίως λόγο του πάθους μου για escape rooms και την έλλειψη mutliplayer τίτλου στο steam.

AdvAdv: Πολλοί φίλοι των games ονειρεύονται να ιδρύσουν κάποτε τη δική τους εταιρεία για την ανάπτυξη παιχνιδιών. Εσάς τι σας ώθησε στη μεγάλη απόφαση; Και τι θα συμβουλεύσατε όσους το ονειρεύονται, αλλά δεν το αποτολμούν;

ΑΤ: Τα παιχνίδια που φτιάχνουμε, τουλάχιστον προς στιγμήν, μπορούν να παιχτούν σε εικονική πραγματικότητα. Βλέποντας την καινούρια αυτή τεχνολογία, τις δυνατότητες που προσφέρει, καθώς και την έλλειψη τίτλων που θα θέλαμε να παίξουμε, πήραμε το θάρρος να ξεκινήσουμε κάτι που όλοι πάντα θέλαμε να κάνουμε.

Είναι αλήθεια ότι το να σου αρέσει να παίζεις παιχνίδια δεν φτάνει για να γίνεις game developer. Απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και δουλειά, αλλά αν σου αρέσει θα θέλεις να τα δώσεις και με το παραπάνω. Ο καλύτερος τρόπος να τεστάρεις τον εαυτό σου είναι τα game jam, όπου έχεις μερικές ώρες να φτιάξεις ένα παιχνίδι σε πλαίσια 'διαγωνισμού', πιστεύω είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να δοκιμάσουν μια φορά ακόμη και για πλάκα, ποτέ δεν ξέρεις.

AdvAdv: Με τα οικονομικά τι γίνεται; Θεωρείτε απαραίτητο το crowdfunding για να φέρετε εις πέρας τους στόχο σας μελλοντικά; Επίσης, το προαπαιτούμενο κεφάλαιο για το Cold as Ice υπήρξε προσωπική σας επένδυση ή καταφέρατε να διασφαλίσετε κάποια επιδότηση;

ΑΤ: Το Cold as Ice, καθώς και αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι προσωπική επένδυση, δεν δοκιμάσαμε ακόμη ούτε crowdfunding, ούτε έχουμε κάποια επιδότηση. Το αν θα συνεχίσουμε έτσι ή αν θα ψάξουμε για εναλλακτική εξαρτάται από το πώς θα τα πάει το Tales of Escape μέσα στους επόμενους μήνες.

AdvAdv: Η έδρα της εταιρείας είναι στον Καναδά και δύο από εσάς ήδη έχετε φύγει για το εξωτερικό. Πόσο δύσκολο θεωρείτε πως είναι για ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το Game development να παραμείνει στην Ελλάδα εν τω μέσω οικονομικής κρίσης;

ΑΤ: Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εταιριών με έδρα στην Ελλάδα. Αν θέλεις να ασχοληθείς με το game development στην Ελλάδα θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να δουλέψεις για εταιρία του εξωτερικού. Με το να παραμείνεις στην χώρα απλώς μειώνεις σημαντικά τον αριθμό εταιριών που θα συνεργαστούν μαζί σου, μιας και συνεργασία εξ'-αποστάσεως δεν είναι κάτι που επιθυμούν/επιτρέπουν πολλές εταιρίες.

AdvAdv: Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσετε στο σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση, του Cold as Ice;

ΑΤ: Πολλά από τα κομμάτια του παιχνιδιού μας πήραν αρκετό χρόνο να τα φτιάξουμε, άλλο χρονοβόρο και άλλο δύσκολο όμως. Αν έπρεπε να διαλέξω το πιο δύσκολο, θα έλεγα το mutliplayer. Όταν υπάρχει ένας παίκτης στο παιχνίδι σου, έχεις την τεράστια υποχρέωση να σκεφτείς κάθε τρόπο που θα μπορούσε να σου χαλάσει το παιχνίδι, όταν οι παίκτες γίνονται περισσότεροι υπάρχουν και τόσα περισσότερα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά.

AdvAdv: Από ιδέες πού βρισκόμαστε; Οι γρίφοι του Cold as Ice ήταν εξαιρετικοί. Έχετε κι άλλες ιδέες που περιμένουν τη σειρά τους για να δημοσιοποιηθούν, ή σκοπεύετε να συνάψετε συνεργασίες με εταιρείες escape rooms για τη μεταφορά υπαρκτών δωματίων στον ψηφιακό κόσμο;

ΑΤ: Το πρόβλημα μας αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος, έχουμε ιδέες για δεκάδες δωμάτια και γρίφους, αλλά μας παίρνει πολύ χρόνο να τα περάσουμε σε παιχνίδια. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε προσφορά συνεργασίας, αλλά σε αυτή την φάση δεν τις κυνηγάμε, μιας και έχουμε backlog από ιδέες που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε.

AdvAdv: Ποιο ήταν το feedback που πήρατε για το πρώτο δωμάτιο της σειράς Tales of Escape; Τι σας ευχαρίστησε και τι σας δυσαρέστησε από την ανταπόκριση του κόσμου;

ΑΤ: Το feedback που λάβαμε ήταν κατά κύριο λόγο θετικό και (ίσως πολύ πιο σημαντικό) εποικοδομητικό. Το Cold As Ice άλλαξε πολύ μέσα στον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του, με την βοήθεια της κοινότητας στο steam, προσθέσαμε και διορθώσαμε πολλά πράγματα. Αυτό που μας προβλημάτισε λίγο ήταν ότι είχαμε δύο αντίθετες κριτικές από τους παίκτες, κάποιοι ζητούσαν πιο δύσκολους γρίφους, ενώ άλλοι πιο εύκολους. Θα το περίμενε κανείς μιας και είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά μας ανάγκασε να κάτσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά το πως θα κινηθούμε.

AdvAdv: Πότε με το καλό να περιμένουμε το επόμενο δωμάτιο του Tales of Escape; Και ανά πόσο καιρό πιστεύετε πως θα έχουμε νέα κυκλοφορία;

ΑΤ: Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες περιμένουμε να έχουμε ένα μεγάλο content update για το Tales of Escape σε μορφή DLC. Μετά από αυτό το πλάνο δεν είναι 100% ορισμένο, ανάλογα με το mood της ομάδας και την επιτυχία του Tales of Escape, μπορεί να συνεχίσουμε με καινούρια δωμάτια ή να ξεκινήσουμε κάτι εντελώς καινούριο.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια