A New Beginning

  • Ebon Page
  • Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
More
21 Ιουλ 2011 16:33 #33246 by Ebon Page
A New Beginning was created by Ebon Page
A New Beginning

Πλανήτης Γη, έτος 2500. Ο άνθρωπος υπήρξε άπληστος, η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μετέτρεψαν την άλλοτε πράσινη Γη σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Η επιβίωση στην επιφάνεια της είναι πλέον αδύνατη, αναγκάζοντας τον λιγοστό πια ανθρώπινο πληθυσμό να ζει στα έγκατα της. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια επικείμενη ηλιακή έκρηξη απειλεί με πλήρη εξαφάνιση και τους τελευταίους ανθρώπους. Υπό αυτές τις συνθήκες ο άνθρωπος καλείται να κάνει αυτό που για τόσους αιώνες επιδεικτικά ανέβαλε και αδιαφορούσε. Να δράσει πριν να είναι τελείως αργά. Να κάνει ένα τελευταίο βήμα. Ένα βήμα προς τα πίσω? στο παρελθόν.

Κάπως έτσι ξεκινάει το νέο παιχνίδι της Daedalic Entertainment με τίτλο «A New Beginning». Το παιχνίδι ανοίγει παρουσιάζοντας μας ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της γης. Οι τελευταίοι άνθρωποι του πλανήτη θέτουν σε ενέργεια το τελευταίο τους σχέδιο. Το σχέδιο με το κωδικό όνομα ?Phoenix?. Μια ομάδα επιστημόνων καλείται να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν σε ένα χρονικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας οπού ακόμα δεν έχει επέλθει πλήρης οικολογική καταστροφή και η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, προσπαθώντας να πείσει τους ανθρώπους πως υπάρχουν εναλλακτικές οικολογικές πηγές ενέργειας και πως αν δεν αλλάξουν τρόπο ζωής η γη θα καταστραφεί.

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε 8 κεφάλαια και ξεκινάει με ένα πρόλογο, (που αποτελεί και το tutorial) τοποθετημένος χρονικά στην δεκαετία του ʼ80, μέσα από τον οποίο γνωρίζουμε έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού τον επιστήμονα Bent Svensson. Μέσα από τον πρόλογο σιγά-σιγά μαθαίνουμε το παρελθόν του ήρωα μας, ο οποίος είναι ένας επιστήμονας που είχε αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στην μελέτη μιας εναλλακτικής μορφής ενέργειας με βάση την άλγη. Παρʼ αυτά για διάφορους λόγους πλέον έχει αποτραβηχτεί από την μελέτη και ζει απομονωμένος σε μια καλύβα κάπου στην Νορβηγία. Προς το τέλος του προλόγου εμφανίζεται και ο δεύτερος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, η Fay, μια μυστηριώδης γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως είναι από το μέλλον.

Στόχος της Fay είναι να προειδοποιήσει τον Bent για την μελλοντική οικολογική καταστροφή και να τον πείσει να επιστρέψει στις μελέτες του και πως η άλγη του αποτελεί μια βιώσιμη μορφή εναλλακτικής ενέργειας. Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια του παιχνιδιού θα επισκεφθούμε διάφορες τοποθεσίες και χρονικές περιόδους, άλλοτε χειριζόμενοι τον Bent και άλλοτε την Fay.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για την ιστορία-σενάριο του παιχνιδιού μιας και αποτελεί το πιο δυνατό σημείο του τίτλου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά ? Interface:

Το ?A New Beginning? είναι ένα κλασικό point & click 2.5D adventure που θυμίσει τα Runaway και τα πρώτα 2 Broken Sword. Στο αρχικό μενού του παιχνιδιού έχουμε τις κλασικές επιλογές για να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι, να κάνουμε save & load. Μέσα από την επιλογή options δυστυχώς μας δίνονται λίγες δυνατότητες για να παραμετροποιήσουμε το παιχνίδι μας. Ουσιαστικά μα δίνονται μόνο επιλογές για την ένταση των ήχων και για την εμφάνιση ή όχι των υποτίτλων. Λάμπει δια της απουσίας της η δυνατότητα επιλογής ανάλυσης και επιλογής αναλογίας διαστάσεων της οθόνης. Με λίγα λόγια το παιχνίδι τρέχει σε αναλογία 4:3, αναγκάζοντας όσους διαθέτουν widescreen οθόνες να βλέπουν δεξιά και αριστερά μαύρες μπάρες. Θεωρώ πως η έλλειψη υποστήριξης widescreen εν έτει 2011 είναι απαράδεκτη. Λύση για το πρόβλημα αυτό μπορείτε να βρείτε στο αντιστοιχο θεμα που υπάρχει στο φορουμ ( adventureadvocate.gr/forums/view ... =11&t=2418 )

Ξεκινώντας το παιχνίδι θα παίξουμε έναν πρόλογο-tutorial όπου εξηγούνται οι βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού. Κινούμε τον χαρακτήρα μας κάνοντας αριστερό κλικ, ενώ κάνοντας διπλό κλικ σε κάποια έξοδο της οθόνης αυτή γίνεται άμεσα. Σέρνοντας τον κέρσορα μας πάνω σε ένα hotspot βλέπουμε μια μικρή περιγραφή, ενώ για να δράσουμε με το hotspot αυτό πρέπει να έχουμε διαρκώς πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται ένα κυκλικό μενού με τις διαθέσιμες επιλογές (examine, take, search κτλ). Προσωπικά βρήκα αρκετά δύσχρηστη αυτή την λειτουργία. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως ενώ μπορούμε να δράσουμε πάνω σε αρκετά hotspot με κάποιο αντικείμενο που έχουμε στο inventory μας, παρʼ αυτά το παιχνίδι δεν μας εμφανίζει κάποια επιλογή που να το κάνει ξεκάθαρο. Π.χ. ο κέρσορας μας δεν μετατρέπεται σε γρανάζι όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα adventures. Έτσι μερικές φορές μπορεί να μας διαφύγει κάτι και να κολλήσουμε για αρκετή ώρα σε κάποια σημεία.

Πατώντας το πλήκτρο ?space? εμφανίζονται όλα τα hotspots στην οθόνη, ενώ κατά την διάρκεια διαλόγων κάνοντας είτε δεξί, είτε αριστερό κλικ γίνεται skip. Κάνοντας δεξί κλικ οπουδήποτε μπορούμε να εμφανίσουμε ή να κρύψουμε το inventory μας στο κάτω μέρος της οθόνης.

Γραφικά ? Ήχος ? Ατμόσφαιρα:

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όλα σχεδιασμένα στο χέρι και η τεχνοτροπία τους θυμίζει αυτά των Runaway. Έχουν έντονο χρωματισμό και σε γενικές γραμμές είναι όμορφα και αρκετά λεπτομερή, με όμορφους φωτισμούς και σκιές. Παρʼ αυτά θα ήθελα λίγη περισσότερη κίνηση στο background. Υπάρχει βέβαια, αλλά είναι πολύ μηχανική. Έτσι θα δούμε έντομα ή ζωάκια να περιφέρονται, να υπάρχει κίνηση στο νερό, οχήματα που κινούνται κτλ.

Δυστυχώς ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν είναι τόσο λεπτομερής κάνοντας τους να πιξελιάζουν, ενώ και η κίνηση τους είναι λίγο μονοκόμματη.

Οι cutscenes του παιχνιδιού έχουν την μορφή κόμικς παρουσιάζοντας την εξέλιξη καρέ-καρέ. Είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα, διαθέτοντας και κίνηση σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο ήχος. Ο ήχος είναι ίσως το χειρότερο στοιχείο του παιχνιδιού. Μιλάω για τις ομιλίες. Είναι από τις πιο κακές που έχω ακούσει σε παιχνίδι. Μηδενική εκφραστικότητα. Δίνεται η εντύπωση πως οι ηθοποιοί απλά διάβαζαν το κείμενο από ένα κομμάτι χαρτί δίχως να έχουν μπροστά τους την εκάστοτε κατάσταση/εικόνα του παιχνιδιού. Είτε διαδραματίζεται μια σκηνή κινδύνου, ένας τσακωμός, διατυπώνεται μια ειρωνεία, όλες οι ατάκες έχουν το ίδιο ηχόχρωμα. Πραγματικά στον τομέα του ήχου το παιχνίδι παίρνει κάτω από την βάση.

Τώρα όσον αφορά το soundtrack, ευτυχώς είναι σε καλύτερο επίπεδο. Δίχως να είναι κάτι φοβερό, παρʼ αυτά σε σκηνές έντασης κτλ ακούμε το μουσικό θέμα να κορυφώνεται και να δένει με την υπόθεση.

Γρίφοι ? Gameplay:

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι κατά κύριο λόγω inventory based. Έτσι καλούμαστε να συλλέξουμε διάφορα αντικείμενα, να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους και με αυτά να δράσουμε σε διάφορα hotspots για να προχωρήσει η υπόθεση. Σε γενικές γραμμές οι γρίφοι δεν είναι δύσκολοι, ούτε χρειάζεται να κάνεις άλματα λογικής για να λύσεις κάποιον από αυτούς, ενώ δεν χρειάζεται να μετακινηθείς σε μακρινές περιοχές για να βρεις κάτι και να λύσεις ένα γρίφο. Όπου εμφανίζεται ένας γρίφος συνήθως η λύση του βρίσκεται στις 2-3 οθόνες/περιοχές γύρω από αυτόν και με όσα αντικείμενα υπάρχουν στις περιοχές αυτές. Η «δυσκολία» τους έγκειται στο ότι κάποιες φορές μπορεί να σου ξεφύγει ένα hotspot ή να ξεχάσεις πως μπορείς να δράσεις κάπου παρʼ όλο που αυτό δεν είναι εμφανές.

Επίσης υπάρχουν και μερικοί γρίφοι που δεν έχουν να κάνουν με τα αντικείμενα στο inventory σου και θεωρούνται πιο δύσκολοι από το παιχνίδι. Σʼ αυτούς μετά από μικρό χρονικό διάστημα εμφανίζεται ένα κουμπί στην οθόνη μας που άμα το πατήσει κανείς ο γρίφος λύνεται αυτόματα. Αυτό αν και είναι μια καλή προσθήκη για όσους δεν έχουν υπομονή, έχει το μειονέκτημα πως δεν μας δείχνει ποια ήταν τελικά τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να λυθεί ο γρίφος. Προσωπικά χρησιμοποίησα μια φορά την δυνατότητα αυτή για να προσπεράσω τον γρίφο με την απενεργοποίηση μια βόμβας που πραγματικά όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να τον λύσω.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ένα πολύ ωραίο στοιχείο που σε κάποιες στιγμές εμφανίζεται. Τα πρώτα κεφάλαια του παιχνιδιού αποτελούν μια αφήγηση γεγονότων της Fay προς τον Bent, οπότε σε μερικά σημεία εκεί που παίζουμε θα δούμε τον Bent να κάνει σχόλια για κάτι που κάναμε το οποίο φαντάζει εξωπραγματικό γιʼ αυτόν ή θα σχολιάσει αρνητικά αν κάνουμε κάτι παράλογο για την λύση ενός γρίφου. Πράγματι ένα πολύ ωραίο στοιχείο της αφήγησης της ιστορίας.

Προβλήματα:

Θα ανοίξω μια νέα παράγραφο για τα προβλήματα του παιχνιδιού. Δυστυχώς το A New Beginning είναι ένα παιχνίδι με πολλά προβλήματα. Και δεν αναφέρομαι σε bugs, αλλά σε προχειροδουλειά σε αρκετούς τομείς. Δεν ξέρω πως είναι η γερμανική έκδοση του παιχνιδιού, αλλά η μεταφορά του στα αγγλικά είναι πρόχειρη. Έτσι θα συναντήσουμε αρκετά ορθογραφικά λάθη στους υπότιτλους, ενώ το πιο χτυπητό από όλα είναι πως δεν έχει γίνει καθόλου lip-synch κατά την μεταφορά του στην αγγλική. Έτσι θα δούμε τα χείλη τω ηρώων να ανοιγοκλείνουν ενώ δεν ακούμε τίποτα και κάπου μετά να μπαίνει με καθυστέρηση ο ήχος ή το αντίθετο.

Συνάντησα σε τρία σημεία στο παιχνίδι δρώντας με ένα hotspot πως δεν έχει γίνει αγγλική μετάφραση και ακούγεται στα γερμανικά ο ήχος. Ενώ σε δύο άλλα σημεία το κείμενο περιγραφής των hotspots ήταν στην? ιταλική γλώσσα.

Επίσης, μερικές φορές κατά την συνομιλία μας με διάφορους χαρακτήρες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε απαντήσεις. Κάποιες από τις απαντήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως αν επιλέξουμε κάποια, αυτομάτως η άλλη θα εξαφανιστεί ως επιλογή. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει πάντα.

Έχω ήδη αναφερθεί στην κακή απόδοση των ομιλιών, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν σπασίματα στο ήχο. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε την έλλειψη υποστήριξης widescreen και τους κακοσχεδιασμένους χαρακτήρες, ε δεν είναι και λίγα.

Τελικές σκέψεις:

Αυτά τα προβλήματα που δυστυχώς λόγο της φύσης τους παρουσιάζονται και είναι εμφανή καθʼ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία που αποκομίζει ο παίκτης. Ειδικά στην αρχή είναι τόσο χτυπητά και ενοχλητικά που σκέφτηκα μέχρι και να παρατήσω το παιχνίδι περιμένοντας κάποιο patch. Ευτυχώς, όμως, δεν το έκανα.

Και αυτό γιατί εκεί που το A New Beginning λάμπει και αποζημιώνει τον παίκτη είναι η καθηλωτική του ιστορία. Πέρα από το ότι θέλεις να μάθεις τι γίνεται παρακάτω, θεωρώ πως το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, θέτει προβληματισμούς γύρω από την οικολογία και το μέλλον του πλανήτη μας και κατορθώνει να μας δείξει πως αν θέλουμε υπάρχουν λύσεις και μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή.

Βαθμολογία: 7/10

System Rquirements:
*OS: Windows XP/ Windows Vista/ Windows 7
*Processor: Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+
*Memory Ram: 2 GB
*Hard Disk Space: 3.5 GB Free
*Video: nVdia GeForce 8800 GS / ATI Radeon X800 XT Platinum
*Sound Card: DirectX Compatible
*DirectX: 9
*Keyboard / Mouse

Έπαιξα το παιχνίδι σε win7 64bit, διπύρηνο Intel E6400, 4 GB RAM, HD6850 και δεν παρατήρησα κολλήματα ή crashes. Ούτε συνάντησα κάποιο bug.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
21 Ιουλ 2011 16:59 #33247 by shodan
Replied by shodan on topic Re: A New Beginning
Ωραίο review φίλε Ebon. Το παιχνιδάκι θέλω να το δοκιμάσω μόνο και μόνο γιατί η συγκεριμένη εταιρεία ότι κάνει το κάνει με μεράκι. Τα προβλήματα που αναφέρεις στον τομέα του ήχου και διαλόγων φυσικά είναι μεγάλο θέμα και απορώ πως το αφήσαν έτσι. Έπρεπε να γίνει πιο προσεκτική μεταφορά στην αγγλική γλώσσα. Κρίμα γιατί σαν εταιρεία έχει προοπτικές.

"Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?"
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
21 Ιουλ 2011 17:50 #33248 by crocark
Replied by crocark on topic Re: A New Beginning
Να ξεκινήσω, σχολιάζοντας το review. Εξαιρετικό Ebon Page. Εξαιρετικό ...
Αντιγράφοντας λίγο το φίλο μου το shodan, "το παιχνιδάκι θέλω να το δοκιμάσω μόνο και μόνο γιατί η συγκεριμένη εταιρεία" (και συνεχίζω) είναι η πιο αγαπημένη μου στο χώρο :wink: Ναι καλά ... :lol: Να σοβαρευτώ όμως και να πω πως μ' αυτά που περιγράφεις στο πρώτο μισό του review, μου κίνησες φοβερά την περιέργεια μιας και φαίνεται πως το παιχνίδι αντλεί θεματολογία από μια αγαπημένη σ' εμένα κατηγορία. Να προσθέσω πως κάποια από τα αρνητικά που περιγράφεις με ενοχλούν εξίσου όταν τα συναντώ σε παιχνίδια. Η αναλογία 4:3 φυσικά δεν είναι ένα από αυτά. Θα μπορούσα πιθανότατα να παίξω το παιχνίδι ακόμη και windowed. Μπαίνει λοιπόν στη λίστα με τα προσεχώς, παρόλο που αυτό μπορεί να το τοποθετήσει δυο χρόνια μετά - όχι τίποτα, αλλά εδώ κι ένα μήνα ξεκίνησα αποτοξίνωση. Το μόνο που θέλω εγώ από το παιχνίδι, είναι να έχει μέτρο στο συναίσθημα και τη συγκίνηση. Δεν τα μπορώ τα μυξοκλάματα.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
21 Ιουλ 2011 20:14 #33249 by Dream Specialist
Replied by Dream Specialist on topic Re: A New Beginning

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όλα σχεδιασμένα στο χέρι και η τεχνοτροπία τους θυμίζει αυτά των Runaway. Έχουν έντονο χρωματισμό και σε γενικές γραμμές είναι όμορφα και αρκετά λεπτομερή, με όμορφους φωτισμούς και σκιές.

Ταιριάζουν τα γραφικά με την ιστορία και το όλο setting;
Είναι μια απορία-επιφύλαξη που έχω από τη πρώτη στιγμή.

Ωραίο review. :)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • Ebon Page
  • Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
More
21 Ιουλ 2011 20:54 #33250 by Ebon Page
Replied by Ebon Page on topic Re: A New Beginning
Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

@Dream_specialist:

Τα γραφικά δένουν μια χαρα με την εκάστοτε τοποθεσία οπου εξελίσσεται η ιστορία.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
22 Ιουλ 2011 11:10 #33254 by Dream Specialist
Replied by Dream Specialist on topic Re: A New Beginning
Όχι, όχι, δεν αναρωτιέμαι αν δένουν με τις τοποθεσίες αλλά με την υπόθεση γιατί αυτό το στυλ γραφικών μου κάνει πολύ χαρούμενο και δεν ξέρω αν γενικά κολλάει με αυτό που αποκαλείς 'εφιαλτικό σενάριο'.
Πάντως για να μην αναφέρεις κάτι μάλλον δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Τέσπα, το παιχνίδι θα το παίξω όπως και δήποτε αλλά να μέχρι τότε με κάτι τρώγομαι. :D

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
09 Αυγ 2011 17:11 #33372 by crocark
Replied by crocark on topic Re: A New Beginning
Πάντως πρέπει να 'χει γίνει ψιλοχαμός με το εν λόγω παιχνίδι περιπέτειας. Από το zavvi μου είπανε σήμερα σε ένα μήνα. Τι έγινε; Μόνο εγώ πηγαίνω θάλασσα; Όλοι οι άλλοι βαλθήκατε να το εξαντλήσετε;

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
22 Αυγ 2011 19:00 #33489 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: A New Beginning
Καταρχήν Ebon, συγχαρητήρια για το υπέροχο review σου.

Και εμένα το παιγνίδι με ξετρέλανε, έχει όλα μα όλα τα πράγματα που ζητάω σε ένα παιγνίδι, άπαικτο σενάριο και πόσο τρομακτικό που θα μπορούσε να είναι μια αλήθεια και όχι τόσο μακρινή. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να ζω χωρίς αέρα, θάλασσα, γλάρους, νερό, φυτά και ας πατούσα τα κακάκια από τα σκυλάκια στα πεζοδρόμια. Μόνο ο πλανήτης μας να είχε επιβιώσει.

Τα γραφικά τέλεια το ίδιο και ο ήχος και οι γρίφοι λογικοί για εμένα το παιγνίδι είναι το παιγνίδι της χρονιάς εύγε Daedalic σε ευχαριστώ πέρασα ένα υπέροχο καλοκαίρι χάρη σε εσένα :wink:

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • Castledoque
  • Castledoque's Avatar
  • Offline
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
26 Ιαν 2012 11:50 #35801 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: A New Beginning
Τι παιχνιδάρα είναι αυτή!!! :D
Είχα το A NEW BEGINNING στο σκληρό δίσκο από το καλοκαίρι κι εδώ και δυο-τρεις μέρες εδέησα να το αρχίσω. Προκειται για εξαιρετικό παιχνίδι. Μου έχει μείνει μόνο το τελευταίο κεφάλαιο. Αν δε γίνει καμιά ξαφνική βλακεία στο φινάλε θα μου αφήσει άριστες εντυπώσεις. Θα επανέλθω με την τελική άποψη.

Edit: Το τέλειωσα και ήταν όντως παιχνιδάρα. :D Το φινάλε ήταν πανέξυπνο. Το μόνο που μπορώ να προσάψω στο τέλος του παιχνιδιού ήταν πως ενώ θα μπορούσε να είναι συγκλονιστικό ήταν απλώς καταπληκτικό. Γρίφοι, ατμόσφαιρα, χαρακτήρες, πλοκή όλα εξαιρετικά. Μόνο αυτή η πρωταγωνίστρια η Faye: ωραία σαν ηχόχρωμα η φωνή της, αλλά η ηθοποιός που την έπαιζε πρέπει να ήταν εντελώς ατάλαντη, δεν έβγαζε ούτε ίχνος συναισθήματος. :neutral: Δεν πειράζει, κατά τα άλλα παιχνιδάρα, είπαμε... :!:
Μετά από αυτό έχω πολλές προσδοκίες από το Deponia.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
04 Ιουλ 2012 22:20 #38137 by holdyourlight
Replied by holdyourlight on topic Re: A New Beginning
Να'μαι και εγώ που μόλις τέλειωσα το A New Beginning.

Δοκίμασα το demo περίπου πριν έναν χρόνο και πραγματικά με ενθουσίασε: Από την πρώτη μόλις σκηνή ήξερα ότι θα μου αρέσει, αφού τα γραφικά, τα αλά-comic cut scenes, η γενική ατμόσφαιρα και το interface μίλησαν κατευθείαν στο "εγώ" μου!

Δηλώνω ένοχος για το ότι ξεκίνησα το A New Beginning πριν 5 μήνες περίπου, αλλά κυρίως λόγω ενός εθισμού που λέγεται Starcraft 2, το προχωρούσα με πολύ αργούς ρυθμούς. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν οφείλονταν στην ποιότητά του. Ό,τι λάτρεψα στο demo, δεν με απογοήτευσε στην full version. Σχεδόν όλα τα στοιχεία που μου αρέσουν σε ένα story-driven adventure, βρίσκονται εδώ:

Τα γραφικά και η γενικότερη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, είναι αυτό που λέμε "totally me", δεν σημαίνει όμως ότι θα αρέσουν και σε όλους. Απλά είναι αυτό το ιδιαίτερο nostalgia feel που ήταν παρόν και στο άλλο μινι αριστούργημα της εταιρείας (Edna and Harvey) που μου έκανα από την αρχή κλικ.

Το voice acting εμένα μου άρεσε, δεν ξέρω γιατί όχι σε εσάς. Το lip synch που αναφέρεστε ως πρόβλημα, όντως υπάρχει αλλά σκεφτείτε πως σε "ζωγραφισμένα στο χέρι" γραφικά θα ήταν τρομερά δύσκολο να τα σχεδιάσουν από την αρχή για κάθε γλώσσα!

Το ίδιο σκέφτομαι και για την σταθερή αναλογία οθόνης (4:3). Εφόσον τα backgrounds είναι έτοιμα, σε μία 16:9 ρύθμιση είτε θα παραμορφονόταν, είτε θα έπρεπε να ζωγραφιστούν μιας εξαρχής για 16:9 κάτι όμως που θα προκαλούσε προβλήματα στις 4:3 οθόνες! Φαντάζομαι πως οι δημιουργοί έπρεπε να πάρουν αυτή την δύσκολη απόφαση και τελικά διάλεξαν 4:3. Σκεφτείτε το. Μιλάμε για φωτογραφικά backgrounds που δεν είναι τόσο ευέλικτα όπως τα 3d. Εγώ πάντως μετά από 5 λεπτά δεν έβλεπα καν τις μαύρες μπάρες.

Επίσης πολύ μου άρεσε το interface του A New Beginning. Λιτό, εύχρηστο και με το πάντα χρήσιμο hot-spot finder. Όσον αφορά την μουσική, σίγουρα δεν είναι αξιοπρόσεχτη, αλλά είναι λιτή και ατμοσφαιρική, όπως πρέπει.

Όσον αφορά την ιστορία, θα συμφωνήσω ότι αποτελεί το δυνατό σημείο του A New Beginning (μαζί με την γενικότερη ατμόσφαιρά του) και δεν θα προσθέσω κάτι άλλο.

Αν έχω ένα μικρό παράπονο, αυτό αφορά μάλλον την γραμμικότητα της ιστορίας και τους σχετικά απλούς γρίφους. Θα προτιμούσα το παιχνίδι να περιλαμβάνει μεγαλύτερες τοποθεσίες, με πιο πολύπλοκους γρίφους. Για μένα σε αυτό τον τομέα το απόλυτο πρότυπο είναι το Δεύτερο Έτος του Grim Fandango. Οι 4 (αν θυμάμαι καλά) δύκολοι γρίφοι του A New Beginning μπορούν να παρακαμφθούν με το κουμπάκι "skip". Πολύ έξυπνο εκ μέρους των δημιουργούν που δεν θέλανε τους παίχτες να εκσφεντονίζουν πληκτρολόγια στην 4:3 οθόνη τους :wink: αν και ομολογουμένως το κουμπάκι skip είναι λίγο mood killer.

Αυτά εν ολίγεις, το A New Beginning μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και νομίζω μπαίνει στην Top-10 λίστα μου των Story Adventures με έναν βαθμό, ας πούμε 8/10. Μπράβο και πάλι Daedalic!

My Top 10:

1) Riven 2) Grim Fandango 3) URU 4) The Longest Journey 5) Schizm
6) Rhem 1-4 7) Riddle Of The Sphinx 8) Myst 9) The Secret Of Monkey Island 10) Sanitarium


... and my own adventure game: <!-- m --> somepeaceofmindgame.blogspot.gr <!-- m -->

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
01 Δεκ 2013 16:02 #41285 by maladroid
New Beginning ολοκληρώθηκε. Αρκετά μεγάλο παιχνίδι, το χόρτασα χωρίς να με κουράσει. Δεν χρονομετρούσα γιατί το έχω αγορασμένο από GOG (όχι Steam) οπότε δεν μπορώ να δω κάπου πόσες ώρες μου πήρε αλλά πρέπει να ασχολήθηκα τουλάχιστον ένα 12ωρο, πιθανώς και λίγο παραπάνω. Γενικά οι γρίφοι στο 85% του παιχνιδιού είναι πολύ straightforward, η μοναδική βοήθεια που χρειάστηκα ήταν το πλήκτρο των hotspots σε κάποια σημεία κι αυτό επειδή βαριέμαι το pixel-hunting. Υπάρχουν 2-3 πιο ζόρικα puzzles, όπως αυτό με τα κυάλια ή το άλλο με τις δεξαμενές νερού λίγο πριν το τέλος. Γενικά το παιχνίδι είναι δίκαιο, όλα λύνονται με παρατήρηση και αξιολόγηση των όσων βλέπεις, μερικά ακόμα και προτού καταλάβεις τι σου ζητάει το game.

Τη χειρότερη εντύπωση, πέρα από το κακό voice-acting (λίιιιγο άρχισα να το συνηθίζω προς το τέλος αλλά και πάλι οι δραματικές κορυφώσεις προδίδουν τον ερασιτεχνισμό των ηθοποιών), μου έκανε η γενικότερη αίσθηση unpolished που βγάζει το παιχνίδι. Δηλαδή αν αυτό που έπαιξα ήταν το νοικοκυρεμένο Director's Cut, τρομάζω να σκεφτώ τι χάος επικρατούσε στο vanilla. Σκόρπια ρήματα ενέργειας σε άλλες γλώσσες (ρώσικα μου φάνηκαν), το μόνιμο glitch-άκι στους διαλόγους που ο κέρσορας δεν εξαφανίζεται όσο μιλάνε και δεν είσαι σίγουρος ότι τελείωσαν, κανά-δυο σκηνικά που κόλλησε το pathfinding κι ένα υποχρεωτικό quit με Alt-Tab γιατί σκάλωσε ο κέρσορας και δεν κουνιότανε. Το αποκορύφωμα ήταν, όμως, ότι από το σημείο που βρισκόμουνα πριν κάνω το πρώτο ποστ εδώ (τυχαίο;) κι έκτοτε, το παιχνίδι δεν με άφηνε να ξανασώσω! Έκανα quit με πόνο ψυχής κάθε φορά, φοβούμενος ότι θα πρέπει να ξαναπαίζω από το προηγούμενο save αλλά ΕΥΤΥΧΩΣ το παιχνίδι κάνει, κατά τα φαινόμενα, ένα κρυφό autosave το οποίο ανακαλείται πατώντας Continue στο κεντρικό μενού, αντί για Load. Συνεπώς, αν πάθετε τα ίδια με μένα και το Save πάψει να δουλεύει, κάντε κανονικά Quit και όταν ξαναμπείτε Continue. Δούλεψε και στο σημείο που έκανα αναγκαστική έξοδο λόγω του κολλημένου κέρσορα, οπότε δεν ξαναέπαιξα ούτε δευτερόλεπτο. Thank God, Jesus and Santa Claus.

No good deed goes unpunished

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum