Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls

Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 24 Νοε 2012 15:42 #40428

 • outcry
 • outcry's Avatar
 • OFFLINE
 • Walker Survivor
 • Posts: 437
Γενικές πληροφορίες
Δημιούργημα του Steve Meretzky, πρώην μέλους της μυθικής Infocom, και της Legend Entertainment, που ιδρύθηκε με σκοπό να συνεχίσει τη δουλειά της Infocom που άφησε χρόνους. Είναι το πρώτο παιχνίδι της Legend με το οποίο καταπιάστηκα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πολλά.

Τα βασικά και θεμελιώδη, μέρος α'
-Look at me.
-You're one scrawny sorcerer, you're one nerdy sorcerer, but mostly you're one horny sorcerer.
Αυτό είναι και το ζουμί του παιχνιδιού.
Είμαι ο Ernie Eaglebeek και όλα τα παραπάνω. Ο δαιμόνιος πατριός μου μ'έχει κλειδωμένο στη σοφίτα, έχει βγει να τα τσούξει, κι όταν επιστρέψει θα με κάνει μαύρο στο ξύλο, έτσι χωρίς λόγο. Παρά τη κατάστασή μου, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι τα κορίτσια (το Κορίτσι), οι έρωτες (ο Έρωτας) και τα πάρτυ. Η αίτηση για το πανεπιστήμιο των μάγων (πιστεύω ότι) θα μου τα προσφέρει όλα αυτά. Πρέπει όμως να το σκάσω με κάποιο τρόπο από εδώ.
Όταν τα καταφέρω όλα θα είναι καλύτερα και θα κυλούν ομαλά. Όλα, μέχρι τη τρομοκρατική επίθεση που σκοπό έχει να τινάξει το πανεπιστήμιο, και όχι μόνο, στον αέρα (μέσω της φοβερής και τρομερής, The Great Appliance). Και μόνο που το σκέφτομαι φοβάμαι. Όμως, χμμμ, αν καταφέρω να αποτρέψω τη καταστροφή, τότε η Lola, το κορίτσι των ονείρων μου που δε θυμάται καν τ'όνομά μου, θα με δει σαν ήρωα και θα τη κάνω δική μου. Σωστά? Μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Όλη η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη Peloria που αποτελείται από πολλά νησιά και περιβάλλεται από ωκεανό, τον διάσημο Fizzbuttle Ocean.
Φαντάζει πολύ απλό το σενάριο αλλά δεν είναι. Η βασική ιστορία είναι απλή αν και έχει πολλές πολλές ανατροπές στο τέλος. Αυτό όμως που τη ξεχωρίζει από μια απλή ιστορία με μάγους, τρομοκράτες και γυναίκες είναι η πρόζα. Οι περιγραφές είναι εκπληκτικές, τα κείμενα, αν και μεγαλούτσικα, σπουδαία. Κάπου είχα διαβάσει ότι τα adventure της Legend είναι σα καλογραμμένα βιβλία. Δε ξέρω για τα υπόλοιπα αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι 100% σαν ένα πανέμορφο κωμικό βιβλίο. Διάλογοι υπάρχουν λίγοι και ξεκαρδιστικοί.

Οπτικοακουστικά θεάματα
Πανέμορφα γραφικά, καλοσχεδιασμένοι 3d χαρακτήρες μέσα σε επιβλητικά 2d περιβάλλοντα και όλα αυτά σε full HD. Όχι. Και ευτυχώς όχι γιατί θα ξεχάσουμε τι είναι adventure τελικά. Τα γραφικά περιορίζονται σε στατικές EGA εικόνες παρ'όλο που εκείνη την εποχή (1990) είχαν κυκλοφορήσει πολλά adventures με σπουδαία γραφικά (King's Quest 5 κ.ά.). Οι εικόνες είναι καλοσχεδιασμένες και με αρκετές λεπτομέρειες αλλά δεν έχετε να περιμένετε τίποτα σπουδαίο.
Το ίδιο και η μουσική. Υπάρχει σε ελάχιστα σημεία (στην έναρξη κάθε κεφαλαίου, στην χρήση κάποιου μαγικού κλπ) και δε προσφέρει τίποτα.

Γύρω-γύρω
Ο χειρισμός είναι αρκετά ιδιόμορφος. Ουσιαστικά είναι συνδυασμός point and click (προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τα σημεία των καιρών) και text adventure (μένοντας πιστοί σ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα). Στην οθόνη του παιχνιδιού αριστερά υπάρχουν δύο λίστες. Η μία με ρήματα και η άλλη με ουσιαστικά. Σημειώνω ότι (σχεδόν) όλες οι λέξεις που θα χρειαστείτε είναι αυτές που υπάρχουν στις δύο λίστες, αποτρέποντας έτσι το γνωστό πρόβλημα "ποια λέξη να θέλει, ποια λέξη να θέλει". Με το ποντίκι και το αριστερό κλικ γίνονται όλα, πρώτα κλικ στο ρήμα, μετά στη πρόθεση (οι επιλογές εμφανίζονται αυτόματα) και τέλος στο αντικείμενο. Επίσης με αριστερό κλικ στην εικόνα ενεργοποιείται αυτόματα η εντολή look at. Προσωπικά το είδα ως text adventure (real men do it on keyboard only) μιας που ο άλλος τρόπος είναι αρκετά κουραστικός. Σημειώνω το εξής σημαντικό. Για τους hardcore, υπάρχει επιλογή να εξαφανιστεί η εικόνα και να αντικατασταθεί με σκέτο κείμενο. Επίσης υπάρχει επιλογή για να δούμε τον, ωραιότατο, χάρτη της εκάστοτε τοποθεσίας. Για το text mode υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, όπως η εντολή oops και η αποφυγή περιττών λέξεων, αλλά μια τέτοια ανάλυση θέλει χρόνο και κόπο. Για τα περαιτέρω υπάρχει το (φυσικά) πολύ επεξηγηματικό manual.
Τέλος, υπάρχουν δύο modes, το nice (για τις αδερφές) και το naughty (για τους άντρες). Το έπαιξα αρχικά στο naughty (επειδή είμαι άντρας) και μετά στο nice (χμμ). Νομίζω αυτή είναι και η κατάλληλη σειρά. Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο γενικότερο στυλ αλλά και στο πως σε αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Εξαρτάται τι προτιμά κανείς, να της πλένει τα πιάτα ή να της κάνει άλλα σπουδαία πράγματα. Οι συγκρίσεις των δυο mode είναι σπαρταριστές. Πάντως ο βασικός σεναριακός κορμός παραμένει αναλλοίωτος.

Τα βασικά και θεμελιώδη, μέρος β'
Αυτά είναι. Μαγεία. Πραγματική. 3 ώρες μόνο για το πρώτο, τύπου tutorial, κεφάλαιο. Συνολικά πέρασα με τη παρέα του γύρω στους 3 μήνες χωρίς όμως να ασχολούμαι καθημερινά ή πολλές ώρες. Αρχικά το χα πάρει από φόβο αλλά μετά του πήρα τον αέρα.
Οι γρίφοι βασίζονται κυρίως στη χρήση spells. Αυτά πρέπει πρώτα να τα βρούμε και μετά να τα μάθουμε. Υπάρχουν και μερικοί γρίφοι, στην αρχή και στο τέλος κυρίως, που βασίζονται στη χρήση αντικειμένων.
Κάθε νησί στο οποίο ταξιδεύουμε έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και οι γρίφοι του είναι τέλεια ενσωματωμένοι σ αυτή τη λογική. Πως, άραγε, θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από ένα νησί στο οποίο ο χρόνος κυλάει ανάποδα και τα αποτελέσματα φαίνονται πριν τις πράξεις? Πως θα ξεφύγουμε από λυσσάρες αμαζόνες που μόλις δουν άντρα του αλλάζουν τα φώτα (ή τον βάζουν να τους κάνει μερεμέτια, ανάλογα τι διαλέγει ο καθένας)? Πως θα βρούμε ένα νησί όταν η πυξίδα μας δε το εντοπίζει? Πως θα βρούμε το δρόμο μας μέσα από έναν απ τους πιο απλούς και έξυπνους λαβύρινθους χωρίς να χουμε καμία πληροφορία γι αυτόν? Πως ξεκλειδώνουμε ένα κλειδωμένο νησί? Όλοι οι γρίφοι (πλην ενός, στο τέλος, με τον πίνακα) είναι πανέξυπνοι και ξεχωρίζουν από τα point and click παιχνίδια για έναν απλό λόγο. Εδώ κυριαρχεί η αλληλουχία σκέφτομαι-εφαρμόζω-λύνω. Οι δοκιμές και οι πειραματισμοί είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Στα υπόλοιπα παιχνίδια κυριαρχεί η αλληλουχία (όταν βρίσκουμε τα σκούρα) εφαρμόζω-λύνω-σκέφτομαι. Φυσικά υπάρχουν dead ends αλλά αν είστε προσεκτικοί, γρήγοροι και, κυρίως, παρακολουθείται τα μαθήματα στο αμφιθέατρο, μπορούν να αποφευχθούν. Το παιχνίδι έχει score 1000 πόντους. Δε ξέρω αν υπάρχει τρόπος να το τερματίσεις με λιγότερους ή όχι. Νομίζω πάντως πως δε γίνεται.
Το μόνο κακό στη δράση είναι ότι δε καταλαβαίνεις πότε έχεις ολοκληρώσει ένα κεφάλαιο. Ουσιαστικά ένα κεφάλαιο ξεκινάει όταν επισκέπτεσαι ένα νησί (με οποιαδήποτε σειρά θέλουμε, αρκεί να μας φτάσει η μαγική ενέργεια στη σανίδα του surf). Αν πας στο νησί, δε κάνεις τίποτα και μετά πας σ ένα άλλο ουσιαστικά αλλάζεις κεφάλαιο. Βέβαια, όταν θα χεις κάνει αυτά που πρέπει, λογικά, θα το καταλάβεις.

All in all
Συγγραφικού επιπέδου πρόζα
Στατικές εικόνες, ανύπαρκτη μουσική
Δύο δυνατότητες χειρισμού
Ανοιχτή δράση, πανέξυπνοι και σωστά ενσωματωμένοι γρίφοι
Έτος κυκλοφορίας 1990
Τρέχει χωρίς προβλήματα σε περιβάλλον dosbox.
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]
The administrator has disabled public write access.

Re: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 26 Νοε 2012 10:48 #40430

(Όλο το post διαβάζεται συνοδευόμενο από :D :D )
Ρε θηρίο το κατάφερες;!! εύγε....

Δηλώνω epicus-fanaticus outcryανός...
Στο μέλλον η ανθρωπότητα θα μελετά αυτά τα δυσεύρετα reviews (όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο αυθεντικό θα έχει κάνει την τύχη τη δική του και τριών γενεών ακόμα) και θα διδάσκεται από αυτά.
Πιο από εμάς τα γατάκια έχει τα κότσια (για να μην πω τίποτα άλλο) να γράψει σε πρώτο ενικό;; ε; ποιοοο;;;;

Φίλε γουστάρω να σε διαβάζω, πραγματικά.
outcry wrote:
Πανέμορφα γραφικά, καλοσχεδιασμένοι 3d χαρακτήρες μέσα σε επιβλητικά 2d περιβάλλοντα και όλα αυτά σε full HD. Όχι. Και ευτυχώς όχι γιατί θα ξεχάσουμε τι είναι adventure τελικά.
Αυτό είναι επαγωγικό ή συνεπαγωγικό;
outcry wrote:
Τέλος, υπάρχουν δύο modes, το nice (για τις αδερφές) και το naughty (για τους άντρες). Το έπαιξα αρχικά στο naughty (επειδή είμαι άντρας) και μετά στο nice (χμμ).
....και τελικά; τι έγινε με το χμμμ :mrgreen: :mrgreen:
outcry wrote:
Προσωπικά το είδα ως text adventure (real men do it on keyboard only) μιας που ο άλλος τρόπος είναι αρκετά κουραστικός. Σημειώνω το εξής σημαντικό. Για τους hardcore, υπάρχει επιλογή να εξαφανιστεί η εικόνα και να αντικατασταθεί με σκέτο κείμενο. Επίσης υπάρχει επιλογή για να δούμε τον, ωραιότατο, χάρτη της εκάστοτε τοποθεσίας.
Έχω ακούσει το θρύλο να λέει ότι ο σωστός hardcore text adventurας εκνευριζόταν όταν το παιχνίδι "έφτιαχνε" το δικό του χάρτη και έγραφε σελίδες επί σελίδων στα περιοδικά της εποχής για το πως αυτοί οι νεωτερισμοί κατέστρεφαν την αγνή adventuring εμπειρία...
Πέρα από τη πλάκα πάντως και έχοντας ασχοληθεί με κάποια adventures της Legend δυστυχώς όχι ουσιαστικά, συνυπογράφω στο ότι είναι καλύτερο να δείτε τα συγκεκριμένα παιχνίδια σαν text adventures. Η διαδικασία διάλεξε ρήμα από τη λίστα-διάλεξε αντικείμενο-διάλεξε την εφαρμογή του-κτλ κτλ είναι σαφώς πιο κουραστική και πιο χρονοβόρα από το να γράψετε την εντολή. Η ουσιαστική βοήθεια, όπως λες και εσύ, της λίστας είναι ότι έχεις έναν κατάλογο με τις λέξεις που αναγνωρίζει το παιχνίδι και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να αναρωτιέσαι-δοκιμάζεις ποιες λέξεις "ξέρει".
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
The administrator has disabled public write access.

Re: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 27 Νοε 2012 18:12 #40448

 • outcry
 • outcry's Avatar
 • OFFLINE
 • Walker Survivor
 • Posts: 437
Constantine_R wrote:
Αυτό είναι επαγωγικό ή συνεπαγωγικό
Διπλό βελάκι. Μπροστά και πίσω. Με μια μικρή δόση υπερβολής, να μαστε και λογικοί.Constantine_R wrote:
.και τελικά; τι έγινε με το χμμμ
Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα. Έτσι τη πάτησα κι εγώ, έπαιξα από περιέργεια σε nice mode και να τα τώρα. Γι αυτό σταμάτα να μου τη πέφτεις μ'όλ'αυτά τα γλυκόλογα.Constantine_R wrote:
Έχω ακούσει το θρύλο να λέει ότι ο σωστός hardcore text adventurας εκνευριζόταν όταν το παιχνίδι "έφτιαχνε" το δικό του χάρτη και έγραφε σελίδες επί σελίδων στα περιοδικά της εποχής για το πως αυτοί οι νεωτερισμοί κατέστρεφαν την αγνή adventuring εμπειρία..
Δε ξέρω, σωστό μου ακούγεται όμως.
Πάντως, για το παιχνίδι, μη φανταστείς ότι χρειάζεται κανέναν σπουδαίο χάρτη. Πέρα από τη περιοχή του πανεπιστημίου που διαδραματίζεται το 2ο κεφάλαιο όλα τα άλλα νησάκια δεν είναι μεγάλα.
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]
The administrator has disabled public write access.

Re: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 28 Νοε 2012 00:21 #40457

outcry wrote:
Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα. Έτσι τη πάτησα κι εγώ, έπαιξα από περιέργεια σε nice mode και να τα τώρα. Γι αυτό σταμάτα να μου τη πέφτεις μ'όλ'αυτά τα γλυκόλογα.
Δηλαδή είναι κολλητικό;;; <!-- s:o --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_surprised.gif" alt=":o" title="Surprised" /><!-- s:o --> :shock:

:mrgreen: :mrgreen:
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
The administrator has disabled public write access.

Re: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 28 Νοε 2012 00:39 #40459

 • outcry
 • outcry's Avatar
 • OFFLINE
 • Walker Survivor
 • Posts: 437
Όλα τα κακά πράγματα είναι κολλητικά.
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]
The administrator has disabled public write access.

Re: Spellcasting 101: Sorcerers Get All The Girls 20 Ιουλ 2016 22:21 #47632

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2923
Ξαναδιάβαζα πριν μερικές μέρες, μετά από χρόνια, το παραπάνω ρίβιου, που όπως λέει κι ο φίλτατος Κώστας, αν τον ερμηνεύω σωστά, είναι απόλαυση να το διαβάζεις και να διδάσκεσαι ταυτόχρονα. Τι κι αν ο συγγραφεύς δεν ξέρει από λογοτεχνία και έχει περίεργα ... συγγραφικά πρότυπα; (ναι, την τήρησα την υπόσχεση που έδωσα πριν πέντε χρόνια ...)

Και μ' αυτά και μ' εκείνα σε θυμήθηκα φίλε dOutCry κι είπα με την ευκαιρία να σου ευχηθώ χρόνια πολλά μέρα που είναι, καλά να περνάς όπου κι αν είσαι, κατά προτίμηση με δίμετρη, ξανθή, γαλανομάτα, που να αρέσκεται να διαβάζει φιγουρίνια και ... μέχρι εκεί. Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα B)
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last Edit: 20 Ιουλ 2016 22:22 by crocark.
The administrator has disabled public write access.