- Forum
- Adventure Games
- Τεχνική βοήθεια-Oldies Compatibilities
- Χρήσιμα εργαλεία για Παλιά Παιχνίδια (DOS/WIN) - 04-06-2004
Χρήσιμα εργαλεία για Παλιά Παιχνίδια (DOS/WIN) - 04-06-2004
- Mortal
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Εργαλεία
DOSBox - Forum 01 - @VOGONS - Εξομοιωτής για παιχνίδια DOS, και προσεχώς και για Windows 3.0.
ScummVM Engine για την εκτέλεση παιχνιδιών των εταιρειών Lucas, Revolutions και άλλων.
VDMSound Πολύ καλό εργαλείο με δυνατότητα ενσωμάτωσης στα windows.
Sites
NT Compatible Εξαιρετικά χρήσιμο site και με βάση συμβατότητας με τα διάφορα λειτουργικά της M$.
Very Old Games On New Systems Forums για συζητήσεις σχετικά με εργαλεία εκτέλεσης και για επίλυση προβλημάτων.
Inferno's Adventures Για προβλήματα συμβατότητας με παιχνίδια στα windows XP.
Patches
Patches' Scrolls Ενδιαφέρουσα περιοχή για patches πολλών παιχνιδιών με αρκετά mirrors.
Γενικά πάντως συστήνω να ρίχνετε πρώτα μια ματιά στο επίσημο site της κάθε εταιρίας (αν υπάρχει ακόμη, ειδάλλως σε εκείνη που την αγόρασε) όπου και ίσως να βρείτε συνήθως και βάσεις στοιχείων και forums με καλύτερο σχολιασμό και ιδέες που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν περισσότερο απο ότιδήποτε άλλο.
Άρης
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Elessar
- Team
Το VDMSOUND ειναι μονο για Windows 2000/XP/Nt
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- aiRness
- Platinum Member
Whenever I smell asphault, I think of Maureen.
- Atrus
- Spammer
aiRness wrote: Χτες το δοκίμασα στο Debian GNU/Linux, με dosbox και έτρεξε άψογα...
Στο 'χα πει!
Viva la Revolucion!
- Stknightmare
- Moderator
Yg:Kai to larry 6 mou pezei kai auto kanonika alla otan mpenw se kapoies topothesies kollaei edw kammia idea?
[url:1ivrqgyu]http://dtps.unipi.gr/users/knightmare[/url:1ivrqgyu]
"Don't be afraid of the dark,fear only what moves inside"
- Mortal
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Stknightmare wrote: To discworld pou exw katebasei kai twra kai sto parelthon den mou apothikeuei (Kanei save) kammia lush?
Yg:Kai to larry 6 mou pezei kai auto kanonika alla otan mpenw se kapoies topothesies kollaei edw kammia idea?
Σε ποιό λειτουργικό;
Και για κάτσε, μιλάμε πάντα για DOSBox, έτσι; Είδες στο site[/B] αν αναφέρει συμβατότητα και βαθμό συμβατότητας ή έστω με κάποιο παλαιότερο DOSBox.
Έκανες κανονικά τα mount (CD/HD); Δουλεύω το phantasmagoria 2 με mount σε NTFS partition και δεν έχω πρόβλημα;
Μήπως έχει να κάνει με bugs των παιχνιδιών απο τις εταιρείες τους και πρέπει να κατεβάσεις τα patches τους;
Πέρνα και απο το VOGONS και κάνε ένα search μήπως σε κάνα μύνημα υπάρχει κάποια λύση. Αν δεν βρεις τίποτα, άσε πάλι μύνημα να δούμε μήπως βρούμε κάτι.
Αρης
- Elessar
- Team
Mortal, ειναι ευκολο να μας αναφερεις σε γενικες γραμμες τις εμπειριες σου απο την χρησιμοποιηση του και αν ναι, σε ποια παιχνιδια το δοκιμασες και τι αποτελεσματα ειχες;
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- Mourgos
- Moderator
Stknightmare wrote: To discworld pou exw katebasei kai twra kai sto parelthon den mou apothikeuei (Kanei save) kammia lush?
Με το discworld κι εγώ το ίδιο πρόβλημα είχα,και το είχα κατεβάσει από διάφορες πηγές.Μάλλον φταίει η έκδοση που κυκλοφορεί στο internet.Αν θες να το παίξεις ψαξ'το καλύτερα πειρατικό (και μην αρχίσει κανείς τώρα τα κόλπα περί πειρατίας για παιχνίδι που έχει σταματήσει η παραγωγή του εδώ και τόσα χρόνια).
Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
Γιατί όμως ρε γαμώτο, να είμαι ο μόνος που το βλέπει;
- Mortal
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Elessar wrote: Εριξα μια ματια σημερα στο site του DosBox και απο οτι ειδα η compability list που εχει ειναι τεραστια!!
Mortal, ειναι ευκολο να μας αναφερεις σε γενικες γραμμες τις εμπειριες σου απο την χρησιμοποιηση του και αν ναι, σε ποια παιχνιδια το δοκιμασες και τι αποτελεσματα ειχες;
Βασικά να σου πω την αλήθεια δεν έχω και την ιδιαίτερη εμπειρία απο το DOSBox, όπως θα έχεις δει απο μυνήματα μου τα παιδιά εδώ με προέτρεψαν να το δοκιμάσω και τα παιχνίδια που έπαιξα (και παίζω ακόμη) είναι το Gabriel Knight 1 και το Phantasmagoria 2.
Το Gabriel Knight το τελείωσα χωρίς προβλήματα, άρα μπορώ να πω πως το emulation δούλεψε άψογα. Το δεύτερο που εγκατέστησα και έτρεξα και το Phantasmagoria 2 (είμαι κάπου στο 1 κεφάλαιο μετά το εστιατόριο), μέχρι στιγμής δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα.
Με το μόνο που έπαιξα λίγο ήταν τα CPU-cycles (Ctrl-F12 - up), το GK1 το έτρεξα φτάνωντας μέχρι το 13 χιλιάδες, και το P2 στους 16500. Πάντως αν συναντάς προβλήματα μπορείς να το πάρεις ανάποδα κόβεις όλες τις δυνανότητες και αρχίζεις να τις προσθέτεις μια μια μέχρι να βρείς ποιά σου κολλάει το σύστημα. Το ξέρω πως είναι εκνευριστικό, και χρονοβόρο, αλλά...
Α! Υπ'όψην αν είδες στο site του DOSBox υπάρχουν και Front Ends εφαρμογές για να το εκτελείς και να setάρεις τις επιλογές για κάθε παιγνίδι σε διαφορετικά profiles. Κατέβασα το D-Fend (περίπου 1ΜΒ) και έφτιαξα ένα profile για το P2 που ως στιγμής μου δουλεύει άψογα. Το μηχάνημα στο οποίο τα εκτελώ είναι PIV2.53 με 512 RDRam και W2K με SP4, με SB Platinum 5.1, και Creative NVidia Ti14600.
Όσο θα βρίσκω το χρόνο και θα δοκιμάζω προγράμματα θα κάνω postings για την ενημέρωση σας. Ή αν βρίσκω καμιά έξτρα βοήθεια σε κουβέντες άλλων fora.
[Edit]
Καλά είναι υπέροχο μετά απο τρία χρόνια παίζω ξανά το Stonekeep!!!! Τελικά είναι εξαιρετικό εργαλείο το DOSBox! Το εγκατέστησα νεράκι, τα video υψηλή ανάλυση, ο ήχος άψογος. Μιλάμε για την anniversary έκδοση της Interplay. Την αρχική θα την δω μάλλον αργότερα, αν και δεν πιστεύω πως θα άλλαξαν τίποτα.
Αρης
- Mortal
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Mourgos wrote: ψαξ'το καλύτερα πειρατικό (και μην αρχίσει κανείς τώρα τα κόλπα περί πειρατίας για παιχνίδι που έχει σταματήσει η παραγωγή του εδώ και τόσα χρόνια).
Καλά τι μαθαίνεις στα νέα παιδιά! ! ! Εντάξει αν και το abandoware δημιουργεί πολλές φορές έκρυθμες καταστάσεις σε πολλά fora δεν θα πω τίποτα. Ωστόσο δεν επικροτώ την πειρατία ακόμη και με παρά το δούλεμα που τρώμε απο τις εταιρείες. Γιατί να μας βγαίνουν δηλαδή και απο πάνω; Πάρτο πρωτότυπο να τους βρίζεις όσο θέλεις και να το χαίρεται η ψυχή σου. Με την M$ το κάνω πλέον απο βίτσιο. (Ούτως ή άλλως μικρή η διαφορά, τα λεφτά που θα "γλυτώσεις" θα τα χάσεις στον ψυχίατρο απο τα νεύρα γιατί το παιχνίδι δεν θα δουλεύει σωστά. Είτε πειρατικό, είτε πρωτότυπο.
- Mourgos
- Moderator
Τώρα γενικότερα για το θέμα της "πειρατίας"(ναι τα CD τα παίρνεις από τον μαυρογέννη) συνειδητά δεν έχω πάρει θέση.Ο λόγος ευνόητος.Αν εσύ θες να έχεις δικαίωμα να τους βρίζεις ,καν'το.Να σε πείσω ούτε μπορώ ,ούτε και θέλω...
Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
- aiRness
- Platinum Member
Original? Internet purchase . & -
- Mourgos
- Moderator
Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα adventures (μονό αυτό το είδος με ενδιαφέρει) δεν πάει καλά λόγω της πειρατείας στην Ελλάδα.
Δεν φταίει αυτό,μην κοροϊδευόμαστε.Η εταιρία και οι εισαγωγείς χάνουν λεφτά όταν αντί να αγοράσεις το αυθεντικό παιχνίδι ,παίρνεις το αντίγραφό του.Τα adventures ειδικά στην Ελλάδα δεν τα αγοράζει κανείς ,ούτε αντεγραμμένα,πρώτον γιατί το είδος καλώς ή κακώς δεν προσφέρεται τόσο για διασκέδαση αλλά για ψυχαγωγία,όχι αυτό που αποζητάει το μέσο παιδί 10-16 χρονών που αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σήμερα ,και δεύτερον γιατί πλέον δεν παράγονται ξεχωριστά παιχνίδια που θα τραβήξουν την προσοχή ενός μη μυημένου. Ειδικά τώρα με την απίστευτα ανόητη τάση των εταιριών να κάνουν τα παιχνίδια όλο και πιο action ένας νέος παίκτης τα βλέπει όχι ως τελείως διαφορετικό-ξεχωριστό είδος αλλά ένα κακό και βαρετό παιχνίδι δράσης(όχι μόνο Doom) που θέλει και λίγη σκέψη παραπάνω από ότι τα άλλα(βλέπε Broken sword 3).
Η πειρατία το συγκεκριμένο είδος(και μένα μόνο αυτό με απασχολεί) ίσα ίσα θα μπορούσε να το βοηθήσει η πειρατία στα ελληνικά δεδομένα.Γιατί;Γιατί βρίσκεις τίτλους που επίσημα δεν έρχονται στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης κοινού-και όχι αγοράς- και γιατί η μικρή τιμή τους επιτρέπει και κανά πειραματισμό στα παιχνίδια που παίζει.Ειδικά όταν ο αγοραστής δεν διαθέτει δικά του χρήματα ακόμα (κοινώς το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που λέγαμε) δύσκολα διαθέτει πολλά χρήματα για την αγορά ενός παιχνιδιού,οπότε δύσκολα αγοράζει και κάτι διαφορετικό .Ειδικά από την στιγμή που μόλις τελειώσεις ένα adventure δεν το ξαναπαίζεις(δεν έχουν πολλοί την τρέλα του συλλέκτη ειδικά όταν δεν το επιτρέπουν και οι γονείς).Οι ηλικίες στο φόρουμ είναι αρκετά μεγάλες και συχνά στις συζητήσεις σας αγνοείτε αυτόν τον παράγοντα που ίσως είναι και ο σημαντικότερος.[/b]
Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
- aiRness
- Platinum Member
Για την δεύτερη παράγραφο για πήγαινε μέχρι την Anima να σου πούνε αυτοί που κυκλοφόρησαν ευρέως το Συνομωσίες στο εξωτερικό αν τους βόλεψε η πειρατεία . Η πειρατία παιδιά δεν βοηθάει πουθένα...Τώρα αν φταίνε άλλοι παράγοντες (μαγαζιά, publishers κτλ.) είναι άλλο θέμα.
- Mortal
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Προσωπικά πάλι προσπαθώ και θέλω να το σκέφτομαι και απο την πλευρά εκείνων που κάθονται μαζί με κάποιους φίλους γράφουν έναν ωραίο τίτλο, και θέλουν να βγάλουν μερικά χρήματα, τα οποία δυστυχώς η πειρατία δεν τους αφήνει να πιάσουν στα χέρια τους. Και ενώ εκείνοι έχουν πληρώσει πολλά στο δημόσιο για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες που θεωρητικά τους προσφέρει (σύσταση εταιρείας, ασφαλιστικά ταμεία της κακιάς ώρας, φορολογίες κ.λ.π), για χρήματα που δεν θα πάρουν ποτέ, καταλείγουν λοιπόν να μην βγάζουν ούτε καν τα έξοδα τους, οπότε και τα παρατάνε. Αυτό για την Ελληνική αγορά, δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει στο εξωτερικό, που δουλεύουν σε άλλα χρονικά όρια και με άλλες οικονομικές βάσεις και νόμους. Αλλά αυτό αποτελεί ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο ζήτημα.
Στην Ελλάδα πάλι (και όχι μόνο) έχουμε και αυτό που λέμε πρόβλημα της γλώσσας, το οποίο αντι να κάνει τον άλλο να θέλει να μάθει μια γλώσσα για να ευχαριστηθεί καλύτερα εκείνο που του αρέσει, τον αποτρέπει. Με το Internet βελτιώνονται τα πράγματα κάπως γιατί όλοι αναγκάζονται για να βρούνε χρήσιμες πληροφορίες και προϊόντα να ψάχνουν στο εξωτερικό, οπότε η γνώση της γλώσσας γίνεται ανάγκη. Αλλά πολύ μικρό ποσοστό κόσμου θα ασχοληθεί με ένα adventure γιατί αν δεν το καταλαβαίνει πλήρως όσον αφορά, την ιστορία, τους γρίφους, δεν θα το διασκεδάσει (στο adventure όπως όλοι μας γνωρίζουμε μια απο τις πλέον σημαντικές ανταμοιβές είναι η ίδια η ιστορία). Είναι σαν να προσπαθήσω να παίξω έναν παιχνίδι στα Ρωσσικά, δεν θα καταλαβαίνω τι θα μου γίνεται. Άλλο ένα θέμα που αποτελεί άλλο ζήτημα άλλα που έχει σημαντική σχέση.
Το άλλο ζήτημα είναι όπως ξέρουμε όλοι μας το οικονομικό, το να δώσεις 50 ευρώ για να πάρεις το DVDCase με το πρόχειρο leafletάκι, και να μην ξέρεις και αν θα σου τρέχει με τα "υπέροχα" μέτρα προστασίας (άμετρης ανοησίας, αφού αυξάνουν το κόστος και κρατάνε κόσμο μακριά που αλλιώς θα τον κέρδιζαν). Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να χαρίζουν λεφτά στις εταιρείες και να κρατάνε άχρηστα προϊόντα στα ράφια τους. Αυτό το σφάλμα περνάει στους publishers, στους εισαγωγείς, και στα μαγαζία που πουλάνε τα προιόντα χωρις να ξέρουν τι γίνεται και που δεν ενημερώνουν ή δεν έχουν την γνώση να ενημερώσουν τον καταναλωτή.
Όταν ένα παιχνίδι περνάει σε αυτό που λέμε abandonware βρισκόμαστε σε αυτό που αποκαλώ "γκρίζα" ζώνη, γιατί τα δικαιώματα του παιχνιδιού βρίσκονται σε μια μετέωρη(limbo?) κατάσταση. Γιατί κάποιος θα μπορούσε να πάρει με ένα α κόστος τα δικαιώματα, να το σουλουπώσει για τα τρέχοντα λειτουργικά και να το πουλήσει σε μια πιο φυσιολογική τιμή από ότι πουλιόταν κατα το παρελθόν ή σε μια συλλογή. Δεν θα βγάλω την ουρά μου απέξω εδώ, ψάχνω και εγώ τα abadonware, αλλά γνωρίζω πως βαδίζω εντός της γκρίζας ζώνης.
Το θέμα των γονέων που τέθηκε θα έλεγα πως είναι δύσκολο να λυθεί γιατί οι γονείς που δεν έχουν ιδέα απο υπολογιστές δυστυχώς δεν θα μπορέσουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να αντιληφθούν το πως έχει η νέα πραγματικότητα και πως με το να αγοράζουν στα παιδιά τους το πειρατικό στην ουσία τους στέλνει να βαδίζουν στην ζώνη του παράνομου. Ξέρουν πως στο super-market ή στο βιβλιοπωλείο είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ειδάλλως θα θεωρηθούν κλέφτες, όμως όταν παίρνουν copy το παιχνίδι δεν κατανοούν πως εκείνη την στιγμή κλέβουν την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου, και γίνονται και κορόϊδα γιατί τα χρήματα για το copy είναι μαύρα και αφορολόγητα. Αλλά το σταματώ και αυτό εδώ γιατί πλέον καταλείγουμε σε άλλο ζήτημα το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό απο μια συζήτηση κατά της πειρατίας.
Υπόψην πάντα θα παραθέτω τα επιχειρήματα όπως τα βλέπω ή όπως τα έχω σκεφθεί μέσα απο τα χρόνια που ασχολούμαι με την αγορά των παιχνιδιών. Μην νομίζετε πως δεν το έχω δει και απο τις δυο πλευρές, απλά έχω καταλήξει πλέον σε αυτήν την αντιμετώπιση γιατί μου φαίνεται ως πιο ορθή. Ορθή τώρα για ποιόν δεν έχω ιδέα.
Αρης