Broken attitudes
- manos426f
- Topic Author
- Futuristic Fedora
maladroid wrote: Τσαμπίκο πρέπει να έχασες πολλά λεφτά στο Broken Age, δεν εξηγείται αλλιώς
Όχι, εξηγείται και πολύ απλά, θα έλεγα.
Απλά -και για να μη τα ξαναλέμε αναλυτικά, γιατί θα κινδυνέψουμε να χαρακτηριστούμε και γραφικοί στο τέλος- πολλοί είχαμε τις ενστάσεις μας αναφορικά με το KS project, τον τρόπο ανακοίνωσής του, την πορεία εξέλιξης του παιχνιδιού, τις επιλογές σχεδιασμού του και το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα -δυστυχώς- δείχνει να μας επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτό.
Φυσικά είναι απόλυτο δικαίωμα του καθενός να έχει διαφορετική άποψη, να μη τον απασχολούν τα χρήματα που έπεσαν στο "Broken Age", να μη κάνει συσχετισμό αυτών με το αποτέλεσμα που είδε στο Act 1 και να θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι τελικώς μια χαρά. Καθένας με την άποψή του, όλες σεβαστές είναι άλλωστε!
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- maladroid
- Templar Hunter
Και για να σε προλάβω, ο καθένας έχει το δικαίωμα να λοιδορήσει τον Schafer, το Broken Age ή τους backers του Broken Age (το τελευταίο ελέγχεται αλλά οκ). Όμως αυτή η διαρκής αναφορά του παιχνιδιού σε threads που δεν το αφορούν, σε μια προσπάθεια μειωτικής σύγκρισής του με άλλα games (και με κύριο γνώμονα το budget) δείχνει εμμονοληψία και δεν είμαι σίγουρος σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Αν υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα, κάποιο γενικό συμπέρασμα που αφορά το είδος και προκύπτει από την καμπάνια του Schafer (και το αποτέλεσμα αυτής) περιμένω να το ακούσω και να γίνω σοφότερος.
No good deed goes unpunished
- manos426f
- Topic Author
- Futuristic Fedora
maladroid wrote: Εμμονή λέγεται αυτό, Μάνο. Sorry, αλλά από τη στιγμή που δεν θίγονται προσωπικά σου/σας συμφέροντα, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς. Ακούγεστε λες και ελπίζατε ότι θα αποτύχει το όλο εγχείρημα (με οποιονδήποτε τρόπο ορίζει κανείς την αποτυχία του) και τώρα αισθάνεστε δικαιωμένοι. Βγάζει μια μνησικακία όλο αυτό, τουλάχιστον σε μένα.
Και για να σε προλάβω, ο καθένας έχει το δικαίωμα να λοιδορήσει τον Schafer, το Broken Age ή τους backers του Broken Age (το τελευταίο ελέγχεται αλλά οκ). Όμως αυτή η διαρκής αναφορά του παιχνιδιού σε threads που δεν το αφορούν, σε μια προσπάθεια μειωτικής σύγκρισής του με άλλα games (και με κύριο γνώμονα το budget) δείχνει εμμονοληψία και δεν είμαι σίγουρος σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Αν υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα, κάποιο γενικό συμπέρασμα που αφορά το είδος και προκύπτει από την καμπάνια του Schafer (και το αποτέλεσμα αυτής) περιμένω να το ακούσω και να γίνω σοφότερος.
Το δικαίωμα της έκφρασης προσωπικής άποψης δεν είναι και δε μπορεί, έτσι ελαφρά τη καρδία, να βαφτίζεται εμμονή, μνησικακία ή....εμμονοληψία.
Αν τώρα όσοι δεν είμαστε ορκισμένοι Schafer fans έπρεπε να κάνουμε τουμπεκί, επειδή το αποτέλεσμα κατά κάποιο τρόπο δικαιώνει τις επιφυλάξεις μας, αλλά Schafer είναι αυτός, να μη πούμε κακή κουβέντα, δε κάνει, sorry, αλλά προφανώς δε θα το κάνουμε.
Δε καταλαβαίνω γιατί το να επικρίνουμε τη στάση, τη συμπεριφορά του και πιθανώς το αποτέλεσμα της δουλειάς του, πρέπει να χρωματίζεται αρνητικά. Ποιος τον λοιδόρησε όμως και πού; Kαι, ακόμη περισσότερο, ποιος λοιδόρησε τους backers, πότε και πού; Επειδή μου αρέσει να είμαι πάντα πολύ συγκεκριμένος και τυχαίνει να έχω και καλή μνήμη, θα ήθελα να μου υποδείξεις πού έγιναν τα παραπάνω, ειδικά δε από εμένα τον ίδιο.
Αν τώρα οι admins θεωρούν ότι η όποια συζήτηση για το Broken Age πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένα threads, μπορούν να μας το πουν, ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον.
- maladroid
- Templar Hunter
Τα υπόλοιπα που λες είναι ξεκάθαρη δημιουργία εντυπώσεων και απόπειρα θυματοποίησης όσων έχουν κατά καιρούς εκφραστεί κατά του Schafer, συμπεριφορά που ούτε απαγόρευσα (δεν μπορώ άλλωστε και να θέλω) ούτε θεώρησα ανάρμοστη για το forum ούτε καν λάθος. Τη θεωρώ απλώς κουραστική και μνησίκακη όταν επαναλαμβάνεται χωρίς προφανή λόγο και θεώρησα σωστό να το πω. Δεν απείλησα κανέναν και δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η αμυντική διάθεση.
Περί λοιδορίας: διαφωνείς ότι έχει διατυπωθεί -εμμέσως ή ευθέως- στο forum η άποψη ότι όσοι δίνουν λεφτά στο Kickstarter είναι μάλλον αφελείς και θέλουν και τα παθαίνουν; Όπως είπα, εγώ δεν έχω πρόβλημα μ' αυτή την οπτική κι ας με θίγει, εφόσον έχω δώσει αρκετά λεφτά στο Kickstarter. Άλλο όμως η άποψη και άλλο το trolling, όπως πάει να εξελιχθεί.
Στην τελική θα σου πω και το εξής, αφού θες να μιλάμε συγκεκριμένα: ο Τσαμπίκος, στον οποίο και απευθύνθηκα αρχικά και θεώρησες καλό να μου απαντήσεις, δεν έχει παίξει το Broken Age (τουλάχιστον έτσι έγραψε πρόσφατα). Ωστόσο δεν χάνει ευκαιρία να το συγκρίνει και να το λοιδορήσει σε threads όπως αυτό που δεν το αφορούν άμεσα (δεν είναι καν στη λίστα). Αυτό είναι έκφραση άποψης ή εμμονή, κατά τη γνώμη σου;
- tsampikos
- Master of Dimensions
Έχω γράψει και παραπάνω ότι για να μην το αδικήσω θα περιμένω να το παίξω ολόκληρο καθώς μισά παιχνίδια δεν παίζω. Την εκδοχή μου για το τί έπαθε ο Schafer με το Broken Age την έγραψα παραπάνω. Βραχυκύκλωσε από το πολύ χρήμα, αγχώθηκε, καθυστέρησε υπερβολικά, ξόδεψε χρήματα εκεί που δεν έπρεπε (voice acting) και στο τέλος υπό την πίεση της επι πλέον καθυστέρησης πέταξε σαν τυράκι το "act-1" για να κοπάσουν οι φωνές. Οι δημιουργοί του Τhe Witcher 3 έβγαλαν πριν μερικές μέρες μια ανακοίνωση που έλεγε ότι "ξέρετε, μην περιμένετε το Witcher 3 το φθινόπωρο του 2014 αλλά στις αρχές του 2015, ΑΝ θέλετε να το δείτε όπως το φαντάζεστε". Ορθά κοφτά και ξεκάθαρα. Άντε μετά να γκρινιάξουν οι παίκτες....
Εφόσον στο Κickstarter μας είναι γνωστά τα budget των παιχνιδιών αναπόφευκτά τα συγκρίνουμε και στον τομέα αυτό. Της χρηματοδότησης. Του διαθέσιμου κέφαλαίου. Δεν μπορώ να σταθώ στα γραφικά του Broken Age και στον ήχο του γιατί το 95% των παιχνιδιών σήμερα είναι τεχνικά καλό. Θα σταθώ σε αυτό που έταξε και "φαίνεται" (για την ώρα) πως δεν πέτυχε. Έταξε ένα Point'n'click adventure παραδοσιακού τύπου και είναι λογικό και επόμενο όλοι να περιμένουν από αυτόν ένα ακόμα αριστούργημα α λα Day of the Tentacle ή Grim Fandango και ακόμη καλύτερο από αυτά από τη στιγμή που υπάρχουν τα χρήματα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μακάρι να βγει το Act 2 τώρα που άκουσε τις φωνές και να είναι διαφορετικό. Όταν βγει.... Είναι δυνατόν να μην γίνεται σύγκριση με άλλα παιχνίδια, όπως π.χ. το cognition που φτιάχτηκε με μόλις 40.000 χιλιάρικα?
Συνεπώς δεν βλέπω να τίθεται κανένα θέμα εμμονής ή μίσους κατά οποιουδήποτε παιχνιδιού ή επιθυμίας να μην πετύχει.
- manos426f
- Topic Author
- Futuristic Fedora
maladroid wrote: Όταν κάποιος/-οι υπενθυμίζουν διαρκώς το πόσο απέτυχε (κατά τη γνώμη τους) το Broken Age σε συζητήσεις όπου το παιχνίδι δεν εμπλέκεται, αυτό το αποκαλώ εμμονή που ξεφεύγει από τα όρια της έκφρασης προσωπικής άποψης, επειδή γίνεται κατ'εξακολούθηση και στοχευμένα. Νομίζω δεν είναι ανάγκη να προβάλεις το επιχείρημα-ομπρέλα περί ελευθερίας γνώμης για να χρωματίσεις τους χαρακτηρισμούς μου διότι είναι προφανές με ποιο πνεύμα χρησιμοποιούνται. Δεν έχω την εξουσία ούτε την πρόθεση να βγάλω σε κανέναν τρελόχαρτο, χαρακτηρίζω εμμονική την παραπάνω συμπεριφορά στο πλαίσιο της κουβέντας που γίνεται, όχι με κλινικούς όρους.
Τα υπόλοιπα που λες είναι ξεκάθαρη δημιουργία εντυπώσεων και απόπειρα θυματοποίησης όσων έχουν κατά καιρούς εκφραστεί κατά του Schafer, συμπεριφορά που ούτε απαγόρευσα (δεν μπορώ άλλωστε και να θέλω) ούτε θεώρησα ανάρμοστη για το forum ούτε καν λάθος. Τη θεωρώ απλώς κουραστική και μνησίκακη όταν επαναλαμβάνεται χωρίς προφανή λόγο και θεώρησα σωστό να το πω. Δεν απείλησα κανέναν και δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η αμυντική διάθεση.
Εσύ μπορείς να το αποκαλείς όπως θες, κάθε άλλο παρά τέτοια είναι όμως. Γνώμη είναι, απλά και ξεκάθαρα, δε καταλαβαίνω γιατί σε ενοχλεί τελικά τόσο πολύ.
Από 'κει και πέρα, ούτε επιχειρήματα-ομπρέλες χρησιμοποιώ, ούτε ανάγκη δημιουργίας εντυπώσεων έχω (μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι κάτι τέτοιο διακρίνω στα δικά σου γραφόμενα, αφ' ενός με τη χρήση εξεζητημένου λεξιλογίου, αφ΄ετέρου με την τάση να δημιουργείς ντόρο και θέμα εκεί που δεν υπάρχουν), απλά όταν κάποιος με χαρακτηρίζει εμμονικό, μνησίσακο ή troll, προφανώς και θ' απαντήσω. Εσύ στη θέση μου μην το κάνεις.
Κι εμένα μ' έχουν κουράσει τα συνεχή ευχολόγια προς το πρόσωπο του Schafer, που αγγίζουν το όριο της προσωπολατρείας, δεν έσπευσα όμως να σε χαρακτηρίσω κάπως. Άσε λοιπόν να μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα κι όπου θέλουμε τη γνώμη μας, ειδικά όταν δεν ενοχλούμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν. Ξαναλέω, αν και όταν οι admins δώσουν οδηγία να μη γράφουμε για το Broken Age σε συγκεκριμένα threads, θα το σεβαστούμε και δε θα το ξανακάνουμε.
maladroid wrote: Περί λοιδορίας: διαφωνείς ότι έχει διατυπωθεί -εμμέσως ή ευθέως- στο forum η άποψη ότι όσοι δίνουν λεφτά στο Kickstarter είναι μάλλον αφελείς και θέλουν και τα παθαίνουν; Όπως είπα, εγώ δεν έχω πρόβλημα μ' αυτή την οπτική κι ας με θίγει, εφόσον έχω δώσει αρκετά λεφτά στο Kickstarter. Άλλο όμως η άποψη και άλλο το trolling, όπως πάει να εξελιχθεί.
Και ποιος είσαι εσύ ή ποιος είμαι εγώ που θα απαγορεύσουμε στον οποιοδήποτε να διατυπώσει την άποψη ότι θεωρεί κοροϊδία να δίνει λεφτά κάποιος μέσω KS (πόσο μάλλον σε κάποιον που δεν είχε παρουσιάσει τίποτα κατά την εκκίνηση της καμπάνιας); Γιατί είναι trolling αυτό κι όχι προσωπική στάση απέναντι στο εν λόγω φαινόμενο; Kι αφού εν τέλει δεν έχεις πρόβλημα μ' αυτό, όπως λες, γιατί θυματοποιείσαι και προσπαθείς να μας υποδείξεις πού θα γράφουμε και πόσο θα εκφραστούμε;
maladroid wrote: Στην τελική θα σου πω και το εξής, αφού θες να μιλάμε συγκεκριμένα: ο Τσαμπίκος, στον οποίο και απευθύνθηκα αρχικά και θεώρησες καλό να μου απαντήσεις, δεν έχει παίξει το Broken Age (τουλάχιστον έτσι έγραψε πρόσφατα). Ωστόσο δεν χάνει ευκαιρία να το συγκρίνει και να το λοιδορήσει σε threads όπως αυτό που δεν το αφορούν άμεσα (δεν είναι καν στη λίστα). Αυτό είναι έκφραση άποψης ή εμμονή, κατά τη γνώμη σου;
Σου απάντησε ήδη ο tsampikos και δε κρίνω σκόπιμο να παριστάνω τον δικηγόρο του, άλλωστε μια χαρά τα είπε, δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης. Ξαναλέω όμως ότι δεν είδα να το λοιδορεί πουθενά. Και για να το πω κι αλλιώς, κι εγώ αν δω για κάποιο παιχνίδι άτομα με των οποίων τη γνώμη συμφωνώ 9 στις 10 φορές (tsampikos, Castledoque) να εκφράζουν αρνητική άποψη, την ίδια στιγμή που θα διατηρώ κι εγώ, για τον οποιοδήποτε λόγο, τις επιφυλάξεις μου περί της ποιότητάς του, θα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τελικά αυτό που θα έπρεπε.
Αν τώρα ο tsampikos παίξει το παιχνίδι και αλλάξει άρδην η γνώμη του, εδώ θα είμαστε να τον δούμε να ανασκευάζει. Μέχρι τότε καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς, γιατί πραγματικά αρχίζουν να φανερώνουν εμπάθεια.
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Χαίρομαι που βλέπω ζωντανό το φόρουμ και που το Broken Age προκαλεί τόσο έντονα όσο και αντιφατικά συναισθήματα, αλλά...
...έχουμε καμιά πανσέληνο και ανέβηκαν τόσο οι τόνοι;
Peace and love...
Να προσθέσω ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα η μέχρι τώρα διαμόρφωση της λίστας (αν και η πρώτη μου προτίμηση μάλλον δε θα κερδίσει τον τίτλο.)
- maladroid
- Templar Hunter
Στο άλλο το θέμα αντιφάσκεις καταφανέστατα. Μου λες πρώτα ότι δεν είδες κανέναν να λοιδορεί το Broken Age ή τους backers των KS, σου απαντάω ότι έχει γίνει αυτό εδώ στο forum και μου απαντάς ότι "ε ναι και λοιπόν, τι; Θα μας το απαγορεύσεις κι αυτό δηλαδή;". Δεν προσπαθώ ούτε θέλω να το απαγορεύσω, το εντοπίζω ως φαινόμενο και το σχολιάζω, τελεία. Επίσης δεν καταλαβαίνω πως καταλήγεις ότι θυματοποιούμαι ΕΓΩ. Δεν έπαιξα εγώ τον κατατρεγμένο που "άμα με κάνουν ντα οι admins τότε μόνο θα πάψω", ούτε επικαλέστηκα ή απείλησα ποτέ εμπλοκή των admins. Μη λέμε κι ό, τι θέλουμε. Αυτό ακριβώς το πράγμα αποκάλεσα δημιουργία εντυπώσεων, ότι πας από το πουθενά να δημιουργήσεις κλίμα ότι όσοι τη λένε στον Schafer είναι στιγματισμένοι ή καταπιεσμένοι ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Και για να τελειώνει το κυνήγι φαντασμάτων που ξεκίνησες με τους admins, αν θα περίμενα μια παρέμβαση θα ήταν για να μεταφερθεί όλη αυτή η αντιπαράθεση σε άλλο thread γιατί αισθάνομαι ότι το παρακάναμε με το offtopic εδώ πέρα (ειρωνεία, γιατί ο βασικός λόγος που την είπα στον Τσαμπίκο είναι ότι το Broken Age εδώ αποτελεί offtopic..).
Αυτό που λες για τη "γνώμη από δεύτερο χέρι που εμπιστεύομαι" με βρίσκει αντίθετο. Δεν βρίσκω λογικό εφόσον έχεις σχηματίσει άποψη με τον τρόπο που λες να την αναπαράγεις τόσο απόλυτα και κατ' εξακολούθηση και να την βαφτίζεις "προσωπική γνώμη". Μια εντύπωση όλοι την έχουμε για παιχνίδια -ακόμα και genres- με τα οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ, επειδή διαθέτουμε κριτική σκέψη και αντίληψη τόσα χρόνια στο κουρμπέτι. Αλλά το να προβάλεις με τόση σιγουριά και θέρμη αυτή την εντύπωση το βρίσκω μάλλον άστοχο, ειδικά από τη στιγμή που δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον, όταν τελικά αποκτήσεις δική σου εμπειρία με το αντικείμενο. Δηλαδή άμα ο Τσαμπίκος παίξει το Broken Age και όντως το βρει απογοητευτικό όλα μέλι-γάλα και άμα το βρει καλό τότε μόνο θα πούμε ότι έκανε "λάθος" που εκφράστηκε πρόωρα; Εμένα μου φαίνεται στρεβλή αυτή η επιχειρηματολογία.
Η προσωπολατρεία για την οποία με κατηγορείς σαφώς και υπάρχει, δεν την αρνήθηκα ποτέ. Το έχω πει, το έχω βροντοφωνάξει άπειρες φορές ότι είμαι μεγάλο fanboy του Schafer αλλά ταυτόχρονα κρίνω κάθε παιχνίδι του ξεχωριστά και όσο μπορώ αντικειμενικά, εξού και ομολόγησα ότι το Broken Age είναι κατώτερο των περιστάσεων (αλλά όχι λόγω budget). Και φυσικά η εκτίμησή μου για τον Schafer και το έργο του είναι από τις αιτίες που βρίσκω ενοχλητικό να τον χαρακτηρίζει κάποιος ατάλαντο, απατεώνα, φαφλατά, whatever. Προφανώς και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό παρά να το αντικρούσω και να το καυτηριάσω, όπως έκανα με την ειρωνική σπόντα προς τον Τσαμπίκο. Το πρόβλημα ποιο είναι, δεν καταλαβαίνω. Μέσα στα φιλελεύθερα δικαιώματα που αναγνωρίζεις σε όλους δεν είναι και αυτό της προσωπολατρείας; Ή μήπως με είδες να γράφω σε κάθε thread που αφορά π.χ. την Daedalic ή παιχνίδια της Jensen "ντάξει, καλούτσικο φαίνεται αλλά σαν του Schafer δεν είναι", πράγμα που όντως θα ήταν ενοχλητικός φανμποϊσμός;
Τσαμπίκο, όλα αυτά που γράφεις τα ξέρω, τα έχεις ξαναγράψει πάνω-κάτω, όπως κι εγώ έχω γράψει τις αντιρρήσεις μου, σε μέρη πιο σχετικά με το αντικείμενο. Δεν εννοώ ότι εσύ συγκεκριμένα δεν ήθελες να πετύχει ο Schafer, απλώς εσύ ήσουνα που στην προκειμένη περίπτωση (και σε κάποιες άλλες) χωρίς προφανή λόγο έριξες μπηχτή στο Broken Age λες και θέλεις να μας υπενθυμίσεις ότι υπάρχουν και τίμιοι developers, όχι σαν τον απατεώνα τον Schafer. Εμένα τουλάχιστον έτσι μου μοιάζει αυτή η επανάληψη, ότι αυτό το μήνυμα θέλεις να περάσεις, γι'αυτό και είπα ειρωνικά ότι μάλλον σου έφαγε πολλά λεφτά και έχεις προηγούμενα μαζί του. Η γενίκευση μετά για όσους τα έχετε με τον Schafer προέκυψε επειδή πετάχτηκε ο Μάνος να υπερασπιστεί το δικαίωμά σου να εκφέρεις γνώμη περί Broken Age (btw, αν δεν κάνω λάθος, δικηγόρος δεν είσαι στο επάγγελμα; Ένας λόγος παραπάνω που όντως δεν σου χρειάζεται να τον παριστάνει άλλος).
- tsampikos
- Master of Dimensions
maladroid wrote: Τσαμπίκο, όλα αυτά που γράφεις τα ξέρω, τα έχεις ξαναγράψει πάνω-κάτω, όπως κι εγώ έχω γράψει τις αντιρρήσεις μου, σε μέρη πιο σχετικά με το αντικείμενο. Δεν εννοώ ότι εσύ συγκεκριμένα δεν ήθελες να πετύχει ο Schafer, απλώς εσύ ήσουνα που στην προκειμένη περίπτωση (και σε κάποιες άλλες) χωρίς προφανή λόγο έριξες μπηχτή στο Broken Age λες και θέλεις να μας υπενθυμίσεις ότι υπάρχουν και τίμιοι developers, όχι σαν τον απατεώνα τον Schafer. Εμένα τουλάχιστον έτσι μου μοιάζει αυτή η επανάληψη, ότι αυτό το μήνυμα θέλεις να περάσεις, γι'αυτό και είπα ειρωνικά ότι μάλλον σου έφαγε πολλά λεφτά και έχεις προηγούμενα μαζί του. Η γενίκευση μετά για όσους τα έχετε με τον Schafer προέκυψε επειδή πετάχτηκε ο Μάνος να υπερασπιστεί το δικαίωμά σου να εκφέρεις γνώμη περί Broken Age (btw, αν δεν κάνω λάθος, δικηγόρος δεν είσαι στο επάγγελμα; Ένας λόγος παραπάνω που όντως δεν σου χρειάζεται να τον παριστάνει άλλος).
Προσωπικά τον Schafer τον δικαιολογώ, ελαφρυντικά θέλω να του βρω για το παιχνίδι που έβγαλε. Οι συγκρίσεις με άλλα παιχνίδια είναι αναπόφευκτες. Δεν είναι θέμα "μπηχτής". Συμπαθέστατο είναι βρε παιδί μου σαν παιχνίδι (μέχρι τώρα) δεν αντιλέγω. Απλά δεν δείχνει να "πείθει" και τόσο πολύ, τουλάχιστον το πρώτο μισό. Δεν είναι "ζουμερό". Άποψη από τη στιγμή που έχω δει, βιντεάκια, έχω διαβάσει reviews, έχω διαβάσει gamer feedback σαφώς και μπορώ να έχω και μάλιστα ξεκάθαρη, για το τι θα συναντίσω. Σχεδόν τόσο ξεκάθαρη, μάλιστα, με αυτόν που έχει παίξει το μισό (αφού το άλλο μισό δεν είναι διαθέσιμο). Για αυτό θα το παίξω ολόκληρο γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει σαφής γνώμη. Όχι μόνο από εμένα αλλά από τον οποιονδήποτε. Καί όπως έγραψα και παραπάνω, και πρόσθεσε ο Μάνος, αν πέσω έξω στις εκτιμήσεις μου θα το πω άμεσα. Από παραδοχή λαθών καλά πάω, δεν με τρώνε τίποτα υπέρμετροι εγωισμοί.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Επίσης, δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις και χαρακτηρισμούς για ένα παιχνίδι, ένα δημιουργό, χι εκατομύρια λεφτάκια στο Kickstarter, ή ό,τι άλλο. Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε και chill down, boyz. Ευχαριστώ.
Nothing happens unless first a dream...
- manos426f
- Topic Author
- Futuristic Fedora
Θα μου επιτρέψεις να αρνηθώ να συμφωνήσω με κάποιον που με λέει εμμονικό, troll, που ισχυρίζεται ότι παριστάνω τον κατατρεγμάνο κι άλλα τέτοια φαιδρά.
@ maladroid
Αν και κάπου εδώ θα έπρεπε να σταματήσω να σου απαντάω, μια κι έχεις αρχίσει να ξεφεύγεις, να καταφεύγεις σε προσβολές άρα και να εκτίθεσαι, θα κάνω τον κόπο να το πράξω εκ νέου, αφού εσύ ο ίδιος δε δείχνεις να έχεις πρόβλημα με το τελευταίο και συνεχίζεις ακάθεκτος.
Γι’ αρχή λοιπόν, το αίσθημα που έχεις περί ελευθερίας λόγου και γνώμης είναι πολύ περιορισμένο, για να μη πω ανύπαρκτο. Δεν εξηγείται αλλιώς η συνεχής άρνησή σου να δεχτείς ότι μπορεί κάποιος να έχει διαφορετική άποψη από τη δική σου και να προσπαθείς να μας επιβάλλεις τα περί εμμονής, ομπρέλας απόψεων και λοιπών ακατανόητων επιχειρημάτων. Αν κάτι με το οποίο διαφωνείς, σπεύδεις να το βαφτίσεις εριστικό, επειδή πολύ απλά εσένα δε σου αρέσει, προφανώς το θέμα είναι δικό σου κι όχι εκείνου που έχει μία άποψη που απέχει πολύ από εκείνη που εσύ έχεις. Συνεπώς δε χρειάζεται να συνεχίζεις μάταια να μας πείσεις γι’ αυτό, ούτε και να παριστάνεις τον χωροφύλακα του forum, όσο κι αν διαλαλείς την απουσία πρόθεσης να το πράξεις. Κατά τα άλλα εγώ αντιφάσκω βέβαια…
Η δική μου αντίφαση που επικαλείσαι προφανέστατα αποτελεί αποκύημα της μάλλον οργιάζουσας φαντασίας σου, καθώς πουθενά δε δέχτηκα το τελείως αστήρικτο επιχείρημά σου ότι λοιδορούμε τον Schafer ή, ακόμη περισσότερο, τους backers του Broken Age ή κάθε άλλου KS. Ξαναδιάβασε τι έγραψα, μήπως και συνειδητοποιήσεις τι είπες και απάντησες. Αν το να θεωρεί κάποιος κοροϊδία να δίνει ένας άλλος χρήματα σε ένα ανύπαρκτο project συνιστά για εσένα κάτι τέτοιο, τότε πάσο, δε μπορώ και δε θα σου κάνω εννοιολογική ανάλυση του όρου.
Την επόμενη γελοιότητα που έγραψες, ότι παίζω τον κατατρεγμένο και άρχισα κυνήγι φαντασμάτων, προφανώς δε χρειάζεται να την απαντήσω. Αν θεωρείς ότι θα πάψω να γράφω ελεύθερα την άποψή μου σε ένα δημόσιο κι ελεύθερο board επειδή εσένα δε σου αρέσει, κάνεις λάθος. Αν οι admins όμως μου πουν ότι δε χρειάζεται να συνεχίσω να το κάνω, ευχαρίστως θα αποχωρήσω από τη συζήτηση και από κάθε άλλη συζήτηση, μια και προφανώς θα μοιράζονται τις αντιλήψεις που κουβαλάς (που -θέλω να- είμαι βέβαιος ότι δε το κάνουν). Για τους κατατρεγμένους που εκφράζονται ενάντια στον Schafer, προφανέστατα αστειεύεσαι, αφού πρεσβεύεις με τόσο σθένος κι επιτυχία τους κατατρεγμένους που δε θέλουν να διαβάσουν κακή κουβέντα για τον Tim.
Ευτυχώς τουλάχιστον παραδέχεσαι ότι είσαι προσωπολάτρης, εξηγώντας έτσι ταυτοχρόνως και μεγάλο μέρος της στρεβλής οπτικής μέσα από την οποία αντιμετωπίζεις το θέμα. Ομολογώ ότι δε θα μπορούσα και δε θα ανεχόμουν ποτέ από τον εαυτό μου να συνειδητοποιήσω και να παραδεχθώ δημοσίως στη συνέχεια ότι είμαι προσωπολάτρης κάποιου. Δε μπορώ σε καμία περίπτωση να πω ότι σε θαυμάζω γι’ αυτό, αλλά οφείλω να πω ότι εκτιμώ την -σκληρή αυτή, ομολογουμένως- αυτογνωσία σου.
Τέλος, επέτρεψέ μας να κάνουμε πιθανώς λάθος και να μπορούμε να το παραδεχόμαστε στη συνέχεια, όσο στρεβλό κι αν σου φαντάζει. Είναι δικαίωμά μας, εκτός αν σε ενοχλεί και αυτό. Εμένα πάντως δε μ' ενοχλεί καθόλου να εκφράζεται κάποιος συνεχώς αρνητικά για την Daedalic ή το Cognition, καθώς δε τρέφω άκρατη προσωπολατρεία για τον Michaellis, τον Bittar, την Jensen ή οποιονδήποτε άλλο. Άρα μη σπεύδεις να προδικάσεις τη δική μου στάση απέναντι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί πολύ απλά πάλι λάθος θα κάνεις.
Α, κι αν χρειαστεί να «πεταχτώ» ξανά στο μέλλον για ν’ αναφερθώ σε κάτι, δε θα ξεχάσω να φροντίσω να σε ρωτήσω πρώτα, να δω αν συμφωνείς, να βεβαιωθώ ότι μου δίνεις το δικαίωμα και το σχετικό πράσινο φως, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα το πράξω σε συγκεκριμένα threads που εσύ θα μου υποδείξεις και φυσικά ότι δε θα θίγω πρόσωπο του οποίο είσαι fan.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- maladroid
- Templar Hunter
Πιστεύω, πάντως, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να τα βρούμε, έτσι όπως έχει πάει η κουβέντα. Νομίζω ότι το ποιος εκτίθεται, ποιος παριστάνει το θύμα, ποιος αντιφάσκει κτλ. έχει γίνει ήδη φανερό σε όσους κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση ως εδώ και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει από δω και μπρος (δεν λέω ότι αυτός είσαι κατ' ανάγκη εσύ, απλώς υπάρχει αρκετό υλικό για να βγάλει κανείς συμπέρασμα either way).
Να κάνω μόνο μια σημείωση για την λεγόμενη προσωπολατρεία που μου καταλόγισες και αποδέχτηκα και την δαιμονοποίηση του όρου που επιχειρείς. Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι που θαυμάζουν υπέρμετρα τον Μέσι, τον Τζόρνταν, τη Μέρυλ Στριπ, τους Beatles και ένα σωρό άλλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους τοποθετούν πάνω από τους ομολόγους τους (άλλους αθλητές, ηθοποιούς, τραγουδιστές κτλ) αλλά και να έχουν από εκείνους μεγάλες απαιτήσεις, είτε από το έργο τους είτε και από τη γενικότερη συμπεριφορά τους (προσοχή, όμως, υψηλές απαιτήσεις και αλάθητο είναι έννοιες διαφορετικές). Έχω την αίσθηση ότι αυτό τον θαυμασμό εσύ τον αντιμετωπίζεις σχεδόν σαν ψυχολογική διαταραχή ενώ εγώ τον θεωρώ ανθρώπινο και (συνήθως) ακίνδυνο. Όπως προείπα, θαυμάζω τον Schafer ως καλλιτέχνη, δηλαδή το έργο του και το εν δυνάμει έργο του (δηλαδή το τι μπορεί να μας δώσει στο μέλλον) αλλά μου φαίνεται ευχάριστος και ως άνθρωπος. Αν αποδειχθεί ότι καταχράστηκε χρήματα των backers ή ότι κακομεταχειρίζεται τους υπαλλήλους του π.χ., δεν σου κρύβω ότι θα απογοητευτώ από τον άνθρωπο Schafer (το διευκρινίζω γιατί καλλιτέχνης και άνθρωπος είναι συχνά διαφορετικές έννοιες κι ας μας είναι δύσκολο να τις διαχωρίσουμε). Αντίστοιχα, αν αρχίσει να βγάζει παιχνίδια-μπαρούφες θα ρίξω κι εγώ τις απαιτήσεις μου από εκείνον και θ' αρχίσω να συνειδητοποιώ ότι ίσως στέρεψε το πηγάδι. Ώσπου να γίνει οποιοδήποτε από τα δύο, όμως, δεν βρίσκω το λόγο να αποκηρύξω τον Schafer ή να πάψω να είμαι θαυμαστής του, διότι δεν θεωρώ ότι η έννοια από μόνη της έχει αρνητική χροιά.
Η ένσταση μου, λοιπόν, ως προς τα σχόλια που γίνονται εναντίον του Schafer στο forum, έχει να κάνει κυρίως με τις υπόνοιες που διακρίνω για ανηθικότητα/ανεντιμότητά του (η εμμονή στο budget αυτό μου δείχνει), που με βάση τα όσα ξέρω δεν ευσταθούν. Το να τον θεωρεί κάποιος υπερεκτιμημένο ή ατάλαντο δεν με ενοχλεί, είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Η άλλη μου ένσταση αφορά τη συχνότητα και το πάθος με το οποίο βάλει ο Τσαμπίκος κατά του παιχνιδιού χωρίς να το έχει παίξει ακόμη αλλά οι απαντήσεις του δείχνουν ότι δεν το κάνει από κακία ή εμπάθεια προς το παιχνίδι ή τον Schafer, αλλά επειδή εμπιστεύεται τρομερά το ένστικτό του και επειδή μάλλον έχουμε αρκετά διαφορετική αντίληψη ως προς το τι σημαίνει το budget για ένα παιχνίδι. Νομίζω, Μάνο, ότι μπερδεύεις τον αρνητικό σχολιασμό μιας συμπεριφοράς με την διάθεση απαγόρευσής της.
- manos426f
- Topic Author
- Futuristic Fedora
Το πρώτο είναι ότι διασκεδάζουμε αμφότεροι, αφού κι εμένα μου φαίνεται κωμική η προσπάθεια που κάνεις εδώ και πόσα posts να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.
Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρούμε, άλλωστε δε χάσαμε και τίποτα που είχαμε, για να λέμε και την πάσα αλήθεια.
Το τρίτο είναι ότι προφανώς κι έχει καταστεί ξεκάθαρο το ποιος εκτίθεται, ανασκευάζει, προσπαθεί να μας πείσει για το παράλογο των τοποθετήσεών του κι όλα αυτά τα ωραία.
Εκεί που διαφωνούμε είναι στ' ότι
α) ξεκίνησες μία τελείως αναίτια επίθεση προς το πρόσωπό μου, επειδή..."πετάχτηκα" να πω τη γνώμη μου που έκανε το λάθος να ταυτίζεται, σε μεγάλο βαθμό, μ' εκείνη του Τσαμπίκου
β) συνέχισες με χαρακτηρισμούς και με ειρωνείες, στα οποία δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να καταφύγεις. Κέρδισες πάντως να με κάνεις να σε αντιμετωπίζω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
γ) έκανες μία ακόμη κυβίσθηση, συνειδητοποιώντας ίσως τι είπες πριν -ότι είσαι προσωπολάτρης δηλαδή- και προσπαθείς πάλι να ονομάσεις το μαύρο άσπρο, μιλώντας τώρα τάχα μου περί αγνού θαυμασμού, τον οποίο εγώ δε μπορώ να καταννοήσω , οπότε και τον δαιμονοποιώ. Λες και ήρθα χθες στη γη και δε γνωρίζω την έννοια. Όχι, δε με πείθεις. Η διαφωνία μας εδώ είναι ότι εγώ κωλοτουμπίτσες στα γραφόμενά μου δεν κάνω ποτέ και πουθενά.
Όχι λοιπόν, πολύ σωστά το είπες πριν, προσωπολάτρης είσαι, που για κάποιο μυστήριο λόγο θεωρεί ότι επειδή η δική μας γνώμη τον ενοχλεί, αφού δε τρέχουν σάλια από το στόμα μας κάθε φορά που αναφερόμαστε στον Schafer, θα σταματήσουμε να το κάνουμε. Γιατί; Επειδή ενοχλεί εσένα! Περίεργες αντιλήψεις έχεις, ομολογώ.
Mετά λες ότι λοιδορούμε, ότι είμαστε εριστικοί κι ότι δίνουμε παραστάσεις. Αναρωτιέμαι: Αυτά που γράφεις, μπαίνεις στον κόπο να τα διαβάσεις πριν τα postάρεις; Γιατί αν το κάνεις, με όλη την ειλικρίνεια που κι εγώ διαθέτω, θα σου πω ότι πολύ απλά δε ξέρεις τι σου γίνεται.
Επειδή λοιπόν, αν και με διασκέδασες, με κούρασες πολύ κι αφού... "ξέρεις" εσύ από τα οικονομικά δεδομένα του Broken Age, αφού προχθές τα λέγατε με τον Schafer και σου έλεγε "κάτσε βρε maladroid να σου εξομολογηθώ τα ζόρια που τραβάω με τα 3.3 εκατομμύρια που πήρα από το KS", δείξε λίγη επιείκια σ' εμάς τους αδαείς, που δε γνωρίζουμε τόσα, δε τα πίναμε παρεούλα με τον Tim και άσε μας να πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω μωρέ, δε πειράζει. Το πολύ πολύ μην απαντάς, δεν είναι και τόσο δύσκολο...
- crocark
- Adventure's Advocate
Επίσης, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω μια μικρή ασυνέπεια σε κάποια λεγόμενα. Αν μπαίναμε στον κόπο να κάνουμε ποστ προς ποστ αντιπαραβολή λεγομένων (και από το παρελθόν), κάποιοι θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι. Μπορεί και όλοι.
(Με αυτή την ευκαιρία, καλό θα ήταν να κάνετε έντιτ και να τα σβήσετε γιατί είπατε διάφορα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας μελλοντικά )
Σε κάθε περίπτωση θα σας παρακαλούσα να το σταματήσετε κάπου εδώ γιατί σε αντίθεση με σας δεν το βρίσκω διασκεδαστικό καθόλου (άλλα ήταν τα διασκεδαστικά για τα οποία μιλούσα προχθές). Αν δε σταματήσετε θα με κάνετε να παραβώ την υπόσχεσή μου εμμέσως κι άμα την παραβώ θ' αρχίσω τα σεντόνια. Και ΔΕ θέλετε ... το ξέρω ...
Νισάφι πια με τον ξένο αχυρώνα.
1 . Παίξ' τε το,
2. κρίνετε,
3. γράψτε
4. και μετά κριθείτε κι εσείς γι' αυτά που γράφετε.
(5 . και λίγη αυτοκριτική καμιά φορά δε βλάπτει)
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ