Fire

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Daedalic Entertainment
  • Πλατφόρμα: PC, Mac, Linux

Το Fire, η τελευταία δουλειά της Daedalic Entertainment με διανομέα την EuroVideo Medien, είναι ένα adventure που όταν το πρωτακούσαμε μας τράβηξε την προσοχή τόσο με τη θεματολογία του όσο και με την παλαβομάρα που κουβαλούσε. Ο μικρός Νεάντερνταλ ήρωα μας υποσχόταν άφθονο γέλιο αλλά και gameplay με ιδιαιτερότητες. Πάμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο η Daedalic κατάφερε να φτιάξει έναν αξιοπρόσεκτο ακόμα τίτλο.

Δύσκολοι Καιροί για Νεάντερνταλ.

Ο Ungh είναι ένας ξανθομπούμπουρας Νεάντερνταλ που ζει ήσυχα με τη φυλή του. Τα προβλήματά του ξεκινούν όταν το πρώτο βράδυ που του ανατίθεται να φυλάει τη φωτιά, αυτός αποκοιμιέται με αποτέλεσμα το πρωί να έχουν μείνει μόνο στάχτες. Μια τέτοια ανευθυνότητα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη και ο καημένος Ungh εξορίζεται από τον γηραιό της φυλής στους αφιλόξενους κόσμους της Λίθινης Εποχής. Προσπαθώντας να ξεγελάσει την πείνα του τρώει ένα μήλο και τότε το δέντρο ζωντανεύει υποδεικνύοντας του την αποστολή του. Πρέπει με τη βοήθεια πυγολαμπίδων, που είναι κλεισμένες σε κρυστάλλινες σφαίρες, να ταξιδέψει σε διάφορους κόσμους με απώτερο στόχο την εύρεση της πολυπόθητης φωτιάς που θα του ξαναδώσει το σεβασμό της φυλής του.

(Κάποιος έχει σοβαρό πρόβλημα…)

Το Fire είναι ένα adventure που δεν πολυασχολείται με το σενάριο αλλά επικεντρώνεται στο χιούμορ και στη σάτιρα. Σε κάθε σας βήμα θα συναντήσετε παλαβές καταστάσεις που διακωμωδούν σημεία των καιρών ή απλά κάνουν χαβαλέ και μπορώ να πω ότι τα καταφέρνει μια χαρά. Δεν ξεφεύγει σε καφρίλες και κρατά ένα απλοϊκό, διασκεδαστικό και συνάμα χαλαρό προφίλ, ό,τι πρέπει δηλαδή για το απογευματινό σας καφεδάκι.

Adventure… platform.

Όχι, εντάξει… μην νομίζετε ότι ο Ungh παίρνει κάποιο ρόπαλο και αρχίζει να ανοίγει κεφάλια χοροπηδώντας δεξιά και αριστερά αλλά το όλο στήσιμο φέρνει κάπως στο προσφιλές είδος. Ο νεαρός Νεάντερνταλ πρέπει να περάσει μέσα από δέκα πίστες-περιοχές (τα λένε και hubs όπως είναι της μόδας) για να φτάσει στον τελικό του στόχο. Θα ξεκινήσει από προϊστορικά μέρη, θα ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα καταλήξει ακόμα και στο διάστημα προκειμένου να αποκτήσει την ιερή φλόγα. Κάθε πίστα (το πώς μου αρέσει να λέω “πίστα” σε adventure game, δε λέγεται…) αποτελείται από 3-5 οθόνες και στο διάβα σας θα συναντήσετε χορευταράδες σαμάνους, κυρίες σε απόγνωση, χιμπατζήδες επιστήμονες και κάθε είδος παλαβό εκπρόσωπο του ζωικού βασιλείου.

Ο χειρισμός του Fire αν και απλούστατος, είναι αρκετά διαφορετικός από τα περισσότερα adventures. Καταρχάς δεν έχουμε απ’ ευθείας έλεγχο στον Ungh. Ακόμα και αν θέλουμε να αλλάξουμε οθόνη πατάμε στα βελάκια που βρίσκονται στο κάτω μέρος της. Ο πραγματικός ήρωας του παιχνιδιού θα λέγαμε ότι είναι… ο κέρσορας. Όταν γίνεται πορτοκαλί, έχουμε ανακαλύψει σημείο όπου ο ήρωας μπορεί να αλληλεπιδράσει, ενώ όταν αποκτά ένα χαρακτηριστικό “ματάκι” έχουμε βρει σημείο του χώρου που εμείς (οι χρήστες) μπορούμε να αλλάξουμε για να βοηθήσουμε τον Ungh στην περιπέτειά του. Όλα γίνονται με ένα απλό κλικ προετοιμαστείτε όμως και για καταστάσεις που θα σας εκπλήξουν. Inventory δεν υπάρχει αλλά ο φίλος μας μπορεί να κουβαλά ένα αντικείμενο. Αν χρειαστεί κάποιο άλλο, θα πετάξει αυτό που κρατά και θα το πάρει.

(Αν δεν σώσεις και μια κυρία σε απόγνωση… δε λέει)

Το πραγματικά ευχάριστο στοιχείο του Fire είναι οι γρίφοι του. Οι ποικιλία που θα συναντήσετε είναι πολύ μεγάλη καθώς κάθε κόσμος έχει τη δική του, διαφορετική, λογική. Χωρίς να είναι υπερβολικά απαιτητικοί, χρειάζονται σκέψη, παρατηρητικότητα και ο ιδιαίτερος χειρισμός θα σας κάνει σε κάποια σημεία να σκεφτείτε διαφορετικά απ’ ότι έχετε συνηθίσει. Εννοείτε ότι κουβαλούν την παλαβομάρα του παιχνιδιού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στερούνται λογικής. Εκτός από κλασικούς γρίφους και puzzles, θα λύσετε έναν πολύ έξυπνο μουσικό γρίφο, θα μεταμορφωθείτε σε διάφορα ζώα, θα αντιμετωπίσετε ερωτήσεις λογικής ενώ ακόμα θα κληθείτε να φέρεται εις πέρας κάποια action κομμάτια χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερη δυσκολία.

Όσο πάντως και να σας παιδέψουν οι γρίφοι, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσετε τις τρεις ώρες μέχρι να φτάσετε στο τέλος, χρόνος υπερβολικά μικρός για εμπορικό adventure. Αν αποφασίσετε να βρείτε όλα τα νομίσματα που κρύβει κάθε κόσμος τότε ίσως ασχοληθείτε λίγο παραπάνω καθώς κάποια πολύ δύσκολα βρίσκονται ή ξεκλειδώνουν με την πρώτη. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα save. Όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο παιχνίδι, διαλέγετε μια από τις τρεις διαθέσιμες θέσεις και το παιχνίδι σώσει αυτόματα σε αυτή κάθε φορά που αλλάζετε πίστα. Προσοχή, αν αφήσετε μια στη μέση τότε την επόμενη φορά θα πρέπει να επαναλάβετε από την αρχή ό,τι είχατε κάνει μέχρι το σημείο που το αφήσατε.

Ένας Πολύχρωμος Προϊστορικός Κόσμος.

Το Fire είναι ένα δυσδιάστατο adventure με πολύ όμορφα καρτουνίστικα γραφικά γεμάτα χρώμα. Κάθε περιοχή έχει σχεδιαστεί έτσι που να μοιάζει μοναδική καθώς πουθενά δεν θα συναντήσετε ίδια τοπία ή πλάσματα με εξαίρεση το τέλος στο ηφαίστειο όπου οι γρίφοι του είναι μια επανάληψη των όσων έχετε κάνει προηγούμενα. Δεν μου άρεσε η πίστα του διαστήματος που τη βρήκα αρκετά λιτή, οι υπόλοιπες όμως είναι σχεδιασμένες με λεπτομέρεια και φαντασία, οπότε όλο και κάτι καινούργιο θα έχετε να περιμένετε κάθε φορά που αλλάζετε περιοχή. Το animation δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι γρήγορο και την έχει την πλάκα του.

(Η περιπέτειά σας περιλαμβάνει και ταξίδι στο χρόνο)

Ως γνήσιο μέλος της προϊστορικής φυλής ο Ungh δεν μιλά, ή τουλάχιστον δεν καταλαβαίνουμε τι λέει. Γι’ αυτό μην περιμένετε τίποτα ομιλίες καθώς δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Αν κάποιος σας ζητήσει κάτι θα το δείτε μέσα από χαριτωμένα μπαλονάκια. Η μουσική είναι χαλαρωτική και ευχάριστη ενώ η έλλειψη ομιλίας υποκαθίσταται με χιουμοριστικά εφέ και βρυχηθμούς.

Το Απόγευμα η Τηλεόραση Είναι Γεμάτη Βλακείες.

Το Fire θυμίζει κάπως το Gobliiins. Όχι πως πλησιάζει στο τόσο δα τη δυσκολία που είχε το παιχνιδάκι της Coktel Vision αλλά όπως και αυτό έτσι και το Fire μας πηγαίνει από περιοχή σε περιοχή και εμείς πρέπει να λύσουμε μια σειρά γρίφων για να προχωρήσουμε στην επόμενη. Το παιχνίδι είναι μια μικρή ευχάριστη εμπειρία που συνιστάτε μόνο σε όσους ψάχνουν κάτι να περάσουν την ώρα τους χωρίς πολλά-πολλά. Αν κάποιο απόγευμα βαριέστε και δεν έχετε τι να κάνετε, το Fire είναι μια καλή λύση. Έτσι και αλλιώς η τηλεόραση δεν έχει τίποτα...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Ωραίο review όπως πάντα και το παιχνιδάκι φαίνεται συμπαθέστατο. Λόγω διάρκειας στα υπόψη για καμιά έκπτωση ή κανένα bundle...

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια