Keepsake

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Wicked Studios
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο
 
Η Lydia έρχεται στη σχολή μαγείας Dragonvale για να φοιτήσει. Έχει κανονίσει να συναντηθεί με την παιδική της φίλη Celeste δίπλα στο σιντριβάνι στην είσοδο της σχολής προκειμένου να την υποδεχθεί και να την κατατοπίσει στο κάστρο που θα αποτελέσει το σπίτι της για τα επόμενα χρόνια. Η Celeste, όμως, δεν είναι εκεί κι η Lydia δεν καταφέρνει να τη βρει. Αντίθετα, βρίσκει την πύλη της σχολής κλειστή και κανέναν να την υποδεχτεί. Παραξενεμένη, καταφέρνει τελικά να μπει μές τη σχολή μόνο και μόνο για να διαπιστώσει πως είναι παντελώς έρημη. Δε βρίσκει πουθενά κανέναν: ούτε μαθητές, ούτε καθηγητές. Πού πήγαν άραγε όλοι; Και γιατί δεν την περίμενε η Celeste στο σιντριβάνι όπως είχαν συμφωνήσει;
 
Αναζητώντας τη Celeste, ή έστω κάποιον μέσα στη σχολή που θα τη βοηθήσει να βρει τη φίλη της, η Lydia θα ανακαλύψει το Zak κλειδωμένο μέσα σ' ένα ντουλάπι. Ο Zak είναι ένα πανίσχυρος δράκος που κάποιοι μαθητές για παιχνίδι μετέτρεψαν σε λύκο και τον κλείδωσαν σ' εκείνο το ντουλάπι -ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο ίδιος. Με το φόβο μη μείνει πάλι μόνος του (γενικά αυτός ο δράκος φοβάται τα πάντα!!), ο Zak θα ακολουθήσει τη Lydia με σκοπό να τη βοηθήσει να βρει τη Celeste και τους υπόλοιπους. Βλέπετε, είναι σίγουρος πως η Lydia κάνει λάθος και πως μαθητές και καθηγητές είναι κάπου εκεί τριγύρω. Σύντομα, όμως, οι δύο ήρωες θα διαπιστώσουν πως η σχολή είναι πράγματι έρημη. Ο μόνος άνθρωπος που συναντάνε στις ατελείωτες περιπλανήσεις τους στους χώρους τςη σχολής και γύρω από αυτήν είναι ο χαρακτηριστικός έμπορος Mustavio ο οποίος περιμένει τους καθημερινούς του πελάτες, τους μαθητές. Ούτε κι αυτός, όμως, έχει δει κανέναν σήμερα. Μα πού μπορεί να πήγαν όλοι; Μήπως βρίσκονται στον επάνω όροφο της σχολής; Για να το διαπιστώσουν θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τους φύλακες. Αυτοί όμως έχουν ρητές εντολές να μην περάσει κανείς αν δεν είναι μαθητής ή καθηγητής της σχολής. Επομένως, η Lydia πρέπει να περάσει τις τρεις δοκιμασίες τους προκειμένου να γίνει δεκτή ως μαθήτρια στη σχολή μαγείας και να καταφέρει ν' ανέβει στον επάνω όροφο για να βρει τους υπόλοιπους.
 
Και θα καταφέρει να περάσει τις δοκιμασίες και ν' ανέβει. Αλλά η περιπέτειά της δεν τελειώνει εδώ μιας κι ο επάνω όροφος είναι επίσης έρημος. Ο Zak είναι πλέον πεπεισμένος πως κάτι κακό συνέβη. Κάτι κακό για το οποίο ευθύνεται ο Nathaniel, διευθυντής της σχολής και πατέρας της Celeste. Η Lydia αρνείται να το πιστέψει. Ο Nathaniel είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος κι αποκλείεται να έκανε κακό σε κανέναν. Κάτι άλλο συμβαίνει. Σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό να είναι έρημη η σχολή ενώ θα έπρεπε να σφίζει από ζωή και σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό να μην την περιμένει η Celeste στην είσοδο. Ωστόσο, δεν μπορεί να έχει κάποια σχέση αυτό με τον Nathaniel. Κάτι άλλο συμβαίνει... αλλά τι; Και τι να σημαίνουν τα οράματα που βλέπει η Lydia από τότε που έφτασε στη σχολή; Πού βρίσκεται η Celeste; Γιατί ακόμη δεν μπορεί να τη βρει πουθενά;


Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε εμείς ενώ θα αναζητάμε στη μεγαλειώδη κι αχανή αυτή σχολή μαγείας την αγαπημένη μας Celeste. Αξιοσημείωτο είναι πως η αναζήτηση της Celeste δεν αποτελεί απλώς κίνητρο για να εξερευνήσουμε όλους τους χώρους της σχολής? αποτελεί κι έναν ύμνο στην αληθινή φιλία, ο οποίος σύντομα θα συνδυαστεί με την ιστορία μίας οικογένειας που χτυπημένη από το θάνατο ενός μέλους της παλεύει να ξεφύγει από τη θλίψη. Ή μήπως παραδόθηκε τελικά σε αυτήν; Αυτό θα πρέπει να το διαπιστώσετε μόνοι σας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μία μελαγχολική ιστορία, που παρά τις διάφορες ατάκες του Zak που έχουν σκοπό να αλαφρύνουν την ατμόσφαιρα, σίγουρα θα συγκινήσει.
 
Πρέπει εδώ να βάλουμε μια παρένθεση σχετικά με την έλλειψη χαρακτήρων από το παιχνίδι. Παρότι το Keepsake χαρακτηρίζεται από τη μοναξιά (μιας και σπανίως συναντάμε νέους χαρακτήρες στην έρημη σχολή όπου διαδραματίζεται), δεν κουράζει εφόσον έχουμε πάντα τον Zak μαζί μας. Αυτός μας ξεναγεί στους χώρους της σχολής, μας μιλά τόσο για την ιστορία της όσο και για τις δικές του εμπειρίες, μας κάνει ερωτήσεις ώστε να μάθει πράγματα για τη Lydia, και "παίζει" συνεχώς μαζί μας το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό (θα καταλάβετε σύντομα αφού ξεκινήσετε να παίζετε). Παρότι είμαστε σε έναν έρημο τόπο, έχουμε πάντα συντροφιά? κι αυτό δεν είναι μία απλή λεπτομέρεια! Ναι, νοιώθουμε τη μελαγχολία της μοναξιάς που γεννά μία τεράστια σχολή που είναι έρημη αντί γεμάτη μαθητές, αλλά ως εκεί. Η έλλειψη χαρακτήρων δεν αποτελεί μειονέκτημα του τίτλου? αντίθετα, αποτελεί την πηγή μιας γλυκιάς μελαγχολίας που εντείνει την επιθυμία μας να βρούμε την παιδική μας φίλη.
 
Gameplay
 
To Keepsake χαρακτηρίζεται από την εξερεύνηση των χώρων κι από τους πολυποίκιλους γρίφους που συναντάμε στην πορεία. Εν αντιθέσει με το συνηθισμένο, ούτε πρέπει να βρίσκουμε ποιο από τα αντικείμενα που διαθέτουμε στο inventory πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε κάθε hotspot ούτε να συνδυάζουμε αντικείμενα μεταξύ τους. Όλα αυτά γίνονται αυτόματα από τη Lydia μόλις πάμε σε ένα hotspot και διαθέτουμε το κατάλληλο αντικείμενο για να προχωρήσουμε ή μόλις αποκτήσουμε τα δύο εκείνα αντικείμενα που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Οι πάμπολλοι γρίφοι του τίτλου, παρότι βασίζονται όλοι ανεξαιρέτως στη λογική, ποικίλουν ως προς το βαθμό δυσκολίας και την πολυπλοκότητά τους. Παρότι υπάρχουν γρίφοι απλοί που μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς πολύ προσπάθεια, υπάρχουν κι άλλοι που είναι απαιτητικοί και πολυσύνθετοι κι υπόσχονται να σας βασανίσουν για αρκετή ώρα. Επίσης, παρότι υπάρχουν γρίφοι που μόλις τους συναντήσετε πρέπει πολύ απλά να τους λύσετε, υπάρχουν κι άλλοι που απαιτούν να έχετε επισκεφτεί διάφορες τοποθεσίες και να έχετε καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ τους προκειμένου να τους λύσετε. Τέλος, οι γρίφοι ποικίλουν κι ως προς το είδος τους. Φαίνεται πως η Wicked Studios έχει ενσωματώσει σε ένα και μόνο παιχνίδι όσα περισσότερα είδη γρίφων μπορούσε, κάνοντας την εμπειρία αντιμετώπισής τους μια διαρκώς διαφορετική και προκλητική διαδικασία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως συναντάμε ορισμένους μηχανικούς γρίφους, άλλους που παίζουν με στιχάκια και λέξεις, συνδυαστικούς, ένα λαβύρινθο (με οδηγίες όμως ως προς το πού πρέπει να πάμε), στρατηγικής, κι άλλους πολλούς.


Ωστόσο, παρά την όποια δυσκολία ορισμένων γρίφων του Keepsake, δε θα χρειαστεί να ανατρέξετε σε walkthrough ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον άλλο για να λύσετε ένα πιο δύσκολο γρίφο. Κι αυτό επειδή η Wicked Studios έχει εισάγει στο παιχνίδι ένα καταπληκτικό hint system το οποίο μπορείτε να συμβουλεύεστε οποτεδήποτε κρίνετε απαραίτητο. Ως εκ τούτου, το παιχνίδι καταφέρνει να προσφέρει μια ελκυστική εμπειρία τόσο σε έμπειρους παίχτες adventures όσο και σε αμύητους. Ο καθένας μας ουσιαστικά αποφασίζει μέχρι ποιο σημείο επιθυμεί να "παιδευτεί" μ' ένα γρίφο!
 
Το hint system μάς βοηθά σε δύο περιπτώσεις: είτε όταν δεν ξέρουμε ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα είτε για να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο γρίφο. Στην πρώτη περίπτωση, απλώς θα εμφανιστεί μπροστά σας η οθόνη του χώρου που πρέπει να πάτε προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία. Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται. Όταν είστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με ένα γρίφο που δεν καταλαβαίνετε και συμβουλεύεστε το hint system, αυτό πρώτα απ' όλα θα σας ενημερώσει αν έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο γρίφο στην παρούσα φάση. Εάν όντως τα έχετε, τότε θα σας προσφέρει τη δυνατότητα ενός πρώτου hint το οποίο θα σας περιγράφει το γρίφο για να τον καταλάβετε. Εάν αυτό δε σας αρκεί, μπορείτε να ζητήσετε κι ένα δεύτερο hint, το οποίο θα σας εξηγεί τη λογική του γρίφου για να καταλάβετε τον τρόπο επίλυσής του. Κι αν χρειαστεί, μπορείτε να ζητήσετε κι ένα τρίτο hint που θα σας προσφέρει το πρώτο βήμα στη λύση του γρίφου. Σε περίπτωση που παρόλα αυτά, κρίνετε πως ο γρίφος είναι πολύ απαιτητικός για να τον ξεπεράσετε (ναι, ναι, ενδέχεται να συμβεί κι αυτό, πιστέψτε μας!), μπορείτε να ζητήσετε την αυτόματη επίλυση του γρίφου για να προχωρήσετε απτόητοι να ξετυλίγετε την ιστορία. Εύλογο είναι, επομένως, πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλικό προς τον παίχτη παιχνίδι που με ορισμένους γρίφους του θα ταλαιπωρήσει ευχάριστα για πολλές ώρες τους έμπειρους παίχτες adventures, αλλά παράλληλα μπορεί να το παίξει και κάποιος ως το πρώτο του adventure και να ξέρει πως θα το τελειώσει μιας και πουθενά δε θα κολλήσει σε σημείο απελπισίας και παραίτησης.
 
Τέλος, να αναφέρουμε πως στην αρχή του παιχνιδιού υπάρχει ένα υποχρεωτικό mini tutorial που εξηγεί όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει ο κέρσορας και πώς μπορούμε να ενεργούμε την κάθε φορά: πώς να πάρουμε ένα αντικείμενο, πώς να κινηθούμε, πώς να προσπεράσουμε ή να επιβραδύνουμε τους διαλόγους, πώς να συμβουλευτούμε το ενσωματωμένο hint system του τίτλου, πώς να συνομιλήσουμε με κάποιον χαρακτήρα, κ.λπ. Αυτή αναμφίβολα είναι μία πολύ φιλική κίνηση προς όσους δεν έχουν ξαναπαίξει adventure και σίγουρα χαίρει συγχαρητηρίων από όλους μας.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο στοιχεία του παιχνιδιού που δε διευκολύνουν τον παίχτη και κουράζουν όπως έχουν κακοσχεδιαστεί. Το σημαντικότερο αφορά στον προσανατολισμό μας μέσα στις τεράστιες εκτάσεις της σχολής. Οι χώροι που καλούμαστε να εξερευνήσουμε είναι πάρα πολλοί και δε συνδέονται πολύ εύκολα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να χαθεί κάποιος πηγαίνοντας εκεί που θέλει. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κάπου ένας χάρτης προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή μας από το σημείο που βρισκόμαστε σε κάποιο άλλο που επιθυμούμε να πάμε. Θα ήταν, λοιπόν, μια πολύ καλή ιδέα να κρατάτε σημειώσεις με ποιους άλλους συνδέεται ο κάθε χώρος που επισκέπτεστε, ώστε να μπορείτε να προσανατολιστείτε ευκολότερα όταν θα χρειαστεί να επιστρέψετε σε ένα συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία. Το δεύτερο στοιχείο του Keepsake που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό είναι το save που χρησιμοποιεί, το οποίο δε μας επιτρέπει να φορτώσουμε προηγούμενο (πέραν του τελευταίου) save, χωρίς να χάσουμε όσα άλλα είχαμε. Επίσης, κατακριτέο είναι πως διατηρούνται ενεργά μόνο τα τελευταία 6-8 saved παιχνίδια και χάνονται διαπαντός τα προηγούμενα.


Γραφικά - Διάλογοι/Ήχος
 
Τα γραφικά δεν είναι απλώς εξαιρετικά· είναι τέλεια για να μας ταξιδέψουν σ’ ένα κόσμο μαγείας. Τόσο η σχολή Dragonvale όσα κι οι περιβάλλοντες χώροι της είναι σχεδιασμένοι με λεπτομέρειες και χρώματα που κεντρίζουν το μάτι. Επιπλέον, οι κανόνες της φυσικής που καταργούνται στα εδάφη της σχολής, καθώς και τα συχνά mini animations που συναντάμε μέσα στο παιχνίδι, δίνουν την αίσθηση πως βρισκόμαστε σ' έναν άλλο κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν, και μάλιστα με τρόπο... μαγικό! Αντίθετα, οι 3D χαρακτήρες και οι cutscenes δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο από αισθητικής απόψεως? ωστόσο, δε μειώνουν την καταπληκτική αισθητική του παιχνιδιού που πραγματικά μας βυθίζει στον κόσμο της.
 
Η instrumental μουσική που μας συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, καθώς και οι διάφοροι ambient ήχοι, είναι καλοσχεδιασμένοι κι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί προκειμένου να νοιώσουμε πως βρισκόμαστε πράγματι σ' εκείνο το μακρινό κόσμο. Ωστόσο, οι φωνές ορισμένων χαρακτήρων είναι μάλλον λίγο... περίεργες, αν μη τι άλλο. Χωρίς να χαλάνε ακριβώς την όλη εμπειρία, δεν είναι ούτε κι αυτό που θα προτιμούσαμε να ακούμε.
 
Συμπεράσματα
 
Το Keepsake είναι ένα παιχνίδι που θα σας ταξιδέψει στον ελκυστικό κόσμο της μαγείας, μέσα από μία μελαγχολική ιστορία για την αληθινή φιλία και την οικογένεια. Μια ιστορία που έχει συνδυαστεί υπέροχα με μια πληθώρα γρίφων που παρότι θα απασχολήσουν αρκετή ώρα ακόμη κι έμπειρους παίχτες, θα μπορεί να τους ξεπεράσει κι ένας "αμύητος" στον κόσμο και τη λογική των adventure games. Αν όλα αυτά σας ακούγονται ελκυστικά, τότε μην το χάσετε για κανένα λόγο!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια