Anima-PPD, η Ελληνική δύναμη στα adventures

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004

Anima-PPD, η Ελληνική δύναμη στα adventures

[Ανέστης Κοκκινίδης, Project/Product Manager/CEO, Anima ppd-interactive]

Σας καλωσορίζουμε στο Adventure Advocate. Συγχαρητήρια καταρχήν για το adventure Συνωμοσίες ελπίζουμε να υπάρξουν στο μέλλον κι άλλου τέτοιου είδους παραγωγές. Σε τι χρονική περίοδο σας πετυχαίνουμε αυτή τη στιγμή;

Αυτή την στιγμή είμαστε στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της μηχανής για το «ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ 2» αν και το σενάριο του sequel είναι ήδη έτοιμο. Παράλληλα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε και την παραγωγή ενός online παιχνιδιού που θα στηρίζεται στην καινούρια μηχανή.

Δημιουργώντας το Συνομωσίες είχατε από την αρχή τέτοιες βλέψεις για τον συγκεκριμένο τίτλο; Με λίγα λόγια και πολύ απλά, το περιμένατε ότι θα υπάρχει τέτοια ανταπόκριση κυρίως από το εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα σε γενικές γραμμές προς το παρόν είναι πολύ ρευστά αν και δείχνουν θετικά. Η ανταπόκριση του κόσμου που περίμενε ένα παρόμοιο προϊόν είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική. Εξ' άλλου ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν μετά από ένα εξάμηνο περίπου από σήμερα.

Θα θέλαμε μία πληροφόρηση τώρα όσον αφορά το όλο project. Πότε δηλαδή ακριβώς ξεκίνησε, όχι απλά η υλοποίηση, αλλά και η σύλληψη της ιδέας; Σε ποιο μέρος της Ελλάδας;

Ο Ανέστης και ο Άγγελος ήταν φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και σοβαρά εθισμένοι παίκτες παιγνιδιών περιπέτειας σε PC (adventure games) αρχίζοντας από τον «Larry» ακόμη. Πάντοτε ήθελαν να φτιάξουν το δικό τους παιγνίδι. Η Μαρίνα πάλι πάντοτε ήθελε να γράψει ιστορίες μυστηρίου. Και οι τρεις έτρεφαν μια ιδιαίτερη αγάπη για τις ιστορίες με ιδιωτικούς αστυνομικούς καθώς και για τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας.

Κάποια μέρα, την άνοιξη του 1998, ο Ανέστης, τηλεφώνησε στον Άγγελο και τον ρώτησε εάν πραγματικά ήθελε να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός παιγνιδιού από το τίποτα. Στη συνέχεια και οι δύο ζήτησαν από τη Μαρίνα να γράψει μια καταπληκτική ιστορία για το πρώτο διαδραστικό παιγνίδι της Anima ppd-interactive της επιχείρησης του Ανέστη που θα έκανε την παραγωγή. Η Μαρίνα πράγματι έγραψε μέσα στους επόμενους μήνες μια ιστορία για έναν αποτυχημένο τύπο που τελικά έσωσε τον πλανήτη (το είδος δηλαδή των ιστοριών που πάντα προτιμούσε) και τον ονόμασε Νικ Δέλιο. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Το παιχνίδι «Συνωμοσίες» γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου στο blue screen στούντιο της Anima ppd-interactive στην Δράμα. Εκεί πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα γυρίσματα με τους περισσότερους ηθοποιούς που πήραν μέρος σ' αυτό. Το Blue Screen studio είναι ένας ειδικός φωτισμένος μπλε χώρος στον οποίο βρίσκονται οι Ηθοποιοί, γίνεται το γύρισμα και το φόντο δηλαδή το Μπλε χρώμα, μετά από ειδική επεξεργασία του βίντεο απαλείφεται και στην θέση του τοποθετούνται άλλοι χώροι - σκηνικά φουτουριστικά ή μελλοντολογικά, ώστε να αποδοθούν τα κομμάτια της ιστορίας που εξελίσσονται στο βίντεο κομμάτι του παιχνιδιού.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και εξωτερικές τοποθεσίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα όπως η τοποθεσία Ύδραμα και τα νερά της Αγίας Βαρβάρας, ή ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Για να πραγματοποιηθούν εκεί γυρίσματα και φυσικά να αναδειχθεί ο Αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής μας, πήραμε ειδική άδεια από την αρχαιολογική Υπηρεσία. Κάποια ακόμη γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην τοποθεσία Παλιού Καβάλας επειδή η θάλασσα δεν θα μπορούσε να λείπει από το παιγνίδι μας.

Αλήθεια πόσες ώρες γυρισμάτων είχατε τελικά; Συναντήσατε κανένα πρόβλημα κατα την διάρκεια; Σας ενόχλησε κανένας *μπετατζής* (το επάγγελμα επιλέχτηκε εντελώς τυχαία) ας πούμε...;

Ανέστης: λοιπόν θυμάμαι το εξωτερικό γύρισμα στο Ύδραμα, όπου ο αστυνόμος Πέκας συναντά τον Νικ. Έπρεπε να ξυπνήσουμε πολύ πρωί διότι το Ύδραμα όπως ξέρετε έχει συνήθως πολύ κόσμο και δεν θέλαμε εμείς να υπάρχει κόσμος στη σκηνή μας. Έτσι ξυπνήσαμε στις 6.30. Καθώς αρχίσαμε να γυρίζουμε τη σκηνή στο Ύδραμα άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα: 4 σκύλοι άρχισαν να έρχονται δίπλα μας, να γρυλίζουν και να παίζουν! Μόλις τους διώξαμε ένας εργάτης οικοδομής ήρθε πίσω μας με έναν κουβά στον ώμο και κοιτούσε και χαιρέταγε στην κάμερα! Αρχίσαμε φυσικά όλοι να γελάμε.

Μιας και που μπήκαμε 'στα του project', να ρωτήσουμε και για την ομάδα παραγωγής από πόσα άτομα αποτελείται και τι ειδικότητες;

Στο παιχνίδι «Συνωμοσίες» η κυρίως ομάδα που δούλεψε κατά τη διάρκεια και των πέντε χρόνων που διήρκεσε η δημιουργία και η παραγωγή του ήταν οι: Άγγελος Βούγκας, πρωταγωνιστής και δημιουργός των γρίφων, Ανέστης Κοκκινίδης, διευθυντής παραγωγής, σκηνοθέτης και δημιουργός τρισδιάστατων γραφικών πραγματικού χρόνου, Γιώργος Μπονάρος, κύριος προγραμματιστής της ομάδας και τη Μαρίνα Κοκκινίδου, που έγραψε την ιστορία και το σενάριο.

Άλλα μέλη που συνεργάστηκαν είναι: ο Διονύσης Νικολαΐδης στα τρισδιάστατα γραφικά, ο Γιώργος Κούκιαρης στην πρωτότυπη Μουσική επένδυση, η Μαρία Βούγκα ως make-up artist, η Γιάννα Γρηγοριάδου ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Μαρία Ουζούνη, βοηθός σκηνοθέτη και auto-cue, καθώς και 30 περίπου ακόμη ηθοποιοί.

Αυτήν την στιγμή ο μόνος που μας λείπει είναι ο Διονύσης Νικολαΐδης που πήγε να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Προφανώς πολλοί από εσάς, αν όχι όλοι, είστε adventur-άδες και λόγω ηλικίας θα έχετε ασχοληθεί με τους θρύλους της τότε μεγάλης Sierra-On Line & Lucasarts. Σε συνδυασμό με την εμπειρία σας σαν παίκτες τότε και τώρα και με αυτά πέρασε το είδος τα προηγούμενα χρόνια, τι σας έκανε να διαλέξετε αυτήν την εποχή ένα ως επί το πλείστον 'πιο Tex Murphy' adventure; Γνωρίζοντας βέβαια ότι το ρίσκο για μια τέτοια παραγωγή το 2003 θα ήταν ρίσκο.

Πιστεύουμε ότι ένα παιγνίδι περιπέτειας με καλή ιστορία, σύνθετους χαρακτήρες και δομή ήταν και είναι κλασσική επιλογή. Ο Νικ Δέλιος, ο πρωταγωνιστής των «Συνομωσιών» είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθητικός χαρακτήρας, ο οποίος ζωντανεύει χάρη στο FMV, ένα είδος παιγνιδιού σπάνιου στις μέρες μας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του. Τον Νικ Δέλιο τον υποδύεται ένα αληθινό πρόσωπο και όχι ένα γραφικό Η/Υ. Έτσι ο παίκτης ταυτίζεται πιο εύκολα με τον ήρωα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι «Συνωμοσίες» είναι παιγνίδι «εθιστικό». Τη στιγμή που ο παίκτης γίνεται Νικ Δέλιος «έχει κολλήσει»!.

Ένας λόγος ακόμη που φτιάξαμε κάτι τέτοιο είναι διότι είμαστε "κολλημένοι" κι εμείς με το είδος των παιχνιδιών αυτών: μας αρέσουν τα adventure games που όμως συνδυάζουν και ζωντανούς - πραγματικούς ανθρώπους.

Το είδος είναι υπό εξαφάνιση για ένα και μόνο λόγο: το υψηλό του κόστος.

Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλει κάποιος παραγωγός μερικούς προγραμματιστές σε ένα δωμάτιο για να παράγουν ένα παιχνίδι χαμηλού κόστους με fictional (ιδεατούς - μη πραγματικούς) χαρακτήρες, παρά να δημιουργήσει ένα ολόκληρο συνεργείο που θα χρειαστεί συντονισμό, ηθοποιούς (στη δική μας περίπτωση 32) μακιγιέρ, μπούμαν , μακετίστες, κάμεραμεν, μοντέρ, blue screen editrors-supervisors, φωτιστές και μερικές δεκάδες άλλους ανθρώπους να δουλέψουν. Ο λόγος της εξαφάνισης οφείλεται στο ότι εξαφανίζονται οι άνθρωποι που με μεράκι και όρεξη το φτιάχνουν.

Πιστεύετε τώρα ότι η επιτυχία ήρθε γιατί αναβιώσατε, με τον τρόπο σας τουλάχιστο, κάτι από τις παλιότερες γενιές; Ξέρουμε βέβαια οι νεότερες γενιές γενικότερα είναι πιο 'δύσκολες' όσον αφορά τα adventures, λόγω και της προαναφερόμενης κρίσης, γιατί δεν έζησαν το μεγαλείο του είδους, αλλά την παρακμή του. Γιατί αγόρασαν το Συνομωσίες;

Ο τρόπος ζωής σήμερα, σε συνδυασμό με τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, (και τι συμφέρει σε αυτές) προωθεί παιχνίδια εντυπωσιασμού και γρήγορης δράσης (μιας και αυτά δεν θέλουν και πολλή σκέψη) με πλήρη όμως έλλειψη σεναρίου game play και πλοκής. Είναι άλλωστε ευκολότερο να παραχθούν τέτοιου είδους παιχνίδια και σαφώς φθηνότερα στην κατασκευή τους. Οι ίδιες λοιπόν οι εταιρίες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το είδος αυτό του παιχνιδιού διότι η δημιουργία του συγκεκριμένου είδους είναι και χρονοβόρα και επίπονη οικονομικά.

Από την αρχή σκεφτήκατε 'ας βγάλουμε και έκδοση για το εξωτερικό', ή αποφασίστηκε τελικώς μετά την επιτυχία σας;

Η απόφαση να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στο εξωτερικό ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους της ομάδας μας. Όμως λόγω της έλλειψης πόρων δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο από την αρχή. Μετά όμως από την ικανοποιητική πορεία του παιχνιδιού στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε ότι κέρδη αποκομίσαμε και να παράγουμε την Αγγλική έκδοση μόνοι μας και να προσπαθήσουμε μετέπειτα να βρούμε κάποια εταιρία διανομής στο εξωτερικό.

Ας περάσουμε λίγο στο software τώρα. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση σε πολλά καταστήματα στην Ελλάδα είναι από κακή έως τραγική πολλές φορές. Ειδικά στα μαγαζιά που θέλουν να λέγονται έγκυρα όσον αφορά τους τίτλους software. Σίγουρα τον τίτλο σας τον βρήκαμε αμέσως λόγω προέλευσης, όμως πραγματικά αυτό που γίνεται π.χ. με τις συσκευασίες DVD στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες στην Ευρώπη το θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο. Υπάρχει καταρχήν έκδοση του τίτλου Συνομωσίες, με το παλιό, καλό και παραδοσιακό box; Θα θέλαμε την γνώμη σας, ειδικά τώρα που ανήκετε πλέον σε ομάδα παραγωγής αλλά και σαν απλός παίκτης.

Δυστυχώς όταν μιλάμε με βάση την Ελληνική αγορά και πραγματικότητα, με ποσοστό πειρατείας στα παιχνίδια 92% περίπου, καταλαβαίνετε ότι αντί ένα παιχνίδι να πουλήσει 10.000 αντίτυπα, θα πουλήσει το πολύ 1000 με 2000 κομμάτια (αν το παιχνίδι είναι κορυφαίο), για να μην μιλήσουμε για τα υπόλοιπα που δεν είναι και τόσο καλές παραγωγές. Άρα λοιπόν επιλέγεται η συσκευασία που έχει επικρατήσει περισσότερο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με το σχετικά χαμηλότερο κόστος.

Σε αγορές όπως την Αμερική με πολύ περισσότερο αγοραστικό κοινό άρα και φθηνότερη παραγωγή το προϊόν μας κυκλοφορεί στην κλασσική σκληρή χάρτινη συσκευασία (box).

Θα θέλαμε πραγματικά να κυκλοφορήσουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα όμως ανασταλτικός παράγοντας υπήρξε το κόστος αλλά και η κυκλοφορία των περισσοτέρων παιχνιδιών στην νέα αυτή συσκευασία (DVD-box).

Είναι ευκαιρία να μάθει ο κόσμος από το team σας, μιας και οι περισσότεροι από τους παίκτες ασχολούνται με το προϊόν και μόνο, τι δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κάποιος που θα προσπαθήσει κάτι παρόμοιο. Πρόκειται περί γολγοθά για την χώρα μας δηλαδή;

Λόγω της μικρής διάρκειας ζωής αυτών των προϊόντων, της πειρατείας αλλά και του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής (ηθοποιοί, μακιγιέζ, σκηνοθέτες, μοντέρ, ηχολήπτες, μουσικοί, προγραμματιστές, animators, γραφίστες, καινούριου hardware και software της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και του DirectX που μετά βίας και εμείς προλαβαίνουμε), δεν υπάρχουν «καλοθελητές» που θα επενδύσουν εύκολα τα χρήματα τους σε κάτι τέτοιο.


Ακόμη και για μας που το κάναμε με βάση την τρέλα μας και την αγάπη μας στο συγκεκριμένο είδος και με άμεσο σκοπό το οικονομικό συμφέρον δεν αποτέλεσε Γολγοθά αλλά ... Έβερεστ!

Φυσικά τέτοιου είδους προσπάθειες ούτε επιδοτούνται ούτε και βρίσκουν επενδυτές στον Ελλαδικό χώρο οπότε ό,τι γίνει πρέπει να γίνει από προσωπικούς πόρους. Και μην ξεχνάμε ότι κάποια τέτοια προσπάθεια θέλει πολλά χρόνια δημιουργίας και άπειρη δουλειά, άρα είναι ένα προϊόν που προϋποθέτει και υπομονή και άψογη συνεργασία ανάμεσα στα συμμετέχοντα μέλη.

Από την άλλη τώρα αντιμετωπίσατε αρκετούς  προκατελειμένους και αυτό το γνωρίζουμε εκ πείρας, οι οποίοι απλά είχαν να κάνουν κακόβουλα σχόλια, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα. Πιστεύω πως ο έμπειρος adventurer σίγουρα θα εκτίμησε τουλάχιστο την δουλειά σας, αλλά μιλώντας περί προσέγγισης κι άλλων gamer παραπάνω, θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Εμείς οι Έλληνες είμαστε απίστευτος λαός σε μερικά πράγματα. Από την μια παραπονιόμαστε γιατί δεν κάνουμε τίποτα σε αυτόν το χώρο (των παιχνιδιών δηλαδή για υπολογιστές και κονσόλες) και από την άλλη με το που βγαίνει κάτι αντί να γίνουμε σοβινιστές όπως άλλοι λαοί (πχ. Γάλλοι Άγγλοι Γερμανοί) και να πούμε ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, εμείς που είμαστε τόσο ψαγμένοι και ανώτεροι (ως Έλληνες) καθόμαστε και το ψειρίζουμε και το κρίνουμε σε κάθε του λεπτομέρεια αγνοώντας το όλο εγχείρημα...

Βέβαια δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε από την άλλη μεριά και την μεγάλη υποστήριξη που είχαμε από πολλά περιοδικά του χώρου της πληροφορικής.

Άλλα προβλήματα; Χωρίς να επεκταθώ και πολύ, είναι βασικά η μικρή υποστήριξη σε ένα πραγματικά μοναδικό προϊόν, από Έλληνες σε θέσεις κλειδιά για την σωστή του κυκλοφορία και γενικότερη αδιαφορία (αφού είναι ελληνικό δεν θα είναι και καλό) και φυσικά η τεράστια πειρατεία που δεν μας επιτρέπει να πουλήσουμε αρκετά παιχνίδια ώστε να επιβιώσουμε ως σχήμα και να επεκταθούμε περισσότερο στην Ελληνική αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Εφόσον λοιπόν πήρατε το δρόμο του FMV και γνωρίζοντας την κατάσταση πλέον, τι πιστεύετε χρειάζεται το είδος; Οι ανεξάρτητες προσπάθειες είναι κάτι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο είδος, αλλά τελικά τι φταιει και τα adventures έχουν μικρότερο μερίδιο στην αγορά;

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται φανατικούς υποστηρικτές του συγκεκριμένου είδους αλλά και ανθρώπους των media (περιοδικά - τηλεόραση - ραδιόφωνο) που θα βοηθήσουν θα προωθήσουν και θα στηρίξουν την προσπάθεια των δημιουργών για το υπέροχο αυτό είδος παιχνιδιών αλλά και θα παροτρύνουν τους gamers προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι φταίει; Η στρατηγική ορισμένων εταιριών σε σχέση με τα adventures αλλά και η γενική τάση για παιχνίδια που δεν θέλουν καθόλου σκέψη.

Έχουν μπει οι κονσόλες στο 'παιχνίδι', οι γενιές έχουν αλλάξει και σίγουρα η τεχνολογία πάει μόνο μπροστά. Πρέπει να στραφούμε και προς το παρελθόν και τις επιτυχημένες συνταγές ή απλά να πάρουμε τα καλά (που είναι πάρα πολλά) βάζοντας την δικιά μας πινελιά για έναν νέο τίτλο; Με λίγα λόγια πως πρέπει να προσεγγιστεί ένας άπειρος gamer με ένα adventure σαν τις Συνωμοσίες;

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τις κονσόλες με την παραγωγή έκδοσης του «Συνωμοσίες» για κάποιες από αυτές, όμως αυτό που συναντήσαμε ήταν η άρνηση της παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης αυτών και γενικότερα η αδιαφορία επένδυσης σε αυτό το είδος παιχνιδιών.

Ένας gamer μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι σαν τις «Συνωμοσίες» με βαθμό δυσκολίας άνω του μετρίου σχετικά άνετα, αν όμως είναι η πρώτη του επαφή με adventure καλό θα ήταν αφού διαβάσει το manual του παιχνιδιού προσεκτικά να έχει δίπλα του έναν πιο έμπειρο παίκτη στο είδος. Βέβαια μην ξεχνάμε την ύπαρξη αρκετών walkthroughs (για τις δύσκολες ώρες).

Μην ξεχνάτε ότι ειδικά για το παιχνίδι μας έχουμε δημιουργήσει και ένα forum όπου παίκτες από όλο τον κόσμο μπαίνουν και συζητούν τα οποιαδήποτε προβλήματα τους καθώς και τις λύσεις των γρίφων.

Τελικά δηλαδή ποια είναι καλύτερη αγορά; Ελλάδα, Ευρώπη ή Αμερική;

Θεωρείται ως καλύτερη αγορά η Αμερική αν και η Ελλάδα μας στήριξε πολύ συνολικά σε αυτήν μας την προσπάθεια (εκτός κάποιων εξαιρέσεων), η Αμερική έχει απλά περισσότερο κόσμο - άρα και αγοραστικό κοινό.

Αλήθεια υπάρχει κάποιο adventure που παίξατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;

Πολύ καλές παραγωγές και ωραίες ιδέες πιστεύω πως είναι το URU και το SYBERIA αν και δεν ανήκουν στο είδος των FMV adventure games

Σε πόσες χώρες υπολογίζετε να βγει το 'Συνωμοσίες'; Που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα που μιλάμε;

Ήδη το προϊόν αυτή την στιγμή κυκλοφορεί στην Αμερική και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αγγλία και στην Πολωνία.

Πάμε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Πολλοί μιλάνε ήδη και ειδικά στο εξωτερικό για το 2ο μέρος. Εφόσον πλέον είναι και είδηση για το Adventure Advocate θέλουμε να μας πείτε σε πιο στάδιο βρίσκεται.

Ελπίζουμε, εάν βοηθηθούμε αρκετά και από τις πωλήσεις του παιχνιδιού, να έχουμε έτοιμο το επόμενο παιχνίδι σε περίπου 1 ½ με 2 χρόνια.
Όσον αφορά τους χαρακτήρες, είναι εντυπωσιακό το πόσο ενθουσιασμένοι είναι όσοι συμμετείχαν στα γυρίσματα του πρώτου παιχνιδιού και μας ρωτούν πότε θα ξεκινήσει το επόμενο project, και αν θα λάβουν μέρος και αυτοί.

Το αν θα επανεμφανιστούν κάποιοι χαρακτήρες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την σεναριογράφο μας, την Μαρίνα Κοκκινίδου, η οποία και κρατάει την ιστορία του επομένου σεναρίου ως επτασφράγιστο μυστικό. Αν και το σενάριο απ' ότι μας λέει είναι τελειωμένο.

Το στάδιο που βρίσκεται αυτήν την στιγμή το sequel είναι η πλήρης ανάπτυξη της 3D μηχανής μας σε DirectX9.0b και η μετατροπή του σεναρίου σε διάλογους ώστε να ξεκινήσουν τα γυρίσματα του «Συνωμοσίες 2».

Πέραν του σεναρίου θα έχουμε αλλαγές και στον τεχνικό τομέα;

Πολλές οι αλλαγές και οι ανανεώσεις στον τεχνικό τομέα. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για νέα μηχανή 3d μια και έχουμε περάσει στο Direct X9.0b και ό,τι υποστηρίζει αυτό. Η νέα μας μηχανή είναι σε συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση μετά την κυκλοφορία του «Συνωμοσίες». Περισσότερα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στο online παιχνίδι που ευελπιστούμε να κυκλοφορήσουμε στο internet που πρακτικά θα εκμεταλλεύεται και θα τεστάρει την νέα μας μηχανή.

Με την εμπειρία που είχατε λοιπόν από τον πρώτο τίτλο να περιμένουμε πιο γρήγορα το sequel ή δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα;

Σκοπός μας είναι, εάν όλα παν κατ΄ ευχήν, να προχωρήσουμε σε ένα τουλάχιστον sequel και ανάλογα με την αντιμετώπιση που θα έχουμε από τον κόσμο ίσως προχωρήσουμε σε ένα ακόμη sequel ή prequel, και πιθανότατα κάποιο online παιχνίδι.

Σε γενικά πλαίσια μπορούμε να μάθουμε τι θα 'τραβήξει' ο Nick Delios στο 2ο μέρος;

Μαρίνα : Ο Νικ Δέλιος είναι πολύ ζωντανός στο μυαλό μου (και νομίζω τώρα και στο μυαλό κάθε παίκτη των «Συνωμοσιών») και ήδη άρχισα να γράφω τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αλλά επίσης έχω στο μυαλό μου την ιδέα ενός βιβλίου για την ιστορία του Νικ πριν τις «Συνωμοσίες», Θα δούμε βέβαια πως θα πάνε τα πράγματα, ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ περιπέτειες για τον Νικ.
Ανέστης : Μάλλον ο Νικ θα συνεχίσει να τραβάει τα πάνδεινα μιας και αυτό είναι το στυλ του, λέτε να τα καταφέρει το ίδιο καλά και στο δεύτερο μέρος όπως και στο πρώτο;

Κλείνοντας να ευχηθούμε κουράγιο για την επόμενη προσπάθεια σας και να προσθέσουμε ότι το Adventure Advocate σαν το μεγαλύτερο ελληνικό community θα στηρίζει τέτοιες προσπάθειες. Ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική συζήτηση που είχαμε στον χώρο της Anima και θα τα ξαναπούμε σίγουρα.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια