Track7games, "Theseis"

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007, Συντάκτης Elessar, Qrious

Track7games, "Theseis"

Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Με ποιους θα μιλήσουμε και ποια η θέση σας στην εταιρεία?

Δημήτρης Παπαδόπουλος - υπεύθυνος προώθησης του Theseis παγκόσμια.
Νεκτάριος Χιώνης – Concept Artist/ Script Writer
Κώστας Γιατίλης - Animator/Script Writer
Μιχάλης Γεωργόπουλος - programmer
Γιάννης Τσιομπίκας - programmer

Να πούμε πρώτα απ’ όλα λίγα λόγια για την εταιρεία (Track7games). Από πόσα άτομα αποτελείται? Ποιοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να την ξεκινήσουν και να χρηματοδοτήσουν την όλη προσπάθεια? Πώς κι αποφάσισαν να ασχοληθούν με gamesdevelopment και μάλιστα να κάνουν μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα –που κακά τα ψέματα έχει πολύ μικρή αγορά σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο ποσοστό πειρατείας πανευρωπαϊκά?

Κάποια άτομα της ομάδας μας είχαν την σκέψη για να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι. Δημιούργησαν την ιδέα ενός adventure μιας και είναι ένα είδος που είναι πιο βολικό για μικρά dev teams και έχει φανατικό κοινό. Ο τίτλος αυτός στη συνέχεια εξελίχθηκε, μεγάλωσε και έγινε ένα action-adventure, προστέθηκαν στοιχεία και έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε για να προσφέρει δίοδο σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν χωρίς κανένα φραγμό το έργο που είναι κρυμμένο μέσα τους. Η επακόλουθη κίνηση, ήταν η ανάπτυξη στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μιας εταιρεία που απελευθερώνει τη φαντασία μέσα από άτομα που μπορούν να δημιουργήσουν κόσμους φανταστικούς. Αυτό μάλλον πιστεύουμε πως ναι, θα ξυπνήσει και άλλες εταιρείες για την αναπτύξη παιχνιδιών. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είμαστε περήφανοι, και θα είναι χαρά μιας και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς και φυσικά και σε αυτόν τον τομέα. Μην ξεχνάμε πως είναι χαρά μας, μαζί με την ομάδα μας που δουλεύουμε από την Ελλάδα, να βγάλουμε προϊόντα τέτοιου είδος για το εξωτερικό. Σχεδόν κάθε μέρα, μας στέλνουν άτομα βιογραφικά για να μπουν σ’ αυτόν τον τομέα και βλέπουμε πάρα πολλά ταλαντούχα παιδιά που έχει η Ελλάδα, άλλα δυστυχώς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό ή να αλλάζουν καριέρα σε ένα άλλο τομέα. Η δικιά μας ομάδα είναι γεμάτη πάθος και ταλέντο, και πιστεύω ότι αυτό χρειάζεται για να αναπτυχθεί κάτι σαν την δικιά μας εταιρεία. Η πειρατεία είναι όντως μεγάλη στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε πως με το Theseis, πολλά άτομα θα αγοράσουν το παιχνίδι και δε θα κάνουν κάποια κόπια. Αυτό μας λένε πολλοί fans, από διάφορα forums και διάφορα ελληνικά sites, καθώς πιστεύουν πως πρέπει ο Έλληνας να αγοράσει το παιχνίδι τουλάχιστον για να στηρίξει το Theseis και την εταιρεία, ώστε να βγάλει πολλά ακόμα παιχνίδια όπως το Theseis, και να βάλουμε την Ελλάδα στο χάρτη του Games Industry.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας adventures –πρόσφατες κυκλοφορίες, αλλά και παλαιότερες.

Splinter Cell:double agent , Broken Sword , Tomb Raider , Gears of War 

Εργάζεστε περίπου 3 χρόνια στο παιχνίδι, αν δεν κάνουμε λάθος. Σε τι σημείο του development βρίσκεστε? Συναντήσατε κάποιες αναπάντεχες δυσκολίες και σας πήρε τόσο καιρό ή η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός του περιορισμένου δυναμικού που υπάρχει?

To παιχνίδι το δουλεύουμε περίπου 2 χρόνια, και όχι 3. Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση για να τελειώσει. Χρειαζόμαστε ακόμη μερικούς μήνες μέχρι να γίνουν κάποια τεστ και αξιολογήσεις. 

Όχι, το δυναμικό δεν ήταν πρόβλημα για τους developers του Theseis. Το δυναμικό της ομάδας ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο κι αποτελείται από 15 άτομα. Ανοίχτηκε και καινούργιο τμήμα για Marketing & Sales, που θα βοηθήσει το Theseis να βγει στην αγορά δυνατά. Υπήρξε μια αλλαγή της ιστορίας του παιχνιδιού και γι’ αυτό έχουμε καθυστέρηση, όχι τίποτα άλλο τεχνικό.

Να σας ρωτήσουμε κάτι κάπως ασήμαντο που, όμως, μας τράβηξε την προσοχή: το site σας είναι μόνο στα αγγλικά. Το παιχνίδι, όμως, θα είναι και στα ελληνικά. Και μπράβο σας εφόσον αυτό -εμπορικά μιλώντας- δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά σίγουρα θα εκτιμηθεί από πολλούς. Γιατί αυτή η επιλογή με το site, όμως? Χρηματοδοτείστε από εταιρεία του εξωτερικού η οποία επέβαλλε την αγγλική ή απλώς θεωρείτε δεδομένο πως όποιος ασχοληθεί με το παιχνίδι θα γνωρίζει σίγουρα κι αγγλικά?

Το παιχνίδι δε θα είναι στα ελληνικά.  Αυτό που έχετε δει από το trailer ήταν στα αρχαία ελληνικά για να δείξουμε το παρελθόν και κάποια στοιχεία για το το τι είναι το  Theseis.  Επειδή το παιχνίδι διαδραματίζεται στη σύγχρονη Ελλάδα, θα δούμε καταστήματα, τοποθεσίες όπως το Μοναστηράκι, και ονόματα που θα είναι στα ελληνικά. Επίσης, θα έχουμε υποτίτλους στα ελληνικά. Υπάρχουν και πιθανότητες για localization σε κάποιες άλλες γλώσσες.

Σχετικά με το site μας, είναι στα αγγλικά αφού προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε το παιχνίδι σε όλον τον κόσμο, κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Στο forum μας, έχουμε κάποιες απαντήσεις που είναι στα ελληνικά για τους Έλληνες που έχουν δυσκολία με τα αγγλικά. 

Όχι, δεν χρηματοδοτούμαστε από εταιρεία του εξωτερικού.  Είμαστε self –funded εταιρεία.

Η Ελλάδα φημίζεται για τα ποσοστά πειρατείας που έχει στο χώρο του gaming –κι όχι μόνο. Ωστόσο, όλα τα γνωστά κλειδώματα αντιμετωπίζονται με σκληρή κριτική από τους αγοραστές. Τι σκοπεύετε να κάνετε? Θα χρησιμοποιήσετε κάποιο σύστημα προστασίας για το προϊόν? Κι αν ναι, ποιο?

Αυτήν την στιγμή δεν έχει αποφασιστεί κάτι σχετικά με το σύστημα προστασίας. Όλοι ξέρουμε πως ότι κλειδώνεται, ξεκλειδώνεται. Πάντως θέλουμε τον end-user να παίζει το παιχνίδι με άνεση και όχι να περάσει από διάφορα στάδια για να καταφέρει να παίξει το παιχνίδι μας.

Δεν είναι πολλά τα εμπορικά (και κάποιων προσδοκιών) παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από Έλληνες στο παρελθόν. Το ‘Συνομωσίες’ και το ‘1821 TheGame’ μας έρχονται μόνο κατά νου. Έχετε έρθει σε επαφή με τις ομάδες τους? Τους μιλήσατε καθόλου για να μάθετε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα λάθη που πιθανά έκαναν ώστε να τα αποφύγετε εσείς, κτλ? Ή αποφασίσατε να μπείτε κατευθείαν στο ψητό και να επιλύσετε όσες δυσκολίες παρουσιαστούν στην πορεία όταν κι εάν παρουσιαστούν?

Όχι, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Και τώρα να περάσουμε στις ερωτήσεις γύρω από το παιχνίδι. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τους χαρακτήρες? Είναι τυχαίο το γεγονός πως ανήκουν σε αντίθετα φύλα? Να περιμένουμε και κάποιο lovestory?

Οι δύο χαρακτήρες μας έχουν κοινά, αλλά έχουν και πολλές διαφορές. Μεγάλωσαν μαζί, έλαβαν την ίδια παιδεία, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι. Ναι, υπάρχει έλξη. Η Φοίβη και ο Ανδρόνικος είναι ορφανά που μεγάλωσαν μαζί μέχρι κάποια ηλικία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Και φυσικά να ρωτήσουμε δυο λόγια για την ιστορία. Ξέρουμε πως διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθηνα. Θα αναγνωρίσουμε τοποθεσίες της ή είναι φανταστική? Επίσης, αυτό το μυστικό που κρύβει το έγγραφο θα σχετίζεται με τις γνωστές ιστορίες συνωμοσιών και μυστικιστικών οργανώσεων ή να περιμένουμε κάτι διαφορετικό?

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στην Ελλάδα και υπάρχουν τόποι όπως η Κρήτη και οι Δελφοί. Δεν έχει γίνει αναπαράσταση της Αθήνας, μιας κι αυτό δεν ήταν το ζητούμενο και δεν προσέφερε κάτι στην ιστορία του παιχνιδιού. Βασιστήκαμε στην Αθήνα για να έχει ένα βαθμό αληθοφάνειας, αλλά δε θέλαμε τους περιορισμούς που σου δίνει η ακριβής αναπαράσταση ενός τόπου.

Όχι, το μυστικό που κρύβει το έγγραφο δεν έχει να κάνει με γνωστές ιστορίες συνωμοσιών ή μυστικιστικών οργανώσεων, κάτι διαφορετικό, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το θέμα, αφού είναι το μυστικό του παιχνιδιού.

Ο τίτλος πώς συνδέεται με την ιστορία? Είναι καθαρά ελληνικός (προφανώς λόγω ορθογραφίας), αλλά γιατί τον επιλέξατε και τι σημασία έχει τελικά για το παιχνίδι?

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αφού είναι ο λόγος που πρέπει να αγοράσετε το παιχνίδι για να μάθετε το μυστικό. :-)

Έχετε πει πως το παιχνίδι θα είναι ένα adventure με επιπλέον στοιχεία (action εδώ που τα λέμε), αλλά χωρίς σκοτωμούς και βία. Θα μας πείτε λίγα πράγματα για το gameplay του παιχνιδιού για να καταλάβουμε τι να περιμένουμε? Θα μας θυμίσει Fahrenheit, Dreamfall,arcade games, τίποτε από όλα αυτά?

Ναι, θα υπάρχουν action sequences. Χωρίς πιστολίδι, χωρίς θανάτους, αλλά με αρκετό action που θα βασίζεται στην σκέψη (π.χ. πώς μπορώ να ανέβω μέχρι εκεί; Πώς μπορώ να αποφύγω αυτούς τους αντίπαλους και να περάσω χωρίς να με πάρουν είδηση?). Το Theseis μπορεί να συγκριθεί με αλλά μεγάλα παιχνίδια action/adventure που έχουν  πουλήσει εκατομμύρια. Και αυτός είναι ο στόχος του Theseis. Να κάνει τη διαφορά στο τι σημαίνει action/adventure, με καινούργια στοιχεία. Το Theseis θα έχει ένα mix από διάφορα παιχνίδια.  Π.χ, stealth, action, magic, humor, puzzle solving, 2 playable characters, και μια καινούργια μορφή inventory system, το οποίο βλέπουμε σαν πρωτοπόρο σ’ αυτό το genre.

Από ότι μας είπατε, κάποια στιγμή οι χαρακτήρες θα αποκτούν magicabilities, το οποίο μας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Οι χαρακτήρες στη διάρκεια του παιχνιδιού αποκτούν από ένα ιδιαίτερο magic ability o καθένας. Ο παιχτής θα ενεργοποιεί το ability όποτε το θελήσει με την χρήση ενός shortcut στο πληκτρολόγιο. Το ability του Ανδρόνικου (true sight), όταν είναι ενεργό, δίνει στον παίχτη τη δυνατότητα να βλέπει και να αλληλεπιδρά με αντικείμενα από τον κόσμο των αρχαίων. Αυτά τα αντικείμενα είναι αόρατα υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά με τη χρήση του true sight εμφανίζονται με μια φασματική ημιδιάφανη μορφή για περιορισμένη διάρκεια λόγο της πνευματικής ενέργειας που απαιτείται. Η Φήβη από την άλλη, θα μπορεί να "αποκρυπτογραφεί" αυτόματα τα αρχαία σύμβολα, ιερογλυφικά και μηχανισμούς μετατρέποντάς τα από δυσνόητα στοιχεία σε playable γρίφους. Στην πορεία ο παίχτης, αφού θα έχει εξοικιωθεί με τα abilities, θα πρέπει να τα συνδυάσει για να λύσει πιο πολύπλοκους γρίφους.

Και πάμε στο πιο καίριο σημείο: θα υπάρχουν πολλές action ακολουθίες? Κι αν ναι, τι επιπέδου δυσκολίας? Η απόφαση μεταφοράς του παιχνιδιού σε X-Box πρέπει να μας ανησυχεί μήπως απομακρυνθεί τελικά πολύ το παιχνίδι από τα adventures?

Υπάρχουν αρκετές action ακολουθίες, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολες. Εναλλάσσονται αρμονικά στο παιχνίδι και δένουν με το σενάριο και τη διήγηση, οπότε πιστεύουμε ότι δε θα ξενίσουν τους φανατικούς φίλους των adventure.

Σε ότι αφορά στους γρίφους του παιχνιδιού: τι είδους θα είναι και ποιος ο βαθμός δυσκολίας τους?

Υπάρχουν λογικοί γρίφοι, μηχανικοί γρίφοι, γρίφοι διαλόγων, γρίφοι μαγείας και γρίφοι έρευνας. Δηλαδή υπάρχει μια πληθώρα στο είδος τους. Πιστεύουμε ότι οι γρίφοι μαγείας και οι μηχανικοί γρίφοι είναι αυτοί που μας κάνουν διαφορετικούς από άλλα adventure. Ο χαρακτήρας μας κινείται σε πλήρως 3D περιβάλλον και συνδυάζει αντικείμενα, ικανότητες και το τρισδιάστατο inventory του για να λύσει καταστάσεις.

Σύνηθες παράπονο των adventurers είναι ότι τα σημερινά παιχνίδια του είδους διαθέτουν απλοϊκούς και πολύ εύκολους γρίφους. Ποιο θα είναι το επίπεδο δυσκολίας των γρίφων στο Theseis;

Οι γρίφοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα κομμάτια του παιχνιδιού, γι’ αυτό έχει δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουρίια πρωτότυπων γρίφων βασισμένων, όμως, σε αληθοφανείς καταστάσεις και λογικά προβλήματα. Η δυσκολία των γρίφων είναι ένα λεπτό ζήτημα γιατί πρέπει να υπάρχει ισορροπία με τα action τμήματα του παιχνιδιού. Στόχος είναι να ικανοποιήσουμε τους φίλους των adventures προσφέροντας ένα παιχνίδι με πολύπλοκους γρίφους, αλλά παράλληλα να κάνουμε το παιχνίδι προσιτό στη μεγαλύτερη ομάδα των action adventure gamers.To επίπεδο δυσκολίας θα ειναι μέτριο, αλλά προς το τέλος θα υπάρχει κλιμάκωση της δυσκολίας των γρίφων.

Αναφέρατε ένα καινοτόμο inventory system, αν θέλετε πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Η καινοτομία του Τheseis όσο αναφορά το inventory είναι ένα special examine mode που επιτρέπει στον παίχτη να περιεργαστεί οποιοδήποτε αντικείμενο του inventory μέσω ενός τρισδιάστατου interface. Η λειτουργεία αυτή γίνεται σε full screen mode και δίνει την δυνατότητα στον παίχτη να εξετάσει το αντικείμενο απο οποιαδήποτε γωνία και να συνδυάσει άλλα αντικείμενα από το inventory με το επιλεγμένο αντικείμενο με απόλυτη ακρίβεια.Το special examine mode είναι το μοναδικό σημείο του παιχνιδιοί που παίζεται με κέρσορα και κλασσικό point & click gameplay.

Πόσες ώρες gameplay υπολογίζετε ότι θα είναι το παιχνίδι?

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εδώ. Μπορούμε να πούμε πως το παιχνίδι είναι περίπου 20 levels, αλλά το gameplay εξαρτάται και από τον καθένα.

Θα μας πείτε και για τη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού? Από το υλικό που έχετε κυκλοφορήσει εντυπωσιάστηκε πολύς κόσμος.

Η μηχανή γραφικών έχει δημιουργηθεί 100% από το development team του Τheseis.

Η μηχανή που ανέπτυξε η ομάδα των προγραμματιστών μας υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες (τελευταίους pixel shaders), οπότε το αποτέλεσμά μας είναι λογικό να ανταποκρίνεται στα standards. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την δουλειά των καλλιτεχνών μας δίνει στο Theseis γραφικά υψηλής ποιότητας.

Ο ξένος τύπος είναι παρά πολύ ενθουσιασμένος με την Track7 και το Theseis.  Έχουμε λάβει αμέτρητα e-mails, με ενδιαφέρον στο παιχνίδι μας κι έχουν γράψει παρά πολύ καλά σχόλια και άρθρα για το Theseis. Έχουν ενθουσιαστεί με τα γραφικά μας και το καινούργιο μας site.  Είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο, και έχουμε μεγάλη ανταπόκριση, όχι μονό από Έλληνες fan, αλλά και από το εξωτερικό, αυτό είναι ό,τι καλύτερο για το παιχνίδι και για την εταιρεία μας. Αν ψάξετε το όνομα Theseis ή Track7 games σε διάφορα search engines, θα δείτε άπειρα posts, άρθρα και forums που μιλανε για το ελληνικό έργο.

Είναι βέβαιο πως πολλοί θα σας στηρίξουν απλώς και μόνο επειδή είστε μία ελληνική προσπάθεια στο χώρο του gaming. Αυτό, όμως, υποθέτουμε πως δε σας αρκεί. Τι θα λέγατε εσείς οι ίδιοι πως κάνει το Theseis να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιχνίδια που κυκλοφορούν?

Έχουμε ένα ενδιαφέρον σενάριο με μυθικά πλάσματα, μαγεία, συνομωσία και εντυπωσιακά γραφικά. Το gameplay μας είναι ένα υβρίδιο action adventure στο οποίο το μαγικό και το αληθινό μπλέκονται για να ξεπεράσουν οι ήρωές μας τις καταστάσεις. Πιστεύουμε ότι  η αναλογία μας σε action adventure και τα γραφικά μας θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε στην κατηγορία μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των adventurάδων (κι όχι μόνο βεβαια!) είναι η συσκευασία στην οποία διατίθενται τα παιχνίδια σήμερα. Αποτελεί μάλιστα και το ισχυρότερο επιχείρημα όσων καταφεύγουν στην πειρατική κόπια. Σκοπεύετε να μας εκπλήξετε ευχάριστα σε αυτόν τον τομέα προσφέροντας το παιχνίδι σε κουτί με κάποιο extra υλικό πιθανά?

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φτιάξουμε παιχνίδι σε κουτί με κάποιο δωράκι που σχετίζεται με το Theseis και να γίνει collectible item, αλλά εξαρτάται και από τον publisher μας.

Σε ποιο κοινό gamers στοχεύετε, τόσο ηλικιακά όσο και στο είδος παιχνιδιών που αυτό ασχολείται?

Θέλουμε να πιάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, που αυτό ειναι 15-49 ετών.  Ο λόγος είναι επειδή μετά από πολλή έρευνα βλέπουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο group είναι από τα μεγαλύτερα. Το παιχνίδι μας θα είναι κατάλληλο γι’ αυτές τις ηλικίες και μας πάει καλύτερα να το προωθήσουμε σε άτομα που έχουν τα λεφτά να αγοράσουν και από μόνοι τους το παιχνίδι. Και θα μπορέσουν να καταλάβουν την ιστορία του παιχνιδιού. Όχι πως μικρότερες ηλικίες δε θα το καταλάβουν, απλά δε θα είναι τόσο εύκολο για τους μικρότερους να λύσουν κάποιο γρίφο.  

Ακόμη δεν έχετε ανακοινώσει ημερομηνία κυκλοφορίας αν κι είχατε πει πως το Theseisθα κυκλοφορήσει εντός του ’07. Ισχύει αυτό? Κι αν ναι, μέσα σε ποιο τρίμηνο του έτους να το αναμένουμε?

Δεν έχουμε καταλήξει στην ημερομηνία ακόμη, αυτό εξαρτάται από τον publisher.  Αλλά το βλέπουμε για τέλος 2007.

Τελικά έχετε βρει publisher για το Theseis; Σκοπεύετε να πάτε και στην φετινή Ε3;

Τελικά έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους publishers, μιλάμε τώρα και για μεγάλα ονόματα και όχι μόνο adventure publishers. Μπορώ να σου πω πως με γύρω στους 18 είμαστε σε συνεχή εποικοινωνία.

Από extra υλικό τι να περιμένουμε? Δεν έχουμε δει πολλά έως τώρα, αν κι είναι λογικό μιας κι είσασταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του παιχνιδιού. Έχετε κάτι καινούριο να δούμε? Κάποιο demo που περιμένουμε κι εναγωνιωδώς, ίσως?

Demo πιστεύουμε να έχουμε μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Έχουμε κάτι να δείξουμε όταν έρθετε στα γραφεία μας, αλλά είναι από το pre alpha phase που δείξαμε στην E3, όπου είχαμε στήσει booth και μιλήσαμε με παρά πολλές εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για το παιχνίδι μας.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια