In the realms of fantasy

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2004

In the realms of fantasy

Ο καθένας απο εμάς, έχoντας παίξει μεγάλο αριθμό adventure, έχει αποφασίσει το είδος των παιχνιδιών που τον ικανοποιεί και που σε γενικές γραμμές τον εκφράζει. Ορισμένοι προτιμούν τα πιό προσγειωμένα παιχνίδια, τα οποία διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την σχέση με την πραγματικότητα. Όμως, ποιός ο λόγος να παίξεις ένα παιχνίδι αν συμβαδίζει τόσο πολύ με την πραγματικότητα;. Το παιχνίδι πρέπει να σε παίρνει μακριά, να σε ταξιδεύει σε κόσμους που ίσως να υπήρξαν (Myst, Riven, Schizm), που ίσως να υπάρχουν και να διέπονται από άλλους φυσικούς νόμους (The Longest Journey), και που ίσως να υπάρξουν σε κάποια μελλοντική στιγμή (Blade Runner).

Στα βασίλεια της φαντασίας, δεν θεωρείται αναγκαίο κάποιος να περιορίζεται απο κανόνες που ισχύουν στην κοινότοπη καθημερινότητα μας. Μπορεί κάποιος να γίνει ένας ηρωικός πολεμιστής ο οποίος να πολεμήσει το κακό που κατατρέχει μια μυθική χώρα, είτε ο σοφός μάγος που θα ανακαλύψει τα μυστικά της δημιουργίας και θα οδηγήσει τον κόσμο σε κάτι καλύτερο (ή και κάτι χειρότερο, αν ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να το δεχθεί). Μπορεί να είναι ο μοναχικός ταξιδιώτης που πέφτει πάνω σε κάτι το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον και τον καλεί να δώσει την λύση του, nα ανακαλύψει μυθικούς θησαυρούς, χαμένους πολιτισμούς και τα μυστικά τους, είτε να ενώσει τα διαστατικά χάσματα και να σώσει την μαγεία που χάνεται.

Το adventure ως είδος μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά και πολύ περισσότερα στον παίκτη που είναι έτοιμος να ξεχάσει πως υπάρχει πραγματικότητα και να βυθιστεί βαθιά μέσα στον κόσμο που θα του προσφέρει το εκάστοτε παιχνίδι, δίχως να αμφισβητεί τους κανόνες που διέπουν τον τρέχοντα κόσμο, είτε τις παραξενιές των χαρακτήρων του.

Το καλό adventure δεν περιορίζεται τόσο στα ποιοτικά γραφικά του (μολονότι πολλοί απο εμας τα έχουμε συνδιάσει απολύτως σε σημείο που να δυσκολευόμαστε να πλησιάσουμε οτιδήποτε δεν έχει τα state-of-the-art γραφικά) αλλά στην ποιότητα του σεναρίου του, την ατμόσφαιρα του και την ικανότητα του να παγιδεύει τον παίκτη στην ιστορία που διαπραγματεύεται, γοητεύοντας τον και τραβώντας τον όλο και βαθύτερα εντός του μέχρι που η πραγματικότητα να αρχίσει να μοιάζει σαν ένα ξεθωριασμένο όνειρο απο κάτι παράλογο και ασήμαντο.

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να προσδιορίσουν τι είναι adventure και τι δεν είναι. Ωστόσο στην πλειψηφία των περιπτώσεων υπέπεσαν στο σφάλμα του "τι πουλάει", είτε του "τι μου αρέσει". Αλλά δεν μπορείς να περιορίσεις μια κατηγορία παιχνιδιών σε τόσο στενά πλαίσια όπως η κρίση ενός ή κάποιου Α αριθμού ατόμων. Καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη του χώρου, της ιστορίας και όλων των χαρακτηριστικών που την απαρτίζουν, οπότε τα βιώνει με τον προσωπικό του τρόπο, έτσι ωστε κανένας μας ποτέ να μην έχει την ίδια ακριβώς εντύπωση με κάποιον άλλο. Ορισμένοι θέλουν έναν μοναχικό κόσμο, δίχως πολύ διάλογο ή αφήγηση, δίχως πουλί πετάμενο, και να τους δώσεις γρίφους για να λύσουν δίχως την βαθιά ιστορία ή τα όσα δίνουν την δραματικότητα ή ένα κινηματογραφικό στυλ στο παιχνίδι. Άλλοι πάλι θέλουν την κουβεντούλα τους, πολλούς χαρακτήρες, και προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν περισσότερο με την ιστορία παρά με το "ακόνισμα" του μυαλού τους. Κανείς δεν έχει λάθος άποψη, απλά είναι διαφορετική άποψη. Πολλές κουβέντες που ανοίγουμε καταλείγουν στο πουθενά χάρην αυτής της μικρής διαφοράς μας. Τα βιώματα και η ψυχοσύνθεση μας είναι υπεύθυνα για το είδος του παιχνιδιού αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν την πραγματικότητα στην πραγματικότητα και ας δώσουμε στο παιχνίδι την θέση που δικαιωματικά του ανήκει, είτε στα 15, είτε στα 115! Το παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι φαντασίας για κάθε άνθρωπο και για κάθε ηλικία, και η φαντασία είναι το μόνο που μας διαχωρίζει απο τα υπόλοιπα όντα στο πλανήτη. Ας μην περιορίσουμε λοιπόν την είσοδο προς το βασίλειο (ή τα βασίλεια) της φαντασίας (ανάλογα με την θεώρηση), και ας αφήσουμε τον καθένα να γνωρίσει τις χαρές του, τις ιστορίες του, τα όνειρα του, τους ήρωες μα και τους καθημερινούς ανθρώπους που ζουν και αλληλεπιδρούν μαζί για να μας χαρίσουν μερικές ώρες μακριά απο προβλήματα, άγχος, και λοιπές ανοησίες της καθημερινότητας.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια