History of adventure games: 1993 - Μέρος 1ο

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016, Συντάκτης Themistoklis

History of adventure games: 1993 - Μέρος 1ο

Αφήνοντας πίσω το 1992, με μια πρώτη ματιά στη λίστα των adventure games που κυκλοφόρησαν το 1993 διαπιστώνουμε τη στροφή κάποιων εταιρειών στην παραγωγή FMV (Full Motion Video) Adventures. Εκμεταλλευόμενες τις αυξημένες - σε σχέση με τα περασμένα χρόνια - δυνατότητες των υπολογιστών της εποχής, οι εν λόγω εταιρείες επένδυσαν σε ένα είδος παιχνιδιού το οποίο είχε κάνει τα πρώτα, δειλά του βήματα τα προηγούμενα χρόνια (βλ. Sherlock Holmes: Consulting Detective, 1992) και που προσπαθούσε να «παντρέψει» τον χειρισμό ενός point-and-click adventure game με βιντεοσκοπημένες σκηνές στις οποίες πρωταγωνιστούσαν πραγματικοί ηθοποιοί - ή «ηθοποιοί». Τα αποτελέσματα προφανώς ήταν άλλοτε εξαιρετικά και άλλοτε οδυνηρά για την όραση ή / και την υπομονή του παίκτη.

Το 1993, όμως, αποτελεί σταθμό στην ιστορία των adventures (και) για έναν ακόμη λόγο: Τη χρονιά εκείνη κυκλοφόρησαν τρία εκ των σημαντικότερων παιχνιδιών του είδους τα οποία «στιγμάτισαν» νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους gamers, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πλήθος game designers και εξακολουθούν - με την αρχική ή τη remastered έκδοσή τους, και τα τρία - να απασχολούν τους φίλους του είδους μέχρι και σήμερα. Τα δύο εξ αυτών θα αναφερθούν στο παρόν άρθρο ενώ το τρίτο περιλαμβάνεται στο δεύτερο (λόγω του πλήθους των κυκλοφοριών) μέρος του αφιερώματος εκείνης της χρονιάς.

(O Bernard και η παρέα του επιστρέφουν στη βίλλα του Dr. Fred,
σε ένα εκ των κορυφαίων adventures στην ιστορία του gaming!)

Έξι, λοιπόν, χρόνια μετά την επίσκεψη του Dave και της παρέας του στη βίλα του Dr. Fred οι Bernard, Hoagie και Laverne αναγκάζονται να επιστρέψουν στην οικία του γραφικού επιστήμονα! Το «Day of the Tentacle» των Dave Grossman και Tim Schafer αποτελεί τη συνέχεια του θρυλικού Maniac Mansion, στήθηκε στην SCUMM Engine και προσφέρει ένα θεότρελο σενάριο, διανθισμένο με υπέροχα «cartoon-ish» γραφικά, εξαιρετικούς γρίφους, σπαρταριστούς διαλόγους και άφθονο, μοναδικό χιούμορ. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς - τις «Chron-o-John» χρονομηχανές, τα ξεκαρδιστικά καλλιστεία, την Αμερικανική σημαία σε σχήμα tentacle, το tentacle που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο… Προσθέστε, στα παραπάνω, τη δυνατότητα του παίκτη να παίξει το πρώτο Maniac Mansion εξ ολοκλήρου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή στο περιβάλλουν του παιχνιδιού - χαρακτηριστικό πρωτοφανές, τότε, για ένα video game! Αν δεν έχετε παίξει το «Day of the Tentacle» κάντε αυτή τη χάρη στον εαυτό σας - η remastered έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα εξάλειψε κάθε πιθανή δικαιολογία περί «απαρχαιωμένων παιχνιδιών»…

Για όσους προτιμούσαν μια ιστορία μυστηρίου αντί για μια κωμωδία, η Sierra On-Line είχε τη δική της πρόταση: Το «Gabriel Knight I: Sins of the fathers» μας βάζει στη θέση ενός συγγραφέα που ερευνεί μια σειρά δολοφονιών με «Voodoo» άρωμα θέλοντας να εμπνευστεί για το νέο του μυθιστόρημα. Ούσα επηρεασμένη και από την ταινία «Angel Heart» του 1987, η Jane Jensen μας προσφέρει μια εξαιρετική ιστορία μυστηρίου, τρόμου και αγωνίας στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης, με τον Gabriel Knight να μιλά με μάρτυρες και να αναζητά στοιχεία θέλοντας, τελικά, να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης. Το παιχνίδι χωρίζεται σε δέκα «ημέρες», κάθε μια εκ των οποίων ολοκληρώνεται όταν ο Gabriel εκτελέσει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Για πολλούς, στο εν λόγω παιχνίδι η Sierra έφτασε στο απόγειό της. Όπως και το «Day of the Tentacle» έτσι και το «Gabriel Knight I» κυκλοφορεί, εδώ και λίγο καιρό, και σε remastered έκδοση.

(Χάρη στη Jane Jensen, η Sierra On-Line μας χάρισε το καλύτερο, ίσως, δημιούργημά της.)

Προσθέτοντας κάποιες πιο «χαρούμενες» πινελιές στον καμβά των δημιουργιών της εκείνη τη χρονιά, η Sierra On-Line μας προσέφερε το τρίτο, κατά σειρά, «Gobliiins» αλλά και το «Freddy Pharkas: Frontier Pharmacist», αμφότερα άξια της προσοχής και του χρόνου σας. Το «Freddy Pharkas» χαρακτηρίζεται από υπέροχα (για τα τότε δεδομένα) γραφικά και την ευχάριστη και ταιριαστή με την υπόθεση του παιχνιδιού μουσική επένδυση. Προσθέστε σ’ αυτά και το άπλετο χιούμορ (για το οποίο συνέβαλλε και ο Al Lowe, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό του παιχνιδιού) και έχετε άλλο ένα μικρό «διαμάντι» της Sierra που οφείλετε να «τσεκάρετε» κάποια στιγμή.

Άλλες αξιόλογες κυκλοφορίες που οφείλουμε να αναφέρουμε, σ’ αυτό το πρώτο μέρος της ανασκόπησης του 1993, είναι το «The 7th guest» και το «Dracula Unleashed». To δεύτερο ανήκει στην κατηγορία των FMV Adventures χρησιμοποιώντας κατά κόρον Full-motion videos, ενώ στοιχεία FMV υπάρχουν και στο «The 7th guest», ένα παιχνίδι στο οποίο ο παίκτης κινείται στα δωμάτια μιας βίλας λύνοντας (σχετικά δύσκολα, στην πλειοψηφία τους) puzzles που βρίσκει εκεί.

(Το «Dracula Unleashed« ήταν ένα από τα πρώτα FMV Adventures που κυκλοφόρησαν)

Αρκετά ενδιαφέροντα, ειδικά για τους φίλους των adventures προοπτικής 1ου προσώπου, ήταν τα «Companions of Xanth» που βασίστηκε στον φανταστικό κόσμο του Xanth (δημιουργία του συγγραφέα Piers Anthony) αλλά και το πρώτο κεφάλαιο της μετέπειτα σειράς παιχνιδιών «Journeyman Project». Αν, πάλι, προτιμάτε τα παιχνίδια προοπτικής τρίτου προσώπου, ρίξτε μια ματιά στο «Innocent Until Caught» ή στο «Kronolog: The Nazi Paradox»…

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια του 1993...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια