History of adventure games: 1992

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, Συντάκτης Themistoklis

History of adventure games: 1992

Μετά τα sequels των adventure games του 1991, έρχεται το άκρως παραγωγικό, όσον αφορά τα adventure games, 1992. Μεταξύ των 36, συνολικά, adventures τα οποία παρουσιάζονται εν συντομία στο σχετικό μας video, περιλαμβάνονται κάποια από τα ιστορικότερα του είδους. Οι παλιότεροι εξ ημών θυμόμαστε με νοσταλγία τα πρώτα μας βήματα στους κόσμους των Legend of Kyrandia, Lure of the Temptress, Curse of Enchantia και άλλων... Οι νεότεροι αξίζει πραγματικά να επενδύσετε χρόνο στο να τα απολαύσετε. Εξάλλου, παιχνίδια του σήμερα όπως αυτά της Wadjet Eye Games δε διαφέρουν και πολύ, αισθητικά τουλάχιστον, από αυτά εκείνης της περιόδου!

Ξεκινώντας από τους «κολοσσούς» του χώρου, η Sierra On-Line κυκλοφόρησε τα νέα «επεισόδια» των King's Quest, Quest for Glory και Laura Bow. Ειδικά το «King's Quest VI: Heir today, gone tomorrow» θεωρείται από πολλούς φίλους της Sierra ως το καλύτερο της σειράς. Σ' αυτό, ο πρίγκηπας Alexander (πρωταγωνιστής και στο «King's Quest III») αναζητά την πριγκίπισσα Cassima η οποία βρίσκεται αιχμάλωτη στα χέρια του Abdul Alhazred. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού αυτού παιχνιδιού περιλαμβάνονται: η συμμετοχή του ηθοποιού Robby Benson (η «φωνή» του τέρατος στην ταινία της Disney «Η πεντάμορφη και του τέρας») ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στον Alexander, η δυνατότητα ολοκλήρωσης του παιχνιδιού δίχως την επίλυση όλων των γρίφων αλλά και τα πολλά διαφορετικά φινάλε ανάλογα με τις επιλογές του παίκτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ακόμα και σήμερα, 24 χρόνια αργότερα, το «King's Quest VI» επιβάλλεται να ενσωματωθεί στην λίστα των παιχνιδιών με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε – χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι τα «Quest for Glory 3: Wages of War» και «Laura Bow 2: The dagger of Amon-Ra» δεν αξίζουν της προσοχής σας.

(Ο πρίγκιπας Alexander στη χώρα των «Πράσινων Νήσων»)

Και η  Lucasarts όμως προσέθεσε στο «βιογραφικό» της άλλο ένα αριστούργημα. Ο λόγος για το  «Indiana Jones and the Fate of Atlantis», με τον Indy αυτή τη φορά να αναζητά τη μυθική Ατλαντίδα λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου. Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να ακολουθήσει τρία διαφορετικά «μονοπάτια» προκειμένου να το ολοκληρώσει (κάτι που επέφερε καθυστέρηση έξι μηνών στην τελική κυκλοφορία του), προσφέροντας ποικιλία γρίφων, τοποθεσιών, διαλόγων και, όπως πάντα, άπλετο χιούμορ. Πρόκειται για ένα εκ των απολαυστικότερων adventures και ανήκει, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, στα παιχνίδια που επιβάλλεται να έχει παίξει ο κάθε gamer, ανεξάρτητα με το βαθμό ενασχόλησής του με άλλα δημιουργήματα του είδους.

(Indiana Jones και Sophia Hapgood στην αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας)

Οι φίλοι του Sherlock Holmes δεν έμειναν παραπονεμένοι εκείνη τη χρονιά καθώς τρία διαφορετικά παιχνίδια με ήρωα τον δημοφιλή ντετέκτιβ βρέθηκαν στα ράφια των Computer shops! Η ICOM Simulations κυκλοφόρησε το «Sherlock Holmes: Consulting Detective» αλλά και το sequel του την ίδια (!) χρονιά – πρόκειται για δύο FMV Adventures, πανομοιότυπα (όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας το συνημμένο video), στα οποία ο Holmes καλείται να λύσει έξι διαφορετικές υποθέσεις (τρεις σε κάθε παιχνίδι). Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και το  «The lost files of Sherlock Holmes I: The case of the serrated scalpel» της Mythos Software, ένα 3rd person point-and-click adventure game, στο οποίο ο Holmes καλείται να εξιχνιάσει το φόνο μιας νεαρής ηθοποιού.

Ένα παιχνίδι που σίγουρα δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο εκείνη τη χρονιά, κυρίως λόγω του εκπληκτικού, για τα δεδομένα της εποχής, animation και των πανέμορφων γραφικών του ήταν το «Legend of Kyrandia». Σε παρόμοιο στυλ κινήθηκαν τα αξιοπρόσεκτα «Curse of Enchantia», «Lure of the temptress», «Rex Nebular and the cosmic gender bender» και « Star Trek: 25th anniversary» - προτιμήστε τα δύο τελευταία αν είστε φίλος της «Sci-Fi» θεματολογίας ή τα δύο πρώτα αν προτιμάτε τα «Fantasy» σενάρια.

(Δείγμα των όμορφων γραφικών του «Legend of Kyranda»...)

Αρκετά διασκεδαστικά είναι επίσης και τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς «Gobliiins» που κυκλοφόρησαν, αμφότερα, το 1992. Σ'αυτά ο παίκτης ελέγχει τρεις (δύο, στο «Gobliiins 2») χαρακτήρες, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός προκειμένου να λύσει τους γρίφους που συναντά. Αν και η αισθητική τους παραπέμπει σε gamers νεαρής ηλικίας, οι γρίφοι τους είναι καλοσχεδιασμένοι και απευθύνονται σε μάλλον πιο ώριμο, ηλικιακά, κοινό – στοιχείο που συνετέλεσε στα πολύ θετικά σχόλια που απέσπασε το παιχνίδι από τα σχετικά ΜΜΕ της περιόδου.

Από τα υπόλοιπα παιχνίδια της χρονιάς, ειδική μνεία αξίζει επίσης και το «Alone in the Dark». Ο εν λόγω τίτλος βραβεύτηκε από τα ρεκόρ Guinness ως το «Πρώτο 3-d Survival Horror Game» και χαρακτηρίζεται από τα ιδιόμορφα, «πολυγωνικά» γραφικά των χαρακτήρων του τα οποία είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς – μια ματιά στο σχετικό μας video θα σας πείσει. Αποτέλεσε το ντεμπούτο μιας σειράς επτά, συνολικά, τίτλων όντας, μάλλον, ο καλύτερος εξ αυτών...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια