Πόσο μεγάλη φίρμα είσαι Roger Wilco; (Μέρος 4ο, τελευταίο)

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014, Συντάκτης Constantine_R

Πόσο μεγάλη φίρμα είσαι Roger Wilco; (Μέρος 4ο, τελευταίο)

Εκεί που σταμάτησαν όμως οι συντελεστές, συνέχισαν οι θαυμαστές. Ένα remake και πέντε (παρ’ ολίγον +1) fan games μετράμε μέχρι σήμερα. Έχουμε λοιπόν:

Space Quest I: Roger Wilco in the Sarien Encounter

Κατ’ αρχάς για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, πρώτα απ’ όλα υπάρχει το μοναδικό επίσημο remake της Sierra που κυκλοφόρησε το 1991 και βασίζεται στην καινούργια της, τότε, μηχανή την SCI. Ήταν μια μόδα που η Sierra εφάρμοσε σε όλα τα πρώτα παιχνίδια των μακροσκελών σειρών της. Ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι ίδιος και απαράλλαχτος εκτός από κάποια σημεία όπου η αλλαγή από text parser σε ποντίκι επέβαλλε αλλαγή στον σχεδιασμό των γρίφων ενώ κάποια σημεία... απλά έγιναν όπως έπρεπε να είναι (επιτέλους βλέπουμε στην οθόνη το αντικείμενο που πρέπει να πάρουμε… απίστευτο έτσι;). Υποθέτω ότι τα αδιέξοδα παραμένουν και εδώ, δεν είχα όμως καμιά απολύτως όρεξη να το επιβεβαιώσω. Αν κάποιος πάντως θέλει να παίξει το πρώτο SQ, το remake συνιστάται ασυζητητί σε σχέση με το αυθεντικό παιχνίδι.

(Βλέπετε τον υπολογιστή; Στο αυθεντικό παιχνίδι δεν τον ξεχώριζες με τίποτα.)

Space Quest II: Vohaul’s Revenge

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2011 και μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης, η Infamous Adventures, κυκλοφόρησε ένα δωρεάν remake για το Space Quest 2. Είναι φτιαγμένο με την AGS και εικαστικά μοιάζει πολύ με το SQ4 (σαν να ήταν επίσημο remake δηλαδή). Μουσική και ήχος είναι επίσης σε καλά επίπεδα ενώ υπάρχει και πλήρες voice-over. Γενικά ακλουθεί πιστά το αυθεντικό παιχνίδι και όπου έχει χρειαστεί έχουν προστεθεί-αφαιρεθεί λεπτομέρειες για να ταιριάξει στην αλλαγή του gameplay και στην αποφυγή αδιεξόδων (ω ναι! Δεν έχει). Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει την προσοχή σας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το SQ2 έγινε επιτέλους το παιχνίδι που έπρεπε να ήταν.

Θα το βρείτε εδώ.

(το SQII όπως θα έπρεπε να είναι)

Τα παιχνίδια που ακολουθούν, έχουν μπει σε χρονική σειρά σε σχέση τα γεγονότα των αυθεντικών adventures.

Space Quest 0: Replicated

Το Space Quest 0 είναι ένα πολύ ωραίο fanmade παιχνίδι που χρησιμοποιεί την AGI μηχανή και κυκλοφόρησε το 2003. Προσπαθεί να εξηγήσει πως ο Vohaul έφτασε να θέλει εκδίκηση από την ανθρωπότητα δίνοντας μια δικιά του εκδοχή για το τι συνέβη πριν τα SQI και SQΙΙ (γι’ αυτό και μηδέν). Η πλοκή αν και επαναλαμβάνει γεγονότα από τα αυθεντικά παιχνίδια (π.χ. αρχικά πάλι βλέπουμε τον Wilco να βρίσκεται σε ένα σκάφος όπου όλοι είναι νεκροί) είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ενώ εντύπωση προκαλεί ο απλός και εύχρηστος text parser. Τα γραφικά είναι επίσης συμπαθητικότατα. Άσχετα με το θέμα, είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για κάποιον που από περιέργεια θέλει να παίξει ένα adventure με text parser.

Θα το βρείτε εδώ.

(Πάλι τη γλίτωσες. Είδες τι σου κάνει ο ύπνος;)

Space Quest: The Lost Chapter

Το δεύτερο fan-made adventure που χρησιμοποιεί την AGI μηχανή είναι το Space Quest: Lost Chapter. Χρονικά τοποθετείται μεταξύ του δεύτερου και τρίτου επεισοδίου. Ο Roger, ακόμα σε λήθαργο, πέφτει, με κάπως περίεργο τρόπο, σε έναν πλανήτη ζούγκλα και σκοπός του είναι να βρει τρόπο να φύγει από αυτόν. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2001 και τρέχει μόνο μέσα από DOS (DosBox δηλαδή). Ο Vonster, ο άνθρωπος πίσω από το όλο εγχείρημα, παίρνει την AGI και κάνει αριστουργήματα. Οι εικόνες που δημιούργησε, δεδομένου, των δυνατοτήτων της μηχανής βγάζουν μάτια. Νομίζει κανείς ότι «πείραξε» την μηχανή… και όμως. Καθόλου άσχημη δουλειά.

Θα το βρείτε εδώ.

(η AGI στα καλύτερά της)

Space Quest IV.5: Roger Wilco and the Voyage Home

Όπως καταλάβατε από τον τίτλο, το Space Quest IV.5: Roger Wilco and the Voyage Home δίνει μια εκδοχή του τι συνέβη στον Wilco όταν επέστεψε από το ταξίδι του στο χρόνο στο SQIV. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2008 και ο αθεόφοβος το έφτιαξε χρησιμοποιώντας εικόνες από διάφορα Space Quests και άλλα παιχνίδια της Sierra, αμφιβάλλω αν κάτι είναι δικό του. Επίσης είναι το μοναδικό fan-made που έχει voice-over, περισσότερο όμως εκνευρισμό προκαλεί παρά σώζει την κατάσταση. Ειδικά του Wilco είναι άθλια. Έχουν μάλλον μπερδέψει τις έννοιες δειλός και gay. Το SQIV.5 συνιστάτε μόνο σε όσους θέλουν να γράψουν κάποιο αφιέρωμα στη σειρά.

Θα το βρείτε εδώ.

(πόσα Space Quest μπορείτε να βρείτε;)

Space Quest: Vohaul Strikes Back

Το 2001 ξεκίνησε μια προσπάθεια από τους fans να συνεχίσουν τη σειρά δημιουργώντας ένα Space Quest 7 που, όπως έλεγαν οι ίδιοι, θα ήταν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντίστοιχο ακυρωμένο adventure. Μάλιστα είχαν εξασφαλίσει συνεργασία με τον ίδιο τον Josh Mandel. Το συγκεκριμένο project αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των fan-made SQ’s για μια εξαετία, μέχρι που το 2007 ήρθε η Vivendi (ποιος άλλος;) και έβαλε φρένο σε όποια όνειρα. Εδώ μπορείτε να δείτε τα σχέδια του εν λόγω παιχνιδιού.

Το Space Quest: Vohaul Strikes Back αρχικά είχε σκοπό να ήταν sequel του ακυρωθέντος SQ7. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2011 και ξεκινά με τον Roger και την αγαπημένη του (αν πω παραπάνω θα πρέπει να βάλω spoilers) σε ρομαντικό δείπνο. Εκεί μαθαίνουν ότι ο Vohaul κατάφερε να σωθεί, κάνοντας τον εαυτό του backup στο SQXII (δηλαδή το SQIV) και να γυρίζει πίσω στο χρόνο όπου με τη βοήθεια των πιθήκων του SQII καταστρώνει καινούργια σχέδια για εκδίκηση. Ο Roger αποφασίζει ότι αυτός είναι που ακόμα μια φορά πρέπει να σταματήσει τον θανάσιμο εχθρό του και βουτάει κατευθείαν στη φωλιά του λύκου για να τα καταφέρει. Το SQVSB είναι ένα πολύ ποιοτικό fan-made adventure ανεξάρτητα θέματος. Τα γραφικά του είναι όμορφα και καθαρά με καλό animation (AGS μηχανή), η μουσική του ευχάριστη, οι διάλογοι καλογραμμένοι και οι γρίφοι του κυμαίνονται σε κλασικά επίπεδα, κυρίως έχουν να κάνουν με τη χρήση αντικειμένων. Συνιστάτε ανεπιφύλακτα.

Θα το βρείτε εδώ.

(ένα αξιόλογο fun-made adventure)

Space Quest: Incinerations

Το τελευταίο fan-made adventure του Roger Wilco κυκλοφόρησε και τελευταίο και συγκεκριμένα το 2012. Αν και βρισκόταν πολύ καιρό υπό κατασκευή, πρόκειται ουσιαστικά για sequel του Vohaul Strikes Back και ειλικρινά αν προσπαθήσω να πω οτιδήποτε για το σενάριο θα πρέπει να δώσω πληροφορίες για τα υπόλοιπα. Πριν καιρό είχα γράψει ένα mini review εδώ για όποιον θέλει να δει περισσότερα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ακόμα μια φορά ο Wilco σώζει το σύμπαν με τη βοήθεια παλιών γνώριμων. Το Space Quest: Incineration χρησιμοποιεί την AGS μηχανή και έχει συμπαθητικά γραφικά. Αυτό που βγάζει μάτι είναι οι φοβερές 3D cut-scenes που δίνουν ένα ηρωικό και ταυτόχρονα χιουμοριστικό τόνο στη όλη ιστορία.

Θα το βρείτε εδώ

(αξίζει να δείτε το Incinerations μόνο και μόνο για τις cut-scenes)

Space Quest: Decisions of the Elders

Και ο χορός καλά κρατεί! Ακόμα ένα fan-made adventure στον κόσμο του Space Quest ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες. Ο λόγος για το Decisions of the Elders (SQDE) που αυτή τη φορά εξιστορεί τις περιπέτειες των γονιών του Roger, Jerry και Julia λίγο πριν τον γάμο τους.

(Όχι αυτός δεν είναι ο Roger αλλά ο πατέρας του JerryWilco.)

Το παιχνίδι, αν και φτιαγμένο με την AGS, στιλιστικά θέλει να μοιάσει στα πρώτα SQ’s, ενώ ο χειρισμός είναι ίδιος και απαράλλαχτος με αυτόν που μας είχε συνηθίσει η μεγάλη εταιρεία τη δεκαετία του ’90 με τις εντολές-εικονίδια. To SQDE παραμένει πιστό στο γνώριμο ύφος της σειράς. Στα τρία (συν ένα) κεφάλαιά του οι δυο ήρωες θα κάνουν ό,τι παλαβομάρα τους περνά από το κεφάλι για να γλυτώσουν από τις καταστάσεις που έμπλεξαν, διανθισμένες με το απαραίτητο -και ευχάριστο- χιούμορ που απαιτείται από τον αφηγητή.

Ο “Boston McShew” έφτιαξε ένα χαριτωμένο παιχνιδάκι που αξίζει τις 2-3 ώρες που θα ασχοληθείτε μαζί του.

Θα το βρείτε εδώ.

 Ο Roger Wilco ξέρει τον τρόπο

Τελικά πόσο μεγάλη φίρμα είσαι Roger Wilco; Άξιζε που έφαγα ένα σημαντικό κομμάτι των διακοπών μου ασχολούμενος μαζί σου; Είχα προσδοκίες από εσένα βρε παιδί μου! Και αρχικά δεν σου κρύβω, με έκανες να σε βλέπω σαν υποχρέωση. Ήσουν πολύ σπαστικός και σήμερα δείχνεις κακοφτιαγμένος. Μετά άρχισες να μου δείχνεις σημάδια βελτίωσης που όλο και καλυτέρευαν για να έρθει αυτή η ιλαροτραγωδία στο τέλος να σου δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Ίσως και να μην σου άξιζε τέτοιο τέλος. Μίλησα με αρκετούς που σε γνώρισαν μικροί και σε θυμούνται με τα καλύτερα λόγια. Είσαι κομμάτι των παιδικών τους αναμνήσεων και αυτό δεν το αλλάζει κανείς, όσα κουσούρια και να έχεις. Αν τα πούμε ποτέ από κοντά θα σου πω μια ιστορία και θα ανατριχιάσεις, περιλαμβάνει και πυρετό… Εγώ έτυχε να έχω για παρέα τον συνάδελφο σου Graham και μη μου κρατάς κακία αλλά θα στα πω.

Βρε φίλε ήσουν τόσο στενοκέφαλος όσο και ο ρόλος σου στα παιχνίδια. Σε ένα σεμινάριο για adventures θα είχες το προνόμιο να βρίσκεσαι ταυτόχρονα στις ενότητες «τι πρέπει να κάνετε σε ένα adventure» και «τι δεν πρέπει να κάνετε σε ένα adventure». Έχεις πηγαίο χιούμορ, η σάτιρά σου είναι πραγματικά έξυπνη, τα κείμενά σου είναι καλογραμμένα και έφτιαξες εξαιρετικά manuals. Τι μάθαμε όμως για σένα Wilco; Μια δεκαετία ήσουν στο κυνηγητό. Έπεφτες από το ένα επεισόδιο στο άλλο και ήσουν τις περισσότερες φορές έρμαιο των καταστάσεων. Αυτή είναι η άποψή σου για το πώς στήνουμε μια ιστορία;

Roger είσαι σε ένα είδος που το σενάριο είναι ότι τα ηλεκτρόνια στο άτομο: περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα-γρίφους και η αλληλεπίδρασή τους κρατάει το άτομο-adventure σταθερό. Δεν μπορείς να κάνεις εισαγωγές που καταλαμβάνουν τη μισή διάρκεια του παιχνιδιού. Θα βαρεθεί ο κόσμος… και επιτέλους! Δέκα χρόνια εμπειρίας! Δεν έμαθες να κρατάς έναν ρυθμό στην ιστορία σου; Τη δεκαετία του ογδόντα να το καταλάβω, μετά όμως; Δες τι γινόταν γύρω σου εκείνες τις εποχές. Μόνο στο πέμπτο μέρος τα κατάφερες. Για αυτό και πιστεύω έχεις τόσα fan-made παιχνίδια. Είναι εύκολο ο καθένας να στήσει μια ιστορία σαν τις δικές σου. Αν όμως βάλουν οποιονδήποτε άλλον ήρωα εκτός από εσένα, θα φανεί σαν παιδική ζωγραφιά. Εσύ φίλε μου έχει το ακαταλόγιστο. Χάρηκα πάντως που τα είπαμε Roger Wilco, τώρα ξέρω, ελπίζω κάποτε να τα ξαναπούμε.

Οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα παιχνίδια αλιεύτηκε από το πολύ καλό και εμπεριστατωμένο site, spacequest.netΠληροφορίες πήρα επίσης και από το thread του Space Quest στην Wikipedia.

Τελευταίο αλλά το πιο σημαντικό: Τερέζα, ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις σου και το χρόνο που αφιέρωσες. Thanks partner, με γλίτωσες από ρεζιλίκια!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Το άρθρο έγινε updated με το freeware Space Quest: Decisions of the Elders....
  (Γιατί οι συντάκτες μας ποτέ δεν είναι αρκετά καμένοι :p)

 • Σε απάντηση: Dream Specialist

  Τα αποθέματά μου σε άνθρακα είναι απεριόριστα... :p

  Το παρόν παιχνιδάκι ήταν ανακάλυψη της Dream και ας μην το είχε πάρει χαμπάρι. :)

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Το είχα πάρει χαμπάρι λέμε...:p

 • Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το άρθρο! Άτιμε τώρα που μας έβαλες στην πρίζα που θα βρούμε χρόνο να ασχοληθούμε; Τώρα ξέρεις ότι ο λαός περιμένει αφιερώμα και σε άλλους χαρακτήρες, έτσι; Σου προτείνω Nancy Drew! :p

Αγαπημένα

 • Σε απάντηση: Dream Specialist

  Τα αποθέματά μου σε άνθρακα είναι απεριόριστα... :p

  Το παρόν παιχνιδάκι ήταν ανακάλυψη της Dream και ας μην το είχε πάρει χαμπάρι. :)

 • Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το άρθρο! Άτιμε τώρα που μας έβαλες στην πρίζα που θα βρούμε χρόνο να ασχοληθούμε; Τώρα ξέρεις ότι ο λαός περιμένει αφιερώμα και σε άλλους χαρακτήρες, έτσι; Σου προτείνω Nancy Drew! :p