Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain

Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 25 Ιαν 2014 20:52 #41815

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
To Miskatonic είναι δημιουργία της Jackslawed, ή πιο καλά, κάποιου Jack, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο παιχνίδι εντελώς μόνος του. Αν και είχε σκοπό να ολοκληρώσει το παιχνίδι σε περισσότερα του ενός επεισόδια αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πότε για διάφορους λόγους που ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Έτσι λοιπόν διαθέσιμο πλέον (μάλιστα μπορεί να το κατεβάσει κανείς ελεύθερα από την ιστοσελίδα του) είναι μόνο το πρώτο επείσοδιο που φέρει τον τίτλο "Τhe Inhuman Stain". Aς δουμε αν το παιχνίδι, έστω και ημιτελές αξίζει της προσοχής μας.Σενάριο:

Το παιχνίδι βασίζεται στον σκοτεινό κόσμο του ξακουστού συγγραφέα H.P. Lovecraft. Αν μη τι άλλο παιχνίδια που βασίζονται στους μύθους του Lovecraft αυτόματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ο παίκτης παίρνει τον ρόλο της Aurinda Haern, νέας επίκουρης καθηγήτριας κλασσικών σπουδών του πανεπιστημιού του Miskatonic , που βρίσκεται στην πόλη Arkham της Μασαχουσέτης. Περίεργα πραγματα συμβαίνουν από την πρώτη στιγμή. Το προσωπικό φέρεται περίεργα, όπως και οι νέοι της συνάδελφοι, οι φοιτητές είναι ιδιόρρυθμοι, ενώ γίνεται λόγος για "επιθέσεις" από ζώα του διπλανού δάσους, για μια αποστολή φοιτητών που δεν γύρισε ποτέ από τον προορισμό της, και πολλά άλλα. Σκοτεινό σενάριο ομολογουμένως, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο αυτών που αρέσκονται στο συγγραφικό έργο του Lovecraft αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται για παιχνίδια με σκοτεινή θεματολογία.

Βαθμός: 4/5

Γραφικά - ήχος:

Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο με την Wintermute, μια μηχανή δημιουργίας Adventures ιδιαίτερα δημοφιλή, που έχει δώσει καλά παιχνίδια (χαρακτηριστικό παράδειγμα το J.U.L.I.A.). Tα γραφικά του παιχνιδιού χωρίς να είναι εντυπωσιακά κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω, αφού σε γενικές γραμμές είναι όμορφα, πολύχρωμα και αρκετά ρεαλιστικά. Δεν διεκδικούν όσκαρ ποιότητας, αλλά σίγουρα είναι καλά. Λίγο το animation στην κίνηση χωλαίνει ενώ παντελής είναι και η έλλειψη οπτικών εφέ στo background σκηνικό του παιχνιδιού. Μικρό το κακό όμως....Σε κάποιες ενδιάμεσες φάσεις του παιχνιδιού υπάρχουν μικρής διάρκειας σκηνές βίντεο, οι οποίες δεν αποτελούν τίποτε το ξεχωριστο και ακόμη και αν έλειπαν ουδείς θα είχε παράπονο για την απουσία τέτοιων σκηνών. Πάντως η ύπαρξη τους είναι μια ωραία προσθήκη στο οπτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Tα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον ήχο. Η μουσική του παιχνιδιού, όπου υπάρχει, είναι ατμοσφαιρική. Το voice acting των χαρακτήρων αναπάντεχα καλό, χωρίς να είναι άριστο. Επίσης επιτυχημένα είναι τα ηχητικά εφέ (ήχος νερού, αέρα, και γενικώς στοιχείων του χώρου που κινείται ο παίκτης). Με λίγα λόγια το παιχνίδι αφήνει αρκετά ικανοποιημένο τον παίκτη με όσα του προσφέρει να δει και να ακούσει. Δεν υπάρχουν άλλωστε και τρελές απαιτήσεις από ένα παιχνίδι που φτιάχτηκε από έναν και μόνο άνθρωπο. Όσο το καλύτερο όμως τόσο περισσότερο αξιέπαινο.

Βαθμός: 3/5

Gameplay:

Και ερχόμαστε τώρα στο ζουμι. Στο gameplay. Όπως είπαμε και παραπάνω το the inhuman stain είναι το πρώτο μέρος ενός παιχνιδιού που σχεδιαζόταν να συνεχιστεί σε περισσότερα επεισόδια. Κάτι που τελικά δεν έγινε. Γνωρίζοντας αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν η σχετικά μικρή διάρκειά του. Αντιθέτως για επεισόδιο διαρκεία αρκετά και δεν αφήνει στον παίκτη το αίσθημα της έλλειψης που παρατηρείται σε άλλα ανάλογοα παιχνίδια όπως, ας πούμε, το Hoodwink. To παιχνίδι είναι οπτικής 3ου προσώπου και ο χειρισμός τους γίνεται εξ ολοκλήρου με το ποντίκι. Με αυτό ανοίγουμε το inventory, λύνουμε τους γρίφους και γενικά αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον, όπως σε κάθε άλλο κλασσικό 3rd person point'n'click adventure. Θέσεις για save υπάρχουν σε κάθε περίπτωση αρκετές για την ομαλή ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Το ευχάριστο στοιχείο του παιχνιδιού είναι οι γρίφοι του. Είναι διαφόρων ειδών και όχι απαραίτητα εύκολοι, αντιθέτως υπάρχουν και μερικοί που είναι ιδιαιτέρως περίπλοκοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατείται ο παίκτης απασχολημένος και να χρειάζεται κάποιος χρόνος παραπάνω για να φτάσει το παιχνίδι στο τέλος του. Τόσο σε εισαγωγή όσο και σε φινάλε το παιχνίδι δεν λέει πολλά. Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια τουλάχιστον στον πρόλογο ειδικά από τη στιγμή που το παιχνίδι αυτό σκόπευε να αποτελέσει την αρχή ενός παιχνιδιού που εξελίσσεται σε επεισόδια. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει και το γεγονός ότι τελειώνει λιγάκι απότομα, αφου μας ενημερώνει από μόνο του άμεσα πως το παιχνίδι "θα συνεχιστεί", κάτι που ως γνωστόν δεν συνέβη. Επομένως, αυτό που μένει στον παίκτη είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης αρκετά έντονο, έστω και αν το παιχνίδι αποτελεί ουσιαστικά ημιτελές τμήμα του συνολικού παιχνιδιού.

Βαθμός: 4/5

Συμπέρασμα:

Το Miskatonic από το πρώτο του επεισόδιο έδειχνε ότι θα αποτελέσει ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι. Η προσπάθεια του δημιουργού, που με μεράκι δουλέψε μόνος του, είναι άξια επαίνων. Δυστυχώς για εμάς αλλά και για τον δημιουργό δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να το παίξουμε ποτέ ολοκληρωμένο. Έστω κι έτσι όμως το παιχνίδι αξίζει προσοχής, αφού είναι αξιοπρεπέστατο στο σύνολό του.

Γενικός βαθμός: 4/5

Όποιος θέλει να παίξει το Miskatonic μπορεί να το κατεβάσει απ'ευθείας από την ιστοσελίδα του δημιουργού, που το προσφέρει δωρεάν στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.miskatonicgame.com/
The administrator has disabled public write access.

Re: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 25 Ιαν 2014 22:50 #41816

 • manos426f
 • manos426f's Avatar
 • OFFLINE
 • Futuristic Fedora
 • Posts: 615
Φίλε με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο σε όσα έγραψες και πραγματικά ελπίζω να συνεχιστεί κάποτε το παιχνίδι, π.χ. με τη βοήθεια του Kickstarter.

Ομολογουμένως το Miskatonic διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους γρίφους που έχουμε δει σε adventure game τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, από μόνο του, είναι ιδιαίτερα επαινετικό για τον ταλαντούχο δημιουργό του.

Άριστο review! :!:
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
The administrator has disabled public write access.

Re: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 25 Ιαν 2014 23:57 #41818

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Πραγματικά άξιζε Μάνο. Συμφωνώ κι εγώ. Ναι, αυτό είναι ένα προσεγμένο παιχνιδάκι σε όλα του.
The administrator has disabled public write access.

Re: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 28 Ιαν 2014 19:12 #41894

 • giovanna
 • giovanna's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3599
Μολις διάβασα το review του tsampikos θυμήθηκα ότι είχα γράψει και εγώ ένα review για αυτό το παιγνίδι, αλλά δεν το βρίσκω στην βιβλιοθήκη :?
The administrator has disabled public write access.

Re: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 28 Ιαν 2014 19:54 #41902

Gio λες να είναι ένα από αυτά που χάσαμε;
Και τα είχα ψάξει όλα ένα ένα ρε γμτ... :?
Κάνε μια καλή και ξανανέβασέ το.
The administrator has disabled public write access.

Re: Miskatonic Part 1: The Inhuman Stain 29 Ιαν 2014 19:12 #41926

 • giovanna
 • giovanna's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3599
@Dream..

Ο.Κ σε λίγο θα το ανεβάσω 8)
The administrator has disabled public write access.