Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Life Is Strange (ps4)

Life Is Strange (ps4) 28 Φεβ 2016 15:48 #47202

Η ηρωίδα του παιχνιδιού Maxine Caulfield, μια δεκαοκτάχρονη φοιτήτρια που σπουδάζει φωτογραφία και της αρέσει ωστόσο η αναλογική τεχνολογία, εμπλέκεται σε μια σειρά παράξενων καταστάσεων, οι οποίες αφού τέλειωσα το παίγνιο δεν ξέρω εάν είναι υπερφυσικές ή απλώς η επιστήμη δεν τις έχει ακόμα ανακαλύψει ή υλοποιήσει. Ο τίτλος αν και είναι απόλυτη αμερικανιά -επαρχιακό κολέγιο, προκαταλήψεις, ιεράρχηση, το χρήμα κανοναρχεί συμπεριφορές και αποφάσεις-, είναι πολύ έξυπνος και ασχολείται με ένα θέμα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να πράξουμε και να αλλάξουμε τον ρου γεγονότων και καταστάσεων προς ίδιον όφελος.

Η Max με την φίλη της Chloe (πανκιό με μπλε μαλλιά), περιτριγυρίζονται από μία πλειάδα ηρώων. Ο καθένας απ' αυτούς βάζει το λιθαράκι του στο χτίσιμο της υπόθεσης, η οποία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: ενώ η ιστορία καθεαυτήν εξελίσσεται και αποκαλύπτονται ακραία φαινόμενα στο κατά τα άλλα τυπικό campus του Arcadia Bay, υπάρχει μια υποβόσκουσα ηρεμία σε χειρονομίες και στην άπλετη καθημερινότητα που η ειρήνη και το επικούρειο «Λάθε Βιώσας» υπερτερούν. Τι θέλω να πω; Ότι ενώ το ένα επεισόδιο είναι καλύτερο από το προηγούμενο, ενώ τα πράματα κορυφώνονται σταδιακά, ενώ ανακαλύπτεις ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, αυτό το συναίσθημα δεν σε αγχώνει. Υπάρχει δηλαδή αυτή η χαρακτηριστική γυναικεία αύρα των δύο κοριτσιών που κατευνάζει τον παίκτη, αποσπώντας τον κάπως από τα μυστικά του τοπικού πανεπιστημίου, όπου σχεδόν όλοι συμμετέχουν στην υπερβολή, στην αδιαφορία και στην απαξία κανόνων και ορίων.

Το παιχνίδι στηρίζεται στην στρατηγική του choice and consequence. Οποιαδήποτε επιλογή κάνεις στο παιχνίδι επηρεάζει παρελθόν, παρόν και μέλλον, οπότε η replayability προσθέτει πόντους στο αξιόλογο αυτό έργο. Επομένως οι σκηνές που προσωπικά είδα και οι cutscenes ενδέχεται να είναι διαφορετικές από ό,τι θα παρακολουθήσει ο μελλοντικός χρήστης. Στο παιχνίδι δεν υπάρχουν οι γρίφοι όπως ακριβώς τους ξέρουμε. Εδώ οι ικανότητες της ηρώισσας επιστρατεύουν την μνήμη, τις προτιμήσεις, την ηθική πυξίδα του καθενός. Δεν υπάρχει βαλίτσα όπου κουβαλάμε ό,τι βρίσκουμε, δεν συνδυάζουμε μια ομπρέλα με μια καταπακτή για να ανοίξει η τελευταία αλλά αντιθέτως οι αποφάσεις μας επηρεάζουν την εξέλιξη της πλοκής. Μπορούμε να σκοτώσουμε, να διαφοροποιήσουμε αλληλουχίες, να εξαπατήσουμε ανθρώπους αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Το κάρμα παίζει τεράστιο ρόλο στο παιχνίδι κι εκεί είναι που καθώς παίζεις, αντιλαμβάνεσαι ότι παρόμοιες ή ίδιες σκέψεις σού έχουν περάσει κι απ' το δικό σου μυαλό.

Η εξερεύνηση των χώρων, η δυνατότητα της ηρωίδας να κάθεται σε ένα παγκάκι ή μία καρέκλα και να σκέφτεται τι διαμείβεται ή τι συμβαίνει γύρω της, με όλη την εφηβική της αύρα και αθωότητα, μου έκαναν εντύπωση. Αποπνέει γαλήνη, οικειότητα, μια αίσθηση αποκαρώματος όλη αυτή η αχλή της κοριτσίστικης ιδιοσυγκρασίας- αυτός είναι και ο λόγος που το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά «γυναικείο», εξαιτίας αυτής της αίσθησης και της ενσυναίσθησης μεταξύ των πρωταγωνιστών, κατά την διάρκεια που αποκαλύπτουν τα τρομερά μυστικά πίσω από την φαινομενική ηρεμία της αμερικανικής πολίχνης. Τέλος για πολλοστή φορά βλέπουμε ότι τυχόν αποφάσεις μπορούν να βλάψουν τους διπλανούς μας: συγγενείς, συναδέλφους, εραστές, μικρά φλερτ, προσδοκίες και επιθυμίες. Μπορεί μεν να είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την εξέλιξη μιας ιστορίας αλλά οτιδήποτε πράττουμε δε έχει τίμημα και σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Η ευθύνη είναι δική σας· και μόνο δική σας.
Nothing keeps its promise
Last Edit: 28 Φεβ 2016 15:50 by pornostars.
The administrator has disabled public write access.

Life Is Strange (ps4) 29 Φεβ 2016 19:12 #47205

 • giovanna
 • giovanna's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3599
αποκαρώματος τι σημαίνει? Με έστειλες τελείως ;)
The administrator has disabled public write access.

Life Is Strange (ps4) 29 Φεβ 2016 22:24 #47206

 • Mortal
 • Mortal's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3704
Να φαντασθώ αποκαρδιώματος?

Επίσης επειδή youtubιάζομαι μόνιμα στα πάντα, έχω πετύχει αυτό:συνεπώς πήρα μια ιδέα γιατί έχω περιορίσει τα adventures στο 1 ή 2 το χρόνο και αν. ;) Η Χριστίνα (FA) ξέρει ακριβώς τι παίζω. ;)
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
The administrator has disabled public write access.

Life Is Strange (ps4) 01 Μαρ 2016 16:03 #47208

@giovanna

Χα χα χα! Γεια σου Τζιοβάννα με τις απορίες σου. Αποκάρωμα σημαίνει η τάση για ύπνο, η υπνηλία και η κατάσταση του βαθιού ύπνου, της νάρκης από κούραση ή από υπερβολική ζέστη· ο λήθαργος. Στο mini review χρησιμοποιώ το λήμμα μεταφορικά.

@Mortal

Είναι πολύ καλό παιχνίδι. Στο συνιστώ. Εγώ στην αρχή ήμουν αρκετά καχύποπτος αλλά μετά απογειώθηκα!
Nothing keeps its promise
The administrator has disabled public write access.

Life Is Strange (ps4) 01 Μαρ 2016 19:16 #47213

 • Mortal
 • Mortal's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3704
Thanks αλλά όχι ακριβώς my cup of tea (teen υλικό πλέον μόνο σε Ιαπωνικά anime με απασχολούν). Τα τελευταία 5 χρόνια βασικά έχω παίξει αποκλειστικά 3 RPG, 1 stealth action και αν δεν κάνω λάθος 2-3 adventures και πολύ minecraft. Αν με έπιανες παλιότερα θα 'παιζα τα πάντα, αλλά πλέον you can't teach an old dog new tricks. ;)
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
The administrator has disabled public write access.