Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Kathy Rain

Kathy Rain 26 Αυγ 2016 16:41 #47680


Το είδος των adventure games διέπεται από αμφίσημους κανόνες. Πολλές φορές θα κατακριθεί ένα παιχνίδι για τα γραφικά του την ίδια στιγμή που σε άλλη περίπτωση, τα χαμηλής ποιότητας γραφικά του θα εκτιμηθούν θετικά. Η μηχανή AGS έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές και για τις 2 περιπτώσεις. Όμως όταν το παιχνίδι υπηρετεί το σκοπό του και ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στους πατέρες του είδους, τα γραφικά και λοιπές τεχνολογικές παράμετροι μπαίνουν στο περιθώριο. Το Kathy Rain : A Detective is Born αποδεικνύει με το παραπάνω ότι μπορείς να φτιάξεις μια περιπέτεια φρέσκια, ενώ την ίδια στιγμή να μας υπενθυμίζει διακριτικά όλα τα στοιχεία και τις επιρροές που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής.

Η περιπέτεια ξεκινά με την Kathy Rain μια φοιτήτρια που δεν είναι και ορισμός της αριστούχας, να μαθαίνει για τον χαμό του παππού της που ενώ έχει χρόνια να επικοινωνήσει, αποφασίζει να παραστεί στην κηδεία του. Τα γεγονότα που ακολουθούν στη συνέχεια την αναγκάζουν να ψάξει βαθύτερα και να ανακαλύψει ότι κάτι που στην αρχή φάνταζε σαν μια απλή περίπτωση γεροντικής άνοιας, να έχει βαθύτερες ρίζες, και φυσικά ως ανήσυχο πνεύμα που είναι να ξεκινήσει την αναζήτηση της αλήθειας ενώ ταυτόχρονα θα έρθει αντιμέτωπη με τους προσωπικούς της δαίμονες.
Η ιστορία της Kathy έχει λίγο από όλα, αλλά τόσο όσο στο βαθμό που ένας μυημένος στα adventures των 90ς θα αντιληφθεί από την 1η στιγμή. Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τις πολλαπλές αναφορές στο 1ο Gabriel Knight, γεγονός που δε με ενόχλησε γιατί εμφανίστηκαν μέσα στο παιχνίδι ως χωνεμένες επιρροές παρά σαν μια προσπάθεια αντιγραφής. Επίσης μου άρεσε η αναφορά και στα παιχνίδια της Lucas Arts, ειδικότερα όταν ρωτήθηκε η Kathy για το μοντέλο της μηχανής της (σ.σ. ναι σωστά μαντέψατε, όσοι μαντέψατε οδηγεί μια Corley Motors και όσοι διαβάζετε το review και δεν ξέρετε την Corley Motors να αυτομαστιγωθείτε υπό τους ήχους του παιχνιδιού της LucasArts).

Από θέμα δυσκολίας το παιχνίδι δεν θέλει να ζορίσει πολύ τον παίκτη (αν και 2 γρίφοι του ήταν πολλοί έξυπνοι) κάτι που στην προκειμένη περίπτωση μου επίτρεψε να απολαύσω το παιχνίδι με αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση της νοσταλγίας που αποπνέουν τέτοιου είδους τίτλοι. Το interface του AGS είναι παρόν και εδώ και ο χειρισμός κάθε άλλο παρά δύσκολος μπορεί να χαρακτηριστεί. Προσωπικά θα προτιμούσα και μια αυξομείωση της ταχύτητας του παίκτη γιατί μερικές φορές το πήγαινε έλα από οθόνη σε οθόνη καταντά κουραστικό.

Τα γραφικά του Kathy Rain είναι στην κλασσική λογική του AGS και είναι ότι ακριβώς θα περίμενε κανείς από ένα adventure χωρίς να απογοητεύουν ούτε στο ελάχιστο. Μοναδική παραφωνία το γεγονός ότι δεν προσαρμόζονται σε wide οθόνες (θα με αναγκάσουν να βγάλω από το πατάρι τη CRT οι άτιμοι) κάτι που δεν ξέρω αν οφείλεται στο AGS ή είναι κουσούρι της pixel/indie/adventure σκηνής.
Η μουσική δεν μπορώ να πω ότι με άφησε άφωνο αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενόχλησε κιόλας, αλλά οι ομιλίες από την άλλη ---ειδικά τη στιγμή που ο Dave Gilbert ενεπλάκη ως Voice Over Director--- ήσαν ατμοσφαιρικότατες με ωραίους χρωματισμούς και εκτόξευσαν το immersion factor ψηλά.

Το Kathy Rain : A Detective is Born μας σύστησε την ομώνυμη ηρωίδα και τον κόσμο της με μια υπόσχεση για συνέχεια. Θα χαρώ πολύ να τη δω να μπλέκει ξανά σε περιπέτειες, ενώ την ίδια στιγμή θα ξεθάβω το πρώτο Gabriel Knight για να θυμηθώ πολλά και να ανυπομονώ για περισσότερα. Η μικρή διάρκεια και τα όποια λαθάκια συγχωρούνται από την πλευρά μου. Μπορεί κάποτε να γίνει ένα κλασσικό παιχνίδι περιπέτειας, μπορεί και όχι. Σημασία έχει η Kathy να συνεχίσει το ταξίδι της και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα είμαστε εκεί να τη δούμε να γίνεται μια νέα Kate Walker ή μια πιστή μαθήτρια του Gabriel Knight και πάντοτε μια φανατική νοσταλγός των μοτοσικλετών της Corley Motors.

Βαθμολογία 4/5
https://linux-user.gr
To forum των Ελλήνων χρηστών Linux
Last Edit: 26 Αυγ 2016 20:07 by becoming_i.
The administrator has disabled public write access.

Kathy Rain 27 Αυγ 2016 18:15 #47681

Πολύ ενδιαφέρον mini-review που παρακινεί εμμέσως πλην σαφώς την αγορά του :)

"Όσο βαθιά και να θάψεις την αλήθεια,
αυτή έχει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να ανασάνει"
-- παροιμία των φάλαν // Το Σκήπτρο του Φοίνικα
GameLinguist: Because Language is a Game
The administrator has disabled public write access.

Kathy Rain 30 Αυγ 2016 12:41 #47684

Σε ότι αφορά την αγορά του, θεωρώ την τιμή του υψηλή δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μικρή διάρκεια (5-6 ώρες max) και νομίζω ότι αξίζει να επενδύσετε όταν το βρείτε σε κάποιο sale ή discount.
https://linux-user.gr
To forum των Ελλήνων χρηστών Linux
The administrator has disabled public write access.

Kathy Rain 13 Απρ 2017 12:55 #48458

  • Tmark
  • Tmark's Avatar
  • OFFLINE
  • Space Janitor
  • Posts: 19
Το παιχνίδι βρίσκεται σε προσφορά στο Steam, στα 5€.
The administrator has disabled public write access.

Kathy Rain 13 Απρ 2017 14:23 #48459

Τέσσερις μέρες απομένουν μέχρι να λήξει η προσφορά.

Σπεύσατε!
Nothing keeps its promise
The administrator has disabled public write access.