Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Detention

Detention 19 Ιαν 2017 15:20 #48157

Είναι πολύ ενδιαφέρον για την πλειοψηφία να μελετά πολιτισμούς εκτός του αγγλοσαξονικού τόξου. Ειδικά η σινολογία και ο μυστικισμός της Άπω Ανατολής αν και μου είναι παντελώς αδιάφοροι, κινούν το ενδιαφέρον σε πολύ μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, καθώς το άγνωστο ανέκαθεν χάϊδευε τις χορδές των δυτικών, οι οποίοι εσφαλμένα προσπαθούν να παντρέψουν την εκκοσμίκευση με έναν εξωτικό μανδύα μυστηρίου. Ωστόσο, ο πολιτισμός είναι ένας: αυτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ό,τι έπεται από αυτόν. Η προσπάθεια ένταξης κι άλλων πολιτισμών στο κοινωνικό δίχτυ, οδηγεί στην απαξία του Νόμου και των πολιτικών ελευθεριών.

Η Red Candle Games προσπαθεί πολύ επιτυχημένα να συνδυάσει αυθεντικό τρόμο, ταοϊσμό, ηθικά διλήμματα και τα αποτελέσματα της άνωθεν παραγράφου, με εικόνες σαπίλας και την βοήθεια μιας καστανόχρωμης χρωστικής ουσίας: της σέπιας. Το παιχνίδι μάς συστήνει την Ταϊβάν. Χώρα πολύπαθη με πλούσιο παρελθόν καταστροφών, μας υπενθυμίζει η ίδια με τα έθιμά της, την ιστορία της, το ανάγλυφό της και τις προκαταλήψεις της, μερικά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα με την επέλαση των εθνικιστών του Τσιαν Κάι Σεκ· για να είμαι ακριβής μάς μεταφέρει την ατμόσφαιρα του στρατιωτικού νόμου ο οποίος επιβλήθηκε μεταπολεμικά και ίσχυσε μέχρι το 1987 διότι αμέσως μετά η χώρα πέρασε ομαλά στην Δημοκρατία και στον εκσυγχρονισμό.

Η νεαρή ηρωίδα του παιχνιδιού μάς ξεναγεί στα 60's. Σε κάποιο σχολείο όπου οι κανονισμοί αφορούν περισσότερο περιορισμούς και χειραγώγηση της κοινής γνώμης παρά ελεύθερη διακίνηση ιδεών, προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος στα γεγονότα που εκτυλίσσονται εντός των τειχών του κτιριακού συγκροτήματος. Όπως το ίδιο το παιχνίδι προειδοποιεί, πρέπει να τονίσω ότι δεν απευθύνεται στους λιγόψυχους. Απεναντίας, είναι ένα horror παίγνιο το οποίο πολύ αποτελεσματικά, φέρνει στον νου οράματα και εφιάλτες από την δική μας ζωή. Το άγχος της καθημερινότητας, οι προκαταλήψεις, η ματαιότητα που ξέρουμε ότι κερδίζει στο τέλος, αναπαριστώνται με απόλυτη επιτυχία καθώς έχουμε την βεβαιότητα ότι κινούμαστε σε ένα περιβάλλον τέτοιας σήψης και βάρβαρων ηθών, που μας υπενθυμίζει τα δικά μας ηθικά σφάλματα ή τις προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν λόγω συνθηκών, ανημπόριας ή απουσίας τύχης.

Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο τίτλο ακαταμάχητο, οφείλεται σε τρία στοιχεία:

α). Είναι τόσο τεχνικά όμορφα δομημένος που κάποιος που δεν έχει ιδέα περί adventure παιχνιδιών, μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη του περιπέτεια από αυτόν τον τίτλο. Αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Πόρτες που πρέπει να ανοιχτούν, χώροι που πρέπει να διερευνηθούν, αινίγματα που πρέπει να λυθούν, ακατανόητες συμπεριφορές που πρέπει να κατανοηθούν για να γίνουν συγγνωστές, αποτυπώνονται ψηφιακά με τέτοιον μηχανικό τρόπο που ολοκληρώνονται ομαλά· στο τέλος κάθε επιπέδου ο παίκτης εκπνέει ευχαριστημένος, πριν ανοίξει η θύρα για το επόμενο μυστικό τοπίο.

β). Οι γρίφοι του είναι εύκολοι. Ναι φυσικά- οι πέντε ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του δεν είναι απαιτητικές σε σπαζοκεφαλιές καθώς εδώ αυτό που μας απασχολεί είναι η καταβύθιση στον κόσμο του. Η λεγόμενη immersion δίνει ρέστα. Απλώς βουτάς στον κόσμο του και προσπαθείς να βρεις την έξοδο απ' την θρυαλλίδα που οδηγεί στον όλεθρο. Ωστόσο, για κάποιον πρωτάρη οι γρίφοι είναι όχι απλώς δύσκολοι αλλά και προκλητικοί.

γ). Η λέξη "Τέχνη" είναι πολύ σπουδαία. Με τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στην γνώση, στην απαλλαγή από την θεοκρατία, στην απαίτηση Δικαιοσύνης με όχημα την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τις πολιτικές αρετές του Φιλελευθερισμού. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αφενός προειδοποιεί ότι ελλείψει των προηγουμένων ο κίνδυνος ελλοχεύει για το κάψιμο στην πυρά βιβλίων, στην εκτέλεση αντιφρονούντων ανεξαρτήτως ιδεολογίας, στην ασφυκτική οδό της ομογενοποίησης με την ανάλογη ταγή για προπαγανδιστές και κατανεύοντες σε ένα ένοχο περιβάλλον, αφετέρου δίνει μαθήματα καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς οτιδήποτε αποτυπώνεται στην οθόνη, πιστοποιεί την ανθρώπινη ικανότητα που μπορεί να μετατρέψει οτιδήποτε σε λειτουργικό κοινωνό ομορφιάς και δημιουργίας.

Το παιχνίδι αυτό συγκαταλέγεται σε εκείνη την κατηγορία των πονημάτων που χαίρεσαι να κατέχεις-πόσω μάλλον να πληρώνεις. Είναι ό,τι ομορφότερο έχω καταπιαστεί ποτέ στην ζωή μου: υπέροχες εικόνες, συνοχή και αποτέλεσμα, ποικιλία σε γρίφους και hand animated σκηνικά, δεν κάνει κοιλιά ούτε σε κάνει να βαρεθείς πουθενά ενώ δίνεται η δυνατότητα διαφορετικού τέλους ανάλογα με τι επιλογές έχεις αποφασίσει να συμπορευτείς ειδικά προς το τέλος του παιχνιδιού.

Συστήνεται για newbies ή hardcore παίχτες.

4/5
Nothing keeps its promise
Last Edit: 19 Ιαν 2017 15:23 by pornostars.
The administrator has disabled public write access.