CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ

  • adreasnaxos
  • Topic Author
  • Offline
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
26 Ιαν 2005 12:19 #3734 by adreasnaxos
CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ was created by adreasnaxos
CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Αστυνομικό Adventure Πρώτου Προσώπου
Κατασκευαστής: Anima / Κυκλοφορία: 2003


Το παιχνίδι είναι ελληνικό και, θεωρητικά τουλάχιστον, μέχρι τώρα, αυτό θα ισοδυναμούσε με αρνητικό στοιχείο, λόγω έλλειψης παράδοσης πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Η ευχάριστη έκπληξη στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι μέ τό ξεκίνημά του, τό ξεχνάς αμέσως. Κι αν το πρόγραμμά του μοιάζει λίγο ξεπερασμένο καί τά γραφικά του δέν είναι κι ό,τι καλύτερο, έχουμε δεί καί χειρότερα.

Κι αυτό πού σ' εντυπωσιάζει είναι ότι έχεις μπροστά σου έναν Tex Murphy πού μιλάει ελληνικά. Καταλαβαίνεις μέν ότι η φωτογραφία του πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο κεφάλι των κατασκευαστών του παιχνιδιού, αλλ' αυτό μάλλον σε ικανοποιεί. Στο κάτω-κάτω, έχουν περάσει αρκετά χρόνια χωρίς νάχει εμφανιστεί κάποιος παρεμφερής τίτλος.

Η συνέχεια του παιχνιδιού επιβεβαιώνει και την καλή αρχική εικόνα του. Μια αστυνομική ιστορία χωρίς υπερβολές ή τραβηγμένες ιστορίες, με συνεχή εναλλαγή τοποθεσιών, μ' ένα ενδιαφέρον σενάριο πού συμπληρώνεται κι αναπτύσσεται από βιντεοσκοπημένους διαλόγους.

Ακολουθώντας τήν πιο συνηθισμένη κριτική οπτική γωνία,

Βαθμολογία: 4/5


Αλλά επειδή εμένα αυτά δεν μού αρκούν, θα συνεχίσω με την επισήμανση ότι όλη αυτή η εικόνα καταστρέφεται από την πληθώρα τεχνασμάτων πού χρησιμοποιούνται στη θέση των γρίφων. Είναι σά να βρίσκεσαι διαρκώς στη διαδικασία αινιγμάτων του στυλ "Ασπρο υγρό μέσα σε ποτήρι", "Γάλα" θά πείς, "Λάθος" θά σού πούν, "Ασβέστης διαλυμμένος σέ νερό". Τό αστειάκι μπορεί νά είναι καλό γιά τήν αραχτή παρέα σέ κάποιο καφέ ή μπαράκι αλλά, προσωπικά, θά προτιμούσα νά βγώ έξω νά παίξω τήν τυφλόμυγα μέ τά παιδιά τής γειτονιάς, παρά νά κάνω τό ίδιο πράγμα μπροστά στήν οθόνη τού υπολογιστή.

Όπως και να το κάνουμε, αν έγινε το Μεγάλο Μπάμ με το Myst είναι επειδή μετέτρεψε το adventure από "χαριτωμένο" σ' ένα εγκεφαλικό δημιούργημα, αποκτώντας μια τεράστια πελατεία από το πουθενά. Και οι όποιες υπερβολές εμφανίστηκαν κατά καιρούς από κάποιους πού δέν μπόρεσαν νά ξεχωρίσουν τήν διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στό "εγκεφαλικό" καί στό "ανεγκέφαλο", επιβίωσαν γιά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι ύστερα εξαφανίστηκαν (FMV, Interactive, Κυβερνο-έτσι, adventures χρονικών ορίων).

Με εξυπνακίστικες "μαγκιές" του στυλ Ripper, Black Dahlia (σαν πιο γνωστών) ή Conspiracies, το adventure είναι καταδικασμένο.

Βαθμολογία: 1/5

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιαν 2005 14:50 #3739 by panagios
Replied by panagios on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Δικαιούμαι να σε ρωτήσω κάποια πράγματα ή προτιμάς να είναι η κριτική σου as such?

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • adreasnaxos
  • Topic Author
  • Offline
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
26 Ιαν 2005 15:09 #3740 by adreasnaxos
Replied by adreasnaxos on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ

panagios wrote: Δικαιούμαι να σε ρωτήσω κάποια πράγματα ή προτιμάς να είναι η κριτική σου as such?

Υποτίθεται ότι δέν ανοίγουμε διαλόγους πάνω στίς γνώμες τού καθενός, δέν έχει νόημα κι είναι καί άσχετο μέ τό ρόλο πού εξυπηρετούν. Καλύτερα νά γράψεις τήν δική σου άποψη.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • Visitor
  • Visitor
26 Ιαν 2005 18:36 #3756 by
(λίγο off topic)
Θυμάμαι πριν 2 καλοκαίρια, ήμουνα Πλαίσιο κι έψαχνα να βρω κάτι να αγοράσω. Κρατούσα στο χέρι μου τις Συνομωσίες και μιας κι ελληνικό, είπα να το υποστηρίξω αν και 40-45 ευρώ. Μετά πέφτει το μάτι μου πάνω σε ένα LucasArts adventure pack με Dig, Sam & Max, Full Throttle, Grim Fandango που έκανε 50 ευρώ. Τα είχα παίξει όλα εκτός από το GF. Και ιδού το δίλλημα... υποστηρίζω την ελληνική παραγωγή ή σκάω κάτι (λίγο έστω) παραπάνω για 4 κλασσικά, εκ των οποίων μόνο το 1 δεν έχω παίξει;

Ε τελικά πήρα το adv. pack όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή ήξερα ότι το GF τα άξιζε τα λεφτά του και με το παραπάνω... 45 ευρώ είναι πολλά ρε γαμώτο, κι εκτός και αν σου περισσεύουν ή έχεις τέλος πάντων τόσο μεγάλο κόλλημα, δύσκολα τα δίνεις για κάτι αμφισβητούμενης ποιότητας... ακόμη κι αν είναι ελληνικό. Δικαιώθηκα λίγο αργότερα διαβάζοντας τις ψιλομέτριες-ψιλοκαλές κριτικές που έλαβε το παιχνίδι και με το GF να το θεωρώ στο top3 των καλύτερων adventures ever.

Είναι αρχή ακόμη και αφού δεν μπορούν να μας εγκυηθούν top ποιότητα, και αφού είναι και το πρώτο "σοβαρο" ελληνικό εγχείρημα δεν ρίχνουν τις τιμές. Δε ξέρω αν αυτό είναι εφικτό, αλλά πιστεύω ότι στη Ελλάδα τουλάχιστον έπρεπε το συγκεκριμένο παιχνίδι να κυκλοφορήσει σε μειωμένη τιμή. Το κοινό που στοχεύεται είναι κυρίως έφηβοι και τα 40-50 ευρώ είναι πολλά για έναν 18άρη-19άρη. Ναι μεν θέλουμε να πουλήσουμε, αλλά τι κάνουμε για αυτό; Εφόσον μάλιστα δεν μπορούμε να εγκυηθούμε ποιότητα...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιαν 2005 23:03 #3762 by Elessar
Replied by Elessar on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Για μένα είναι απίστευτο που μία ελληνική εταιρεία, απο το πουθενά δημιουργεί FMV adventure, παρ' όλα τα όποια προβλήματα του.

Μέχρι τώρα είχαμε να επιδείξουμε κάτι παιχνιδάκια του στυλ "10 δοκιμασίες" (φυσικά εξαιρούνται τα απίστευτα demos στην Amiga που έβγαζε κάποτε μια ελληνική ομάδα)

Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
28 Ιαν 2005 09:16 #3782 by panagios
Replied by panagios on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Θα γραψω και την δική μου αποψη, αλλά επειδή μιλάς με γρίφους για κάποιον που δεν εχει παίξει το παιχνίδι, καλό είναι να εξηγείς τί σημαίνει αυτό που γράφεις για να μπορεί ο καθένας να καταλαβαίνει. Μιλάω για το τί δεν σου άρεσε στο παιχνίδι.


Η δική μου άποψη τώρα:

Εμένα μου αρέσει να κρίνω τα παιχνίδια ανεξαρτήτου χώρας προέλευσής τους. Αυτό το κάνω γιατί δεν μου αρέσει η μιζέρια του στύλ , Ελληνες είμαστε, πόρους δεν έχουμε, φοβερή δουλειά τηρουμένων των αναλογιών κλπ.

Το συνομωσίες λοιπόν είναι ένα παιχνίδι που στηρίζεται και αντιγράφει σε αρκετά σημεία το Pandora Directive. Αυτό έχει και καλά και κακά. Το καλό είναι ότι η κίνηση που επιτρέπει σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας που ζητάει κάποιος που αρέσκεται στο να ψάχνει για να βρεί στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια και επίσης στο ότι οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι πραγματικά διαφόρων ειδών (μέχρι και λαβύρινθο έχει).

Το κακό είναι ότι τα γραφικά είναι σχεδόν ίδιου επιπέδου με ένα παιχνίδι που φτιάχτηκε πριν απο 10 ή περισσότερα χρόνια (το Pandora το έπαιζα στο πανεπιστήμιο). Παρότι σαν άτομο δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα γραφικά ενός παιχνιδιού, με εκνευρίζει όταν αυτά δημιουργούν προβλήματα σε κάποιους γρίφους, όπως πχ όταν ένα αντικείμενο που ψάχνεις να βρείς δεν φαίνεται ιδιαίτερα από κάποιες οπτικές γωνίες (παιδεύτικα ιδιαίτερα με ένα αντικείμενο μέσα σε ένα μπαρ).

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι καθαρός χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί από την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, η οποία ακροβατεί μεταξύ του μυστηρίου και του κωμικού.

Γενικά, ένα καλοζυγισμένο παιχνίδι, με προβλήματα μεν αλλά και προτερήματα τα οποία τουλάχιστον θα ικανοποιήσουν. Η διάρκεια του παιχνιδιού (χωρίς hints εννοείται) είναι ικανοποιητική. Οι γρίφοι χρειάζονται σκέψη (ευτυχώς) και ποικοίλουν, οπότε δύσκολα θα βαρεθεί κάποιος.

Βαθμολογία

40% Γρίφοι: 7,5/10
10% Υπόθεση: 6,5 / 10
15% Ατμόσφαιρα: 6,5/10
5% Χρονική διάρκεια: 7/10
15% Γραφικά 6/10
10% Ηχος: 6/10
5% Value for money 6/10 (ακριβούτσικο!!!!)

Συνολικα: 6,775 / 10

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
30 Ιαν 2005 14:55 #3856 by Elessar
Replied by Elessar on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Πάντως το παιχνίδι πήρε αρκετά ψηλές βαθμολογιές απο sites του εξωτερικού. Εγώ, επαναλαμβάνω για νιοστή φορά, ακόμα δεν πιστεύω πως Έλληνες έφτιαξαν FMV adventure και τους βγάζω το καπέλο γι' αυτό

Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
01 Φεβ 2005 15:44 #3893 by VirginPrune
Replied by VirginPrune on topic CONSPIRACIES / ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
San prwth prospatheia aksize to kopo, alla an to doume me ta shmerina dedomena ...Mporei h plokh tou kai to senario na eixe kapoio ediaferon alla... th garfika einai auta re paidia!!!???

Egw tou vazw 3/5

Tom skeleton,its time to have some fun!
So grab your tricks or treat,
the day of the dead has begun!

Tommy-boy ,eat your candy skull!

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum