Gabriel Knight: Sins Of The Fathers

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005, Συντάκτης: Mortal

  • Κυκλοφορία: 1993
  • Ανάπτυξη: Sierra OnLine
  • Πλατφόρμα: PC

Ένα παιχνίδι το οποίο δεν είχα παίξει ποτέ πριν εξαιτίας του γεγονότος πως βασιζόταν σε ένα θέμα που ελάχιστα με ενδιέφερε, το Voodoo, και ουσιαστικά η γνώμη για αυτό το θέμα δεν άλλαξε. Ωστόσο, τελικά παίζοντάς το ανακάλυψα πως εν μέρει είχα άδικο, διότι πρόκειται για να ένα εξαιρετικό δείγμα των adventures. Το Point & Click σε όλο του το μεγαλείο.
 
Ο Gabriel Knight ως χαρακτήρας είναι ένας νεαρός συγγραφέας ο οποίος ερευνά ορισμένες δολοφονίες που σχετίζονται με τελετουργικά Voodoo στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, η οποία έχει μια σχετικά ιδιόρρυθμη ιστορία όσον αφορά το κεντρικό θέμα του παιχνιδιού αλλά και σε μια πιο εσωτερική αναζήτηση σχετικά με το παρελθόν του και τις προοπτικές του μέλλοντος του. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού μαθαίνουμε πως απά τη στιγμή που άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα αλλόκοτοι εφιάλτες άρχισαν να στοιχειώνουν τα όνειρα του. Η Grace Nakimura, υπάλληλος του και ερευνήτρια στο βιβλιοπωλείο St George Books, το οποίο του ανήκει θα του προσφέρει τη βοήθεια της και τις "φιλικές" (πολύ κατσάδα, ούτε παντρεμένοι να ήταν!) προτροπές της να τα παρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Η γιαγιά του Gabriel (οικογενειακό παιχνίδι), o φίλος του ντετέκτιβ Mosely, η μυστηριώδης και αιθέρια Gerde, αλλά και πολλοί άλλοι χαρακτήρες θα σας οδηγήσουν μέσα από την καλοδουλεμένη ιστορία σε ένα τρομακτικό μυστηριώδη κόσμο από φόνους, τελετουργικό Voodoo, και απροσδόκητες και παράδοξες ανακαλύψεις τόσο για τον ίδιο τον ήρωα μας όσο και για όσους τον περιτριγυρίζουν.


 

Από το intro του παιχνιδιού διαφαίνονται ορισμένα από τα μελλούμενα, αλλά και η κινηματογραφική πλέον προσέγγιση της ιστορίας που επεδίωξε η δημιουργός του και που τελικά επηρέασε πολλούς από εμάς στις προτιμήσεις μας για το είδος αυτό [αν και κάποιοι πρώτα είδαν τα μεταγενέστερα και κατόπιν επέστρεψαν να δουν τα δειλά πρώτα βήματα της δημιουργίας του θρύλου του GK και της μαμάς του, της Jane Jensen]. Κάποιος παρακολουθεί μια τελετουργική, κατά τα φαινόμενα, φωτιά που καίει αγριεμένα, μια γυναίκα που μεταμορφώνεται σε τίγρη, το έμβλημα των Schattenjaggers ματωμένο και εν συνεχεία το γραφείο του Gabriel σε μια ταχύτατη, όμορφη και κινηματογραφική καθαρά διαδοχή, πίσω στον αρχικό χαρακτήρα με έναν φίδι να τυλίγει το λαιμό του, πάλι ζουμ στο γραφείο, ένας κρεμασμένος, ζουμ... ξύπνημα από τον εφιάλτη ή ίσως και στον εφιάλτη [για όσους έχουν δει το Jacob's Lader]. Και εκεί πέφτουν τίτλοι αρχής [ok, τα γνωστά κατεβατά των ονομάτων που όλοι σας λατρεύετε]! Ένας άδειος δρόμος, μια μηχανή παρκαρισμένη έξω από το βιβλιοπωλείο και η νυχτερινή σιωπή που σπάζει μονάχα από το τραγούδι των νυχτερινών εντόμων [εγώ πάντως δεν ξέρω πια είναι αυτά, αλλά τζίτζικες μόνο τα μεσημέρια ακούω εδώ πέρα ;-)]. Καλωσορίσατε στη Νέα Ορλεάνη όπου μια κούκλα voodoo δεν είναι απλά σουβενίρ και όπου τα μυστικά δεν είναι ποτέ αθώα! [κοιτάζει το αναμνηστικό δώρο από τη Νέα Ορλεάνη και μετράει τις καρφίτσες πάνω του... --Λες;;;
 
Η Jane Jensen μέσα από τον τίτλο αυτό μας προσφέρει μια γεύση του τι να περιμένουμε από τούς επόμενους τίτλους της σειράς. Και πρόκειται για μια εξαιρετική γεύση που συνδυάζει καθετί με αριστοτεχνικό τρόπο. Το τόλμημα της στην περίπτωση του GK: SotF ήταν να μας αφηγηθεί μια κάπως βαθύτερη ιστορία με τρόπο τέτοιο ώστε όσοι θέλουν ένα παιχνίδι να το παίξουν αλλά κι όσοι ήθελαν μια καλοειπωμένη ιστορία να την έχουν κι αυτοί [εντάξει μικροί συμβιβασμοί έγιναν και για τις δυο πλευρές].. Ωστόσο κι έτσι κάποιοι γρίφοι ή τα εφιαλτικά για πολλούς action sequenses υπήρχαν κι εδώ!

Στο θέμα μας τώρα [εντάξει, αμάν, στο θέμα μου εννοούσα!], η μουσική δένει υπέροχα με το παιχνίδι (Jazz σε διάφορες εκδοχές της), και δημιουργεί την απαιτούμενη διάθεση. Ιδίως το κυρίως θέμα του παιχνιδιού έχει καταστεί πλέον σήμα κατατεθέν του GΚ, και έχει διασκευαστεί περισσότερο από όσο θα μπορούσε κάποιος να φαντασθεί. Πιθανόν στο youtube δίνοντας τον τίτλο του και λέξεις κλειδιά σχετικές του παιχνιδιού και του τι θέλετε [tribute, music κ.λπ.] να βρείτε κάποιους φόρους τιμής στο παιχνίδι με τις διασκευές ή το αρχικό αυτό κομμάτι.
 
Τα γραφικά είναι πάρα πολύ καλά, σε σχέση πάντοτε με αντίστοιχα παιχνίδια της εποχής που κυκλοφόρησε, και αν θυμάμαι καλά [εντάξει κα(λ/κ)ομάθαμε με τους νεώτερους τίτλους] δεν είχαμε το καταδικαστέο, στο πυρ το εξώτερο, pixel hunting που συναντούσαμε σε άλλους τίτλους της ίδιας εποχής ή πιθανόν και σε μεταγενέστερους που δεν ήθελαν να μάθουν το μάθημα τους. Ωστόσο θα πρότεινα να περιμένετε όμορφα γραφικά που έχουν την νοσταλγική γοητεία του χθές αλλά που ωστόσο είναι αδύνατον να κρύψουν την ηλικία τους. [όχι δεν είμαι αρχαιολόγος! Για όσους γνωρίζουν την ανέκδοτο-ατάκα!]. ;-) Έξω από την πόρτα κι αυτό!


 

Οι γρίφοι σε γενικές γραμμές σε οδηγούν ο ένας στον άλλο, αν παρακολουθήσεις τα όσα αναφέρουν οι χαρακτήρες με κάποια προσοχή, και μολονότι σε μερικά σημεία, θα ξύσεις το κεφάλι σου, και θα πεις το κλασσικό "και τώρα τι", αν τριγυρίσεις λιγάκι περισσότερο και κοιτάξεις πιο προσεκτικά η λύση ενδεχομένως να σου έρθει στο μυαλό. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις αν βιάζεστε να προχωρήσετε την ιστορία ίσως να χρειαστεί να ανατρέξετε και σε κάποιο "βοήθημα".
 
Από φωνές σε γενικές γραμμές δεν έχω [ή καλύτερα δεν είχα] το παραμικρό παράπονο. Οι κεντρικοί μας χαρακτήρες αποδόθηκαν έξοχα θα έλεγα, και με το απαιτούμενο χιούμορ ή την απαιτούμενη ένταση να αποδίδεται σωστά και όχι στο πόδι όπως έκαναν και κάνουν άλλες μεγάλες παραγωγές!
 
Αυτό που θα πρότεινα ωστόσο θα ήταν να δημιουργήσετε μέσα στον κατάλογο saves του παιχνιδιού μερικούς καταλόγους και να σώζετε συχνά (υπάρχει όριο στα σωσμένα παιχνίδια που δέχεται κάθε κατάλογος) ώστε να μην ψάχνεστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
 
Σημαντική Προειδοποίηση [τα χέρια μου εγώ τα έπλυνα πάντως για καλό και για κακό! ;-)]: Σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού κρίνεται αναγκαίο έως και εγκληματική αμέλεια τιμωρούμενη με θάνατο δια voodoo να σώσετε διότι κατόπιν ξεκινούν action sequences και στις οποίες υπάρχει περίπτωση να σκοτωθείτε. Κλασσική Sierra! (εντάξει, λίγο αδρεναλίνη παραπάνω και μια μικρή τρεμούλα στα δάκτυλα από τα νεύρα! [Το εγκεφαλικό δεν ξέρω αν το γλιτώσετε ή έστω ένα καλό καρδιακό επεισόδιο!]


 

Εκτέλεση κάτω από W2K/XP
Επειδή το παιχνίδι δεν τρέχει κάτω από windows χρειάζεστε τον εξομοιωτή DOSBox (εγώ είχα την έκδοση 0.61), και τα Patch της Sierra ανάλογα με το ποια έκδοση έχετε, δισκέτες ή CD.To site The Patches Scrolls προσφέρεται για αυτή την δουλειά. Τρέξτε το DOSBox και κάνετε Mount το CD σας και έναν δίσκο. Κατόπιν εγκαταστήστε το παιχνίδι. Εν συνεχεία εγκαταστήστε και τα patch ακολουθώντας τις οδηγίες που έρχονται μαζί τους. Τελειώνοντας προσθέστε τα δυο mount στο αρχείο dosbox.conf ώστε να μην τα δίνετε κάθε φορά (εκτός αν δεν βαριέστε) και κατόπιν δίσκος, sierra και ξεκινάτε.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια