Stacking

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012, Συντάκτης: Castledoque

  • Κυκλοφορία: 2012
  • Ανάπτυξη: DoubleFine Productions
  • Πλατφόρμα: PC

ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΓΝΗΣΙΟ ADVENTURE

Ή αλλιώς:
Το παιχνίδι που περιμέναμε και τελικά ήδη υπήρχε!

Σε μια άγνωστη πολιτεία, που θυμίζει το Λονδίνο του Charles Dickens, σε κάποιο απροσδιόριστο παρελθόν, όπου ήταν ακόμα νόμιμη η παιδική εκμετάλλευση και εργασία, ζούσε ο μικρός Charlie Blackmore με τους γονείς του και τα αδέλφια του σε ένα σπιτικό φτωχικό μα γεμάτο αγάπη. Ήταν πανέξυπνος και σκανταλιάρης, αλλά πολύ μικροκαμωμένος και γι'αυτό οι δικοί του πίστευαν ότι δεν μπορούσε να προφυλάξει τον εαυτό του και προσπαθούσαν να τον προστατεύουν. Όλα αυτά όμως άλλαξαν όταν ο πατέρας του εξαφανίστηκε και τα αδέλφια του απήχθησαν από τον αδίστακτο Βαρόνο και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για να ξεπληρώσουν τα χρέη της οικογένειας. Τότε ο μικρός πλην γενναίος Charlie αποφάσισε να σώσει τα αδέρφια του και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη του περιπέτεια...

Αν το ξεκίνημα της ιστορίας σας θυμίζει τρυφερό μα και σκοτεινό παραμύθι τότε υψώστε την εντύπωση αυτή σε όποιον εκθέτη θέλετε, γιατί υπάρχει μια ακόμα λεπτομέρεια που δε σας έχω πει. Ο Charlie και η οικογένειά του, καθώς και όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού, δεν είναι άνθρωποι αλλά κούκλες Ματριόσκα (συχνά αποκαλούνται εσφαλμένα και μπάμπουσκες) και δε ζούνε στον δικό μας κόσμο αλλά σε κάποιο παράλληλο σύμπαν προσαρμοσμένο στις διαστάσεις τους, όπου τα φυτά στις γλάστρες είναι ελιές καρφωμένες σε οδοντογλυφίδες, τα φουγάρα των πλοίων είναι ακριβά πούρα και οι βαλίτσες είναι φτιαγμένες από σπιρτόκουτα. Ναι, βρισκόμαστε σε έναν μαγικό κόσμο φτιαγμένο από την ομάδα του Tim Schafer, υπό την αιγίδα του εξαιρετικά ταλαντούχου Lee Petty (σημειώστε αυτό το όνομα), και σε αυτόν τον μαγικό κόσμο κάθε κούκλα έχει μια ικανότητα ή δύναμη, λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμη, πάντοτε όμως διασκεδαστική.

Κι ο μικρός Charlie είναι αυτός που έχει την πιο πολύτιμη ικανότητα απ'όλους, γιατί όντας η πιο μικρή Ματριόσκα μπορεί να μπει (να κάνει δηλαδή stack) σε οποιαδήποτε άλλη του αμέσως επόμενου μεγέθους και να χρησιμοποιήσει την ικανότητα της ή να μπει μαζί της σε άλλη ακόμα μεγαλύτερη κούκλα. Πρόκειται για έναν πολύ απλό αλλά πανέξυπνο και εθιστικό μηχανισμό παιχνιδιού που ουσιαστικά επανεφευρίσκει τον τρόπο παιξίματος ενός adventure. Διότι ναι, παρά την ιδιαιτερότητά του, το Stacking είναι καθαρόαιμο adventure, και παρ'όλο που δεν υπάρχει κλασικό inventory, ο Charlie χρησιμοποιεί τις ικανότητες της κάθε Ματριόσκα σαν αντικείμενα του inventory για να ξεπεράσει τις αντιξοότητες που συναντά στο ταξίδι του και έχει τόσες ικανότητες διαθέσιμες όσες και οι διάφορες κούκλες που τον περιβάλλουν.

Όπως είπα και παραπάνω, εμπνευστής και δημιουργός του παιχνιδιού είναι ουσιαστικά ο πολυτάλαντος game art director Lee Petty (art designer του Brütal Legend), ο οποίος, καθώς διάβασα, εμπνεύστηκε το παιχνίδι και τους μηχανισμούς του βλέποντας την κόρη του να παίζει με κούκλες Ματριόσκα. Με την πολύτιμη συμπαράσταση του Tim Schafer, που τον βοήθησε να σχεδιάσει την ιστορία και τους γρίφους του παιχνιδιού, έπλασε τον μαγευτικό κόσμο του Stacking, τον οποίο και εμπότισε με όλη του την καλλιτεχνική ευαισθησία, δημιουργώντας ένα άρτιο όσο και μοντέρνο adventure game με εναλλακτικό και στιβαρό gameplay και ταυτόχρονα μια καθαρά καλλιτεχνική οπτικοακουστική σύνθεση, που δικαιώνει τις αξιώσεις των σύγχρονων παιχνιδιών να αντιμετωπίζονται ως έργα τέχνης.

Τα full-3D γραφικά είναι απλώς μαγευτικά. Οι κούκλες παρ'όλο που δεν έχουν animations στα πρόσωπα είναι απίστευτα ζωντανές και παραδόξως εκφραστικές χάρη στον πανέξυπνο σχεδιασμό και την εξαιρετική κινησιολογία τους. Τα περιβάλλοντα, όπως ίσως έχετε καταλάβει από τα παραπάνω, είναι πανέμορφα με έντονες τις καστανές γήινες αποχρώσεις και γενικότερα μια παραμυθένια αισθητική σέπιας στην απεικόνιση. Γενικότερα υπάρχει μια έντονη προσπάθεια το παιχνίδι να αναδίδει την ατμόσφαιρα παραμυθιού και την αισθητική παλιοκαιρίσιας βουβής ταινίας, αλλά σε έγχρωμη εκδοχή. Γι'αυτό (αλλά και για οικονομικούς λόγους φαντάζομαι) δεν υπάρχουν voice-overs, στα δε cut-scenes οι διάλογοι αποδίδονται με υπέρτιτλους σε σκοτεινό φόντο, όπως στις βουβές ταινίες. Η μουσική είναι απλή και όμορφη με προεξάρχουσες τις μελωδίες σε πιάνο, οι οποίες και πάλι θυμίζουν τις μουσικές συνοδείες βουβών ταινιών.

Η κάμερα του παιχνιδιού είναι τρίτου προσώπου με εξερεύνηση σε πλήρες 3D και ο χειρισμός γίνεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι ή gamepad και είναι εξαιρετικά απλός (όχι δεν υπάρχει δυνατότητα για point and click). O Charlie κινείται με τα W,A,S,D και η κάμερα περιστρέφεται με το mouse. Stacking γίνεται με το αριστερό κλικ του mouse και unstacking με το δεξί. Με το Q μιλάτε με τους άλλους χαρακτήρες και με το Ε χρησιμοποιείτε την ειδική ικανότητα της κάθε Ματριόσκα. Save γίνεται αυτόματα κάθε φορά που βγαίνετε από το παιχνίδι.

Και έτσι φτάνουμε στους γρίφους, οι οποίοι είναι πραγματικά πανέξυπνοι και απίστευτα διασκεδαστικοί. Κάθε γρίφος μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους και το παιχνίδι σου δίνει τη δυνατότητα να τον λύσεις με όλους τους δυνατούς τρόπους σε ένα μόνο playthrough. Ας πούμε για παράδειγμα ότι για κάποιο λόγο πρέπει να προκαλέσεις την προσωρινή αναστολή λειτουργίας μιας αρχαιολογικής έκθεσης. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το καταφέρεις και το παιχνίδι σε ενημερώνει πόσοι είναι αυτοί. Όταν πετύχεις το στόχο σου για πρώτη φορά μπορείς να συνεχίσεις παρακάτω ή αν προτιμάς μπορείς να αναζητήσεις και τις επόμενες λύσεις, μέχρι να πετύχεις το οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της έκθεσης. Σε φανατικούς "αντβεντσουράδες" θα συνιστούσα να αναζητήσουν όλες τις πιθανές λύσεις, γιατί μερικές είναι υπερβολικά εύκολες, ενώ άλλες εξαιρετικά έξυπνες και ευρηματικές και θα είναι κρίμα να τις χάσουν, μια και το πιθανότερο είναι να σκεφτούν πρώτα τις πιο απλές.

Αλλά και πέρα από την απόλαυση καθεαυτή της επίλυσης των γρίφων και την ενδεχόμενη ικανοποίηση του 100% completion (που φαίνεται στο menu του παιχνιδιού), υπάρχει μια περαιτέρω επιβράβευση για τον επίμονο adventurer που θα προσπαθήσει να λύσει τους γρίφους του παιχνιδιού με όλους τους δυνατούς τρόπους. Ο άστεγος Levi, μοναδικός φίλος και υποστηρικτής του Charlie στον δύσκολο αγώνα του, ιστορεί τους τοίχους στο κρησφύγετο του με ζωγραφιές από τα κατορθώματα του μικρού του φίλου, οι οποίες ολοκληρώνονται σιγά σιγά, καθώς ο Charlie λύνει όλο και περισσότερους γρίφους.

Επίσης σε κάθε level, πέρα από τους απαραίτητους γρίφους για να προχωρήσει η ιστορία, υπάρχουν και τα λεγόμενα hi-jinks. Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ διασκεδαστικά achievements υπό τη μορφή μίνι-γρίφων, που από τον τίτλο τους (και μόνο) πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, δηλαδή ποιες κούκλες να χρησιμοποιήσεις και πως (πχ «soliciting» ή «anchor of love»). Αυτά τα hi-jinks , καθώς και η συλλογή από collectible κούκλες Ματριόσκα που μπορείς να φτιάξεις στο κρησφύγετο του Levi (κάνοντας τες stacking), αυξάνουν εντυπωσιακά τη συνολική διάρκεια του παιχνιδιού με τρόπο που καταφέρνει να μη γίνεται ποτέ κουραστικός (σε αντίθεση με τα αφόρητα πληκτικά collectibles που συναντάμε τόσο συχνά σε άλλα παιχνίδια). Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάρκειά του, το Stacking μου πήρε 23 ώρες να το τελειώσω (βέβαια το έπαιζα αργά για να το ευχαριστηθώ και μιλάμε πάντα για το 100% completion). Απ’ όσα έχω διαβάσει υποθέτω πως ένα βιαστικό playthrough της βασικής μόνο πλοκής διαρκεί μόλις 4-6 ώρες.

Συνοψίζοντας, για μένα το Stacking είναι ένα μαγευτικό ταξίδι σε έναν πανέμορφο κόσμο, ένα απόλυτα σύγχρονο adventure και ταυτόχρονα ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ένα μικρό έργο τέχνης, που προσωπικά τουλάχιστον με πείθει περισσότερο για το gaming ως μορφή τέχνης απ'ότι πιο βαρύγδουπες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρουσες) προσπάθειες όπως το Dear Esther. Αν και δε μου αρέσουν οι βαθμολογίες, στο συγκεκριμένο παιχνίδι βάζω αβίαστα 5/5 και μάλιστα με τόνο. Δεν πρόκειται απλώς για ένα άψογο παιχνίδι τόσο τεχνικά όσο και από άποψης gameplay, αλλά και για μια πραγματική καλλιτεχνική δημιουργία.

Κανένας adventurer δεν πρέπει να το χάσει!

 

Το Stalking (και ένα DLC του) είναι διαθέσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή από το STEAM.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια