Until Dawn

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Supermassive Games
  • Πλατφόρμα: PS4

"I feel like someone's watching us..."

Οχτώ φίλοι ανεβαίνουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων σε ένα ιδιόκτητο καταφύγιο στο βουνό, χιλιόμετρα μακριά από τον πλησιέστερο οικισμό. Το χιόνι είναι πυκνό και μοναδική τους διέξοδο από τη βουνοπλαγιά αποτελεί το ηλεκτρικό τελεφερίκ. Η απομόνωση και η κακοκαιρία φαντάζουν ειδυλλιακές περιστάσεις στα μάτια των νεαρών που θέλουν να περάσουν όμορφα με τους φίλους τους, να ξεμοναχιαστούν, να το γλεντήσουν. Όπως σε κάθε σοβαρό B-movie που σέβεται τον εαυτό του, όμως, έτσι κι εδώ όλα θα πάνε πολύ στραβά, πολύ γρήγορα, και το ερώτημα που θα μας βασανίσει είναι πόσοι και ποιοι θα καταφέρουν να επιζήσουν μέχρι το ξημέρωμα.

Σενάριο

Χριστούγεννα 2014. Δέκα νεαροί φίλοι πηγαίνουν στο πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Washington στο βουνό Blackwood για να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μια «πλακίτσα» που έκαναν σε μια κοπέλα της παρέας, όμως, πήγε κατά διαόλου και τελικά τόσο η ίδια όσο και η δίδυμη αδερφή της χάνονται εκείνο το βράδυ στο χιονισμένο βουνό. Κανείς δεν τις ξαναείδε έκτοτε, παρά τις αποστολές αναζήτησης και διάσωσης και τις συνεχείς έρευνες της αστυνομίας· όλα αποδείχθηκαν μάταια και τα δύο κορίτσια θεωρούνται επισήμως «αγνοούμενες».

Χριστούγεννα 2015. Οχτώ νεαροί φίλοι πηγαίνουν στο πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Washington στο βουνό Blackwood για να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Έχει περάσει ένας χρόνος από τα μοιραία γεγονότα που οι ίδιοι πυροδότησαν και τελικά οδήγησαν στην εξαφάνιση (κι ίσως το θάνατο) των δίδυμων αδερφών. Η παρέα έχει ανάγκη να το ξεπεράσει, να πάει εκεί όπου συνέβησαν όλα και να το ξεπεράσει. Άλλωστε, ο αδερφός των κοριτσιών είναι εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία και τους κάλεσε πάλι όλους εκεί, στο ίδιο καταφύγιο, την ίδια περίοδο. Πώς θα μπορούσαν να του πουν όχι;


(οχτώ έφηβοι ανεβαίνουν σε ένα απομονωμένο σαλέ για να διασκεδάσουν - και φυσικά, κάτι πάει πολύ στραβά!)

Μάλλον θα έπρεπε να ‘χουν αρνηθεί, όμως, καθώς η φετινή χρονιά θα αποδειχθεί χειρότερη κι από την περσινή και οι δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουν τους ανυποψίαστους φίλους είναι πολλές κι από διαφορετικά μέτωπα. Μα πάντοτε θανάσιμες. Φαντάσματα, τέρατα και ψυχασθενείς... τι συμβαίνει; Ποιος είναι ο εχθρός που καραδοκεί; Μόνο αν φανείτε εξαιρετικά προσεκτικοί και παρατηρητικοί θα καταφέρετε να καταλάβετε ποιος κίνδυνος καραδοκεί, ώστε να φτάσετε τελικά ζωντανοί ως την αυγή!

Gameplay

Δεν υπάρχει inventory και δε θα λύσετε κανένα puzzle ή/και γρίφο σε αυτή την περιπέτεια. Το gameplay θυμίζει εκείνο των Heavy Rain και Walking Dead: επικεντρώνεται στην εξερεύνηση και την αποκάλυψη στοιχείων που βοηθούν στο ξεδίπλωμα της ιστορίας, διαθέτει πλήθος από Quick Time Events, και φυσικά απαιτεί συνεχή λήψη γρήγορων και οριστικών αποφάσεων. Στο Until Dawn χειριζόμαστε και τους οχτώ χαρακτήρες, ενώ οι ενέργειές μας επηρεάζουν τόσο την έκβασή της ιστορίας, όσο και τη σχέση μεταξύ των φίλων.

Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βλέπουμε όλα τα στατιστικά και τις αλληλεπιδράσεις πηγαίνοντας στο μενού του παιχνιδιού. Εδώ, έχουμε αρκετές καρτέλες, η καθεμία από τις οποίες προσφέρει και κάποια διαφορετική (μα πάντα χρήσιμη) πληροφόρηση. Καταρχάς, κάθε χαρακτήρας διαθέτει μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά προσωπικότητας (ειλικρίνεια, γενναιοδωρία, χιούμορ, ρομαντισμός, τόλμη, και περιέργεια) και διαπροσωπικών σχέσεων (δείκτης συμπάθειας προς/από τους υπόλοιπους επτά χαρακτήρες) που αλλάζουν ανάλογα με τις πράξεις μας. Για παράδειγμα, αν βάλουμε τον Chris να κάνει κάτι απερίσκεπτα αγενές προς τη Sam, τότε τα στατιστικά του «ρομαντισμού» του θα πέσουν, όπως επίσης και ο δείκτης συμπάθειας προς/από τη Sam. Ωστόσο, αν η ίδια πράξη διασκέδασε την Ashley, τότε ο δείκτης του «χιούμορ» θα ανέβει για τον Chris, όπως επίσης και ο δείκτης της συμπάθειας προς/από την Ashley.

Σε μια δεύτερη καρτέλα έχουμε μαζεμένες 22 πεταλούδεςς· ουσιαστικά, έχουμε μαζεμένα όλα τα κομβικά σημεία της ιστορίας όπου οι αποφάσεις μας μεταβάλλουν το εναλλακτικό μέλλον είτε για έναν είτε για όλους τους χαρακτήρες. Το «Butterfly Effect» σύστημα που χρησιμοποιεί το παιχνίδι υπαγορεύει πως κάθε πράξη (όσο μικρή ή ανούσια κι αν φαντάζει αρχικά) μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση σε άλλα γεγονότα και να καταλήξει σε θεαματικά αποτέλεσμα, ενίοτε μάλιστα μοιραία για κάποιο χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες αποφάσεις (όπως «επίλεξε ποιον θα σώσεις από τους δύο»), αλλά και σε πολύ πιο μικρές πράξεις που όμως θα αποδειχθούν καταλυτικές στη συνέχεια (όπως «αν εντόπισες το όπλο όσο έψαχνες το χώρο, θα το έχεις διαθέσιμο μετά που θα σου επιτεθούν στο ίδιο δωμάτιο και θα αγωνίζεσαι να επιβιώσεις»). Να έχετε, παρόλα αυτά, υπόψη σας πως τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως προβλέψιμα, ή προφανή!

Είναι, όμως, μη-αναστρέψιμα, κι έτσι το σύνολο των πράξεων και των αποφάσεών μας θα καθορίσει ποιοι θα επιβιώσουν τελικά ως την αυγή. Μπορούμε να σώσουμε όλους τους χαρακτήρες, μόνο κάποιους εξ αυτών, ή κι απολύτως κανέναν. Μπορεί ένας χαρακτήρας να επιβιώσει, αλλά να έχει θυσιάσει τον κολλητό του, ή να επιβιώσει και να έχει δει την κοπέλα του να σφαγιάζεται μπροστά του. Στο χέρι μας είναι τι θα συμβεί και ποιο από τα (πραγματικά) πολυάριθμα μονοπάτια της ιστορίας θα ακολουθήσουμε.

(κάθε απόφασή μας καθορίζει πόσους τελικά χαρακτήρες θα γλιτώσουμε από το Θάνατο που καραδοκεί)

Στις υπόλοιπες καρτέλες του μενού βλέπουμε: τα στοιχεία που καταφέραμε να βρούμε για τις δίδυμες που αγνοούνται· τις πληροφορίες που αποκαλύψαμε για έναν άγνωστο και μυστηριώδη άντρα· αλλά και τα τοτέμ (τύχης, καθοδήγησης, κινδύνου, απώλειας και θανάτου) που συλλέξαμε, το καθένα από τα οποία αποκαλύπτει ένα μικρό μέρος του παρελθόντος, ενώ στο σύνολό τους συνθέτουν ένα βίντεο που εξηγεί (σχεδόν) τα πάντα για το μυστηριώδες Blackwood. Για να δείτε ολόκληρο το βίντεο, όμως, να γνωρίζετε πως δεν επαρκεί ένα playthrough και θα πρέπει να ξαναπαίξετε ολόκληρη την ιστορία, κάνοντας διαφορετικές επιλογές κι ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές. «Γιατί ολόκληρη την ιστορία», αναρωτιέστε; Επειδή το παιχνίδι δε διαθέτει πολλαπλά saves, και μπορείτε μόνο να συνεχίσετε την περιπέτεια από εκεί όπου την αφήσατε. Η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι μπορούν να έχουν ειδικό βάρος οι αποφάσεις και οι επιλογές μας, ώστε να μας καίει τι θα κάνουμε τελικά στην κάθε σεναριακή διασταύρωση που θα συναντάμε.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Είναι μάλλον οξύμωρο να βάζουμε μαζί στην ίδια πρόταση: «B-movie» και «SONY». Πράγματι, όσο B-movie κι αν είναι σεναριακά και σκηνοθετικά το παιχνίδι, άλλο τόσο «SONY» αποδεικνύεται στον οπτικοακουστικό του τομέα που μας αφήνει άφωνους. Η τεχνολογία του motion capture έχει προχωρήσει πολύ και πλέον υπάρχουν στιγμές που αναρωτιόμαστε αν πράγματι βλέπουμε σκηνές με χαρακτήρες από ένα παιχνίδι, ή πλάνα με ηθοποιούς από μια ταινία. Οι εκφράσεις των προσώπων, οι λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών, μα και η κινησιολογία, όλα μαζί παρουσιάζουν μοντέλα τόσο καλοσχεδιασμένα που θα πιάσετε τον εαυτό σας να τα χαζεύει συχνά-πυκνά, άλλοτε εστιάζοντας στις εκφράσεις του στόματος και των ματιών ενός ήρωα κι άλλοτε στους σουνάμενους-κουνάμενους και απόλυτα καλλίγραμμους γλουτούς μιας ηρωίδας. Εξίσου καλοσχεδιασμένες και λεπτομερείς είναι όλες οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε είτε απεικονίζουν εξωτερικούς χώρους (τελεφερίκ, δάσος, ορυχεία) με τα χιονισμένα ή σκοτεινά τοπία, είτε εσωτερικούς (καταφύγιο, καλύβα, σανατόριο) με αντικείμενα παντού τριγύρω που προσδίδουν αληθοφάνεια και πληρότητα.  

(ο τεχνικός τομέας είναι τόσο καλός που συχνά ξεχνάς πως αυτό που βλέπεις είναι παιχνίδι)

Κάθε άλλο παρά «B-movie material» είναι και οι ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίες είναι πέρα για πέρα πειστικές και μας αναγκάζουν σχεδόν να συμπαθήσουμε ή να αντιπαθήσουμε κάποιο χαρακτήρα, να συμμεριστούμε το πάθος κάποιου άλλου και να εφορμήσουμε μαζί του στη δράση, ή να κουνήσουμε προκλητικά την ουρά μας μαζί με κάποια κορασίδα που «παίζει παιχνιδάκια» με το αγόρι της. Η μουσική, τα ηχητικά εφέ, και η προσοχή που δόθηκε στην κάθε λεπτομέρεια (όπως το αγαπημένο χρατς-χρατς όταν περπατάς στο χιόνι) συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας που θα σας βυθίσει στον κόσμο του παιχνιδιού. Έναν κόσμο που, όπως καταλαβαίνετε, δε βασίζεται σε πραγματικό φόβο και καλοχτισμένη ατμόσφαιρα προσμονής κάποιου δυσοίωνου συμβάντος, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά σε jump-scares και αναπάντεχα κακά συναπαντήματα που θα σας αναστατώσουν στιγμιαία και θα σας κάνουν να φωνάξετε άναρθρα. Όπως πρέπει, δηλαδή, να κάνει ένα «τρου μπι-γκέιμ».

Συμπεράσματα

Το Until Dawn ούτε ισχυρίζεται πως διαθέτει κάποια βαθυστόχαστη ιστορία που θα σας προβληματίσει ούτε διατείνεται πως θα δρέψει δάφνες πρωτοτυπίας ή ευφάνταστου σεναρίου. Το Until Dawn λέει πως είναι ένα εφηβικό «B-movie» τρόμου, σε παιχνίδι. Και πράγματι σε αυτό που θέλει να κάνει, τα καταφέρνει υπέροχα. Αν ανήκετε σε εκείνους που απολαμβάνουν (ακόμη και κρυφά) να βλέπουν τέτοιες ταινίες, τότε αυτό είναι ένα παιχνίδι που δεν πρέπει να χάσετε για κανένα λόγο. Αν πάλι ανήκετε σε εκείνους που θέλουν να επηρεάζουν πραγματικά την εξέλιξη της ιστορίας και να βλέπουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα αναλόγως των αποφάσεών τους, τότε ούτε κι εσείς πρέπει να χάσετε το Until Dawn. Οι 8-10 ώρες που διαρκεί το πρώτο playthrough θα σας φανούν μόνο ορεκτικό και μόλις διαπιστώσετε τις δυνατότητες και τα μονοπάτια που έμειναν ανεκμετάλλευτα, θα ξεκινήσετε να παίζετε απευθείας για δεύτερη φορά.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια