Machinarium
- shodan
- Topic Author
- Schattenjäger
Όλα τα παραπάνω άλλαξαν από τη στιγμή που κατέβασα μέσω steam το μο-να-δι-κό machinarium.
Μια μικρή ομάδα ανθρώπων με μεράκι και επιμονή αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι διαφορετικό από το σωρό.
Ξεχάστε τα φαντασμαγορικά τρισδιάστατα γραφικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι απίστευτη, ξεχάστε τους ατελείωτους διαλόγους και τα πολύπλοκα σενάρια με τις φοβερές ανατροπές. Πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως οι απλές υλοποιήσεις είναι και οι πιο κερδοφόρες.
Το παιχνίδι είναι γραμμένο σε flash και έτσι δεν έχει τρελές απαιτήσεις και θα τρέξει απρόσκοπτα ακόμα και σε χαμηλών δυνατοτήτων υπολογιστές.
Αναλαμβάνετε το ρόλο ενός ρομπότ που πρέπει να απελευθερώσει την καλή του από την τενεκεδούπολη όπου μια συμμορία την έχει φυλακίσει και σας έχει πετάξει στον σκουπιδότοπο.
Η ιστορία και οι "αποστολές" που πρέπει να ολοκληρώσετε προκειμένου να έρθετε λιγάκι πιο κοντά στην αγαπημένη σας προωθούνται με σκίτσα και animation χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος διαλόγων. Κάτι που μπορεί να σας δυσκολέψει αρχικά αλλά πολύ γρήγορα θα μπείτε στο κλίμα και θα καταλάβετε άμεσα τι πρέπει να κάνετε και πως.
Οι τοποθεσίες είναι πανέμορφες και έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια ενώ οι διάφοροι ήχοι του περιβάλλοντος και των αντικειμένων συμβάλουν ευχάριστα στη δημιουργία ατμόσφαιρας.
Η μουσική του παιχνιδιού είναι πολύ καλή και θα υπάρξουν ίσως στιγμές που απλά θα παρακολουθείτε τις σκέψεις του χαρακτήρα και θα ακούτε το κομμάτι που παίζει.
Εξαιρετική δουλειά επίσης έχει γίνει στην κίνηση του χαρακτήρα και στον τρόπο με το οποίο αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα στο inventory αλλά και στον χώρο που κινείται, μην ξεχάσω να αναφέρω πως ο χαρακτήρας μας έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει το ύψος του κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία στην επίλυση κάποιων γρίφων ή την πρόσβαση σε κάποιες τοποθεσίες.
Όσο αφορά το θέμα που μας ενδιαφέρει όλους .. τους γρίφους .. θα πρέπει να είμαι αντικειμενικός αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να το καταφέρω. Οι περισσότεροι γρίφοι λοιπόν δεν είναι inventory-based όπως θα περίμενε κανείς αλλά τις περισσότερες φορές θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από mini games και γρίφους.
Ας αρχίσουμε από τους γρίφους, οι περισσότεροι είναι λογικοί μπορώ να πω αν και θα σας σπάσουν τα νεύρα γιατί εκτός του ότι έχουν αρκετές κινήσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι περισσότεροι είναι random οπότε ενδέχετε να απογοητευθείτε από τις πολλές προσπάθειες. Πηγαίνοντας όμως μιά βόλτα και επιτρέφοντας με καθαρό πλεον μυαλό είναι θέμα λεπτών μέχρι να τους λύσετε, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γρίφος του χρηματοκιβωτίου στα πρώτα λεπτά παιχνιδιού.
Τα mini games από την άλλη είναι διασκεδαστικά και ξυπνάνε .. αναμνήσεις. Ποιός θα έλεγε όχι στο galaga!!!
Τέλος λάβετε υπόψη πως υπάρχουν πολλές φορές πάνω από ένας τρόπος να λύσετε κάποιο γρίφο ενώ για κάποια στιγμή θα χειριστείτε και την αγαπημένη σας.
Τα μόνα αρνητικά σημεία του παιχνιδιού είναι οι περιορισμένες θέσεις για save οι οποίες είναι μόνο 6 (ευτυχώς που γίνονται overwrite) καθώς και το αδιέξοδο όπου δεν ξέρω αν είναι προγραμματιστικό λάθος ή αν εγώ ήμουν τόσο παρανοϊκός. Συγκεκριμένα κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα με την οποία θα κατεβείτε μέχρι την καλή σας θα την ανεφοδιάσετε και θα ανεβείτε σε κάποιο ανώτερο επίπεδο. Αν τώρα ξαναγυρίσετε στην πλατφόρμα θα μπορέσετε να κατεβείτε και πάλι στην καλή σας αλλά θα μείνετε εκεί!!! Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το σημείο του παιχνιδιού.
Αν έπρεπε να βάλω κάποια βαθμολογία στο παιχνίδι θα ήταν σίγουρα 4,5/5
Πρέπει να το δείτε όπωσδηποτε, ένα διαμάντι που ξεχωρίζει.
"Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?"
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- alkapel
- Elite Member
- shodan
- Topic Author
- Schattenjäger
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]
- crocark
- Adventure's Advocate
Φυσικά και για μένα ισχύει πως είναι στα άμεσα σχέδια.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Tasos
- Templar Hunter
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Nothing happens unless first a dream...
- shodan
- Topic Author
- Schattenjäger
- crocark
- Adventure's Advocate
shodan wrote: ... το αδιέξοδο όπου δεν ξέρω αν είναι προγραμματιστικό λάθος ή αν εγώ ήμουν τόσο παρανοϊκός. Συγκεκριμένα κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα με την οποία θα κατεβείτε μέχρι την καλή σας θα την ανεφοδιάσετε και θα ανεβείτε σε κάποιο ανώτερο επίπεδο. Αν τώρα ξαναγυρίσετε στην πλατφόρμα θα μπορέσετε να κατεβείτε και πάλι στην καλή σας αλλά θα μείνετε εκεί!!! ...
Υποσχέθηκα ένα σχόλιο. Αν και μου φαίνεται λίγο περίεργο σ' ένα τέτοιο παιχνίδι να υπάρχει κάποιου είδους αναβάθμιση -διόρθωση ανάμεσα στις εκδόσεις του, έχω να παρατηρήσω πως (τουλάχιστον) στην έκδοση που έπαιξα εγώ δεν υπάρχει αυτό το αδιέξοδο.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- shodan
- Topic Author
- Schattenjäger