Black Mirror 2

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
23 Μάι 2010 20:52 #27691 by crocark
Black Mirror 2 was created by crocark
Περάσαν 5 χρόνια από την κυκλοφορία του Black Mirror κι, επιτέλους, έσκασε μύτη η συνέχεια. Μια συνέχεια που απ' όσο θυμάμαι δεν την περιμέναμε εξαρχής, αλλά οι δημιουργοί μας ενημέρωσαν γι' αυτήν πριν λίγα χρόνια. Προσωπικά όταν έμαθα για την επικείμενη συνέχεια είχα χαρεί πολύ. Μπορεί να μην είμαι και ο μεγαλύτερος οπαδός ανατριχιαστικών ιστοριών, αλλά το Black Mirror μου είχε φανεί εξαιρετικό.

Το Black Mirror 2 διαδραματίζεται 12 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού. Πρωταγωνιστής του αυτην τη φορά ο Darren Michaels ένας φοιτητής Φυσικής στη Νέα Αγγλία (ανατολική ακτή ΗΠΑ). Ο Darren επισκέπτεται στις διακοπές του τη μητέρα του στο Biddeford κι η ιστορία μας ξεκινά στο φωτογραφείο που η τελευταία του βρήκε δουλειά. Υποτίθεται ότι εκεί ο νεαρός φοιτητής θα συνδυάσει το ωφέλιμο (χαρτζιλίκι) με το τερπνό (η φωτογραφία είναι το αγαπημένο του χόμπυ). Από την πρώτη όμως στιγμή τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο ομαλά, αφού το αφεντικό του είναι αρκετά ιδιόρρυθμος ως χαρακτήρας. Τα ατυχή γεγονότα αρχίζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο με καταιγιστικό ρυθμό. Τα λίγα πρόσωπα της μικρής πόλης που θα γνωρίσει γίνονται πρωταγωνιστές σε περίεργες ιστορίες που ήδη από την αρχή δίνουν τους αναμενόμενους τόνους σασπένς στο παιχνίδι. Μ' αυτά και με 'κείνα μαθαίνει για το Willow Creek - τη μικρή αγγλική πόλη όπου διαδραματίστηκε το πρώτο παιχνίδι. Οι αλλαγές που θα επισυμβούν στη ζωή του Darren στα πρώτα κεφάλαια του παιχνιδιού θα τον οδηγήσουν στη Μεγάλη Βρετανία και δη στο Willow Creek και το κάστρο (μάλλον έπαυλη) Black Mirror. Εκεί είναι που σιγά - σιγά θ' αρχίσει να αμφιβάλλει όχι μόνο για τη ζωή του και τους ανθρώπους που γνώριζε μέχρι τότε, αλλά και για την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε "παραφυσικό".

Το παιχνίδι είναι τρίτου προσώπου, από αυτά που περιγράφουμε συνήθως ως 2.5 D. Τα γραφικά του είναι χάρμα οφθαλμών, κυρίως όσον αφορά τοπία και εσωτερικούς χώρους. Οι χαρακτήρες είναι ίσως λίγο ατσούμπαλοι, αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη αρκετά καλοί. Ο ήχος του παιχνιδιού είναι σε όλες τις περιπτώσεις τέλειος. Και η μουσική (αν και κάποιες φορές επαναλαμβανόμενη) και οι ήχοι του πειβάλλοντος που σε βάζουν συνεχώς στο σωστό κλίμα, αλλά και οι ομιλίες των χαρακτήρων τις οποίες θεωρώ ιδανικές. Ο χειρισμός του πολύ απλός με τις γνωστές αλλαγές στο σχήμα του κέρσορα ή με χρωματικές αλλαγές του κέρσορα κατά τα πρότυπα του πρώτου παιχνιδιού, ανάλογα τι θα επιλέξει ο καθένας.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ως επί το πλείστον βασισμένοι στη χρήση αντικειμένων στο περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό τους (το inventory βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης κι εμφανίζεται όταν κινείται ο κέρσορας στην περιοχή αυτή). Υπάρχουν όμως και αρκετοί "λογικοί" γρίφοι, από αυτούς που χρησιμοποιούνται συνήθως για να εμπλουτίσουν τέτοια παιχνίδια. Όσο μπορώ να θυμηθώ όλους τους βρήκα να δένουν αρμονικά με την ιστορία. Ίσως μόνο μερικές φορές υπήρχε επανάληψη κάποιων ή τέλος πάντων χρήση παραπλήσιων γρίφων. Στη λύση τους βοηθά και το σημειωματάριο του Darren, το οποίο μάλιστα κάποιες λίγες φορές είναι άκρως απαραίτητο. Βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη μαζί με τις συντομεύσεις για το μενού, αλλά κι ένα μεγενθυντικό φακό που δείχνει τα hotspots. Τον τελευταίο μπορείτε αν θέλετε όπως εγώ να τον απενεργοποιήσετε από το κεντρικό μενού. Δε θα έλεγα ότι οι γρίφοι του είναι εύκολοι. Ίσως δεν είναι από τα πιο δύσκολα adventures, αλλά υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορεί κανείς να κολλήσει, ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν έχει ενεργοποιημένη την επίδειξη των hotspots.

Συνολικά πρόκειται για ένα πολύ καλό παιχνίδι. Ανήκει σ' αυτά που χάρηκα πολύ που τα έπαιξα. Πιστεύω ότι στους περισσότερους θα μπορούσε να χαρίσει ένα διασκεδαστικό, αλλά και γεμάτο αγωνία 10ωρο. Τόση περίπου υπολογίζω τη διάρκειά του. Ειδικά στους φαν του είδους, αλλά και σ' αυτούς που έχουν παίξει το Νο1 δε νομίζω ότι χρειάζεται καν να το συστήσω. Να πω εδώ πως σε κάποια σημεία του παιχνιδιού μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες με τη μηχανή του Darren και να ξεκλειδώσεις αντίστοιχα artworks που μπορείς να δεις από το μενού (extras). Επίσης καλό είναι να δει κανείς όλους τους τίτλους τέλους και να χαρεί ή να στεναχωρηθεί αναλόγως :wink: Τέλος, να σημειώσω ότι υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό που δε θυμάμαι να έχω ξαναπροσέξει σε παιχνίδι. Μαζί με τα savegames αποθηκεύονται κατευθείαν σε φάκελο και screenshots που μπορεί κανείς να "τραβήξει" κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με το PrtScn. Αρκετά χρήσιμη λειτουργία γι' αυτούς που θέλουν να λειτουργήσουν όπως ο Darren και να κρατήσουν ενθύμια από τις όμορφες παρουσίες του παιχνιδιού :wink:

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
24 Μάι 2010 00:45 #27692 by outcry
Replied by outcry on topic Re: Black Mirror 2
Πιστεύω πως η διάρκειά του είναι αρκετά πάνω από 10 ώρες χωρίς χρήση κάποιας βοήθειας. Ίσως γύρω στις 20. Εμένα τουλάχιστον κάπου εκεί μου πήρε.

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
25 Μάι 2010 10:05 #27703 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Black Mirror 2
Κοίταξε, δε μέτρησα για να είμαι ειλικρινής. Ίσως να μου πήρε και 12 - 13 ... Θυμάμαι όμως το μεγαλύτερο μέρος να το τελείωσα σε δύο 4ωρα σερί με πνευματική διαύγεια και καλή διάθεση μες στο Σαββατοκύριακο συν κάποιες σκόρπιες ώρες τις προηγούμενες καθημερινές οι οποίες όμως ήταν τόσο αναποτελεσματικές λόγω γενικότερου τρεξίματος που δεν μπορώ να τις προσμετρήσω ισάξια με τα 2 τετράωρα. Βέβαια, ένα παιχνίδι που σε απορροφά (όπως εμένα με απορρόφησε το BM2) σε κάνει να χάνεις το χρόνο και μπορεί να κάνω λάθος :) Πάντως δε χρησιμοποίησα καμία βοήθεια, ούτε in game.

Η διάθεση που λέω παραπάνω παίζει σημαντικό ρόλο κι απόδειξη το εξής:

Warning: Spoiler!

Ο παραπάνω γρίφος δεν ήταν ούτε ο πιο δύσκολος του παιχνιδιού, ούτε άξιζε 5 ώρες, ούτε φυσικά προσμετρώ το χρόνο αυτό στο συνολικό χρόνο. Φυσικά τον έλυσα ξυπνώντας το Σάββατο το πρωι φρέσκος - φρέσκος και πολύ πιο ήρεμος :)

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
26 Μάι 2010 00:30 #27721 by outcry
Replied by outcry on topic Re: Black Mirror 2
E δύο 4ωρα και 5+ ώρες ο γρίφος που λες αμέσως αμέσως 13+ ώρες .
Αστειεύομαι.
Όπως και να χει εμένα μου φάνηκε αρκετά μεγάλο με βάση τα σημερινά δεδομένα παρά την ευκολία του.

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
26 Μάι 2010 10:03 #27730 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Black Mirror 2
Όχι βρε Outcry. Με τον 5+ ώρες γι' αυτόν το γρίφο πηγαίνει στις 18 ώρες, αλλά δε θεωρώ σωστό να υπολογίσω στον πιθανό χρόνο διάρκειας του παιχνιδιού +5 ώρες επειδή εμένα μου πήρε 3 μέρες να περάσω ένα σημείο στο οποίο εξρχής ήμουν σίγουρος ότι η λύση μπορεί να ήταν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τη σωστή :!: Υποψιάζομαι ότι ένας μέσος λύτης που έχει συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα κανονικά πρέπει να προσπαθήσει να λύσει το γρίφο δοκιμάζοντας πρώτα το προφανές :wink:

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
17 Ιουν 2010 01:36 #27893 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: Black Mirror 2
Τώρα που το τελείωσα και εγώ μπορώ επιτέλους να μιλήσω και να κρίνω. Είναι ένα υπέροχο παιγνίδι. Δεν ξέρω πως αντιμετωπίσατε το πρώτο, αλλά το δεύτερο είναι πανέμορφο.

Είναι τεράστιο σε διάρκεια, έχε πλοκή, μυστήριο και κάθε βήμα σε οδηγεί να ανακαλύψεις το μυστήριο της ζωής του Darren, ποιος είναι που ανήκει, ποιοι είναι οι γονείς τους, τι ρόλο παίζει η ύπαρξη του στο καταραμένο πύργο που τον οδηγεί στην τρέλα..

Εκπληκτικά γραφικά 2D, υπέροχοι γραμμένοι διάλογοι, τρελοί γρίφοι και μερικοί λογικοί, αλλά με την βοήθεια του φοβερού κουμπιού που δεν ξέρεις τι κάνεις πάτα το, όλα καλά και ωραία.

Όλα είναι ζωντανά, ακούς τους γλάρους τα κύματα που σκάνε πάνω στους βράχους, τα κοράκια σε κοροϊδεύουν, όταν είσαι μέσα στο αστυνομικό τμήμα τα τηλέφωνα κτυπάνε, οι υπολογιστές το ίδιο, ακούς το νερό να τρέχει στους καταψύκτες απλώς αυτοί τα σκεφτήκανε όλα

Η μουσική πανέμορφη να κορυφώνεται στα σωστά σημεία κινδύνου, που όταν αποτυχαίνεις πάντα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία.

Το κουμπάκι που σου δείχνει τα Hot spots, τέλειο όχι άσκοπες έρευνες και μετακινήσεις, παίρνεις κάτι κάπου θα το βάλεις κάπου θα το συνδυάσεις έ βρε αδερφέ κάτι θα το κάνεις, αφού σχεδόν πάντα ο Darren σου το λέει.

Εντάξει το ξαφνικό τέλος με χάλασε, αλλά ευτυχώς από τι έμαθα στα σκαριά βρίσκεται το τρίτο.

Και πραγματικά πρέπει να το ευχαριστήσω που για χάρη του πήρα καινούργια κάρτα γραφικών. :!: