Dragonsphere (MicroProse, 1994)

More
06 Μάι 2011 21:39 #32528 by emmanuel
Dragonsphere (MicroProse, 1994) was created by emmanuel
To γνωστό site Good Old Games ( www.gog.com ) προσφέρει δωρεάν το Dragonsphere, ένα από τα ωραιότερα adventures που μας έδωσε η MicroProse κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ʼ90. To μέγεθος του αρχείου είναι 80 ΜΒ (πρόκειται για τη CD-ROM έκδοση, με full speech) και για να το κατεβάσετε αρκεί μία απλή εγγραφή στο site, δίνοντας μία διεύθυνση e-mail, ένα nickname κι ένα password, δίχως να απαιτείται αριθμός πιστωτικής κάρτας ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Δεν χρειάζεται οn-line activation, δεν υπάρχει κάποιο άλλο copy-protection σύστημα, ούτε και είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε κάποιον ειδικό downloader. Για να το παίξετε, αρκεί να κατεβάσετε το αρχείο (setup_dragonsphere.exe) στο σκληρό σας δίσκο, να κάνετε διπλό κλικ πάνω του και η εγκατάσταση θα ξεκινήσει αυτόματα. Προσέξτε ότι στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης εγκατάστασης υπάρχει η επιλογή Options, από όπου μπορείτε να επιλέξετε το directory όπου θα εγκαταστήσετε το παιχνίδι. Αν δεν έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το DOSBox, αφήστε τον installer να το κάνει αντί για εσάς, καθώς είναι απαραίτητο για να τρέξετε το παιχνίδι.

To Dragonsphere είναι ένα κλασικό fantasy adventure τρίτου προσώπου, στο οποίο υποδύεστε τον νεαρό Callash, νεοεστεμμένο βασιλιά μετά το θάνατο του πατέρα του. Πριν από πολλά χρόνια, ένας πανίσχυρος μάγος, ο Sanwe, προσπάθησε να καταστρέψει την πατρίδα σου. Η δύναμή του ήταν τέτοια που ακόμη και ο καλύτερος μάγος του βασιλείου σου δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να τον εξοντώσει, κατόρθωσε όμως να τον παγιδέψει μέσα στην Dragonsphere, μία ζώνη μαγικής ενέργειας που λειτουργούσε σαν φυλακή. Η Dragonsphere όμως έχει αρχίσει να εξασθενεί και έτσι ο Callash θα ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι με σκοπό να αντιμετωπίσει τον Sanwe, προτού αυτός είναι και πάλι ελεύθερος να σπείρει τον όλεθρο.

Αν και παλιό παιχνίδι, τα πανέμορφα VGA γραφικά του θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα και ίσως σας εντυπωσιάσουν κιόλας με την λεπτομέρεια και τα ζωηρά τους χρώματα, ενώ και το σενάριό του, αν και στην αρχή θα σας φανεί «κλισέ», γίνεται ολοένα πιο ενδιαφέρον όσο θα προοδεύετε. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και με πολύ ομαλό animation, ενώ και οι ομιλίες τους είναι σε γενικές γραμμές άνω του μετρίου και αρκετά καθαρές, σε σημείο που σπάνια χρειάστηκε να κοιτάξω τους υπότιτλους. Η μουσική του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ενώ ο χειρισμός δεν πρόκειται να σας προβληματίσει, αφού το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα point and click σύστημα παρόμοιο με αυτό των Monkey Island 1&2, Simon the Sorcerer κ.α. Προσέξτε μόνον ότι όταν επιλέγετε ένα αντικείμενο του inventory, συχνά εμφανίζονται και κάποιες επιπλέον επιλογές (στο δεξί πλαίσιο της μπάρας εντολών) για να αλληλεπιδράσετε μαζί του.

Όσον αφορά στους γρίφους, το Dragonsphere σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ δύο επιπέδων δυσκολίας, Novice και Challenging. To έχω τερματίσει και στα δύο επίπεδα και πιστεύω ότι σε ένα νεαρό παίκτη, συνηθισμένο στα μοντέρνα adventures, το παιχνίδι θα του φανεί μέτριας δυσκολίας στο Novice, ενώ το Challenging απευθύνεται σε έμπειρους adventurers, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται εχθρικό και προς έναν παίκτη οποιουδήποτε επιπέδου, που έχει αρκετή υπομονή και παρατηρητικότητα. Όπως και σε πολλά άλλα adventures του καιρού εκείνου υπάρχουν κάποια σημεία (όχι πολλά ευτυχώς!) στα οποία είναι δυνατόν να πεθάνετε, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, χάρη στην autosave λειτουργία του παιχνιδιού, επανέρχεστε αυτόματα στη θέση που βρισκόσασταν πριν τη «μοιραία» κίνηση.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια που προσωπικά με έκανε να χαμογελάσω. Χαζεύοντας κανα-δυο περιοδικά της δεκατίας του ʼ90, στα οποία γίνεται review του Dragonsphere, πρόσεξα ότι οι κριτικοί αναφέρουν ότι το παιχνίδι είναι «κάπως μικρό σε διάρκεια». Aυτό μπορεί να ίσχυε την εποχή της κυκλοφορίας του, δηλαδή το 1994, αλλά σε σύγκριση με τα σύγχρονα adventures των 15-20 ωρών, το Dragonsphere μάλλον θα σας φανεί μεγάλο σε διάρκεια (υπολογίζω ότι ένας μέσος παίκτης θα χρειαστεί περί τις 30 ώρες για να το τερματίσει στο Challenging Mode)!

Kλείνοντας, το Dragonsphere είναι ένας τίτλος που παρά τα 17 του χρόνια παίζεται άνετα ακόμη και σήμερα. Οπτικά εξακολουθεί να στέκεται μια χαρά, η fantasy ατμόσφαιρα είναι επιτυχημένη ενώ τα δύο επίπεδα δυσκολίας σημαίνουν ότι οι περισσότεροι παίκτες, ανεξαρτήτως εμπειρίας, μπορούν να το χαρούν δίχως να καταφεύγουν κάθε λίγο σε walkthroughs. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να είστε retro-gamers για να εκτιμήσετε ένα τόσο όμορφο παιχνίδι το οποίο χαρακτηρίζεται από ποιότητα και μεράκι που σπάνια συναντούμε πλέον στα σημερινά adventures.

“I have a secret game that I’d like to play... a game of fun and a game of adventure! A game of rats and lice, the black death, a game of speared eyeballs and dripping guts and the smell of rotting gardenias.”
(AM, “I have no mouth and I must scream.”)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
06 Μάι 2011 23:02 #32531 by Dream Specialist
Replied by Dream Specialist on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Πάνω που ψαχνόμουν σήμερα για το συγκεκριμένο παιχνίδι με αφορμή την δωρεάν προσφορά του από το GOG, ήρθε το σωστό review από τον σωστό άνθρωπο, τη σωστή στιγμή. :)

Και κάτι ακόμα ολίγον τι άσχετο με το review...

emmanuel wrote: Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να είστε retro-gamers για να εκτιμήσετε ένα τόσο όμορφο παιχνίδι το οποίο χαρακτηρίζεται από ποιότητα και μεράκι που σπάνια συναντούμε πλέον στα σημερινά adventures.

Η άποψή μου είναι ότι το μεράκι είναι η μοναδική σταθερά στην δημιουργία των adventures ακόμα και σήμερα. Αλλού διακρίνεται, αλλού όχι. Πάντως υπάρχει.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
09 Μάι 2011 00:28 #32534 by Elessar
Replied by Elessar on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Πραγματικά λατρεύω τα adventures της Microprose, κυρίως λόγω των πρωτότυπων σεναρίων τους αλλά και του εξαιρετικού - για την εποχή βέβαια - animation που διέθεταν. Φυσικά το Dragonshere δεν αποτελεί εξαίρεση και θα το επαναλάβω σχετικά σύντομα εξαιτίας της 'απλοχεριάς' του gog.



Ευχαριστούμε για το mini review φίλε μου :D

Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
09 Μάι 2011 11:07 #32537 by Praetorian
Replied by Praetorian on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Θυμίζει πολύ (μείγμα από) adventure της Sierra -κυρίως King's Quest.
Το βασικό σενάριο είναι αρκετά ενδιαφέρον και έξυπνο (...). :)

Εννοείται ότι θα το βάλω στη συλλογή από games του gog και θα το ξαναπαίξω προσεχώς...

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
09 Μάι 2011 11:39 #32539 by Tasos
Replied by Tasos on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Συγχαρητήρια στον Emmanuel για το mini review και μπράβο που μας το ξαναθύμισε!

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Offline
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
09 Μάι 2011 12:02 #32540 by tsampikos
Replied by tsampikos on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Αρκετά καλό παιχνίδι όντως. Τα Rex Nebular kai Return of the Phantom είναι βέβαια καλύτερα. Η Microprose τότε είχε δημιουργήσει έναν καλό τρίτο πόλο. Και έχουν και ωραίο χειρισμό. Καλοφτιαγμένο interface.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
09 Μάι 2011 22:16 #32544 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: Dragonsphere (Microprose, 1994)
Kατεγράφη. Thanx Emmanuel... :)

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
14 Μάι 2011 11:56 #32634 by emmanuel
Replied by emmanuel on topic Re: Dragonsphere (MicroProse, 1994)
Σας ευχαριστώ πολύ, παιδιά, για τα ευγενικά σας σχόλια και χαίρομαι που κατάφερα να σας κινήσω το ενδιαφέρον για το Dragonsphere. Προσωπικά, το θεωρώ ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της «χρυσής εποχής» των graphic adventures, την οποία τοποθετώ στην εξαετία 1990-1995.

Η MicroProse είχε συνδέσει το όνομά της κυρίως με παιχνίδια στρατηγικής και εξομοίωσης και έχω παρατηρήσει ότι πολλοί gamers, ανάμεσά τους και αρκετοί «βετεράνοι» των adventures, αγνοούν ότι για ένα διάστημα παρήγαγε και παιχνίδια περιπέτειας. Με αφορμή λοιπόν την προσφορά του GOG και τα σχόλιά σας στο mini-review του Dragonsphere, έγραψα ένα σύντομο κείμενο σχετικό με τα adventures της Μicroprose, απευθυνόμενο κυρίως σε νεαρούς παίκτες, ώστε να έχουν μία γενική ιδέα για τη θέση της εταιρίας στο πανόραμα της ιστορίας των adventures. Θα το βρείτε στην κατηγορία «Αdventure Λεύκωμα» με τον τίτλο «Τα adventures της MicroProse».

Aν έχετε λίγα λεπτά, θα ήταν τιμή μου να του ρίξετε μια ματιά. Φρόντισα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομο και περιεκτικό, αφού σκοπός μου ήταν να δώσω μία σφαιρική εικόνα σχετικά με τη συμβολή της εταιρίας στο αγαπημένο μας είδος και όχι να αναλύσω διεξοδικά κάθε τίτλο της, κάτι που αποτελεί το σκοπό ενός κανονικού review.

“I have a secret game that I’d like to play... a game of fun and a game of adventure! A game of rats and lice, the black death, a game of speared eyeballs and dripping guts and the smell of rotting gardenias.”
(AM, “I have no mouth and I must scream.”)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum