15 Days

• tsampikos
  • tsampikos's Avatar Topic Author
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
28 Μάι 2011 18:13 #32778 by tsampikos
15 Days was created by tsampikos
Xμμμμμ..... Tι έχουμε εδώ? "Hollywood-style Heist Adventure" γράφει πάνω στο κουτί. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό? Ένα παιχνίδι σε στυλ Ocean's 11,12,13 . Ωραίο ακούγεται. "15 Days", όπως λέμε "Ocean's 11" . Ένα είδος σεναρίου κατάλληλο για παιχνίδι Adventure. Άραγε τα κατάφεραν οι προγραμματιστές ή είναι το αποτέλεσμα τόσο "ρηχό" όπως αυτό της προαναφερθείσας ταινίας?

Σενάριο:

Μια παρέα τριών ατόμων ειδικεύεται στις κλοπές αντικειμένων αξίας. Τα χρήματα που κερδίζει, τα προσφέρει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι μια τριάδα σύγχρονων Ρομπέν των δασών. Από έναν άγνωστο "εργοδότη" αναλαμβάνουν την επιχείρηση "απόκτησης" (για λογαριασμό του) δύο εικόνων μεγάλης αξίας σε πίνακα. Ο ένας πίνακας βρίσκεται στο μουσείο του Λονδίνου και ο άλλος στο μουσείο των Παρισίων. Την ίδια στιγμή ένας βρετανός υπουργός και ο πρωθυπουργός κατά σειρά βρίσκονται μυστηριωδώς νεκροί. Η διεθνής αστυνομία στέλνει από την Αμερική στο Λονδίνο έναν αστυνομικό για να ερευνήσει την υπόθεση. Σύντομα οι δρόμοι του αστυνομικού και των τριών ειδικευμένων κλεφτών θα διασταυρωθούν. Άραγε σχετίζονται οι δολοφονίες με την επιχείρηση "απόκτησης" των πινάκων? Αυτό πρέπει να το ανακαλύψουμε εμείς.....

Βαθμός: 9/10

Τεχνικός τομέας:

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά. Ο βαθμός ρεαλιστικότητας των όσων απεικονίζονται είναι υψιλότατος. Πανέμορφες cutscenes τοπίων και σκηνών δράσης παρεμβάλλονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην οπτική απόλαυσή του. Ηχητικά το παιχνίδι τα πάει αρκετά καλά. Και μουσικούλα ατμοσφαιρική υπάρχει, και ρεαλιστικά ηχητικά εφφέ υπάρχουν, και το voice acting είναι καλό. Όχι το καλύτερο που έχουμε δει, αλλά γενικά καλό. Υπάρχει όμως κάτι που χαλάει αυτή την ωραία εικόνα. Τι είναι αυτό? Μα φυσικά οι συχνές καταρρεύσεις του παιχνιδιού που μας μεταφέρουν εκνευριστικά στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας με το σχετικό μήνυμα λάθους. Ψάχνοντας λίγο στα φόρουμ της κατασκευάστριας εταιρείας, διαπίστωσα ότι πολλοί αγανακτισμένοι (όχι από αυτούς που κατακλύζουν τις πλατείες τελευταία) gamers τα "χώνουν" στην εταιρεία κανονικότατα για την κατάσταση αυτή αναζητόντας παράλληλα λύση. Έψαξα αρκετά, μήπως και υπάρχει κάποιο patch που να διορθώνει το πρόβλημα, αλλα δεν κατάφερα να βρω κάποιο. Συμπέρασμα. Καλά τα πάμε στον τεχνικό τομέα, αλλά τα crashes, τα οποία σε άλλους σίγουρα θα εμφανίζονται συχνότερα και σε άλλους σπανιότερα, δημιουργούν μια εκνευριστική κατάσταση.

Βαθμός: 6/10

Gameplay:

Ωραία η ιστορία, ωραία τα γραφικά και ο ήχος, από gameplay πως πάμε? Δυστυχώς εδώ δεν τα πάμε καλά. Όχι ότι το παιχνίδι είναι απρόσιτο και έχει αλλοπρόσαλους γρίφους. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Πρόκειται για έναν υγιεινό περίπατο! Έλάχιστοι "γρίφοι", σχεδόν ανύπαρκτοι, πολλά σημεία όπου το παιχνίδι εξελίσσεται μόνο του αυτόματα, (δηλ. ο παίκτης εκεί που ελέγχει την κατάσταση "αναλαμβάνει" το παιχνίδι από μόνο του). Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί έτσι ένας παίκτης Adventure. Το σενάριο από μόνο του δεν είναι ικανό να σώσει την κατάσταση. Ιδίως από τη στιγμή που χωλαίνει στην υλοποίηση. Στο πρώτο "μέρος" του παιχνιδιού, όπου και κλέβουμε τον πίνακα από το Λονδίνο, τα πάντα γίνονται αρκετά συνοπτικά, κάτι που αφερεί πολλή από τη γοητεία της ιστορίας. Αντιθέτως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το δεύτερο μέρος του παιχνιδίού και μετά, όπου η ιστορία εξελίσσεται περισσότερο, επισκεπτόμαστε το Παρίσι και κάποια εξωτικά νησιά. Υπάρχει περισσότερη λεπτομέρεια στην υλοποίηση του σεναρίου. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι ο παίκτης παίρνει πότε το ρόλο ενός εκ των τριών κλεφτών και πότε το ρόλο του αστυνομικού, καθώς και τα μενού του παιχνιδιού. Υπάρχει η δυνατότητα για άπειρα Saves, αλλά και ρύθμηση των τεχνικών παραμέτρων του παιχνιδιού (ένταση ήχου, ανάλυση, σκιές, λεπτομέρεια κλπ.), κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καταρρεύσεων. Επίσης το σύστημα χειρισμού είναι αρκετά εύκολο (point & click) και τα πάντα τα παρακολουθούμε από την οπτική του τρίτου προσώπου.Oι διάλογοι αρκετές φορές είναι υπέρ το δέον μακροσκελέις και κουραστικοί. Γενικά, πάντως, η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία γρίφων καθώς και η εν μέρει συνοπτική υλοποίηση του σεναρίου δεν επιτρέπουν να βαθμολογηθεί το παιχνίδι καλά στον τομέα του gameplay.

Βαθμός: 5/10

Συνολικά:

Αφού η εταιρεία μας πλασάρει το παιχνίδι ως "Hollywood-style Heist Adventure", περιμένουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δούμε κάτι τέτοιο. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Δεν ικανοποιείται ο παίκτης από αυτό που έχει. Λιγοστοί και αστείοι γρίφοι, ελάχιστη αλληλεπίδραση με αντικείμενα και περιβάλλον, αν μη τι άλλο ό,τι απεύχεται ένας Adventurer για ένα παιχνίδι του είδους. Αν η εταιρεία πλάσαρε το παιχνίδι σαν "Multimedia Heist Experience" ή κάτι παρεμφερές ίσως ο παίκτης να συμβιβαζόταν πιο εύκολα με αυτό που θα έπαιζε. Από τη στιγμή, όμως που το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως "Hollywood-style Heist Adventure", τότε και το περιεχόμενο θα έπρεπε να είναι σαφώς πιο πλούσιο.

Να αποκτήσετε αυτό το παιχνίδι, μόνο αν το προσφέρει κανένα περιοδικό ως δώρο, αν το βρείτε σε τιμή πολύ χαμηλή ή αν σας το χαρίσουν. Είναι ένα καλό διάλειμμα (με ωραία γραφικά ήχο και ιστορία) μετά από ένα δύσκολο Adventure, για να ξεκουραστείτε και να παίξετε κάτι χαλαρό. Μέχρι εκεί όμως γι αυτό και ο τελικός βαθμός είναι ο ακόλουθος.

Συνολικός βαθμός: 5/10.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
30 Μάι 2011 01:18 #32781 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: 15 Days
Εγώ που το αγόρασα δύο φορές γιατί νόμιζα ότι η μια κόπια δεν έπαιζε και ή άλλη θα έπαιζε θα πω μάλλον μείνεται μακριά από αυτό, γιατί το παιγνίδι (μαγκιά του) για να τρέξει θέλει διάφορα να στε καλά για μια άλλη φορά εγώ πήρα αυτά που ξέρω, εσείς σχεδιάζετε παιγνίδια και εμείς πρέπει να αλλάζουμε τους υπολογιστές μάς για να σας παίξουμε, μωρέ άντε από εκεί :shock:

More
30 Μάι 2011 09:51 #32782 by shodan
Replied by shodan on topic Re: 15 Days
Πολύ καλό review φίλε tsampiko! Με έπεισες να ΜΗΝ το δοκιμάσω. :lol:

giovanna wrote: Εγώ που το αγόρασα δύο φορές γιατί νόμιζα ότι η μια κόπια δεν έπαιζε και ή άλλη θα έπαιζε θα πω μάλλον μείνεται μακριά από αυτό, γιατί το παιγνίδι (μαγκιά του) για να τρέξει θέλει διάφορα να στε καλά για μια άλλη φορά εγώ πήρα αυτά που ξέρω, εσείς σχεδιάζετε παιγνίδια και εμείς πρέπει να αλλάζουμε τους υπολογιστές μάς για να σας παίξουμε, μωρέ άντε από εκεί :shock:

Βρε giovanna, κατά καιρούς έχω δει ότι κράζεις/θάβεις κάποια παιχνίδια και τους δημιουργούς τους επειδή δεν σου παίζουν, τουλάχιστον όχι με την πρώτη. Πιστεύω ότι είσαι λιγάααααακι άδικη.
Τόσο οι προγραμματιστές όσο και οι beta testers κάνουν ότι μπορούν (οκ, όχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές) για να παραδώσουν ένα παιχνίδι το οποίο θα ξεκινάει τουλάχιστον. Τα διάφορα bugs ή κολλήματα είναι αναπόφευκτα τόσο για το γεγονός ότι καθένας μας έχει διαφορετική σύνθεση υπολογιστή καθώς και το ότι πολλοί χρήστες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή και κατεβάζουν ότι να ναι από το ιντερνετ ή έχουν να κάνουν update στα windows κανένα 5άρι χρόνια.
Οκ δεν είσαι υποχρεωμένη να ξέρεις και να δοκιμάζεις αλχημίες για να τρέξει το παιχνίδι αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και προβληματικό.
Προσωπικά δεν μου έτρεχε το εξαιρετικό Whispered World, με μια αναβάθμιση των οδηγών της κάρτας ήχου είδα το φώς το αληθινό. Απάντηση φυσικά βρήκα στα επίσημα φόρα του παιχνιδιού αλλά δεν το θεωρώ ως κάτι μεμπτό.
Καλώς ή κακώς η εποχές που βάζαμε το δισκάκι και το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να περάσουμε το νεο directx έχουν περάσει.

"Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?"
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]

• tsampikos
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
30 Μάι 2011 10:02 #32783 by tsampikos
Replied by tsampikos on topic Re: 15 Days
Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι όντως προβληματικό. Σε εμένα κράσαρε πάνω από 10 φορές. Για να σταματήσει κάπως το κρασάρισμα έπρεπε να παίξω λιγάκι με τις ρυθμήσεις. Πάντως σε μερικά σημεία κράσαρε στο ίδο σημείο όσες φορές και αν το ξαναφόρτωνα, με αποτέλεσμα να κάνω δεήσεις προς το Θεό για να με λυπηθεί και να μπορέσω να συνεχήσω. Ευτυχώς που υπάρχουν άπειρες θέσεις για save και σωζόταν έτσι η κατάσταση. Γιατί αν είχες αργήσει να κάνεις save τότε το κρασάρισμα παραμόνευε και ήταν ικάνο να σου τινάξει το παιχνίδι στον αέρα....

More
30 Μάι 2011 10:14 #32784 by shodan
Εγώ πάντως επιμένω.. Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (όπου το 15 ημέρες μπορεί να είναι μια από αυτές) τις περισσότερες φορές είναι θέμα υπολογιστή > Hardware > Software > Drivers και όχι του παιχνιδιού. Πολλές φορές ακόμα και το antivirus μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα!

A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]

• tsampikos
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
30 Μάι 2011 10:48 #32785 by tsampikos
@shodan

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έτσι είναι. Ειδικά πάντως το 15 Days πρέπει να είναι από τα πιο δύστροπα παιχνίδια που υπάρχουν. Στο επίσημο φόρουμ του παιχνιδιού πέφτει το κράξιμο της αρκούδας. Κι εμένα προσωπικά πρώτη φορά μου συνέβη αυτό το χάλι παρ'οτι έχω πανίσχυρο υπολογιστή σε όλους τους τομείς.

More
31 Μάι 2011 00:58 #32786 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: 15 Days
@shodan

Δεν θάβω παιγνίδια εάν δεν υπάρχει λόγος. Έχω το σύστημα με καινούργια κάρτα γραφικών, γαμάτη κάρτα ήχου και όλα τέλεια, αλλά αυτό το συγκεκριμένο παιγνίδι ήθελε να έχω Hard core ή δεν ξέρω πως την λένε σκληρό δίσκο για να το παίξω. Εσύ πιστεύεις ότι είναι έντιμο κάθε φορά που αγοράζω ένα παιγνίδι να αλλάζω τον υπολογιστή μου και να αγοράζω καινούργιο για να παίξω ένα παιγνίδι. Συγγνώμη αλλά με αδικείς, Εγώ είμαι ναι αυτή που το φορτώνω και θέλω να παίξει το ρημάδι. Και δεν είμαι ηλίθια με αφήνουνε παντελώς αδιάφορη τα test τους αφού σε εμένα δεν τρέχει και το έχω πληρώσει θα γκρινιάζω αισθάνομαι έντιμη που αγοράζω τα παιγνίδια original και δεν χρωστάω σε αυτούς τίποτα αυτοί χρωστάνε σε εμένα. :shock:

• tsampikos
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
31 Μάι 2011 08:47 #32787 by tsampikos
Έχεις δίκιο να κράζεις @Giovanna από τη στιγμή που δίνεις τα ωραία σου λεφτά και πέρνεις ένα παιχνίδι, που ενώ κανονικά θα έπρεπε να πετάει, σου κάνει τσαλίμια. Κι εγώ κατάσταση ανάλογη με άλλο παιχνίδι δεν έχω ξανασυναντήσει. Είναι γεγονός ότι το παιχνίδι είνια κακοφτιαγμένο. Στο φόρουμ να δεις τι γίνεται, που αγανακτισμένοι αγοραστές αναφέρουν πως "δεν θα ξαναγοράσουν παιχνίδι τηυς συγκεκριμένης εταιρείας". Αλήθεια, τι επεξεργαστή έχει το PC σου? Γιατί πρώτη φορά...ακούω για τέτοιο κουλό μήνυμα που παραπονιέται για τον επεξεργαστή.

More
31 Μάι 2011 09:57 #32788 by shodan
Όσο αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι παρόλο που δεν το έχω παίξει θα το προμηθευτώ άμεσα μόνο και μόνο από περιέργεια.
Επίσης θέλω να εστιάσω γενικότερα σε προβλήματα που αντιμετώπισες-αντιμετωπίζεις (και όχι μόνο εσύ) με άλλα παιχνίδια. Μπορεί να έχω επαγγελματική κάρτα ήχου, κάρτα γραφικών με 52γίγα μνήμη, 25 πέτα σκληρό, 35πήρυνο επεξεργαστή και 3 τέρα μνήμη αν τρέχω όμως windows 95 που λέει ο λόγος δεν κάνω τίποτα.. Πεταμένα λεφτά.
Χαρακτηριστικά ανέφερα ένα σπουδαίο παιχνίδι που δεν μου έπαιζε για ένα συγκεκριμένο λόγο, δεν έφταιγε το ίδιο το παιχνίδι, δεν έφταιγε το υλικό του υπολογιστή, δεν έφταιγα εγώ που το αγόρασα τίμια και όμορφα.
Και να σου φέρω και άλλο παράδειγμα το εκπληκτικό machinarium είναι στην ουσία μια flash εφαρμογή (σαν τα μπανεράκια που βλέπεις σε διάφορες σελίδες) ε δε φταίει ούτε ο δημιουργός ούτε αυτός που μας πούλησε τον υπολογιστή ούτε κάποιος άλλος όταν αγνοούμε επιδεικτικά την προτροπή που εμφανίζεται κατά καιρούς για αναβάθμιση του flash player.
Τέλος δεν ανέφερα πουθενά ότι είσαι ηλίθια ή κάτι τέτοιο απλά είναι σαν να λέμε "αγόρασα τα windows 7 γνήσια αλλά μου κολλάνε, εκεί στη microsoft είναι όλοι άθλιοι δεν ξέρουν να φτιάχνουν λειτουργικά". Κανείς δεν σκέφτεται πως φταίνει τα δεκάδες malwares, spyware, tsontowares και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο έχω κολλήσει από το ιντερνετ.
Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθούμε, συμερίζομαι την αγωνία σου και την απαίτησή σου αν θέλεις κάτι που αγοραζεις να δουλεύει με την πρώτη αλλά δεν φταίνε πάντα η εταιρείες και τονίζω και πάλι οι εποχές που βάζαμε τι δισκέτα / σιντι και απλά έπαιζε περάσανε. Έτσι είναι η τεχνολογία.
Κάποτε είχαμε τηλεοράσεις με pop κουμπάκια και απρόμαυρες, τώρα έχουμε lcd με χειριστήρια υπερύθρων, αυτόματο φορμά οθόνης, 3d και με πρόσβαση σε skype, internet, youtube.