Hollywood Monsters - Επιστροφή στα παλιά

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Απρ 2012 01:11 #36709 by Castledoque
Πριν από οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, να ευχαριστήσω τον ShinjiGR για την καταπληκτική δουλειά στην αγγλική μετάφραση του δυσεύρετου αυτού παιχνιδιού, καθώς και τον μεγάλο θηρευτή adventure ειδήσεων Τσαμπίκο για την ανακάλυψη της δωρεάν ψηφιακής έκδοσης. :D

Καταρχήν πρέπει να ομολογήσω ότι παρ'όλο που η Pendulo είναι από τις αγαπημένες μου εταιρίες adventure (απ'όσες υπάρχουν τώρα) το συγκεκριμένο παιχνίδι το ξεκίνησα χωρίς πολλές προσδοκίες, ίσως επειδή είναι το δεύτερο μόνο παιχνίδι της Pendulo και το αμέσως προηγούμενο από το γνωστό Runaway. Το ξέρω ότι για πολλούς το πρώτο Runaway είναι προσωπικό αγαπημένο, αλλά για μένα, αν και το καλύτερο από άποψης γρίφων, σε όλους τους υπόλοιπους τομείς (γραφικά, ιστορία, παρουσίαση και ανάπτυξη χαρακτήρων) υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα επόμενα και προδίδει τη σχετική απειρία της τότε Pendulo. Τέλος πάντων γενικά περίμενα ότι στο Hollywood Monsters θα δω έναν πρωτόλειο και ίσως προβληματικό τίτλο. Ε λοιπόν διαψεύστηκα (αν και όχι απόλυτα).

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το σενάριο θα σας φανεί οικείο. Ο Ron Ashman και η Sue Bergman είναι ανταγωνιστές δημοσιογράφοι που δουλεύουν για την εφημερίδα The Quill, σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι πρωταγωνιστές σε ταινίες τρόμου με τέρατα είναι... πραγματικά τέρατα. Η Sue πηγαίνει να καλύψει δημοσιογραφικά την ετήσια απονομή βραβείων στις καλύτερες ταινίες και τα καλύτερα τέρατα (κάτι σαν τα Όσκαρ) και την ακόλουθη δεξίωση, αλλά εκεί ανακαλύπτει στοιχεία για κάποια σκοτεινή συνομωσία και εξαφανίζεται υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Τότε ο Ron αναλαμβάνει να βρει τη Sue και να λύσει το μυστήριο... Σας θυμίζει κάτι; Ε λοιπόν ναι, το The Next Big Thing (aka Hollywood Monsters 2 στην Ισπανία) στην πραγματικότητα δεν είναι sequel, αλλά ελεύθερη διασκευή - ανάπλαση του Hollywood Monsters με μια παρόμοια αλλά και ουσιωδώς διαφορετική σε πολλά σημεία ιστορία. Μετά το υπερβολικά (και κάπως απογοητευτικά) παρόμοιο ξεκίνημα τα δύο σενάρια αποκλίνουν σημαντικά (με το ένα σε ορισμένα σημεία να μοιάζει με σκοτεινό alter ego του άλλου) για να συγκλίνουν ξανά κατά κάποιο τρόπο στο τέλος (αλλά και πάλι με ουσιώδεις διαφορές). Έτσι το ενδιαφέρον του παιχνιδιού αυξάνει δραματικά μετά την έντονα deja-vu εισαγωγή. Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες (μην περιμένετε όμως να δείτε τόσο λεπτομερείς και ολοκληρωμένες προσωπικότητες όπως ο Dan Murray και η Liz Allaire) και τα διάφορα τέρατα είναι εξίσου ξεκαρδιστικά με τα αντίστοιχα του μεταγενέστερου παιχνιδιού, μόνο που εδώ είναι περισσότερα (ναι, περισσότερα!)

Τα 2-d γραφικά είναι συμπαθέστατα. Λάβετε υπόψη βέβαια ότι μιλάμε για παιχνίδι του 1997, παρ'όλα αυτά τα γραφικά στέκονται μια χαρά και σήμερα. Έχουν το κλασικό στυλ cartoon της Pendulo, είναι πολύχρωμα και εξαιρετικά ευχάριστα στο μάτι. Οι χαρακτήρες και το animation τους δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα και γενικά θυμίζουν έντονα LUCASARTS. Η μουσική είναι πραγματικά εξαιρετική με αρκετή ποικιλία στα θέματα και τα ηχητικά εφέ ικανοποιητικά. Δυστυχώς τα (ισπανικά) voice-overs δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ο Ron και η Sue έχουν ικανοποιητικές φωνές, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, που πραγματικά ώρες ώρες θέλεις να τους βουλώσεις το στόμα. Ευτυχώς με την πρόοδο του παιχνίδιου αυτό γίνεται λιγότερο έντονο (ή εγώ το συνήθισα, δεν ξέρω τι απ' τα δυο).

Το interface θυμίζει παλιές καλές (εν μέρει) εποχές. Η πρόαβαση στο βασικό μενού με τα save, load, quit και κάποιες βασικές ρυθμίσεις ήχου και εικόνας γίνεται με το Esc. Θυμηθείτε να το πατήσετε αμέσως μόλις αρχίσετε το παιχνίδι για να ενεργοποιήσετε στις επιλογές τους αγγλικούς υπότιτλους (είναι το ΒΟΤΗ). Η κίνηση του χαρακτήρα γίνεται με αριστερό κλικ. To inventory μαζί με το μενού ενεργειών (talk, pick up, look, use, open, close, give) γίνονται διαθέσιμα στη βάση της οθόνης φέροντας τον δείκτη του mouse προς τα κάτω. Ειδικά το μενού ενεργειών γίνεται διαθέσιμο και κρατώντας πατημένο το δεξί κουμπί του mouse οπότε η επιλογή ενέργειας γίνεται με κίνηση του mouse αριστερά-δεξιά, όμως ο συγκεκριμένος τρόπος αλληλεπίδρασης είναι μάλλον δύσχρηστος. Εγώ τουλάχιστον προτίμησα την πρόσβαση στο μενού ενεργειών μέσω του inventory, που λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν δεν υπάρχει smart cursor στο παιχνίδι, πράγμα που αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας. Ούτε και κουμπί για τα hotspots υπάρχει. Η μόνη διευκόλυνση είναι ότι φέροντας τον cursor πάνω σε κάθε interactive spot της οθόνης του παιχνιδιού βλέπουμε το όνομα του συγκεκριμένου spot στη βάση της οθόνης (όποιος έχει παίξει παλιό παιχνίδι της LUCASARTS καταλαβαίνει). Τώρα το αν όλα αυτά είναι θετικά ή αρνητικά, είναι θέμα προς συζήτηση και σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τον υποκειμενικό παράγοντα. Προσωπικά σε πολλά σημεία εκνευρίστηκα με το παλιομοδίτικο αυτό interface (ειδικά όταν δυσκόλευε γρίφους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλοί), αλλά ταυτόχρονα μου άρεσε γιατί έβγαζε μια ατμόσφαιρα old-school "αντβεντσουρίλας".

Και κάπως έτσι φτάνουμε στους γρίφους (οι οποίοι κλασικά, όπως σε όλα τα παιχνίδια της Pendulo, κατά 99% είναι inventory-based). Ε λοιπόν αυτό είναι το πιο δυνατό αλλά και το πιο εκνευριστικό σημείο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, όπου και γίνεται ακόμα πιο έντονο το old-school στυλ του. Οι γρίφοι λοιπόν εν μέρει λόγω του παλιομοδίτικου interface αλλά και της παντελούς έλλειψης hints είναι μετρίως έως και πολύ δύσκολοι. Προσθέστε σε όλα αυτά ότι μετά από τη συμμαζεμένη εισαγωγή, το παιχνίδι ανοίγει τελείως και όλες οι τοποθεσίες, πλην αυτών όπου διαδραματίζεται η κορύφωση και το φινάλε, γίνονται άμεσα προσβάσιμες, καθώς και το ότι το παιχνίδι όχι μόνο δίνει πολύ λίγες κατευθύνσεις στον παίκτη ως προς το τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση, αλλά και πολλές φορές επιδιώκει να τον παραπλανήσει με red-herrings που τον οδηγούν σε αδιέξοδες προσπάθειες επίλυσης κάποιων προβλημάτων με τελείως λάθος τρόπο (πχ κάποιες πόρτες που δεν ανοίγουν ποτέ) και καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που βρίσκεται στον αντίποδα πολλών σύγχρονων παιχνιδιών, όπου ο εκάστοτε στόχος και ο τρόπος προσέγγισής του είναι διπλά υπογραμμισμένοι με κόκκινο στιλό. Καλό ή κακό; Για μένα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τα υπερβολικά απλοποιημένα σύγχρονα παιχνίδια, ωστόσο κάπου από ένα σημείο και πέρα γίνεται προβληματικό. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν κάποια μέση οδός, η οποία όμως δε βρισκεται εύκολα. Από την άλλη πλευρά είναι τόσες πολλές οι τοποθεσίες που μπορεί να επισκευθεί ο παίκτης και τόσες πολλές οι δυνατές αλληλεπιδράσεις, που δύσκολα βαριέται, ακόμα κι αν νιώθει λίγο χαμένος ως προς το τι πρέπει ακριβώς να κάνει. Άλλωστε ακόμα κι αν κολλήσει σε έναν γρίφο, συνήθως μπορεί να ασχοληθεί με κάποιον άλλο σε κάποια άλλη οθόνη. Ωστόσο θα αναφέρω ως αρνητικά στοιχεία ότι μερικούς γρίφους τους έλυσα δοκιμάζοντας να συνδιάσω στην τύχη κάποια αντικείμενα του inventory με το περιβάλλον ή μεταξύ τους, πράγμα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το παιχνίδι μου είχε δώσει λίγες παραπάνω νύξεις για το τι ήθελε να κάνω. Επίσης δύο γρίφοι είναι απαράδεκτοι και θα μπορούσε να κολλήσει κανείς σε αυτούς για μήνες. Τον ένα τον έλυσα γιατί μια πολύ πιο απλοποιημένη και προσβάσιμη εκδοχή του υπήρχε στο The Next Big Thing (εκεί όμως ήταν σχεδόν διασκεδαστικός, αν και μακράν ο πιο παράλογος γρίφος του παιχνιδιού). Για τον δεύτερο κοίταξα walkthrough και τράβαγα τα μαλλιά μου. Ήταν ένας από αυτούς τους γρίφους όπου στις παλιές εποχές οι παίκτες κολλούσαν για μήνες (και είχε και red herrings που σε απομάκρυναν ακόμα περισσότερο από τη λύση!!!) Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι διασκεδαστικοί και εθιστικοί. Κάποιοι (λίγοι) από αυτούς επαναλαμβάνονται τροποποιημένοι στο The Next Big Thing, όμως οι περισσότεροι θα σας είναι άγνωστοι ακόμα κι αν έχετε παίξει το μεταγενέστερο παιχνίδι. Προσωπικά και παρά τις ενστάσεις μου, τελικά walkthough συμβουλεύτηκα φευγαλέα μόνο δύο φορές, μία για τον γρίφο που ανέφερα παραπάνω κι άλλη μία στην εισαγωγή του παιχνιδιού, όπου είχα κολλήσει στον πρώτο πρώτο γρίφο, μάλλον επειδή είχα ξεσυνηθίσει σε αυτό το old-school στυλ adventure.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι η διάρκεια του παιχνιδιού (πάνω από 20 ώρες) είναι σαφώς πολλαπλάσια σε σχέση με το The Next Big Thing και οι γρίφοι παρά τα αρνητικά τους σαφως πιο χορταστικοί. Είναι όμως καλύτερο παιχνίδι; Και πάλι η απάντηση εξαρτάται από τον υποκειμενικό παράγοντα. Για μένα τουλάχιστον όχι. Θεωρώ την ποιότητα σημαντικότερη της ποσότητας και προτιμώ το πιο σφιχτοδεμένο σενάριο του The Next Big Thing με τους πιο στρογγυλεμένους χαρακτήρες και τους πιο αρμονικά ενσωματωμένους και πιο λογικούς γρίφους.

Παρ' όλα αυτά το Hollywood Monsters είναι ένα εξαιρετικό adventure και για μένα τουλάχιστον αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι περίμενα κάτι πολύ πιο απλοϊκό και πρωτόγονο (και σίγουρα πιο εύκολο - ο κακομοίρης είχα την ψευδαίσθηση ότι θα τελειώσω σε ένα απόγευμα...) Αξίζει να το παίξει κανείς, και ακόμα και τώρα θα άξιζε και να πληρώσει κανείς γι' αυτό, ακόμα κι αν έχει παίξει το παραπλήσιο The Next Big Thing. Για μένα τουλάχιστον αποτέλεσε μεγάλη χαρά να παίξω αυτό το παλιό και σχετικά άγνωστο παιχνίδι, που μου θύμισε περασμένες αλλά καθόλου λησμονημένες εποχές.

Κι έτσι σε πείσμα των πεσιμιστικών απόψεων του φίλου Crocark καταθέτω το μεγαλύτερο mini-review μου, με την ελπίδα να φανεί σε κάποιους ενδιαφέρον... :D :D :D :D

Υ.Γ. Βαθμολογία δε βάζω (εκτός αν πρόκειται για 0 ή 10)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
05 Απρ 2012 09:06 #36712 by Constantine_R
Να σου πω άλλη μια φορά ότι σε ζηλεύω... :rolleyes:
Καλά ρε φίλε χθες είπες ότι θα το έγραφες και τα μεσάνυχτα το είχες έτοιμο. Πόση ώρα σου πήρε; Εγώ θα ήθελα ένα απόγευμα για να το γράψω. Θα το ξανακοίταζα, θα το διόρθωνα κτλ κτλ.... μπράβο.

Μια ερώτηση. Το Next Big Thing το έχω στο ράφι και πλησιάζει η ώρα του. Τι προτείνεις; Να παίξω πρώτα αυτό και μετά να ασχοληθώ με το Hollywood Monsters ή το αντίθετο; Εγώ τείνω προς το Next... αρχικά (αφού λες ότι και κάποιοι γρίφοι ταιριάζουν), εσύ τι λες;

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

• tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
05 Απρ 2012 09:18 #36713 by tsampikos
Πολύ ωραίο Review. Αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτά που προσδοκώ κι εγώ για το παιχνίδι. Όσο για το αν είναι ευκολότερο, ως παλιό, αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Τα παλιά παιχνίδια έχω την αίσθηση ότι είναι πιο δύσκολα από τα σύγχρονα. Για την αναφορά σε εμένα, ευχαριστώ, αλλα δεν ήταν αναγκαία, δεν έκανα και τίποτα που να αξίζει κάτι τέτοιο.

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Απρ 2012 10:30 #36714 by Castledoque
@Constantine_R
Μμμμ, θα έλεγα να αρχίσεις με το The Next Big Thing, αλλά δεν είμαι αντικειμενικός, γιατί το The Next Big Thing είναι από τα αγαπημένα μου adventure γενικά. Δεν το αποκλείω τελικά το Hollywood Monsters να σου αρέσει περισσότερο. Είπα και στο mini-review ότι η τελική αποτίμηση είναι πολύ υποκειμενική. Πάντως να έχεις υπόψη ότι το The Next Big Thing είναι αρκετά σύντομο, 6-8 ώρες βαριά, βγαίνει άνετα σε ένα με δύο απογεύματα. Μπορείς να αρχίσεις με το The Next Big Thing και αν τελειώνοντας έχεις όρεξη να ασχοληθείς κι άλλο με το συγκεκριμένο σύμπαν (σχεδόν βέβαιο) μπορείς να συνεχίσεις με το Hollywood Monsters, που θα σε χορτάσει σίγουρα (και θα σου πάρει πολύ περισσότερο).

@tsampikos

tsampikos wrote: Για την αναφορά σε εμένα, ευχαριστώ, αλλα δεν ήταν αναγκαία, δεν έκανα και τίποτα που να αξίζει κάτι τέτοιο.

Πως ρε φίλε, αν δεν ήσουν εσύ να ξεθάψεις το ισπανικό site δε θα είχα αξιοποιήσει το εξαιρετικό english patch του ShinjiGR και δε θα είχα παίξει το παιχνίδι!

More
05 Απρ 2012 11:13 #36717 by outcry

Constantine_R wrote: Μια ερώτηση. Το Next Big Thing το έχω στο ράφι και πλησιάζει η ώρα του. Τι προτείνεις;

Αυτό ήθελα να ρωτήσω κι εγώ, περισσότερο για το σεναριακό του πράγματος.
Δηλαδή αν έχει παίξει κάποιος πρώτα το ΗΜ και μετά το ΤΝΒΤ καταλαβαίνει-βιώνει την ιστορία του 2ου καλύτερα?
Από την απάντησή (και το review) σου Castledoque καταλαβαίνω πως όχι αλλά...

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Απρ 2012 12:30 #36718 by Castledoque
Σωστά κατάλαβες... Το The Next Big Thing είναι πολύ (έως πάρα πολύ) ελεύθερη διασκευή και όχι συνέχεια του Hollywood Monsters.

• GameLinguist
  • GameLinguist's Avatar
  • Adventurous Titan
  • Adventurous Titan
More
05 Απρ 2012 12:42 #36720 by GameLinguist
Και μιας και πιάσαμε το Next BIG thing... Μήπως έχετε ανακαλύψει που στον κόρακα κρατάει αποθηκευμένα τα saves??? :oops:

"Όσο βαθιά και να θάψεις την αλήθεια,
αυτή έχει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να ανασάνει"
-- παροιμία των φάλαν // Το Σκήπτρο του Φοίνικα
GameLinguist: Because Language is a Game

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Απρ 2012 13:07 #36722 by Castledoque
Από κάποιο ξένο site:

How to access the Save files of Next Big Thing

For Windows XP:

Click Windows Start button then My Computer.
Open Local Disk (C:).
Open Documents and Settings folder then All Users folder.
Open Application Data folder. If the Application Data folder is hidden, click Tools then Folder Options. Click View tab and check Show hidden files and folders from Advanced settings. Click OK.
Open Application Data folder then Pendulo Studios folder.
Open TNBT folder then SAVEGAME folder.

For Windows Vista/Windows 7

Click Windows Start button then Computer.
Open Local Disk (C:).
Open ProgramData folder. If the ProgramData folder is hidden, click Organize then Folder and search options.
Click View tab and check Show hidden files, folders, and drivers from Advanced settings. Click OK.
Open ProgramData folder then Pendulo Studios folder.
Open TNBT folder then SAVEGAME folder.

• GameLinguist
  • GameLinguist's Avatar
  • Adventurous Titan
  • Adventurous Titan
More
05 Απρ 2012 16:56 #36723 by GameLinguist
Thanx Castledoque! Είσαι άρχοντας! :D :D :D

"Όσο βαθιά και να θάψεις την αλήθεια,
αυτή έχει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να ανασάνει"
-- παροιμία των φάλαν // Το Σκήπτρο του Φοίνικα
GameLinguist: Because Language is a Game

More
24 Μάι 2012 19:02 #37454 by giovanna
Το τελείωσα και εγώ και Γουάου ξετρελάθηκα μαζί του παρόλο που δυσκολεύτηκα αρκετά γιατί μπορείς να μην πεθαίνεις σε αυτό ή να έχει γρίφους με χρονικούς περιορισμούς αλλά είχε αυτούς τους περίεργους γρίφους ξέρετε πώς να τους περιγράψω αυτούς που συνομιλώντας με κάποιο ήρωα, επιλέγοντας τις σωστές απαντήσεις να τον αναγκάσεις να κάνει κάτι ή να σου δώσει κάτι, αλλά δεν πειράζει ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Είναι λίγο κουραστικό που πρέπει συνέχεια να μετακινείσαι σε διαφορετικούς τόπους και να συλλέγεις αντικείμενα που θα τα χρησιμοποιήσεις σε κάποια άλλη τοποθεσία και ναι μαζεύεις ότι δεν είναι καρφωμένο στο πάτωμα αλλά έτσι είναι τα κλασσικά point and click παιγνίδια.

Τα γραφικά εξαιρετικά, καρτουνίστικα. Δείτε το μην το χάσετε 8)

• tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
24 Μάι 2012 19:20 #37455 by tsampikos
Είμαι βέβαιος ότι και η δική μου άποψη θα είναι ανάλογη της giovanna. :)

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
25 Μάι 2012 12:10 #37458 by Castledoque
@tsampikos
Σίγουρα θα σου αρέσει. Είναι διαμαντάκι κι η διάρκειά του κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.
(Απλώς να έχεις κοντά και κανένα walkthrough για τις δύσκολες ώρες.) :)

@giovanna
Χρειάστηκες πουθενά βοήθεια; Εγώ πάντως τον γρίφο με
Warning: Spoiler!
αν δεν κοίταζα walkthrough δε θα τον έλυνα για μήνες.
Καμία σχέση δηλαδή! :evil:

More
25 Μάι 2012 18:40 #37461 by giovanna
@Castle....

Ο γρίφος με το τρενάκι στην Αυστραλία απλώς με έστειλε αδιάβαστη και εκεί που τα είδα όλα ήτανε στην Αίγυπτο με τον αρχαιολόγο μέχρι να τον κάνω
απλώς έκατσα και κατέγραψα τις απαντήσεις όπως την είδα στο Υουtube για να τα καταφέρω και έκαψα και ένα φαγητό απο την τσαντίλα μου. :shock: