Rhem 2: The Cave

• holdyourlight
  • Topic Author
  • Elite Member
  • Elite Member
More
10 Οκτ 2012 02:33 #39938 by holdyourlight
Rhem 2: The Cave was created by holdyourlight
Το Rhem 2 κυκλοφόρησε το 2006 και είναι η συνέχεια του Rhem που κυκλοφόρησε το 2002 (και ακολουθήθηκε από άλλους δύο τίτλους που μάλλον είναι και οι τελευταίοι). Τα Rhem είναι ουσιαστικά One-man projects, του απίστευτα ταλαντούχου (και υπομονετικού) master-of-puzzles γερμανού Knut Muller. www.rhem-game.com/

Να ξεκινήσω λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο να έχετε παίξει το πρώτο, για την ακρίβεια δεν θα κάνει καμία απολύτως διαφορά μιας και τα Rhem ενσωματώνουνε ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ιστορίας.

Δεν μου είναι δύσκολο να περιγράψω το Rhem σε κάποιον που δεν ξέρει τίποτα σχετικά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό 1st person puzzle adventure game (σε στυλ Myst ντε). Ξέρω τι σκέφτεστε: "Και σε τι διαφέρει από όλα τ'άλλα Myst Clones";

Για αρχή, το θεωρώ προσωπικά καλύτερο όλων (ίσως σε ισοψηφία με το Schizm). Το κατατάσω και σε καλύτερη θέση σε σχέση με το Myst 4 και το (τραγικό) Myst 5.

Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Το Rhem 2 εξελίσεται σε μία τεράστια σπηλιά. Δεν ξέρουμε τι είναι το Rhem, ποιος το έφτιαξε και γιατί, το μόνο που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για έναν κολοσιαίο κόσμο με πάμπολους γρίφους, η επίλύση των οποίων σε οδηγεί σε δωμάτια και νέες τοποθεσίες με καινούριους γρίφους κ.ο.κ. Μην τρομάζετε όμως, αυτό δεν κρατάει για πάντα! Φυσικά και υπάρχει ένας απώτερος σκοπός (στο Rhem 2 είναι να βρεις έναν δίσκο), όμως καλά θα κάνεις να μην σκέφτεσαι τόσο μπροστά...

Οι γρίφοι είναι ως επί των πλείστων λογικά puzzle. Στοιχεία σκόρπια σε όλο το Rhem, καλώδια παντού, πόρτες που ανοίγουν από διαφορετικά σημεία, λαβύρινθοι, μοχλοί, κουμπιά, κουμπιά, κουμπιά, αριθμοί.... Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με κάποιο άλλο Rhem ξέρετε ακριβώς τι εννοώ! Μόνο που στο Rhem 2 τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα (και ενδιαφέροντα) από κάθε άλλο adventure της σειράς.

Πρέπει να το πω, ο Knut Muller είναι για εμένα ο master των γρίφων, κάποιος από τον οποίων θα έπρεπει πολλοί να πάρουν μαθήματα. Όσο πολύπλοκοι και να είναι οι γρίφοι του, ποτέ μα ποτέ δεν είναι παράλογοι απλά θέλουν να τους αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο και η λύση ξεδιπλώνεται σχεδόν δια μαγείας μπροστά σου (εάν έχετε κρατήσει καλές και αναλυτικές σημειώσεις). Ο άνθρωπος είναι κορυφή, το ξαναλέω διότι δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο adventure που να μην έχει έστω και ένα παράλογο ή χαζό γρίφο.

Το Rhem δεν είναι για εσάς εάν: 1) Δεν έχετε υπομονή, 2) Δεν σας αρέσει να κρατάτε 20 σελίδες σημειώσεων (!), 3) Δεν σας αρέσει να φτιάχνετε χάρτες, χάρτες, χάρτες..., 4) Δεν σας αρέσουν adventures χωρίς story, 5) βρήκατε το Myst δύσκολο, 6) για την υπομονή είπα;

Ας εστιάσουμε στα πράγματα που θα αποθαρύνουν πολλούς να μην ασχοληθούν με το Rhem:

Από την μία τα γραφικά του δεν έχουν καμιά διαφορά από τα υπόλοιπα Rhem, είναι δηλαδή ελαφρώς ξεπερασμένα, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το 2006 που κυκλοφόρησε. Επίσης το περιβάλλον είναι ελαφρώς μονότονο, και πολλά αντικείμενα και tiles είναι επαναλαμβανόμενα.

Από την άλλη υπάρχει παντελής έλλειψη μουσικής, και μόνο οι βιομηχανικοί ήχοι μηχανών και πορτών που κλείνουν όλη την ώρα σπάνε την σιωπή.

Δεν μπορώ να μην σταθώ και στο γεγονός ότι νιώθεις πως σε πετάνε από το πουθενα στον κόσμο του Rhem χωρίς εξηγήσεις, παρά μόνο με ελάχιστα (2-3) προβιντεοσκοπημένα μυνήματα (με τραγικό acting) τα οποία περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις δίνουν.

Ας μην γελιόμαστε: Δεν θα παίξετε το Rhem ούτε για τα γραφικά του, ούτε για την μουσική του, ούτε για την ατμόσφαιρά του, ούτε για την ιστορία του. Θα χαθείτε στο Rhem και θα εθιστείτε σε αυτό για την γλυκιά ικανοποίηση του "έλυσα και αυτόν τον δύσκολο γρίφο". Και μόνο για αυτό. Αν αυτό το συναίσθημα δεν σας είναι αρκετό, τότε μην μπείτε στον κόπο. Αν επίσης βγάζετε το walkthrough κάθε 10 λεπτά, επίσης μην μπείτε στον κόπο. Δεν έχει καμιά, μα καμιά ουσία να ασχοληθείτε με το Rhem με το walkthrough ανά χείρας. Ναι, θα "πήξετε" κάνοντας συνεχώς τις ίδιες διαδρομές, μπρος-πίσω, μπρος-πίσω πολλές πολλές φορές, αλλά στο τέλος θα δικαιωθείτε.

Μόλις συνηδητοποίησα ότι α) έγραψα πάρα πολλά και β) ότι το review μου είναι σαν γκρίζα διαφήμιση του Rhem 2. Προσπάθησα να είμαι όσο αντικειμενικός γινόταν, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Rhem 2 μου άρεσε πολύ (το αγαπημένο μου από όλα τα Rhem) παρόλο που αυτή τη στιγμή νιώθω απίστευτους πόνους στην μέση διότι τις τελευταίες 3 μέρες έχω χαθεί κυριολεκτικά σε αυτή την γιγάντια σπηλιά (και στις σημειώσεις μου)!

Μπορείτε να αγοράσετε όλα τα Rhem εδώ: (όχι, δεν παίρνω ποσοστά)!
www.amazon.co.uk/Lace-Mamba-Global-Rhem-...id=1349825119&sr=8-1
www.amazon.co.uk/Lace-Mamba-Global-Rhem-...id=1349825119&sr=8-2

My Top 10:

1) Riven 2) Grim Fandango 3) URU 4) The Longest Journey 5) Schizm
6) Rhem 1-4 7) Riddle Of The Sphinx 8) Myst 9) The Secret Of Monkey Island 10) Sanitarium

... and my own adventure game: <!-- m --> somepeaceofmindgame.blogspot.gr <!-- m -->

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.