Gone Home

• Stefan_holdyourlight
  • Stefan_holdyourlight's Avatar Topic Author
  • Moderator
  • Moderator
More
07 Οκτ 2014 01:30 #44565 by Stefan_holdyourlight
Gone Home was created by Stefan_holdyourlight
...στα τσακίδια :twisted:

Ουπς! Sorry... ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό.

http://thefullbrightcompany.files.wordpress.com/2012/06/gonehome_titlescreen.png?w=640&h=360

Gone Home: A Story Exploration Video Game

...όπως το περιγράφουν οι δημιουργοί του και δεν έχουν άδικο.

To make a long story short, το Gone Home είναι κάτι σαν το (μετριότατο) Dear Esther αλλά αντί να περιπλανιέσαι σε ένα τεράστιο (και πανέμορφο) νησί, εδώ κόβεις βόλτες σε ένα τεράστιο (και άγουστο) σπίτι. Φυσικά και υπάρχει ιστορία πίσω από αυτό το First Person Walker:

Είσαι η Kate. Mόλις γύρισες στο πατρικό σου μετά από κάποια χρόνια απουσίας και αντί να σε υποδεχτούν με μπαλόνια και εγγόνια για τα οποία είχες αγοράσει Toblerone, βρίσκεις ένα σπίτι εντελώς άδειο. Η οικογένειά σου (δύο γονείς και η αδελφή σου η Sam), λάμπει διά της απουσίας της αφού φαίνεται να έχουν παρατήσει κυριολεκτικά το σπίτι εν μέσω σεισμού. Φώτα ανοιχτά, τηλεοράσεις αναμένες, δημητριακά στο τραπέζι, playboy στην φόρα, ρούχα εδώ και εκεί κ.ο.κ. Η Kate λοιπόν, εσύ δηλαδή, καλείται να βρει τι έχει συμβεί στην οικογένειά της και πού έχουν εξαφανιστεί όλοι τους.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από γράμματα που βρίσκεις στον δρόμο σου καθώς ανοιγοκλείνεις πόρτες στο σπίτι, τα οποία κυρίως ανήκουν στην αδελφή σου, Sam. Εκτός όμως από την ιστορία της Sam, ξεδιπλώνεις και κάποιες πτυχές του background του πατέρα σου ενώ η κακόμοιρη η μάνα καταφθάνει τρίτη και καταιδρωμένη στο story του Gone Home - ούτε καν μία θέση στα credits δεν έχει. Φαντάζομαι..

Γαμεplay:
Στο Gone Home θα καταναλώσεις το 93% του χρόνου σου σηκώνοντας άχρηστα και αδιάφορα αντικείμενα. Πάμε λοιπόν:

Κονκάρδες, μπουκάλια, δίσκους, κουτάλια, μαχαίρια, περιοδικά, βιβλία, μπιμπελό, κασέτες VHS, κασέτες ήχου, σαπούνια, κωλ... ε... χαρτιά υγείας, ταμπόν (ναι, ταμπόν), εισιτήρια σινεμά, περιοδικά...

:shock:

... επίσης: Γράμματα, σημειώματα, Post-it, σκισμένα κίτρινα τετράδια που μοιάζουν με post-it, επιστολές, γραφομηχανές, μπανάνες, μήλα, καρπούζια, γάλατα, χυμούς, μπλα μπλα μπλα

Βαρεθήκατε;;;

Εγώ να δείτε...

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, υπάρχουν απειροελάχιστα χρήσιμα (ίσως 1-2) για την ροή του παιχνιδιού, ενώ όλο το παιχνίδι είναι στην ουσία η ιστορία που ξεδιπλώνεται μέσα από τις επιστολές, τα γράμματα και το voice-over της αδελφής σου.

Μουσική;
Καλούτσικη, με μία δόση νοσταλγίας από γυναικεία 90's punk συγκροτήματα (RIOT GRRRRLsss).

Γρίφοι.
Ποιοί γρίφοι;

Γραφικά.
Τρώγονται. Η κίνηση όμως είναι απίστευτη προβληματική και το άκρως αντίθετο το smooth που λέμε.

Διάρκεια.
2 ώρες αν δεν σηκώσεις κανένα αντικείμενο και διαβάσεις στα γρήγορα τα γράμματα.
4-5 ώρες αν σηκώσεις μερικά αντικείμενα και διαβάσεις σχετικά προσεχτικά τα περισσότερα από τα γράμματα (my case)
45-50 ώρες αν αποφασίσεις να επεξεργαστείς όλα τα αντικείμενα σε 360ο view.

Overall;
Μέτρια (μισοτελειωμένη) ιστορία, βαρετό γαμεplay μετά από 1-2 ώρες, τεχνικά προβλήματα.
Στα +, η έντονη νοσταλγία για εμάς τους >30 (Το παιχνίδι διαδραματίζεται το 1995 και έχει πολλά pop references της εποχής).

Τα 20 ευρώπουλα δεν τα αξίζει σε καμία, μα καμία περίπτωση. Για 3-5 ευρώ, πάρτε το αλλά τώρα που το σκέφτομαι... Με 3-5 ευρώ παίρνεις και μία ωραιότατη εξάδα μπύρες, τα πίνετε με τους παιδικούς σας φίλους σας και πετυχαίνετε και μεγαλύτερο βαθμό νοσταλγίας από το Gone Home.

Off you go.

www.gonehomegame.com/

Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
07 Οκτ 2014 03:41 #44566 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: Gone Home

Stefan_holdyourlight wrote: ... αλλά τώρα που το σκέφτομαι... Με 3-5 ευρώ παίρνεις και μία ωραιότατη εξάδα μπύρες, τα πίνετε με τους παιδικούς σας φίλους σας και πετυχαίνετε και μεγαλύτερο βαθμό νοσταλγίας από το Gone Home.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Να σαι καλά! :)

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
07 Οκτ 2014 09:58 #44567 by Elessar
Replied by Elessar on topic Re: Gone Home

Stefan_holdyourlight wrote: ...στα τσακίδια :twisted:
Ουπς! Sorry... ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό.

Να είσαι καλά, γέλασα πάρα πολύ.

Ωραίο κείμενο. Να σου πω την αλήθεια το παράτησα γρήγορα λόγω του ότι ήταν τόσο άθλιο το optimize του που μου έψηνε την gpu άνευ λόγου και αιτίας.

Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς

• Stefan_holdyourlight
  • Moderator
  • Moderator
More
07 Οκτ 2014 10:14 #44568 by Stefan_holdyourlight
Replied by Stefan_holdyourlight on topic Re: Gone Home

Elessar wrote: ήταν τόσο άθλιο το optimize του που μου έψηνε την gpu άνευ λόγου και αιτίας.

So True.

More
07 Οκτ 2014 10:16 #44569 by alkis21
Replied by alkis21 on topic Re: Gone Home
Λάτρεψα το Gone Home και τον ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης που διέθετε. Την ιστορία όχι απλά δεν την βρήκα μισοτελειωμένη, αλλά απίστευτα πλούσια, με πολλά επίπεδα και παρακλάδια, άλλα κρυμμένα κι άλλα υπονοούμενα. Ως σκληροπυρηνικός και άκαμπτος adventure gamer περίμενα να το μισήσω, όμως αυτό με ξάφνιασε απόλυτα και με έκανε να αμφισβητήσω πολλά πράγματα που θεωρούσα δεδομένα.

Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι τα adventure games έχουν πεθάνει, κάπου στον κόσμο φεύγει από τη ζωή ένα μαϊμουδάκι.

• Stefan_holdyourlight
  • Moderator
  • Moderator
More
07 Οκτ 2014 10:23 #44570 by Stefan_holdyourlight
@alkis21

Ίσως το "review" μου να βγήκε πιο αρνητικό απ'όσο έπρεπε αλλά η αλήθεια είναι ότι μου την έσπασαν απίστευτα τα εκατοντάδες άχρηστα αντικείμενα που έπρεπε να σηκώσω για να δω μήπως κρύβεται κάποιο clue, καθώς και το performance του.

Χωρίς τα παραπάνω 2 αρνητικά, θα το θεωρούσα λίγο πιο αξιόλογο "adventure". Αλλά.. το "λάτρεψες"; Δεν είναι λίγο υπερβολή; :rolleyes:

More
07 Οκτ 2014 11:33 #44572 by alkis21
Είναι λίγο love or hate αυτό το παιχνίδι, από τη στιγμή που δεν σου άρεσε καλά έκανες και το εξέφρασες ακριβώς έτσι. Τα δεκάδες περιστρεφόμενα αντικείμενα είναι στη λογική που έχουν κάποιοι developers, του "παίζω με το Unity με ατέλειωτες ώρες χαράς". Με κέρδισε ολοκληρωτικά η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και η περιέργειά μου για την ιστορία, ένιωσα πως μπορεί να μην έχει γρίφους αλλά ουσιαστικά το ίδιο το σενάριο είναι ένας τεράστιος γρίφος που καλούμαστε να λύσουμε ενώνοντας τα στοιχεία. Κράτησα ατέλειωτες σελίδες με σημειώσεις προσπαθώντας να διασταυρώσω τις πληροφορίες. Αφού το τελείωσα, ζήτησα να πάρω συνέντευξη από τον δημιουργό κυρίως γιατί ήθελα να τον ρωτήσω αν αυτά που υποψιαζόμουν ίσχυαν ή όχι. Εντυπωσιάστηκα από την τόλμη τους να σου δώσουν μια ιστορία που οι περισσότεροι δεν θα εξερευνήσουν καν γιατί θα διασχίσουν το σπίτι τρέχοντας.

Απόσπασμα από συζήτηση με φίλο:

Warning: Spoiler!

Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι τα adventure games έχουν πεθάνει, κάπου στον κόσμο φεύγει από τη ζωή ένα μαϊμουδάκι.

More
07 Οκτ 2014 16:10 #44575 by manos426f
Replied by manos426f on topic Re: Gone Home
Όπως έχω ξαναγράψει, κι εγώ το βαρέθηκα αφόρητα στα 30'-35'. Παρ' όλα αυτά έκανα μια προσπάθεια να το συνεχίσω, αλλά μετά τη μία ώρα περίπου πραγματικά ένιωσα ότι δε μπορούσα να συνεχίσω ν' ασχολούμαι μαζί του. Ευτυχώς δεν το είχα αναλάβει για review.

Άλκη πρέπει να δεις κάποια στιγμή και το "The Vanishing of Ethan Carter", λογικά θα σου αρέσει πολύ, με δεδομένο ότι λάτρεψες το "Gone Home".

www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware

More
07 Οκτ 2014 16:27 #44578 by alkis21

manos426f wrote: Άλκη πρέπει να δεις κάποια στιγμή και το "The Vanishing of Ethan Carter", λογικά θα σου αρέσει πολύ, με δεδομένο ότι λάτρεψες το "Gone Home".

Δεν ξέρω αν πρέπει να πιέσω την τύχη μου... "στα χαρτιά" κανένα από τα δύο δεν πρέπει να μου αρέσει! Χλωμό το κόβω να βρεθεί δεύτερο. Άλλωστε, σε άνθρωπο που έγραψε εκείνο το σιχαμερό, βδελυρό, κατάπτυστο "άρθρο" που αναφέρεις και στο review σου, δεν προτίθεμαι να δώσω ούτε σεντ ακόμα κι αν ξεκινήσει παράλληλο έρανο για ορφανά κουταβάκια και το γήπεδο της ΑΕΚ.

More
07 Οκτ 2014 16:33 #44579 by manos426f
Replied by manos426f on topic Re: Gone Home

alkis21 wrote: Άλλωστε, σε άνθρωπο που έγραψε εκείνο το σιχαμερό, βδελυρό, κατάπτυστο "άρθρο" που αναφέρεις και στο review σου, δεν προτίθεμαι να δώσω ούτε σεντ

Καλά, όντως εκείνο το άρθρο ήταν ό,τι να 'ναι κι εξακολουθεί να μ' εντυπωσιάζει που game developer προέβη στη δημοσίευση ενός τέτοιου κειμένου...

www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware

More
07 Οκτ 2014 20:16 #44584 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: Gone Home
@stefan_

Τόσο χάλια λοιπόν να σαι καλά που μας το είπες. Γράψε με spoiler τι συνέβη στο τέλος τελικά 8)

More
07 Οκτ 2014 21:43 #44588 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Re: Gone Home
Stefan, άψογος! :lol: :lol:

alkis21 wrote: "στα χαρτιά" κανένα από τα δύο δεν πρέπει να μου αρέσει!

Ε ρε ζωή μπαμπέσα! :)

alkis21 wrote: δεν προτίθεμαι να δώσω ούτε σεντ ακόμα κι αν ξεκινήσει παράλληλο έρανο για ορφανά κουταβάκια και το γήπεδο της ΑΕΚ.

Ξέρεις καλά ότι όλοι οι οπαδοί της ΑΕΚ απεχθάνονται οποιονδήποτε γράφει τέτοια αίσχη για τα adventures games.... :twisted:
(αυτή τη στιγμή στο "δωματιάκι" παίζουμε Syberia II και μας έχουν τελειώσει τα χαρτομάντηλα)

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

• Stefan_holdyourlight
  • Moderator
  • Moderator
More
07 Οκτ 2014 21:44 #44589 by Stefan_holdyourlight
Κάποια πραγματα τα εϊπε ο alkis σε spoiler παραπανω. Το βασικο συμπερασμα ειναι οτι

O alkis φανταζομαι θα μπορει να μας κατατοπισει καλυτερα. Δεν ειναι οτι εκατσα και να σκεφτω την ιστορια μολις το τελειωσα...

More
08 Οκτ 2014 00:13 #44594 by alkis21
Εκτός από αυτό που έγραψα παραπάνω, σχετικά με τους γονείς να προσθέσω ότι

• Stefan_holdyourlight
  • Moderator
  • Moderator
More
08 Οκτ 2014 00:57 #44595 by Stefan_holdyourlight
Alkis, ειναι απιστευτη η αναλυση που εκανες παραπανω!

Όσο εσύ προσπαθούσες να ξεδιπλώσεις την ιστορία του σπιτιού, εγώ έψαχνα κλειδιά μέσα στα δημητριακά της κουζινας και άκουγα με προσοχή το κασετοφωνο για clues. :lol:

Θα κάναμε αχτύπητο δίδυμο :lol: :wink: 8)