Year Walk
- Stefan_holdyourlight
- Topic Author
- Moderator
Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στο Year Walk είναι η κίνησή του. Επειδή προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε Adventure, ο καλύτερος τρόπος για να την περιγράψω είναι ο εξής:
Σκέψου το κλασικό Frog που παίζαμε σε Atari, Amstrad, κερματοφάγους κλπ, και τώρα δέσ' το από προοπτική πρώτου προσώπου του... βατράχου.
Έτσι λοιπόν κινείσαι στο Year Walk. Με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο, "τσουλάς" αριστερά-δεξιά και κάνεις βήματα μπρος-πίσω μόνο σε συγκεκριμένα hotspots, χωρίς όμως να γυρνάς κεφάλι. Με την όπισθεν ρε αδερφέ. Σου είπα, σαν το Frog.
Τώρα, αφού μιλάμε για interaction, έχω τις ενστάσεις μου. Οι κινήσεις ναι μεν γίνονται με τα κλασικά WASD, για όλα τ' άλλα όμως χρησιμοποιείς ποντίκι. Για ποιο λόγο δεν κάνανε το interface εξ' ολοκλήρου με ποντίκι... μάλλον θα το πάρουν στο τάφο τους εκεί στην Simogo.
Ξεκινώντας λοιπόν το Year Walk και έχοντας στο αριστερό χέρι WASD και στο δεξί left click/right click ετοιμοπόλεμο για οτιδήποτε ξεπηδήσει μπροστά μου, να' σου ένα μεγάλο παγωμένο δάσος να με περιμένει και σαν το βατραχάκι να κάνω μπρος-πίσω προσπαθώντας να προσανατολιστώ. Έχοντας κολλήσει λοιπόν από το πρώτο κιόλας λεπτό gameplay μην έχοντας που να πάω, άρχισα να γλυκοκοιτάζω το κουμπάκι "Hints" πάνω δεξιά.
"Ε, όχι"! Είπε ο 10χρονος μέσα μου. "Δεν έψαχνα εγώ τόσες μέρες στο λεξικό για την κατάλληλη εντολή που θα κάνει τον Roger Wilco να περάσει τον βάλτο, για να τα παρατήσεις εσύ μετά από 20 χρόνια στο πρώτο πεντάλεπτο του ψωρο-γίαρ γούολκ"!
Ψάξε - ψάξε λοιπόν, την βρήκα την άκρη μέσα στο χιονισμένο δάσος. Για να μην τα πολυλογούμε λοιπόν, το μισό gameplay στο Year Walk θα το φάτε προσπαθώντας να προσανατολιστείτε. Τουλάχιστον έτσι την έπαθα εγώ, διότι λίγο η γκαβομάρα μου, λίγο η μαυροδάφνη, λίγο η αϋπνία δεν είχα παρατηρήσει ο @#$ ότι το παιχνίδι έχει και κουμπάκι για χάρτη! Ναι ωρε, χάρτη. Άρα, από εδώ και στο εξής άρχισα να συμβουλεύομαι τον χάρτη σε κάθε δεύτερο βήμα.
Άρα, έχουμε και λέμε. Ένα φάουλ το μπερδεμένο Frog-style interaction + ένα φάουλ η διαρκή ανάγκη για στραβοκοίταγμα του χάρτη = 2. Μπράβο και καό πάκα.
Σε πήρα από τα μαλλιά ρε Year Walk το ξέρω, θα σε προσγειώσω στα μαλακά όμως γιατί από εδώ και πέρα θα σε στολίσω με καλύτερους χαρακτηρισμούς. Άντε, πάμε να τα δούμε επιγραμματικά, γιατί νομίζω κουράσαμε με τις παραγράφους:
1) Το Year Walk for PC αποτελεί μεταφορά του Year Walk for iPad και παίρνεις και δώρο το YearWalk Companion App που έχει κάποιες άκρως απαραίτητες πληροφορίες για το story καθώς και κάποιες πρόσθετες screens απ'ότι λένε.
2) To Year Walk είναι των παιδιών της Simogo, από την Σουηδία που αργότερα φτιάξανε και το Device 6 το οποίο αξίζει ένα δικό του review κάποια στιγμή.
3) Tο Year Walk είναι πιο σύντομο από το Device 6 (μου πήρε 3,5 ώρες συνολικά, χωρίς hints) και μισό αστεράκι χειρότερο κατά την γνώμη μου.
4) Μα είναι όμως τόσο... πρωτότυπο. Τόσο ανορθόδοξο. Τόσο διαφορετικό. Τόσο καινοτόμο. Νομίζω είμαι ερωτευμένος με την Simogo.
5) Μου θύμισε λίγο το The Dark Eye... Ξέρετε, εκείνο με τις μπουρδουκλωμένες ιστοριούλες του Adgar Allan Poe που δεν έβγαζε κανένα νόημα στο τέλος;
6) Tο Year Walk έχει καλή μουσική, ανατριχιαστική και αέρινη.
7) Τα γραφικά είναι slide-static, τα βλέπετε και μόνοι σας. Εμένα μου άρεσαν.
8 ) Η ιστορία του είναι μυστηριώδης και ελαφρώς τρομαχτική αν και περισσότερο υπαινίσσεται παρά περιγράφεται ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής αποκαλύπτεται στο τέλος και μάλιστα... άσ' το δεν θα το πω. Πάντως 15 λεπτά πριν τελειώσει τα συναισθήματα μου ήταν ανάμικτα ως προς το Year Walk. Στο τέλος όμως, ξεκαθαρίζουν πολλά πράγματα και σώζεται το έργο.
9) Α! Έχει και τις στιγμές που σου σηκώνεται η σβερκότριχα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να το παίξετε βραδάκι, με δροσούλα και χωρίς καλοριφέρ, διότι να είσαι εσύ στην θαλπωρή σου και ο κος Year Walker να περιπλανιέται επί 3,5 ώρες στο χιονισμένο δάσος, δεν λέει!
10) Πάντως η καλύτερη ημερομηνία για να παίξετε το Year Walk, είναι η 1η Ιανουαρίου.
11) No kidding!
http://2.bp.blogspot.com/-sbwD9ZptJaY/USauzCA2GaI/AAAAAAAAAOM/p4mJm0nK93c/s640/13+-+2
12) Για γρίφους μιλήσαμε; Όχι. Είναι αρκετά καλοί, αρκετά πρωτότυποι και μέτριας δυσκολίας. Δεν με παίδεψε κανένας για περισσότερο από 10 -15 λεπτά.
13) Αυτό το what-to-do-next συναίσθημα όμως ρε παιδί μου, πάλι εκεί ήταν... τσ τσ τσ, τι κακό.
14) Και μιας και τα είπαμε όλα, ας πούμε και 2 πράγματα για την ιστορία:
Είσαι "κάποιος". Βρίσκεσαι σε ένα χιονισμένο δάσος και λίγο αργότερα συναντάς την κοπέλα σου η οποία προσπαθεί να σε αποτρέψει να κάνεις το λεγόμενο "Year Walk". To "Year Walk" είναι μία μέθοδος (μας λέει η simogo, και ας το διασταυρώσει κάποιος) κατά την οποία συγκεκριμένες ημέρες τον χρόνο κάποιοι μπορούν και κλείνοντας τους εαυτούς τους σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς φαγητό, νερό κλπ, να βλέπουν κάποια "οράματα" του μέλλοντός. Έτσι λέει τουλάχιστον ο σουηδικός μύθος. Στα οράματα αυτά λοιπόν συμμετέχουν και κάποια πνεύματα από διάφορες μορφές, ανθρώπινες και μη (κυρίως, μη). Έτσι λοιπόν, ο ήρωας ξεκινάει το "Year Walk" του και εκεί ξεκινάει και το σουρεαλιστικό adventure Year Walk.
Φαινομενικά ξεκάρφωτα γεγονότα και γρίφοι, παίρνουν την θέση τους στην ιστορία στα τελευταία 15-20 λεπτά του παιχνιδιού τα οποία σώζουν το παιχνίδι από την μετριότητα και μάλιστα ανεβάζουν το replay-ability value στα ύψη.
15) Το Year Walk μου άρεσε και μάλιστα αυτές τις Halloween ημέρες κοστίζει 4€ στο Steam (από 6€) και το προτίμησα από την έκδοση του iPad λόγω του ότι διαφημίζεται σαν "A new and reworked version", και τους πιστεύω. Πάντως, αρκετά σημεία είναι εμφανές ότι φτιάχτηκαν με μία touchscreen κατά νου.
16) Συμπέρασμα; Ένα πολύ ευχάριστο τρίωρο, αν και αυτό το χάσιμο στο δάσος θα μπορούσε να είναι... λιγότερο χάσιμο.
17) Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα adventures τόσο καινοτόμα σαν της Simogo.
18) Έχω ήδη σημειώσει τις 6 Νοεμβρίου για το επόμενο χτύπημα της Simogo: The Sailor's Dream.
http://2.bp.blogspot.com/-I9fwLFxs_C0/USarDCwO8kI/AAAAAAAAAEA/1b2JMvX8lC4/s640/13+-+1
Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερα καινοτόμα adventures σαν της Simogo.
simogo.com/
Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Μια από τα ίδια και εδώ. Κόλλησα με το που ξεκίνησα. Γλυκοκοίταζα το ενδεχόμενο hint. Συγχύστηκα με τον εαυτό μου, και μουλάρωσα.Stefan_holdyourlight wrote: Έχοντας κολλήσει λοιπόν από το πρώτο κιόλας λεπτό gameplay μην έχοντας που να πάω, άρχισα να γλυκοκοιτάζω το κουμπάκι "Hints" πάνω δεξιά.
Συμφωνώ με όσα λες και κυρίως πως πρόκειται για μια εταιρεία με σπουδαίο έργο: πρωτότυπο, εμπνευσμένο, ιδιαίτερο. Μακάρι να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς.
ΥΓ: Αναμένεται σύντομα και το επόμενο (αν τυχόν σου έχει ξεφύγει).
Nothing happens unless first a dream...
- Stefan_holdyourlight
- Topic Author
- Moderator
Fallen_Angel wrote: ΥΓ: Αναμένεται σύντομα και το επόμενο (αν τυχόν σου έχει ξεφύγει).
Βλ. Νο. 18.
Δεν με προσέχεις, δεν με προσέχεις..!
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Καλέ, δεν το είδα. Σοβαρά τώρα, ΔΕΝ το είδα. Και μετά απορώ που κολλάω με το καλημέρα σας στο παιχνίδι.Stefan_holdyourlight wrote: [Βλ. Νο. 18. Δεν με προσέχεις, δεν με προσέχεις..!
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
- Stefan_holdyourlight
- Topic Author
- Moderator
Castledoque wrote: Με πείσατε και το πήρα. Ελπίζω να μην απογοητευτώ.
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο..
Περιμένουμε εντυπώσεις.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Αποκλείεται να απογοητευτείς, εσύ ειδικά. Είναι τόσο αλλόκοτο και ιδιαίτερο που θα σε κερδίσει γι' αυτό και μόνο πιστεύω.Castledoque wrote: Με πείσατε και το πήρα. Ελπίζω να μην απογοητευτώ.
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Το STEAM έγραψε 3 ώρες.
To journal στο τέλος είναι όλα τα λεφτά.