Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure (newbie review)

• Stefan_holdyourlight
  • Stefan_holdyourlight's Avatar Topic Author
  • Moderator
  • Moderator
More
06 Ιαν 2015 03:32 #45463 by Stefan_holdyourlight
Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure (newbie review) was created by Stefan_holdyourlight

Εμείς οι 30-35αρηδες εκεί στα mid '90s ήμασταν στις αρχές της εφηβείας μας. Σαν κάθε έφηβος λοιπόν που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εγώ τότε δεν έδινα πολύ χρόνο στα pc games με εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα τα παιχνίδια - "σφήνες" που γέμιζαν τον ήδη γεμάτο χρόνο μου, του στυλ Duke Nukem, Doom, Tomb Raider και άλλα συναφή που δεν απαιτούσαν ούτε ιδιαίτερη αφοσίωση και προπάντων μηδενική κατανάλωση φαιάς ουσίας. Εξαίρεση στην εξαίρεση αποτελούσε για εμένα το The X-Files Game με το οποίο ασχολήθηκα (εξαιρετικά) κοντά στην ημερομηνία κυκλοφορίας του λόγω της ιδιαίτερης αγάπης μου για την εν λόγω σειρά.

Αυτό λοιπόν αποτελούσε το πρώτο FMV Adventure Game με το οποίο ασχολήθηκα και το μοναδικό (!) μέχρι που πρώτο-εγκατέστησα το Tesla Effect 3-4 βδομάδες πριν! Ε ναι λοιπόν, παρόλο fellow adventurer, ήμουν παντελώς noobie στο άθλημα του Tex Murphy. Δεν ήταν όμως ξένη η σειρά σε εμένα αφού ο τίτλος "The Pandora Directive" ήταν βαθιά τυπωμένος στο μυαλό μου από εκείνη την χρυσή εποχή της εφηβείας μας, ίσως από κάποιο demo που είχα παίξει από τα "free" cds του Monitor PC (!), ίσως από έντυπες διαφημίσεις στο RAM, ίσως από το στάνταρ για την εποχή box set στο προ-TurboX εποχής Πλαίσιο, ποιος ξέρει... Πιθανότατα να ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Βρίσκοντας λοιπόν σε προσφορά το Tesla Effect, είπα "now's the time". Αρχικές εντυπώσεις:

- (μετά από το intro) Wow! High Definition Full Motion Videos!
- (μετά από 5' gameplay) Νομίζω ότι έπρεπε να παίξω πρώτα τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς
- (μετά από 15' gameplay) Τι βλακεία έκανα, μάλλον έπρεπε να παίξω πρώτα τα παλιότερα
- (μετά από 30' gameplay) Definitely, έπρεπε να ξεκινήσω με τα παλιότερα!
- (μετά 2 ώρες gameplay) Μα γιατί επιμένει το Tesla Effect να κάνει αναφορές στα παλιότερα; Λες να τα συμπεριλαμβάνει κάπου στο installation folder;
- (μετά από 4 ώρες gameplay) Αγοράζω Full Bundle με τα παλιότερα της σειράς. Τα εγκαθιστώ. Τα τσεκάρω. Ξενερώνω ελαφρώς με τα γραφικά. Αποφασίζω να συνεχίσω με το Tesla Effect και όπου με βγάλει.
- (μετά από 25 ώρες gameplay) Ok, τώρα που το τελείωσα, θα τελειώσω και τα παλιότερα και ΜΕΤΑ θα το ξαναπαίξω για να το καταλάβω καλύτερα.

To make a long story short, θα ξεκινήσω το review γκρινιάζοντας για το γεγονός ότι οι developers δεν προέβλεψαν (;) ότι ένα μεγάλο ποσοστό gamers δεν θα έχουν παίξει τα παλαιότερα και αποφάσισαν να σε βάλουν σε έναν κόσμο όπου προσωπικά ένιωσα λες και διάβαζα το τελευταίο κεφάλαιο ενός βιβλίου έχοντας χάσει τις περισσότερες από τις πρώτες σελίδες. Fail. Όσα inside jokes και να μου πετάς κύριε Tex Murphy, τζάμπα και άδικα διότι δεν έχω πιάσει ούτε ένα από αυτά. Μπορεί ο μυημένος τεξμερφάς να ανατριχιάζει και να αναπολεί όταν κάνεις αναφορά στην παλιά και ένδοξη ιστορία σου, οι υπόλοιποι όμως που μόλις σε ανακαλύψαμε χασμουριόμαστε ελαφρώς με ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι μας καθώς αναφέρεσαι σε περασμένους έρωτες, ένδοξες παλαιές περιπέτειες και επικές γκάφες.

Επίσης χασμουριόμαστε βαρέως με το αριστερό χέρι έτοιμο στο Esc όταν μας βάζεις να κυνηγάμε pixels σχεδόν καθόλη την διάρκεια της περιπέτειάς σου και το κακό ξέρεις ποιο είναι αγαπητέ Tex; Ότι, κάτι μου λέει πως στις παλαιότερες περιπέτειες σου θα ήταν πιο εύκολο να βρεις τα πολύτιμα pixels στις 640*480 (;) αναλύσεις σου, στο παρόν HD Tesla Effect όμως με τις σκιάσεις, τους πολύπλοκους φωτισμούς, το DirectX11 και τα συναφή, πίστεψέ με, το Pixelhunting δεν έχει καθόλου, μα καθόλου πλάκα.

Όπως επίσης πλάκα δεν έχει το γεγονός ότι κατά τα πρώτα 5 κεφάλαια της 12τομης παρούσας ιστορίας, θα πρέπει να μαντεύω ποιος από τους 5-6 χαρακτήρες της ιστορίας σου έχει κάτι καινούριο να μου πει ώστε να την προχωρήσω (την ιστορία) και επειδή δεν ήμουν ποτέ σίγουρος αν κάποιος ήθελε να μου πει κάτι ή απλά μου έλειπε (για ακόμη μια φορά) ένα χαμένο pixel, έφαγα πολύ χρόνο σκυμμένος με τον φακό ανοιχτό στα σοκάκια του μεταπολεμικού (;) Νέου Σαν Φραντσίσκου μπας και μου ξέφυγε κάποιος σπάγκος ή δεν ξέρω εγώ τι.

Φαντάσου την χαρά μου όταν ανακάλυψα ένα χαμόσπιτο γεμάτο φωτογραφίες, ξύπνησε ο detective μέσα μου λέω, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πρέπει να λύσω κάποιον γρίφο του στυλ "Μάντεψε-ποιός", ας κρατήσω σημειώσεις! Δόξασοι ο θεός και ο αλλάχ, έσωσα την αξιοπρέπειά μου και ένα κάρο από εύθραυστα αντικείμενα που έχω στο σπίτι μου και δεν κράτησα τελικά (σημειώσεις)! Διότι, προς το τέλος του παιχνιδιού και όταν άρχισα να πέφτω πάλι μπροστά σε ένα κάρο άκυρες φωτογραφίες με αναλόγως άκυρα responses από την πλευρά του Tex, υποψιάστηκα εγώ, ο Αστυνόμος Σαϊνης ότι είμαστε στο 2014 ('15 πλέον, καλή χρονιά btw) που σημαίνει ότι όλα αυτά τα πρόσωπα στις φωτογραφίες ίσως... λέω ίσως να είναι κάποιοι πολύ πλούσιοι backers που συμμετείχαν πιθανόν σε ένα τύπου kickstart για να δημιουργηθεί πιθανόν η συνέχεια του Tex Murphy μετά από 10+ χρόνια...

Βρε δεν νομίζω (είπε η φωνή της λογικής μέσα μου). Ας μπω στο επίσημο website... Χμμμ... Χρηματοδοτήθηκε λέει από το Kickstarter Χμμμμ.. Βρε λες.... Ας δω τα rewards... Λογικά στα χαμηλά θα είναι.... μπα.... Ε όχι.... Αποκλείεται.... Damn, I was right! "Pledge $500 or more" ... για να έχεις την φάτσα σου στο Tex Murphy με exclusive comment από Tex Murphy!!! Όχιιιιιιιιιι!!!!!! 99+ fans έδωσαν $500+ για να κάνουν το Tesla Effect στην ουσία χειρότερο πριν ακόμα καν ξεκινήσει το development, δοκιμάζοντας την υπομονή μου καθώς άκουγα προσεχτικά 99+ comments του Tex Murphy για τις φωτογραφίες τους! Ανμπελίβαμπλ. www.kickstarter.com/projects/texmurphy/t...urphy-project-fedora

Τεσπα, ας συνεχίσω. Μάλλον, πριν συνεχίσω θέλω να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Αυτό το "review" είναι ένα από αυτά τα reviews που έχω μόνο κακά λόγια να γράψω και ένα κάρο αρνητικά να πω για το παιχνίδι, παρόλο που τελικά μου άρεσε! Ναι, ναι το ίδιο ισχύει και εδώ. Ενώ σε γενικές γραμμές μου άρεσε και το ευχαριστήθηκα αρκετά το Tesla Effect, για κάποιο λόγο δεν μπορώ να περιγράψω γιατί μου άρεσε, μπορώ όμως να περιγράψω με απόλυτη σαφήνεια γιατί δεν το λάτρεψα! Χμμμμ, πρέπει να το κοιτάξω αυτό στον εαυτό μου.

Πλην των παραπάνω, επίσης δεν το λάτρεψα διότι:

- Δεν μου έδινε πλήρη κίνηση με το mouse ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να το κάνει.
- Ο Tex επαναλάμβανε συνεχώς τα ίδια responses σε κοντινά και παρόμοια αντικείμενα, παίζοντας με την υπομονή μου.
- Σε κάποια άλλα αντικείμενα που μου φαινόταν σημαντικά, μουγκαμάρα η ίδια ο Tex.
- Αρνούνταν πεισματικά να πηδήξει εμπόδια παρότι πρέπει να πάτησα τουλάχιστον 25 φορές το space στις 25+ ώρες gameplay. Και κάτι μου λέει ότι δεν έχω χαλασμένο space.
- Κάποια από τα mini games / puzzles ήταν εξωφρενικά κοινότυπα που με έκαναν να γελάσω με την έλλειψη φαντασίας των δημιουργών.
- Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν διαφορετικά endings αναλόγως τις επιλογές σου στις διάφορες συζητήσεις που έχεις με τους άλλους χαρακτήρες. Μόνο που ποτέ δεν κατάλαβα τι σόι επιλογή έκανα την κάθε φορά. Αν εξαιρέσεις τότε που καλέστηκα να διαλέξω την μελαχρινή ή την ξανθιά που ο πονηρούλης / πλεονέκτης - εγώ διάλεξα και τις δύο και τελικά έμεινα με το σπουργίτι στο χέρι, όλες οι άλλες επιλογές μου ήταν 100% pure chance. Διότι δεν μπόρεσα ποτέ να ακολουθήσω με απόλυτη κατανόηση την ροή της συζήτησης για να καταλήξω σε μία "ορθολογική" απόφαση.

Και η ιστορία... αχχ... η ιστορία του Tesla Effect. Ένιωσα πως ήμουν η μαμά αυτού του τύπου:
Τώρα που με ρωτάς να στην εξηγήσω, θα σου πω τα εξής: Ο Tex Murphy είναι P.I. που μαντεύω (χωρίς να μας το εξηγεί κανένας και ποτέ) ότι σημαίνει Private Investigator. So far, so good. Ξυπνάει σε ένα δωμάτιο ολομόναχος και συνειδητοποιεί μετά από λίγες ώρες ότι έχει χάσει τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής του λόγω αμνησίας. (Εδώ να κάνω μία παρένθεση και να απειλήσω όλους τους μελλοντικούς game developers, movie writers και λογοτεχνικούς συγγραφείς με ποινή επίπονου θανάτου να ΜΗΝ ξαναπιάσουν στα μολύβια τους το "κόλπο" της αμνησίας! Όχι άλλη αμνησία! Δεν με νοιάζει πως θα τα μαζέψεις στην συνέχεια, αλλά όχι άλλη αμνησία please! Ο καχύποπτος - me λέει μέσα μου πως το κόλπο της αμνησίας χρησιμοποιείται συχνά από τους κάθε είδους συγγραφείς για να βάλουν τον αναγνώστη /gamer / θεατή γρήγορα στο πνεύμα της ιστορίας χωρίς να νιώσει ότι έχει χάσει πολλά. Guess what, στο Tesla Effect δεν λειτουργεί το κόλπο. Για την ακρίβεια, σχεδόν πουθενά δεν πιάνει).

Και μετά τις θανατικές απειλές, ας συνεχίσουμε ειρηνικά: Ο Tex βρίσκεται λοιπόν αντιμέτωπος με μία ανήθικη οργάνωση με ένα ουτοπικό όραμα να βρει το χαμένο αυγό του Nicola Tesla το οποίο είναι σαν το χαμένο "κλειδί" της μηχανής που θα δώσει στον πλανήτη απεριόριστη ενέργεια (νομίζω), σαν την ενέργεια που άκουσον άκουσον ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή της Tunguska στην Ρωσία το 1928 κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πιστεύω του Fox Mulder περί συντριβής εξωγήινου αεροσκάφους και της κοινής επιστημονικής εξήγησης (συνωμοσία, συνωμοσία) περί μετεωρίτη. Αυτό το αυγό λοιπόν το οποίο συνδέεται και με κάποιο εμβόλιο με κάποιον τρόπο συνδέεται επίσης και με την αμνησία του Tex Murphy ο οποίος μάλιστα μένει στο ίδιο διαμέρισμα που έμενε πριν 100+ χρόνια ο (πιθανών Tex past life) και ερευνητής του FBI, ένας από αυτούς που μάζεψαν την χαρτούρα του Tesla μετά τον θάνατό του. Στο κόλπο μπαίνει και ένα ζευγάρι όμως που μετακόμισε κάπου εκεί κοντά με τον άντρα της υπόθεσης να πεθαίνει πρόωρα στις αρχές των '00s αλλά η γυναίκα του (ηλικιωμένη πια) να συνεχίζει το έργο του για την ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών της δουλειάς του Tesla. Σε συνεργασία λοιπόν η ηλικιωμένη αυτή με κάτι άλλους τύπους βγαλμένους από villains του James Bond που μάχονται όχι για λεφτά και φήμη - αλλά κανείς δεν ξέρει για τί ακριβώς, κάνει παράλληλα και κάποια πειράματα σε άμοιρους ανθρώπους - έναν εκ των οποίων τον συναντάμε και όταν προσπεράσουμε το σοκ της φαγωμένης μούρης του, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι και τόσο κακός ανθρωπάκος - πλην ασχημούλης. Και επίσης ξέρει πολλά... Για το Tesla Egg.... Ξέρετε, αυτό το μυστικό κλειδί για την μηχανή του Tesla.... Και για την αμνησία του Tex Murphy... Το οποίο, μπορεί και να αποτελεί και το μυστικό για την μακροζωία.

Καταλάβατε; Ούτε εγώ.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, έχει και πέντε endings λέει το Tesla Effect για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα.Το δικό μου πάντως πρέπει να ήταν το χειρότερο (The Petrified Forest). Διότι άρχισαν στο τέλος να μου σκάνε φαινομενικά άκυρα cutscenes το ένα μετά το άλλο, εντελώς ασύνδετα και χωρίς να ολοκληρώνουν την ιστορία που με παίδεψε για τις προηγούμενες 25+ ώρες. "Παίδεψε", τρόπος του λέγειν διότι αν εξαιρέσεις το ανελέητο pixel hunting και 3-4 δυσκολούτσικα mini games (τίποτα φοβερό, μην φανταστείτε), κατά τ'άλλα το Tesla Effect έφευγε νεράκι. Και δεν με χάλασε καθόλου αυτό. Αξιοπρεπή ηθοποιία είχε, όμορφα γραφικά, πολλές τοποθεσίες, πολλές ώρες gameplay, 'νταξ η μουσική ήταν λιτή, σχεδόν ανύπαρκτη αλλά... δεν μπορείς να τα έχεις όλα.. χαχα

Σαφώς και το Tesla Effect δεν έχει το full package. Το έκανα παραπάνω από εμφανές στις παραπάνω παραγράφους. Τα κρυμμένα αντικείμενα σε κάθε σκοτεινή γωνιά, η so '90s (με την κακή την έννοια) συνομωσιολογική ιστορία του και οι άπειρες αναφορές στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια του Tesla Effect.

Το οποίο όμως παρεμπιπτόντως ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ. Το ευχαριστήθηκα αρκετά όπως ξανάπα, ίσως και λόγω του ότι είχα καιρό να παίξω ένα μεγάλης διάρκειας adventure. Το ξέρω ότι δεν αναφέρθηκα σχεδόν καθόλου στους λόγους για τους οποίους μου άρεσε εν τέλει το Tesla Effect, αλλά δεν φταίω εγώ... νομίζω... Είναι κάτι από το γενικότερο feel του παιχνιδιού που παρεμπιπτόντως δεν σε αφήνει να το αφήσεις και δύσκολα το βαριέσαι. Για την ακρίβεια, μία ημέρα έκανα μαραθώνιο 10+ ωρών (ένδοξες φοιτητικές εποχές).

Για του λόγου το αληθές, μου άρεσε τόσο ώστε να με κάνει να σκεφτώ να ξεκινήσω από το πρώτο παιχνίδι της σειράς βγαλμένο από τα (κακομούτσουνα) mid '80s.

Τώρα.

Λέω να το ξεκινήσω, τώρα στις 02:46 το βράδυ.

Ή μάλλον, άστο και αύριο μέρα είναι..

www.texmurphy.com/index.html

Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
06 Ιαν 2015 14:30 #45466 by ManOfSorrows
Καλώς ή κακώς το παιχνίδι φτιάχθηκε πάνω στις αναμνήσεις των οπαδών και αυτοί ήταν φυσικά που έδωσαν και τα λεφτά τους για να γίνει το come back! Σίγουρα αν δεν έχεις παίξει τα παλαιότερα χάνεις μεγάλο μέρος της μαγείας. Πόσο μάλλον όταν το Tesla Effect για μένα είναι πολύ καλό, αλλά πιθανότατα και το πιο αδύναμο από τις 4 τελευταίες εμφανίσεις του Tex.

Tο μεγαλύτερο θετικό είναι ότι κόσμος, όπως εσύ θα μπουν στην διαδικασία να παίξουν τα παλιά κι ειδικά το έπος Pandora Directive. Μην ζοριστείς να παίξεις τα Martian Memorandum και Mean Streets. Ας τα για το τέλος. Κάνε τα... μάτια σου πέτρα για τα γραφικά του Under A Killing Moon, συνέχισε με Pandora και τέλος με Overseer + Tesla Effect ξανά.

Tex Murphy is back!

More
07 Ιαν 2015 10:45 #45472 by crocark
Με σειρά σημαντικότητας.
1. Με το καλό το παιδί.
2. Καλή χρονιά με υγεία και σε σένα.
3. Απίστευτο ρίβιου! Εύγε. (όλο πάει στο ρίβιου γιατί δεν έχω εικόνα από το παιχνίδι και ούτε προβλέπεται κατά τα φαινόμενα ...)
4. Ανασύρω από τα βάθη της μνήμης μου μια παλιά "διαμάχη" για το αν αυτό που είχε (και προφανώς συνεχίζει να έχει) ο Τεξ ήταν pixelhunting. Τελικά (και μετά και από άλλα σχόλια του πρόσφατου παρελθόντος εδώ μέσα) καταλαβαίνω ότι έκλεισε ο όρος pixelhunting, ε;
5. Χωρίς πάντα να ξέρω το παιχνίδι λες μερικά ψιλοειδικά-ψιλογενικά που τόσο με άγγιξαν. Πως το έκανες αυτό; :?

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

• Stefan_holdyourlight
  • Stefan_holdyourlight's Avatar Topic Author
  • Moderator
  • Moderator
More
07 Ιαν 2015 11:43 #45474 by Stefan_holdyourlight
Replied by Stefan_holdyourlight on topic Re: Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure (newbie review)

crocark wrote: Με σειρά σημαντικότητας.
1. Με το καλό το παιδί.
2. Καλή χρονιά με υγεία και σε σένα.
3. Απίστευτο ρίβιου! Εύγε. (όλο πάει στο ρίβιου γιατί δεν έχω εικόνα από το παιχνίδι και ούτε προβλέπεται κατά τα φαινόμενα ...)
4. Ανασύρω από τα βάθη της μνήμης μου μια παλιά "διαμάχη" για το αν αυτό που είχε (και προφανώς συνεχίζει να έχει) ο Τεξ ήταν pixelhunting. Τελικά (και μετά και από άλλα σχόλια του πρόσφατου παρελθόντος εδώ μέσα) καταλαβαίνω ότι έκλεισε ο όρος pixelhunting, ε;
5. Χωρίς πάντα να ξέρω το παιχνίδι λες μερικά ψιλοειδικά-ψιλογενικά που τόσο με άγγιξαν. Πως το έκανες αυτό; :?

1. Θενκ γιου :D
2. Επίσης, καλή χρονιά σε όλους!
3. :oops:
4. Θα μιλήσω μόνο για το Tesla Effect που ξέρω: Σίγουρα θα περάσεις πολλές ώρες ψάχνοντας αντικείμενα στα πιο απίστευτα σημεία αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Tesla. Αυτό είναι μάλλον η ανάπτυξη της ιστορίας η οποία έρχεται μέσα και από την επίλυση inventory-based γρίφων, τα οποία inventory items συχνά πρέπει να τα ψάχνεις με το μικροσκόπιο.
5. Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοείς, αλλά γενικά δεν μου αρέσει να γράφω με συγκεκριμένους κανόνες (περιγραφή gameplay, περιγραφή χειρισμού κλπ) και έτσι γράφω όπως σκέφτομαι :wink:

Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/

More
07 Ιαν 2015 19:51 #45478 by giovanna
@Stefan..whatever

Δεν έχει σημασία εαν σου άρεσε το παιγνίδι ή όχι εγώ την καταβρήκα με το review σου και επειδή το Pandora....ήτανε το πρώτο παιγνίδι που μου κάνανε δώρο (τότε τις χρυσές εποχές που ακόμα μπορούσαμε να κάνουμε δώρα ο ένας στον άλλο) το είχα ευχαριστηθεί αλλά και καταβρίσει επειδή για εμένα ήτανε πανδύσκολο (και μην ακούσω σιγά τους γρίφους) οπόταν ο ήρωας μου είναι ο Tex και δεν ξέρω εαν ποτέ μπορέσω να το αγοράσω αυτο το παιγνίδι, αλλά ελπίζω σε κάποιο δώρο κάποτε 8)