Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Mini review: Lucid Dream

Mini review: Lucid Dream 27 Νοε 2018 13:22 #49195

Πολύ λυπάμαι που αναγκάζομαι να γράψω θαψιματικό mini review για μια point 'n'click περιπέτεια που θα ήθελα να επαινώ σε πλήρες review, αλλά... (και είναι τεράστιο αυτό το αλλά!)

Υπόθεση

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, ενώ για ορισμένους ανθρώπους είναι δυστυχώς πράγματικά δύσκολη. Η μικρή Lucy είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, ανησυχεί για τη μαμά της που δείχνει να πάσχει από κατάθλιψη, μπαμπάς δεν υπάρχει να την υποστηρίξει και να της συμπαρασταθεί, ενώ ακόμη κι ο κόσμος γύρως της δεν τη βοηθά: είναι σκοτεινός, γεμάτος βαριά συναισθήματα, μοναξιά και θλίψη.

Η μικρή ηρωίδα, όμως, έχει βρει τρόπο να δραπετεύει από το σκοτεινό κάδρο της ζωής της: ταξιδεύει στον σουρεαλιστικό κόσμο των ονείρων, έναν κόσμο γεμάτο χρώματα και θαύματα, ελευθερία, ελπίδα και φαντασία. Έναν κόσμο όπου όχι μόνο περπατά και τρέχει, μα πετάει κιόλας!

Gameplay

Ο κόσμος του Lucid Dream, τόσο ο ρεαλιστικός όσο και ο Ονειρόκοσμος, είναι γεμάτος γρίφους· ποικιλόμορφους, πανέξυπνους και υπερλογικούς γρίφους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, εξάπτουν τη φαντασία και αναγκάζουν τα γρανάζια του εγκεφάλου μας να αρχίσουν σιγά-σιγά να γυρίζουν ρυθμικά.

Παρότι ο βαθμός δυσκολίας των γρίφων δεν ξεπερνά το μέσο, το παιχνίδι έχει προβλέψει ώστε τίποτα να μη σταθεί εμπόδιο στο immersion και προσφέρει ένα in-game hint system υπό τη μορφή τετραδίου σημειώσεων, όπου με σχεδιάκια (και όχι περιγραφικό κείμενο) μπορούμε να δούμε το επόμενο βήμα της επίλυσης ενός γρίφου. Πρόκειται πράγματι για hints και όχι για λύση, καθώς αφενός βλέπουμε τι θα χρειαστούμε για ένα γρίφο, αλλά όχι πού ή πώς θα το αποκτήσουμε, και αφετέρου τα βήματα της επίλυσης του γρίφου προσφέρονται σταδιακά, ώστε να δούμε μόνο όσα πραγματικά πρέπει για να ξεκολλήσουμε, δίχως να στερηθούμε τίποτε από τη γνωστή χαρά αναφώνησης του «Αα, το βρήκα!».

Κι εκεί που απολάμβανα όλα αυτά τα καλοσχεδιασμένα πραγματάκια και πηγαινοερχόμουν στις (συγκεκριμένες και όχι πολλές πάντα) ανοιχτές οθόνες που υπήρχαν διαθέσιμες, φτάνω σε ένα γρίφο με τηλεμεταφορές μέσω μαγικών πυλών και... κολλάω φριχτά. Απαιτητικός γρίφος, πολύ πιο δύσκολος από όσους είδα έως τώρα. Δεν έχω καν καταλάβει πώς λειτουργεί για να είμαι ειλικρινής και τον προχώρησα ως ένα σημείο Χ με trial and error μόνο. Τώρα όμως... τώρα δεν καταφέρνω να κάνω τίποτα, δεν έχει reset, και δε βλέπω φως στο τούνελ. Εντάξει, ας πάρω ένα hint. Μπα, δε βοηθάει. Ας πάρω και δεύτερο, και τρίτο, και τέταρτο, ας φτάσω ως τη λύση του. Μπα, ούτε αυτό βοηθάει. Ας παιδευτώ λίγες ώρες ακόμη, κάποια λογική θα υπάρχει, δεν μπορεί. Μπα, αποκλείεται, θα έπρεπε να μπορώ να επιστρέψω εκεί για να συνεχίσω, αλλά δεν μπορώ. Χμ, ή που είμαι ντιπ για ντιπ ηλίθια ή που κάτι δεν πάει καλά, ας δω σε walkthrough τι γίνεται, κουράστηκα. Μάλιστα, μια τρύπα στο νερό κάναμε και με το walkthrough. Όντως δε θα έπρεπε να έχω τηλεμεταφρεθεί εδώ χωρίς εκείνο το αντικείμενο. Μάλιστα... και τώρα; Ας στείλω ένα μήνυμα στους δημιουργούς. Ωραία, κάναμε άλλη μια τρύπα στο νερό. Ξαναζώ το δράμα του «A Vampyre Story» πάλι; Δεν το πιστεύω! Νεύρα, πολλά νεύρα... και απογοήτευση.

Τεχνικός Τομέας

Εικαστικά, ο κόσμος του Lucid Dream είναι φανταστικός. Πρόκειται για ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που συνδυάζει στην ίδια οθόνη την ευρηματικότητα και την αστείρευτη ελπίδα που έχει η παιδική ματιά με στοιχεία σουρεαλιστικά, σκοτεινά και παντελώς δυσοίωνα. Η φαντασία μας εξάπτεται από το οπτικό ερέθισμα, ενώ μικρές, πανέξυπνες λεπτομέρειες κερδίζουν την καρδιά όσων αγαπούν το αλλόκοτο.

Τέλος, η έλλειψη speech (προφανώς λόγω χαμηλού budget) δεν ενοχλεί, καθώς η ωραιότατη μουσική μας συνοδεύει πολύ αρμονικά διαρκώς στην περιπέτεια, φέρνοντας ήρεμες ή έντονες νότες στο προσκήνιο, ανάλογα με το τι συμβαίνει στην ιστορία και τι βλέπουμε στις οθόνες μας.

Συμπεράσματα

Μια λέξη συνοψίζει την κριτική γι'αυτό το παιχνιδι: «Κρίμα». Πολύ κρίμα, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό point 'n' click adventure. Αυτό ένοιωθα και αυτό σκεφτόμουν, άλλωστε, έως εκεί που είχα φτάσει. Η σκοτεινή ιστορία που παρουσιάζεται μέσα από μια παιδική - και γεμάτη ελπίδα - ματιά, το πλήθος και η ποιότητα των γρίφων, η πρόβλεψη για in-game hint system, η ατμοσφαιρική μουσική και τα υπέροχα γραφικά υπόσχονται μια υπέροχη περιπέτεια. Τα dead-end bugs, όμως, δε συγχωρούνται εν έτει 2018, ειδικά σε ένα παιχνίδι όπου δεν υπάρχουν saves και παίζεις μόνο με continue!

Βαθμολογία: 2/5 - Παίξτε το με δικό σας ρίσκο!


EDIT ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Ενημερώθηκα σήμερα από τον Ανδρέα Παπαθανασόπουλο (και τον ευχαριστώ πολύ και δημόσια για το μήνυμά του!) πως υπάρχει τελικά η δυνατότητα να αρχίσεις το κεφάλαιο από την αρχή (δυο γρίφους πριν, δηλαδή), ώστε να γίνει reset ο γρίφος (από το menu, select level). Δεν έχω τη διάθεση να το κάνω, οπότε δεν ξέρω αν το game update που έκαναν τώρα οι δημιουργοί διόρθωσε το πιο πάνω πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη. Θα επανέλθω γι΄αυτό το παιχνίδι. Μ' άρεσε πολύ για να μην του δώσω δεύτερη ευκαιρία κάποια στιγμή, αφότου ηρεμήσω. :)
Nothing happens unless first a dream...
Last Edit: 30 Νοε 2018 00:28 by Fallen Angel.
The administrator has disabled public write access.