SHADOW OF MEMORIES
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Ένα story που παρά τις ατέλειες και τους παραλογισμούς που συναντά σε ορισμένα σημεία θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον. Ταξίδι στο χρόνο. Θα μπορούσε πραγματικά να είναι ενδιαφέρον. Δε το καταφέρνει όμως γιατί το σύνολο είναι τόσο κακοσχεδιασμένο που ο παίχτης χάνει το ενδιαφέρον του. Έχουμε μόλις δολοφονηθεί από κάποιον και μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Κάποιος -ή κάτι- μας δίνει ένα digipad με το οποίο μπορούμε να ταξιδεύουμε στο χρόνο, με σκοπό να αποτρέψουμε τη δολοφονία μας. Έτσι ξεκινάει το παιχνίδι μας. Αν αυτή η θεματολογία εμπλουτιζόταν με ζωντανούς κι ενδιαφέροντες χαρακτήρες θα ήταν ένα παιχνίδι που πολλοί θα παίζαμε μανιωδώς! Δυστυχώς όμως οι χαρακτήρες όχι μόνο δε καταφέρνουν να σε αγγίξουν αλλά σε αφήνουν παντελώς, μα παντελώς, αδιάφορο. Τέλος, το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να είχε δημιουργηθεί αρχικά για την ιστορία καταστρέφεται εντελώς από τη συνεχή επανάληψη εικόνων, προσώπων, κινήσεων, κτλ.
Γρίφοι:
Ανύπαρκτοι! Ανάθεμα αν συναντάς ένα γρίφο σε όλο το παιχνίδι. Το μόνο που κάνεις (κι αυτό ελάχιστα) είναι να παίρνεις τα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται από ένα πράσινο χρώμα που φωσφορίζει (πιο διακριτικά δε μπορούσαν να μας τα υποδείξουν) και να πας στο σημείο ή στο άτομο που πρέπει ώστε ο χαρακτήρας σου να τα χρησιμοποιήσει αυτόματα (ούτε τη διαδικασία επιλογής αντικειμένου δε μας άφησαν). Τρέχεις συνέχεια μέσα στην ίδια πόλη από το ένα άκρο στο άλλο κι αναζητάς το χαρακτήρα που πρέπει να μιλήσεις για να προχωρήσεις, καθώς και κάποια energy balls για να μπορείς να ταξιδεύεις στο χρόνο (‘αναζητάς’: σχήμα λόγου, γιατί σου λέει επακριβώς τι πρέπει να κάνεις). Τελεία! Αυτό κάνεις και τίποτε άλλο. Πολύ ενδιαφέρον...
Γραφικά - Ήχος:
Τα γραφικά του δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μετριότητα. Μέτρια και βγάλε στους εξωτερικούς χώρους και ελλιπή στους εσωτερικούς. Αλλά επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό, φρόντισαν σε κάθε αλλαγή “πίστας” να βάλουν και μια οθόνη με κινούμενα χρωματάκια ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων. Για τον ήχο και τη μουσική, τι να πω! Ότι χειρότερο μου έχει τύχει. Μουσική επένδυση ανύπαρκτη και ήχος μονότονος κι εκνευριστικός. Ένα ακόμα από τα απαράδεκτα σημεία του παιχνιδιού.
Βαθμολογία:
Πραγματικά απορώ πώς είχαν γράψει τα reviews που είχα διαβάσει και το έψαχνα ενθουσιασμένη για να το αγοράσω. Με επιείκεια θα πάρει 1/5. Κι αυτό το ένα το κερδίζει μόνο και μόνο γιατί σου δίνει τη δυνατότητα των alternative endings (έξι συνολικά) που οι περισσότεροι προτιμάμε από το περιοριστικό τέλος που υπαγορεύεται από τους κατασκευαστές. Όχι ότι είχα την υπομονή να το ξαναπαίξω για να δω ένα από τα άλλα φινάλε του, αλλά θα τους δώσω μια μονάδα για να τους συγχαρώ γι’ αυτή τους την επιλογή (αυτή και μόνο αυτή όμως).
Nothing happens unless first a dream...
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Elessar
- Team
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- adreasnaxos
- Walker Survivor
Elessar wrote: Συμφωνώ οτι είναι μία intercative ταινία αλλά χειρίζεται αρκετά καλά ένα πολύ δύσκολό θέμα (ταξίδια στον χρόνο και παράλληλοι κόσμοι) οπότε κερδίζει χαλαρά την ψήφο μου!
Νά βάλεις βαθμολογία νά καταλαβαίνει κι ο άλλος εύκολα τί εννοείς.
Πέρ' απ' αυτό, άμα μαζευτούν πολλοί τίτλοι, πρέπει νά γίνει ένα είδος index όπου θά υπάρχουν οι τίτλοι κι οι βαθμολογίες από τά διάφορα μέλη, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος νά προσανατολίζεται εύκολα.
- qrious
- Yahvo
adreasnaxos wrote:
Elessar wrote: Συμφωνώ οτι είναι μία intercative ταινία αλλά χειρίζεται αρκετά καλά ένα πολύ δύσκολό θέμα (ταξίδια στον χρόνο και παράλληλοι κόσμοι) οπότε κερδίζει χαλαρά την ψήφο μου!
Νά βάλεις βαθμολογία νά καταλαβαίνει κι ο άλλος εύκολα τί εννοείς.
Πέρ' απ' αυτό, άμα μαζευτούν πολλοί τίτλοι, πρέπει νά γίνει ένα είδος index όπου θά υπάρχουν οι τίτλοι κι οι βαθμολογίες από τά διάφορα μέλη, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος νά προσανατολίζεται εύκολα.
το πιο πιθανό είναι να μπούν όλα τα review ''mini και μη'' στο index τις αρχικής σελίδας ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να τα ξαναγραφει εκει. θα δούμε...
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Να ζητήσω μια διευκρίνιση? Όταν λες κερδίζει τη ψήφο σου εννοείς ΜΙΑ ψήφο με αποτέλεσμα 1/5 ή ΤΗΝ ψήφο με αποτέλεσμα 5/5?
- Elessar
- Team
Fallen_Angel wrote: Να ζητήσω μια διευκρίνιση? Όταν λες κερδίζει τη ψήφο σου εννοείς ΜΙΑ ψήφο με αποτέλεσμα 1/5 ή ΤΗΝ ψήφο με αποτέλεσμα 5/5?
Εννοώ οτι κερδίζει την θετική μου ψήφο και του δίνω ένα 3/5. Το συμπάθησα αυτο το παιχνίδι....
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Το Shadow of Destiny είναι ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε σε μία εποχή τεράστιας λειψυδρίας όσον αφορά στα adventures. Δημιούργημα της Konami που μεταξύ άλλων έχει προσφέρει και τα Silent Hill με παρόμοιο "στήσιμο" (σε πολλά σημεία του παιχνιδιού, τα γραφικά θυμίζουν τη γνωστή σειρά), αλλά πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα και θεματολογία. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το Φλεβάρη του 2001 για PS2 και λίγο αργότερα για XBox και PC. Πέρυσι, κυκλοφόρησε και για Playstation Portable στις H.Π.Α.
Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά. Το μεγάλο πρόβλημα του SoD είναι η δράση του. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα κονσολάδικων καταβολών adventures, η δράση του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα μονότονη και δεν προσφέρει στον παίκτη κανένα ιδιαίτερο challenge αν εξαιρέσει κανείς 2-3 στιγμές άγχους λόγω πίεσης χρόνου. Στην πραγματικότητα το παιχνίδι φτάνει πολλές φορές να θυμίζει interactive ταινία, ενώ οι ελάχιστοι γρίφοι που έχει (χρηση του χ αντικειμένου στο ψ σημείο) είναι παιδικής δυσκολίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σχετικά μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία σε καμία περίπτωση δε θα ξεπεράσει τις 12-15 ώρες αν θέλετε να δείτε τα εναλλακτικά endings, ειδάλλως ακόμη λιγότερο.
Πάμε τώρα στα θετικά, τα οποία κατά τη γνώμη μου έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα. Μεγάλη δύναμη του παιχνιδιού είναι το σενάριο του, το οποίο είναι αρκετά καλοδουλεμένο. Παρόλο που φυσιολογικά ο παίκτης θα είχε βαρεθεί γρήγορα λόγω της μονότονης δράσης, το σενάριο τον αναγκάζει να συνεχίζει να παίζει για να δει τη συνέχεια της ιστορίας. Πολύ πριν ο Abrams και η παρέα του κάνουν ξανά δημοφιλή την ιδέα του time travel μέσω του "Lost", η ομάδα της Konami είχε κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα με αυτό το παιχνίδι. Χάρη στην προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια δεν είναι λίγες οι στιγμές που παίκτης πραγματικά νιώθει ότι οι κινήσεις του "μετράνε" και επηρεάζουν το μέλλον και τον κόσμο γύρω του. Οι χαρακτήρες που συναντάς δεν είναι πολλοί, αλλά ο καθένας τους είναι μοναδικός και παίζει το δικό του ρόλο στην ιστορία. Το παιχνίδι έχει συνολικά 7 endings που διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Μπορεί η δράση του να μην απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη από τον παίκτη, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με την ιστορία του. Την πρώτη φορά που τελείωσα το παιχνίδι (ending D), χρειάστηκε να κάτσω περίπου 1 ώρα να σκεφτώ τι είχα δει σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού για να καταλάβω τι είχε συμβεί.
Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι κινείται σε αρκετά καλά για την εποχή επίπεδα, κάτι που συμβάλλει στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Η μουσική είναι καλή και δεν κουράζει όπως επίσης και οι ομιλίες των χαρακτήρων οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου. Δεν μου άρεσε η απόδοση του ήχου των βημάτων του πρωταγωνιστή που ήταν μάλλον υπερβολική και συχνά ενοχλητική. Όσον αφορά στα γραφικά, οι χαρακτήρες είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι με ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνεται στην απόδοση των εκφράσεων των προσώπων τους. Από την άλλη, η απόδοση του εξωτερικού περιβάλλοντος μάλλον πάσχει σε ποιότητα γραφικών, αλλά γίνεται με αρκετά καλούς χρωματισμούς.
Συμπέρασμα; Αν καταφέρετε να βρείτε πουθενά το SoD σε λογική τιμή δεδομένης και της παλαιότητας του, μη διστάσετε να το αγοράσετε. Οι κάτοχοι κονσόλας (μπρρρ) μπορούν επίσης να το εμπιστευτούν άφοβα καθώς το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε σε Playstation 2 και είναι αλήθεια ότι παίζεται πιο άνετα με gamepad. Εάν είχε και 3-4 καλούς γρίφους για να προσφέρουν λίγο σε challenge και διάρκεια, θα μιλούσαμε για ένα μικρό διαμάντι, σαν αυτό που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του. Ακόμη κι έτσι όμως... not bad, Konami!
Βαθμολογία 7/10
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- crocark
- Adventure's Advocate
www.play.com/Games/PC/4-/113301/ ... fer=search
www.amazon.co.uk/Konami-Shadow-o ... 851&sr=8-2
Το είχα ξαναδιαβάσει αυτό το κομμάτι, αλλά από τότε ήμουν διχασμένος κι έτσι ποτέ δεν πήρα την απόφαση. Με τέτοια απόσταση στη βαθμολογία (2/10, 6/10, 7/10), άντε να βγάλεις άκρη. Κι είναι τέτοιες οι αποστάσεις που δε βοηθά και το πως εμπειρικά "ταιριάζουν τα χνώτα σου" με των reviewers. Εννοείται πως ο Wicked είναι ο πιο δύσκολος να καταλάβεις κατά πόσο ταιριάζεις ή όχι, γιατί το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως είναι sierra fan κι ότι παίζει με εξαιρετική ευκολία τρομακτικά παιχνίδια που συνήθως δεν ασχολούμαι ποτέ. Wicked, καλέ μας, έχεις την καλοσύνη να μας δίνεις συχνότερα "δείγμα γραφής" σου; Για να μπορέσω να καταλάβω αν το παιχνίδι αξίζει ή όχι. Γιατί, αν καταλαβαίνω καλά, εσύ λες ότι έχει γρίφους, αλλά λίγους και σίγουρα όχι απαιτητικούς, αν και κάποιους χρονισμένους (ή μιλάμε για action σκηνές; ), ενώ η Fallen μιλάει για 0 γρίφους. Τη Fallen, δεν είμαι σίγουρος ότι την έχω ξαναδιαβάσει τόσο καυστική (πιο πολύ κι από τα Art of Murder) και τώρα μου γεννάται μαι απορία. Μπας και το παιχνίδι έχει ingame help κι η Fallen την είχε ξεχάσει ανοιχτή;
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Δε θυμάμαι καν να παίζω το παιχνίδι, πόσω μάλλον να γράφω σχολιασμό, και μάλιστα τόσο εκνευρισμένο. Memory failure.crocark wrote: [...]Τη Fallen, δεν είμαι σίγουρος ότι την έχω ξαναδιαβάσει τόσο καυστική (πιο πολύ κι από τα Art of Murder) και τώρα μου γεννάται μαι απορία. Μπας και το παιχνίδι έχει ingame help κι η Fallen την είχε ξεχάσει ανοιχτή;
Το γεγονός πως δεν το θυμάμαι ΚΑΘΟΛΟΥ ως παιχνίδι μάλλον συνηγορεί πως δε μου άρεσε καθόλου και το διέγραψα από τη μνήμη μου. Από την άλλη, βέβαια, είμαι ΠΟΛΥ περίεργη να δω αν θα έλεγα τα ίδια (τόσο... κακιασμένα) και τώρα. Ίσως το ξαναπαίξω. Ή τουλάχιστον προσπαθήσω να το ξαναπαίξω. Κάπου πρέπει να είναι θαμμένο στη βιβλιοθήκη...
(Καλέ, πώς έγραφα έτσι τότε; Διαζύγιο με τη σύνταξη και τα σημεία στοίξεως; Ααχ, τα νεανικά τα χρόνια. Χαχαχα...)
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Ingame help όντως υπάρχει αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι στο χέρι του παίκτη αν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι και δε σου λέει ακριβώς τι να κάνεις, αλλά δίνει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή (που λογικά την έχεις μαντέψει και μόνος σου).
Τώρα, όσο για μένα crocark, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είμαι αλλοπρόσαλος στα παιχνίδια που μου αρέσουν. Εκπλήσσω και τον εαυτό μου για να καταλάβεις . Τα μόνα standards που μπορώ να σου πω είναι δύο.
Το ένα είναι ότι δίνω πολύ μεγάλη βάση στο σενάριο (από τους βασικούς λόγους που μου αρέσουν τα adventures). Δύσκολα θα θάψω ένα adventure που έχει ωραίο σενάριο, αλλά όλα τα άλλα στοιχεία μέτρια. Αντίθετα, με ένα adventure με μέτριο σενάριο και όλα τα άλλα καλά, οι αναστολές μου για θάψιμο μειώνονται σημαντικά
Το δεύτερο είναι ότι σε αντίθεση με σένα (αν θυμάμαι καλά) τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα "μπασταρδεμένα" - "περίεργα" - όπως θες πες τα - games. Ακόμη κι αν δω ότι ένα τέτοιο game πάσχει φανερά, συνήθως θα βρω να πω και μια καλή κουβέντα. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω τα κλασσικά "καθαρόαιμα" κάθε είδους.
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- Pournelaos
- Moderator
- Peter Pan
- Moderator
crocark wrote: Καταρχάς, για όποιον ενδιαφέρεται:
www.play.com/Games/PC/4-/113301/ ... fer=search
www.amazon.co.uk/Konami-Shadow-o ... 851&sr=8-2
Και εδώ, επίσης: <!-- l --><a class="postlink-local" href="adventureadvocate.gr/forums/viewtopic.ph...opic.php?f=13&t=2159[/url]<!-- l -->