SANITARIUM

• adreasnaxos
  • Topic Author
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
29 Ιαν 2005 18:27 #3833 by adreasnaxos
SANITARIUM was created by adreasnaxos
SANITARIUM
Adventure Τρόμου Τρίτου Προσώπου
Κατασκευαστής: DreamForge / Κυκλοφορία: 1998

Τις περισσότερες φορές πού θα το συναντήσεις, τό παιχνίδι αναφέρεται και χαρακτηρίζεται σαν ψυχολογικό θρίλλερ κι έχει κάνει κι έναν σχετικό θόρυβο, συνοδευόμενο από κολακευτικά σχόλια.

Στο βιντεάκι της εισαγωγής, πού δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, παρακολουθείς τον ήρωα να οδηγεί και να μιλάει στο κινητό του. Κάποιες κουβέντες του για μια σκοτεινή υπόθεση πού ανακάλυψε, δίνουν τον χρωματισμό στην ιστορία. Σε κάποια στροφή, προσπαθεί να πατήσει τό φρένο. Τά φρένα δέν λειτουργούν καί τό αυτοκίνητο πέφτει στόν γκρεμό... Η ιστορία ξεκινάει με τον ήρωα έγκλειστο σ' ένα τρελοκομείο καί το πρώτο πράγμα πού καταλαβαίνεις είναι ότι έχει χάσει την μνήμη του.

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σ' εννέα κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο είναι κι ένας σταθμός στη διαδρομή του ήρωα προς την αυτογνωσία. Τά αλλεπάλληλα flashback πού το συνοδεύουν είναι κι ό,τι καλύτερο έχει να δώσει. Για τά υπόλοιπα, έχω σοβαρές αντιρρήσεις.

Το πρώτο πράγμα πού μ' ενόχλησε είναι ο πολύ μικρός χώρος στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του κάθε κεφαλαίου, μια-δυό οθόνες το πολύ.

Το δεύτερο, ότι πολύ γρήγορα ανακαλύπτεις το ζητούμενο για να προχωρήσεις παρακάτω. Τι μένει λοιπόν; Να εξαντλήσεις όσους διαλόγους μπορείς νά πραγματοποιήσεις καί νά βρείς καί τή χρήση κάποιων πραγμάτων τού inventory. Γιά έκταση δύο οθονών δέν είναι καί τίποτα εξαιρετικό.

Το τρίτο, και χειρότερο όλων, είναι οι πολλοί διάλογοι. Πάρα πολλοί διάλογοι. Υπερβολικά πολλοί διάλογοι. Υποτίθεται ότι μέσ' απ' αυτούς, ο ήρωας αρχίζει να θυμάται σιγά-σιγά τι ήταν και πώς έφτασε εδώ. Ναι μέν, αλλά. Γιατί το flashback πού θ' ακολουθήσει πολλούς απ' αυτούς τούς διαλόγους, θά σού κεντρίσει προσωρινά τό ενδιαφέρον, αλλ' αμέσως μετά θά σέ πιάσει τό χασμουρητό. Δώρο άδωρο δηλαδή.

Μέσ' απ' αυτά τά διαρκώς επαναλαμβανόμενα μειονεκτήματα*, δύσκολα να μείνει διάθεση ν' ασχοληθείς και με κάποια άλλα χαρακτηριστικά του πού το διαφοροποιούν από τις συνηθισμένες ιστορίες κι έχουν κάτι άλλο πιθανά ν' αναδείξουν. Αν προσθέσεις και κάποια "σκοτεινά" γραφικά πού έγιναν γιά νά σοκάρουν, η αίσθηση πού έχεις συνέχεια είναι "άντε νά βρούμε τήν έξοδο νά τελειώνουμε".

Τελικά, ούτε θρίλλερ, ούτε ψυχολογία βρήκα. Ένα συνηθισμένο παιχνίδι βρήκα, ιδιαίτερα ευκολοαναγνώσιμο, με κάποιες ιδιαίτερες ιδέες πού περνάνε μάλλον απαρατήρητες μετά από ένα αρχικό ξάφνιασμα, και πού άρχισα να το βαριέμαι αρκετά γρήγορα

* Καλύτερα να μην κάνω κουβέντα για την μοναδική πατέντα κίνησης του ήρωα, μια και τά όποια τεχνικά προβλήματα ενός παιχνιδιού είναι μάλλον άδικο να επηρεάζουν και την κριτική σου γι' αυτό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη για να μην βρεθεί κανείς πρό εκπλήξεων.

Βαθμολογία: 2/5

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
29 Ιαν 2005 18:33 #3834 by qrious
Replied by qrious on topic SANITARIUM
για μενα το παιχνιδι ειναι μεσα στα 15 καλυτερα ever.
καταπληκτικη ατμοσφαιρα.

4.8/5

More
29 Ιαν 2005 20:16 #3837 by Atrus
Replied by Atrus on topic SANITARIUM
Παρ' όλες τις ιδιαιτερότητες στον χειρισμό του, έχει να δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, με κορυφαίο για μένα ατού του παιχνιδιού το ξεδίπλωμά της σταδιακά. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και τουλάχιστον σε εμένα έχει μείνει - σε αυτό βοηθάει και η πολύ καλή μουσική επένδυση. Θα το ξανάπαιζα αύριο κι όλας - άνετα και στο δικό μου Hall of Fame.

5/5

Viva la Revolucion!

More
29 Ιαν 2005 22:35 #3841 by toninho
Replied by toninho on topic SANITARIUM
Είχα παίξει ένα demo του από ένα cd από αυτά τα αρχαία που έχω μανία να ξεθάβω ( :D ) χωρίς καν να το έχω ακούσει σαν όνομα τότε. Με είχε σοκάρει αρχικά το σκηνικό και η όλη φάση που παίζει. Είχα γουρλώσει τα μάτια και ήμουνα σε μια φάση "wtf???". Δεν περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο από adventure. Άρχισα να κινούμαι τριγύρω με αυτό το απίστευτα εκνευριστικό τρόπο που σκαρφίστηκαν οι δημιουργοί και αφού κατάφερα εν τέλει να μπω μέσα στα 1-2 δωμάτια, έβγαλα το τουφέκι για ένα pixel-hunting, μίλησα σε κάνα δυο τύπους, πάτησα κανα δυο κουμπάκια και ωπ! τέλειωσε το demo!
Δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, αλλά η όλη φάση μου φάνηκε πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα και "σίγουρα" ήθελα να δω τη συνέχεια (ελπίζω να αξίζει :P ).Έκτοτε άκουσα αρκετά σχόλια γι αυτό, τα περισσότερα θετικά κι έχω σκοπό να το ψάξω μόλις αρχίσω τις αγορές μου απ το internet. (κάτι αχνοθυμάμαι για επανακυκλοφορία;;; ή όχι; ο_Ο )

More
30 Ιαν 2005 13:16 #3850 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic SANITARIUM
Το παιχνίδι είναι όντως πολύ μικρό κι εύκολο. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είναι ένα από τα παιχνίδια που κάποιος απλά πρέπει να παίξει. Έχει μια ιστορία που θα θυμόμαστε (και δε θα μπερδέψουμε με καμμία άλλη), που έχει δωθεί πολύ όμορφα μέσα από μια επιβλητικά σχεδιασμένη ψυχολογική ατμόσφαιρα φόβου. Τα μικρά videάκια που "παρεμβάλονται" όχι μόνο βοηθάνε στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά ενισχύουν την ψυχολογική πίεση που δέχεται ο παίχτης παίζοντας το παιχνίδι. Γενικά το Sanitarium κατάφερνε να σοκάρει. Πιθανά να μην είχε εξίσου μεγάλο αντίκτυπο σε κάποιον που θα το έπαιζε σήμερα, αλλά σίγουρα αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του αν του έχει ξεφύγει κατά λάθος.

Βαθμολογία: 4/5

Nothing happens unless first a dream...

More
03 Φεβ 2005 10:46 #3933 by VirginPrune
Replied by VirginPrune on topic SANITARIUM
Sumfwnw apolita me ton Fallen_Angel einai sigoura ena poli ksexwristo paixnidi.Egw pisteuw oti prepei na to paiksoun oloi!!! :)

3,5/5

Tom skeleton,its time to have some fun!
So grab your tricks or treat,
the day of the dead has begun!

Tommy-boy ,eat your candy skull!

More
01 Μαρ 2005 02:13 #4481 by Stknightmare
Replied by Stknightmare on topic SANITARIUM
5/5 Ειναι οτι καλυτερο εχω πεξει και τρομερο σεναριο.Σε βαζει ανετα στον κοσμο του.ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.

[url:1ivrqgyu]http://dtps.unipi.gr/users/knightmare[/url:1ivrqgyu]
"Don't be afraid of the dark,fear only what moves inside"

More
03 Μαρ 2005 01:36 #4552 by qwerty
Replied by qwerty on topic SANITARIUM
Πολυ καλο adventure, από αυτά που πρέπει να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Φοβερή ατμόσφαιρα, πολύ καλό story, αλλά και αρκετά περίεργος χειρισμός. 4/5

More
12 Μαρ 2005 13:26 #4664 by Elessar
Replied by Elessar on topic SANITARIUM
To ξεκίνησα χθές, είμαι στο τέλος της τρίτης πράξης και το παιχνίδι είναι απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! Τρομερή ατμόσφαιρα και γενικά ενα υφέρπον feeling αλλόκοσμου τρόμου.

Η φωνή του κεντρικού πρωταγωνιστή ακούγεται πολύ οικεία, σίγουρα την έχω ακούσει και αλλού. Θα το ψάξω και θα επανέρθω.

Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς

More
04 Σεπ 2005 08:13 #5929 by neo83_gr
Replied by neo83_gr on topic SANITARIUM
υπαρχει μια εκδοση νομιζω στο underdogs γυρω στα 100 ΜΒ.την εχει κατεβασει κανεις; ειναι πληρης;

More
04 Σεπ 2005 08:20 #5931 by Elessar
Δεν νομίζω, το Sanitarium είναι 3 cd. Μαλλον θα είναι ripped.

More
04 Σεπ 2005 22:02 #5940 by aiRness
Replied by aiRness on topic SANITARIUM
Το πιο πιθανό είναι να λείπουν πολύ απλά τα video sequences.

Whenever I smell asphault, I think of Maureen.

More
04 Σεπ 2005 22:37 #5943 by Elessar
Και χωρίς αυτά το παιχνίδι χάνει ένα μεγάλο μέρος της "αριστουργηματικότητας" του...!!!

More
02 Αυγ 2006 23:07 #10806 by toninho
Replied by toninho on topic SANITARIUM
Καλό ήτανε.Παμε για άλλα.

More
03 Αυγ 2006 04:17 #10819 by enwsiths
Replied by enwsiths on topic SANITARIUM
δυστυχώς η asc που το εξέδωσε έκλεισε κ η dreamforge ομοίως...

File Attachment:

upload img
πρώην nickname texmurphy, ημ. εγγραφής 09 Φεβ. 2005

...στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...