Είναι τα adventures τέχνη;

• Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
12 Μάι 2004 01:47 #1395 by
Μιας και πιάσαμε το θέμα με το μέλλον των adventures, να ένα ακόμη all-time favorite! Tις δικιά μου άποψη θα την μοιραστώ αύριο, δεν έχω χρόνο για άλλα κατεβατά σήμερα. :P

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Μάι 2004 02:24 #1398 by aiRness
Replied by aiRness on topic Είναι τα adventures τέχνη;
Να πω ότι απάντησα 'ΝΑΙ'. Αιτιολογώ απλά και γρήγορα (έτσι πρέπει στην προκειμένη περίπτωση). Καταρχήν δεν μου φτάνουν οι επιλογές του voting και 2ον δεν θεωρώ (η καλύτερα θεωρούσα...δυστυχώς με ότι γίνεται στην βιομηχανία πλην εξαιρέσεων) το είδος των adventures 'παιχνίδια' απλά. Ναι...διαφέρουν από τα άλλα είδη και είτε θέλουν μερικοί είτε όχι είναι τα μαύρα πρόβατα στον χώρο.

Whenever I smell asphault, I think of Maureen.

More
12 Μάι 2004 15:11 #1400 by Atrus
Replied by Atrus on topic Είναι τα adventures τέχνη;
Ναι, εφόσον μιλάμε για μια προσεγμένη δουλειά! Οποιοσδήποτε μπορεί π.χ. να ζωγραφίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι παράγει τέχνη!

Viva la Revolucion!

More
12 Μάι 2004 15:41 #1401 by Stknightmare
Replied by Stknightmare on topic Είναι τα adventures τέχνη;
Opoios kserei apo kwdika kai exei ftiaksei estw kai ena mikro programma katalabenei oti ta adventure akoma kai ta xeirotera einai texnh,kakh texnh alla texnh!!!

[url:1ivrqgyu]http://dtps.unipi.gr/users/knightmare[/url:1ivrqgyu]
"Don't be afraid of the dark,fear only what moves inside"

More
12 Μάι 2004 15:49 #1402 by aiRness
Γιατί το Doom3 δεν έχει κώδικα δηλ. μέσα..; Εκεί να δεις μια engine. Το θέμα είναι ότι τα adventures απαιτούν (για να είναι ποιτικά πάντοτε) ένα είδος 'καλλιτεχνικής σκέψης' αν μπορώ να το πω, συγγραφικής ίσως.

More
12 Μάι 2004 16:43 #1403 by Mortal
Replied by Mortal on topic Είναι τα adventures τέχνη;

aiRness wrote: Γιατί το Doom3 δεν έχει κώδικα δηλ. μέσα..; Εκεί να δεις μια engine. Το θέμα είναι ότι τα adventures απαιτούν (για να είναι ποιτικά πάντοτε) ένα είδος 'καλλιτεχνικής σκέψης' αν μπορώ να το πω, συγγραφικής ίσως.

Αν ήταν μπηχτή για μένα τσίμπησα!!! :D :twisted: Ο έξυπνος προγραμματισμός είναι τέχνη!! Μη που πεις πως τα Demo δεν είναι τέχνη;;; :D
Τα Adventures είναι απλά δείγμα διαφορετικής τεχνοτροπίας, που δυστυχώς ωστόσο μπορεί να χαθεί με εξαιρετική ευκολία. Σε 20 ή σε 100 χρόνια απο σήμερα μόνο φωτογραφίες σε περιοδικά συλλογών και σε κάποιες εγκυκλοπαίδιες κάτω απο το λήμμα ψυχαγωγία ή τέχνη του πρώιμου 21ού αιώνα θα υπάρχουν απο τους τίτλους με τους οποίους μεγαλώσαμε. :(

Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...

More
12 Μάι 2004 19:01 #1407 by neo83_gr
Replied by neo83_gr on topic Είναι τα adventures τέχνη;
τα adventures ειναι σιγουρα τεχνη και συνδιαζει ολες τις αλλες : συγγραφη, ζωγραφικη, μουσικη, κομικς +gameplay.
φυσικα και ο προγραμματισμος ειναι τεχνη αλλα αυτο δεν περιοριζεται μονο στα games αλλα σε ολα τα προγραμματα και δεν δινει στο doom πχ μεγαλυτερη καλλιτεχνικη αξια.τα action βεβαια εχουν και αυτα καλλιτεχνικη αξια , αλλα δεν ειναι το ιδιο.ενα action πρεπει να εχει καλο gameplay κυριως και ομορφα γραφικα.τα καλα γραφικα(και ο ηχος) ειναι και αυτα τεχνη.ζορικο και λεπτο θεμα παντως.
τελικα σημασια μαλλον εχει το που δινει βαρος ισως ο καθε δημιουργος.
ισως ενα action μπορει να γινει και αυτο 'εργο τεχνης' αλλα τα adventures ειναι κυριως αυτα που προωθουν το καλλιτεχνικο κομματι τους

• Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
12 Μάι 2004 19:31 #1408 by
Λοιπόν, προτού ξεκινήσω, να πω ότι ηθελημένα δεν έβαλα πολλές επιλογές στο poll, μιας και ήθελα να είναι το thread αρκετά lighthearted, καθώς το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές "ξεφεύγει". Και ούτως ή άλλως αν θέλει κάποιος να προσθέσει κάτι, μπορεί να το κάνει με ένα post :). Γενικά πάντως το τι είναι τέχνη είναι κάτι που ο καθένας το ορίζει διαφορετικά, και ο "επίσημος" ορισμός αλλάζει από εποχή σε εποχή.

Στο θέμα μας, στο πλαίσιο του πως καθορίζεται η τέχνη με τα στανταρ της σημερινής κοινωνίας, θα έλεγα πως τα adventures στο σύνολο τους δεν είναι ακόμη τέχνη. Υπάρχουν εξαιρέσεις όμως, όπως το Grim Fandango, αλλά γενικά απέχουν ακόμα αρκετά από αυτό τον σκοπό. Θα συμφωνήσω με τον Neo στο ότι τα adventures μπορεί να εμπεριέχουν άλλες μορφές τέχνης, και να γίνουν κάποια στιγμή αυτό που ο Wagner αποκαλούσε Gestrsdffdsfs.... Gesfjfsdfsd.... Gemeinshaft.... κάπως έτσι τέλος πάντων, η μία ανώτερη τέχνη που θα εμπεριέχει όλες τις άλλες. Από την άλλη, θα συμφωνήσω και με τον Mortal, στο ότι η τεχνοτροπία τους μπορεί να χαθεί εξαιρετικά εύκολα. Ο χρόνος θα δείξει...

Γενικά πάντως εγώ προτιμώ να παίζω παιχνίδια ("games", like chess, not "toys") και να μην κουράζω το μυαλό μου με ορισμούς. :D

ΥΓ1
Δεν υπάρχει κακή τέχνη. Η τέχνη γενικά έχει να κάνει με το "κάλλος", τώρα το πως το ορίζει καθένας αυτό είναι άλλη υπόθεση.

ΥΓ2
Το Microsoft Word είναι τέχνη; :P

ΥΓ3
Μην πάρετε στα σοβαρά το ΥΓ2.

More
12 Μάι 2004 20:54 #1411 by Mortal
Replied by Mortal on topic Είναι τα adventures τέχνη;
Εντάξει γενικά να ξεκαθαρίσω κάτι, πέρα απο το απλοικό αστείο μου για το Doom III, γενικά έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Carmack ως προγραμματιστή.

Τα παιχνιδία περιλαμβάνουν παλαιότερης μορφής τέχνες σε ένα μοναδικό έργο. Στην αρχή είχαμε την ζωγραφική, (στατική εικόνα), την μουσική (αρχικά φωνή, μετά όργανα-φωνή), την φωτογραφία, κατόπιν τον Κινηματογράφο στα πρώτα του βήματα, με το χρώμα να μπαίνει αργότερα για να καταλήξουμε στο σήμερα των παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γενικά έτσι όπως το βλέπω τώρα που τα έγραψα όλα αυτά όλα ξεκίνησαν στην πρωτογενή μορφή τους και κατέληξαν να αποτελούν μέρος απο κάτι μεγαλύτερο, το οποίο ωστόσο έχει μια φυσική συνέχεια.

Η πρωτότυπη μουσική, η σχεδίαση, φωτισμός, χρωματισμός του κόσμου, το FMV, οι Prerendered Σκηνές, o κώδικας, (ο οποίος με την σειρά όντως θέλει πολλές φορές εξαιρετικά γόνιμη φαντασία γιατί απαιτεί συσχετισμό λειτουργιών και αξιοποίηση υλικού στο έπακρο, τα bugs αποτελούν απλώς έξτρα χαρακτηριστικά :wink: για τους συλλέκτες ), το σενάριο με χρήση διδιάστατων στερεότυπων ή αρχετυπικών χαρακτήρων, όλα αυτά αποτελούν ένα υπερσύνολο (το λέω πολύ, το ξέρω :oops: ) μορφών τέχνης σε μια νέα εκδοχή. Αν το δούμε απο την πλευρά της εξέλιξης της τέχνης αποτελούν ίσως μια μορφή τέχνης που συμπεριλαμβάνει μέσα της και τον ενδιαφερόμενο να την "αποκτήσει" και να την απολαύσει.

Ο Lazy Z αντιλήφθηκε τον φόβο που γενικά δεν εξήγησα, ένας πίνακας δέχεται μόνο την φθορά του χρόνου, με καλή συντήρηση και πολλές προφυλάξεις μπορεί να υπάρχει "επ'άπειρον". Ένα παιχνίδι είναι έρμαιο των αλλαγών της τεχνολογίας και των ασυμβατοτήτων της, οπότε με μια μεγάλη διαφοροποίηση σε υλικό και λογισμικό, όσα δεν μεταφερθούν απο το μεράκι κάποιου ή κάποιων ανθρώπων (συνήθως οι "επαγγελματίες" ξεχνούν και την ύπαρξη τους) σε νέα μορφή, ή σε συμβατή μορφή για την επόμενη γενιά θα χαθούν. Σκεφθείτε πόσες ταινίες (αφού τις θεωρούμε ως έργα τέχνης και με την παραδοχή πως η τέχνη είναι το μοναδικό καλό πράγμα που έβγαλε ποτέ η ανθρωπότητα και το οποίο πρέπει να προστατεύεται) αφέθηκαν να χαθούν απο τα στούντιο, να σαπίσουν μέσα σε αποθήκες, ή να καούν γιατί δεν μεταφέρθηκαν έγκαιρα στα νέα format της βιομηχανίας τους!

Καλά ίσως να είμαι υπερβολικά απαισιόδοξος ή να το βλέπω πολύ ιδεαλιστικά, στο κάτω κάτω της γραφής είναι παιχνίδια...τέχνη...παιχνίδια...Τέχνη. Τέλος.

Αρης

Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...

More
19 Μάι 2004 15:24 #1526 by Trabookizmo
Replied by Trabookizmo on topic Είναι τα adventures τέχνη;
Το έχω ξαναπεί αλλά... what tha hell, θα το πω άλλη μια. Τα adventures είναι τα μόνα παιχνίδια που με τα χαρακτηριστικά τους θυμίζουν ταινία και ειδικά με το σχεδόν πάντα προσεγμένο σενάριο. Ο κινηματογράφος αποκαλείται τέχνη και μάλιστα η 7η. Άρα τα adventures είναι τέχνη. Τώρα αυτό μπορεί να είναι ένα συμπερασμα από ένα ψυχρό συλλογισμό, πάντως εγώ έχω νιώσει απερίγραπτα συναισθήματα παίζοντας adventures. Και σκοπός της τέχνης είναι να δημιουργεί συναισθήματα...

Ask me about Grim Fandango

More
19 Μάι 2004 15:59 #1528 by aiRness
Σωστός, trabookizmo 100%.