Sherlock και Frogwares

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
11 Φεβ 2012 12:23 #36079 by Castledoque
Sherlock και Frogwares was created by Castledoque
Είπα να ανοίξω καινούργιο θέμα, μιας και είναι κρίμα να τρώω τον χώρο στο topic του Case of John Yesterday.

Λοιπόν έπαιξα και το Secret of the Silver Earing (ναι, περνάω μια φάση Holmes-mania) και νομίζω πως κάπου αρχίζω να καταλαβαίνω τα παράπονα πολλών για τη σειρά αυτή. Nα ξεκαθαρίσω ότι το παιχνίδι μου άρεσε (όχι όμως όσο το Sherlock Holmes vs Jack the Ripper) και θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον ως ενδιαφέρον, αλλά γίνεται φανερό ότι όσον αφορά τους γρίφους η Frogwares έχει θέμα. Φαίνεται να τους αρέσουν πολύ οι γρίφοι λογικής τύπου σταυρολέξου και τους χρησιμοποιούν αρκετά στα παιχνίδια τους. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα για μένα προσωπικά δεν είναι το αγαπημένο μου είδος γρίφων. Μου θυμίζουν γρίφους που χρησιμοποιούσαν πολύ κάποια adventure στα μέσα του 90, όπως το Black Dalhia. (Δεν ξέρω αν έχετε παίξει ποτέ το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δυνατό σε σενάριο και ατμόσφαιρα, αλλά οι γρίφοι του ήταν απελπισία. Μην το πλησιάσετε χωρίς walkthrough, αν θέλετε την ψυχική σας υγεία.) Πάντως για να απαντήσω και σε ερώτηση του crocark στο άλλο thread, το SH vs JtR σε σχέση με το SE είναι σαφώς πιο εύκολο στον τομέα αυτό. Προσωπικά στο SH vs JtR δεν άνοιξα πουθενά λυσάρι (χρειάστηκα όμως wikipedia για τον αμερικανικό εμφύλιο). Όπως και νά' χει, χωρίς την εντυπωσιακή μηχανή γραφικών των επόμενων παιχνιδιών και λόγω της αυξημένης δυσκολίας, στο Silver Earing φαίνονται πιο έντονα κάποια ελαττώματα που είχα επισημάνει και στο SH vs JtR.

Τώρα όσον αφορά τη δυσκολία αναγκάστηκα 3 φορές να κοιτάξω walkthrough! :cry: Τις δύο από αυτές μούντζωσα το παιχνίδι. Η πρώτη ήταν για ένα γρίφο τόσο στρυφνό που πρακτικά γινόταν άλυτος (για όποιον το έχει παίξει λέω για εκείνον με την κιβωτό του Νώε) και η δεύτερη για ένα (ο Θεος να το κάνει) stealth sequence όπου δεν κατάφερνα να περάσω ένα κοπρόσκυλο. Έλεος βρε παιδιά! Το 1990 τέτοια στοιχεία μπορεί να είχαν κάποιο (αμφισβητήσιμο) ενδιαφέρον, αλλά εν έτει 2012 (ή έστω 2004 που είχε βγει το παιχνίδι) είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται σε ένα παιχνίδι μηχανισμοί που η game engine δεν μπορεί να υποστηρίξει. Από την άλλη στο τρίτο μου cheat, έβγαλα το καπέλο στη Frogwares. Αν και όπως είπα, δεν είναι το είδος του γρίφου που προτιμώ, στο τρίτο chapter του παιχνιδιού υπάρχει ένας γρίφος που δεν κατάφερα με τίποτα να τον λύσω και, όταν κοίταξα τη λύση σε walkthrough, ενυπωσιάστηκα. Διεστραμμένος, αλλά απόλυτα λογικός! Τον παραθέτω ελαφρά τροποποιημένο παρακάτω σε spoiler tag (αν και νομίζω πως μπορείτε να τον κοιτάξετε άφοβα) κι όποιος μπορέσει να τον λύσει, του αξίζει να πάρει το μετάλλιο του χρυσού adventurer και μια θέση στη ΜΕΝΣΑ! :!:
Warning: Spoiler!

Το σενάριο πάντως ήταν φοβερό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα Sherlock φαίνονται βαρετά στον crocark. Βέβαια το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν περισσότερο whodunit παρά θρίλερ (σε αντίθεση με το SH vs JtR) και όντως ο χαρακτήρας του Holmes στο συγκεκριμένο παιχνίδι μου φάνηκε σε κάποια σημεία λίγο στεγνός και κάπως υπερβολικά αποστασιοποιημένος από τα δρώμενα (πάλι σε αντίθεση με το SH vs JtR), αλλά σε γενικές γραμμές είχα αγωνία να δω την κατάληξη και να καταλάβω πως συνδέονται όλα αυτά τα στοιχεία που είχα μαζέψει.

Σίγουρα πάντως δεν είναι το παιχνίδι που κοιτάζει προς το μέλλον των adventure games, αλλά μάλλον περισσότερο προς το παρελθόν (και δυστυχώς όχι μόνο στην καλή του πλευρά).

Και μια και αναφέρθηκα αρκετές φορές στα καταραμένα αλλά (μάλλον) απαραίτητα walkthroughs, μερικές ερωτήσεις προς όλους: Ποια είναι η σχέση σας μαζί τους; Τα χρησιμοποιείτε και αν ναι πόσο συχνά; Το κυριότερο: πόσο κάνετε υπομονή όταν κολήσετε κάπου μέχρι να καταφύγετε σ'αυτά; Ελπίζω να γίνει κουβέντα. :)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
11 Φεβ 2012 14:26 #36082 by outcry
Replied by outcry on topic Re: Sherlock και Frogwares
Το SE είναι το μόνο που δεν έχω παίξει. Γενικώς μου φαίνονται όλα απαράδεκτα με πρώτο και χειρότερο το vs Arsen Lupin όπου τράβαγα τα μαλλιά μου τόσο για τους γρίφους όσο και για τη πλοκή και το ρόλο του Watson. Σε λίγο καλύτερη μοίρα έχω το The Awakened αν και ο χειρισμός του μου φερνε ζάλη.
Η γνώμη μου για τα walkthroughs είναι, εν πολλοίς, ότι κατέστρεψαν τα adventures. Σε first person adventures τύπου Myst κοιτάζω σπάνια λύση και όταν είμαι σίγουρος ότι έχω εξαντλήσει κάθε λογική σκέψη. Γι'αυτό συνήθως δε μετανιώνω που κοίταξα επειδή η λύση είναι παράλογη εντέλει (τουλάχιστον για το δικό μου κεφάλι). Σε inventory-based παιχνίδια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά αλλά και πάλι εξαντλώ όσο μπορώ τις δυνατότητές μου (και τις δυνατότητες φίλων και συγγενών) και μετά κλέβω.

Ορίστε η λύση
και η λογική

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
11 Φεβ 2012 14:50 #36083 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: Sherlock και Frogwares
@outcry
Μπράβο ρε φίλε!!!!

Πως το βρήκες βρε θηρίο;;;; Εγώ χτυπιόμουν για καμιά ώρα, μπορεί και παραπάνω, μέχρι να τρέξω για λυσάρι. Παραπάνω δεν είχα υπομονή. (Κακώς, το ξέρω, αλλά τι να κάνουμε...)

Άξιος πάντως. Εκ των υστέρων φαίνεται απλό, αλλά να πάει το μυαλό σου το θεωρώ πολύ δύσκολο. Το μετάλλιο όλο δικό σου (σε spoiler tag γιατί η εικόνα είναι μεγάλη).

• tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
11 Φεβ 2012 20:57 #36088 by tsampikos
Replied by tsampikos on topic Re: Sherlock και Frogwares
Θεωρώ τα Walkthroughs εργαλείο κι έτσι τα αντιμετοπίζω. Σαν φίλο και όχι σαν εχθρό. Δεν θα δυστάσω να το χρησιμοποιήσω όταν διαπιστώσω ότι ένας γρίφος προέρχεται από διεστραμμένο νου.Δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιείς walkthrough, ούε θα πει κανένας ότι δεν τερμάτισες το παιχνίδι μόνος σου επειδή σε 1-2 περιπτώσεις δεν μπορούσες να σκεφθείς όπως ο δημιουργός του παιχνιδιού.

Τα Sherlock Holmes τα έχω όλα, αλλά δεν έχω παίξει κανένα ακόμα. Όπως επίσης δεν έχω παίξει κανένα παιχνίδι με τον (ανώτερο του Χολμς) Ηρακλή Πουαρό. Εφόσον τρελαίνομαι για τις αντίστοιχες ταινίες, που είναι από τις αγαπημένες μου, προσδοκώ ότι θα μου αρέσουν και τα παιχνίδια. Γενικά στα γούστα δεν είμαι δύσκολος, πρέπει ένα παιχνίδι να είναι παντελώς πατάτα για να με δυσαρεστήσει. Το ότι άλλα μου αρέσουν περισσότερο και άλλα λιγότερο, εντάξει αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα.

More
13 Φεβ 2012 23:56 #36120 by outcry
Replied by outcry on topic Re: Sherlock και Frogwares
@Castledoque
Με τα νούμερα (τους αριθμούς) τα πάω αρκετά καλά. Πάντως ο συγκεκριμένος γρίφος μου ήρθε σχεδόν αμέσως, ίσως κάπου να τον έχω ξανασυναντήσει με τη μία ή την άλλη μορφή, θα σε γελάσω.

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]