Botanicula impressions

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
07 Οκτ 2012 12:32 #39926 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: Botanicula impressions

maladroid wrote: ...οι αναφορές στο Limbo μου φάνηκαν κομματάκι άστοχες.

Μια και οι αναφορές στο Limbo προήλθαν από μένα να εξηγηθώ. Για να πω την αλήθεια, δε θυμάμαι τι ακριβώς σκεφτόμουν όταν το είπα. Ίσως ότι το gameplay βασιζόταν πολύ στον πειραματισμό με τα πράγματα στα οποία μπορείς να κάνεις κλικ, πράγμα που συνέβαινε (με αρκετά διαφορετικό τρόπο) και στο Limbo, ίσως απλώς ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι και τόσο adventure, ίσως επειδή έψαχνα να βρω άλλα παιχνίδια που μου θυμίζει και μια και δεν έχω παίξει arcade, το Limbo ήταν το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ, ίσως να οφειλόταν και στην παράξενη ατμοσφαιρα υφέρπουσας απειλής. Ή μπορεί απλώς να έφταιγε ότι έφαγα πολύ χρόνο στον αρκούντως physics-based γρίφο με τη διαφανή δεξαμενή όπου πρέπει να αναδεύσεις το νερό με συγκεκριμένη ροή για να κινήσεις μια μπάλα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε δεύτερη σκέψη ίσως η αναλογία να ήταν κάπως άστοχη. Πάντως το παιχνίδι μοιάζει τόσο με adventure όσο μοιάζει και με το Limbo, δηλαδή πολύ λίγο.

Για να πω την αλήθεια, τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός, τολμώ να πω ότι (αν εξαιρέσουμε το όμορφο art design) μου έχει αφήσει τελικά την αίσθηση μιας πανέμορφης τρισχαριτωμένης φούσκας (πωπω, κακία...)

EDIT: Μπορεί βέβαια και να το αδικεί η μνήμη μου. Αν κάποια στιγμή το ξαναπιάσω, θα αναφέρω τις νεότερες εντυπώσεις.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
07 Οκτ 2012 22:27 #39931 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: Botanicula impressions
Κοίτα, για να παραφράσω και το φίλο μας το Νταλάρα "δε σε κρίνω που δεν τ'αγαπάς", δικαίωμά σου είναι. Βασικά, αν το "παιχνιδιάρικο" ύφος, η αισθητική, η χαρά του πειραματισμού που διακατέχει το game δεν σε συγκινήσουν ιδιαίτερα, τότε σίγουρα η ανάμνηση που αφήνει το Botanicula είναι χλιαρή, αφού σεναριακά και εγκεφαλικά (γρίφοι, σενάριο, themes) δεν έχει να επιδείξει τρομερά πράγματα. Εμένα μου άρεσε ΚΑΙ η ποικιλία των προκλήσεων, λάτρεψα το οπτικοακουστικό και τη ζωντάνια όλου του μικρόκοσμου που εξερευνάς, γενικά με γέμισαν τόσο πολύ οι 5 ώρες που ασχολήθηκα ώστε να παραβλέπω τα πράγματα που ΔΕΝ προσφέρει το παιχνίδι (και τα οποία βρίσκω αλλού).

Τώρα για το Limbo, καταλαβαίνω τη συλλογιστική σου αλλά όχι, δε μοιάζουν καθόλου πιστεύω. Σίγουρα ούτε το Botanicula είναι καθαρόαιμο adventure game αλλά οι προκλήσεις του διαφέρουν αρκετά από του Limbo σε σχεδιασμό και ως προς το τι απαιτούν από τον παίκτη. Τέτοια arcade mini-games διάσπαρτα στη δράση είχαν π.χ. τα παμπάλαια Manhunter της Sierra, μόνο που εκεί αφενός χρειαζόσουνα τα πλήκτρα, αφετέρου ορισμένα ήταν τρομερός μπελάς να τα περάσεις ενώ στο Botanicula τα βρήκα όλα εξαιρετικά απλά (και δεν έχεις και ουσιαστική ποινή αν αποτύχεις, στα Manhunter πέθαινες νομίζω).

Τέλος πάντων, το παιχνίδι σίγουρα έχει ιδιαιτερότητες στο gameplay, απλώς πιστεύω ότι όποιος έχει διάθεση για κάτι λίγο διαφορετικό θα αποζημιωθεί πλουσιοπάροχα :)

No good deed goes unpunished

More
08 Οκτ 2012 00:43 #39932 by Praetorian
Replied by Praetorian on topic Re: Botanicula impressions

maladroid wrote: αν αποτύχεις, στα Manhunter πέθαινες νομίζω

Στα manhunter πέθαινες και τις περισσότερες φορές με αρκετά βίαιο τρόπο (που σου τον έδειχναν ή τον υπονοούσαν). Τι εφιάλτης κι αυτός, θυμάμαι πως είχα καταφέρει να τερματίσω το 2ο μόνος μου (μπορεί να είχα χρησιμοποιήσει hints σε ένα συγκεκριμένο σημείο βασικά), αλλά μέχρι να μάθω τί γινότανε και πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι είχα φρικάρει με αρκετές σκηνές (είχα το κουτί, αλλά δεν με βοηθούσε πολύ, χώρια που υποσχόταν αλλ'αντ'αλλων με αυτά που έγραφε εκεί για το gameplay -δεν είχα παίξει το 1ο, για την ακρίβεια όταν πήρα το San Fransisco, δεν γνώριζα το concept των sequel και συνεπώς ούτε την ύπαρξη του New York). Sorry για το παραλλήρημα αλλά ήρθαν όλες οι αναμνήσεις απότομα με την αναφορά.

On topic, δεν θυμάμαι και σε μένα γιατί είχε πάει το μυαλό μου στο Limbo (από το οποίο έχω παίξει λίγα levels πιο πέρα από το demo). Ίσως ήταν η παρουσία/απειλή της αράχνης ή το κομμάτι προς το τέλος ή κάποια διάσπαρτα μακάβρια στοιχεία.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango