Technobabylon and The Pixelated Glory of Adventure Gaming

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
01 Αυγ 2015 12:04 - 01 Αυγ 2015 15:42 #46342 by Castledoque
Θα παραθέσω εδώ την ανάρτησή μου στα σχόλια κάτω από το review του Technobabylon με έναν αρκετά προβοκατόρικο τίτλο, με την ελπίδα να ανάψουν λίγο τα αίματα στο φόρουμ και να δούμε λίγη ζωή στα λιμνάζοντα γαλάζια νερά του...

"Φτάνοντας στο τέλος του παιχνιδιού, ένα έχω να πω: Καταπληκτικό παιχνίδι και ακόμα πιο καταπληκτικό το review! Μπράβο Κώστα! Το κείμενο σου περιγράφει με τον πλέον άψογο και κατατοπιστικό τρόπο ένα παιχνίδι που λόγω ιδιάζουσας και πολυσύνθετης πλοκής δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να το παρουσιάσεις. Thanks που με το κείμενο σου με παρακίνησες να το αγοράσω εσπευσμένα και έτσι έζησα μια πραγματικά εξαιρετική adventuring εμπειρία. Πλοκή, γρίφοι, συναίσθημα, στυλάτα γραφικά (αν και χαμηλής ανάλυσης), όλο το πακέτο! Προσωπικά δεν το θεωρώ το καλύτερο της Wadjeteye (τα Resonance και Primordia μου άρεσαν περισσότερο), αλλά χωρίς αμφιβολία ένα παιχνίδι που πρέπει να παίξει κάθε adventurer! Μπράβο στους δημιουργούς και μπράβο στον Κώστα για το άξιο review του!"

Θα προσθέσω: Έγινε ολόκληρη κουβέντα στα σχόλια κάτω από το review για το αν πρέπει παιχνίδια με γραφικά τύπου Wadjeteye να παίρνουν ψηλές βαθμολογίες τύπου 4,5 και 5 τη στιγμή που θυμίζουν παιχνίδια του 90. Προσωπικά δεν είμαι θιασώτης των χαμηλών αναλύσεων και γνωρίζω πολύ καλά πως γίνονται πρωτίστως όχι για λόγους αισθητικής επιλογής, αλλά καθαρά για περιορισμό του κόστους. Ωστόσο προσωπικά αυτό δε με ενδιαφέρει. Αυτό που με νοιάζει είναι: Τα γραφικά που βλέπω είναι καλαίσθητα στα πλαίσια της στυλιστικής επιλογής τους; Κοινώς τα βρίσκω όμορφα; Αποδίδουν σωστά την ατμόσφαιρα και δένουν αρμονικά με την αφήγηση; Αν ναι, δε βλέπω τον λόγο να τα θεωρήσω αρνητικό σε ένα παιχνίδι. Μπορεί να μέμψω τους δημιουργούς για ατολμία και χαμηλό ταβάνι, αλλά αν δουλεύουν σωστα στο παιχνίδι, δε μπορώ να τα θεωρήσω ως σημαντικό αρνητικό στοιχείο.

Ας μου επιτραπούν κάποια παραδείγματα. Παραθέτω screenshots από το Technobabylon όπως ήταν στην αρχική freeware εκδοχή του και όπως κατέληξε στην γυαλισμένη αν και χαμηλών αναλύσεων εμπορική τελική εκδοχή του. Και θα ρωτήσω τον φίλο mkllds που έθεσε το θέμα (και καλά έκανε, γιατί η κουβέντα έχει ενδιαφέρον και σίγουρα μεγαλύτερο από το αν είναι ή όχι adventure το Walking Dead), αν τα τελικά γραφικά είναι για 4 ή 5 στα 10, τα αρχικά τι θα έπαιρναν; Αρνητική βαθμολογία;

Εικόνες από την εισαγωγή (freeware vs wadjeteye version):

Και εικόνες από την πρώτη πρώτη playable οθόνη του παιχνιδιού:

Γραφικά χαμηλών αναλύσεων και τα μεν και τα δε, αλλά νομίζω η διαφορά στην ποιότητα, την ατμόσφαιρα και την αισθητική είναι προφανείς...

Ας δούμε όμως μερικές εικόνες από διάφορα παιχνίδια χαμηλής ανάλυσης και ας συζητήσουμε αν πρέπει να πέφτει μαχαίρι στη βαθμολογία για τέτοια γραφικά:

PRIMORDIA (ιδιαίτερη περίπτωση με πανέμορφα γραφικά, έργο τέχνης)

RESONANCE (σαφώς λιγότερο εμπνευσμένα γραφικά από το προηγούμενο, απλώς συμπαθητικά ακόμα και για δεδομένα wadjeteye, σαφώς όμως κάνουν τη δουλειά τους και δεν ενοχλούν)

BLACKWELL EPIPHANY (Το παιχνίδι όπου έπιασε ταβάνι η wadjeteye τεχνοτροπία)

QUEST FOR INFAMY (Δεν το έχω παίξει ακόμα, αλλά τα γραφικά που έχω δει μου αρέσουν πολύ)

ALUM (Παρά τον προβληματικό τόνο επίμονου χριστιανικού προσηλυτισμού στην πλοκή, τα γραφικά δείχνουν φαντασία και έχουν ατμόσφαιρα)

THE CHARNEL HOUSE TRILOGY (Πως να χτίζεις ατμόσφαιρά με μινιμαλιστικά μέσα)

THE LAST DOOR (Πως να χτίζεις ατμόσφαιρα με ακόμα πιο μινιμαλιστικά μέσα, δεν το έχω παίξει κι αυτό ακόμα, θα το αρχίσω όταν έχω όρεξη για horror)

A GOLDEN WAKE (Στις εκκρεμότητές μου κι αυτό, πιο απλά γραφικά, αλλά κι αυτά έχουν τη χάρη τους)

Νομίζω αρκούν τόσα παραδείγματα. Σίγουρα δεν πρόκειται για high-end graphics και σαφέστατα δεν είναι το μέλλον που θα ήθελα να έχουν τα adventure games. Ωστόσο δεν πιστεύω πως τέτοια γραφικά είναι του πεταματού ούτε πως αξίζουν κακή βαθμολογία.

Let's discuss our hearts out...

Cheers!
Last edit: 01 Αυγ 2015 15:42 by Castledoque.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
01 Αυγ 2015 13:51 #46343 by NorThin
Συμφωνοντας σε οσα λεει ο Castledoque, απλα να σημειωσω, οτι κατα την αποψη μου, πλεον, ειμαστε στην εποχη που τα pixel δε χρησιμοποιουνται για λογους αναγκης_χρηματικης ή τεχνολογικης_ αλλα σαν καλλιτεχνικο εργαλειο.
Καποιος θα επιλεξει να κανει το παιχνιδι του σε 3ντι/πιξελοαρτ/χερατα, καθαρα για λογους αισθητικης , με τον ιδιο τροπο που ενας εικαστικος θα επιλεξει απο πενακι μεχρι λαδι ή οποιοδηποτε αλλο εργαλειο.
Οποτε το ζουμι βρισκετε σε αυτο που εγραψε κ ο Castledoque:

Αυτό που με νοιάζει είναι: Τα γραφικά που βλέπω είναι καλαίσθητα στα πλαίσια της στυλιστικής επιλογής τους;

Αν λοιπον προστεθουν ή αφαιρεθουν ποντοι απο ενα παιχνιδι στον τομεα των γραφικων θα πρεπει παντα να γινεται βασει του παραπανω "αξιωμα".
Θα συγκρινεις πχ τα γραφικα του τεχνομπαμπιλον με το ντζεμινι ρου και το λαστ ντορ. Οχι με το Λουμινο σιτι ή το αλκατραζ.
Και τοτε βεβαια φουλ υποκειμενικο θαναι το αποτελεσμα της συγκρισης, μιας και ειναι καθαρα θεμα προσωπικου γουστου, αλλα τουλαχιστον θα παιζει μια σωστη βαση.

More
01 Αυγ 2015 21:53 - 01 Αυγ 2015 21:55 #46344 by WickedMan

Castledoque wrote: αν τα τελικά γραφικά είναι για 4 ή 5 στα 10, τα αρχικά τι θα έπαιρναν; Αρνητική βαθμολογία;

Ναι.

Πέρα από την πλάκα τώρα, σε έναν ιδανικό κόσμο και τα πάνω και τα κάτω γραφικά θα έπαιρναν ολοστρόγγυλα μηδέν σε όλα τα reviews από οποιοδήποτε μέσο, διότι δεν είναι γραφικά αυτού του αιώνα (θα μπορούσα να παραλείψω εντελώς το "αυτού του αιώνα" και να μείνω στο "δεν είναι γραφικά", αλλά απευθύνομαι και σε ανθρώπους που πρόλαβαν εποχές που οι high-end κυκλοφορίες έμοιαζαν, εχμ, έτσι, οπότε δείχνω κατανόηση :P ). Έχω την εντύπωση ότι οι μόνοι λόγοι της ενοχλητικής ύπαρξης οποιουδήποτε είδους γραφικών σε αυτά τα παιχνίδια είναι για να εξυπηρετηθεί το point and click interface και επειδή, οκ, τα text adventures είναι κάπως ξεπερασμένα πια.

(όχι ότι εξυπηρετείται ιδιαίτερα το point-and-click interface. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό στο οποίο κλικάρεις αν δε διαβάσεις την περιγραφή από κάτω).

Όσα γράφω δεν έχουν να κάνουν μόνο με προσωπική αισθητική. Οκ, τα γραφικά στις περισσότερες screenshots του Castle τα βρίσκω κακάσχημα, (eyesore που λένε και στο χωριό μου) με την εξαίρεση, ίσως, αυτών του Charnel House Trilogy που μου φαίνονται να έχουν μια κάπως διαφορετική τεχνοτροπία, μάλλον ένα έξυπνο trick για να αποφύγουν τα pixels σε μέγεθος ζαριού. Αλλά ακόμα και σε αυτό το παιχνίδι (που πρώτη φορά το ακούω) βρίσκω αδιανόητο να του κάνεις review και να αρχίζεις να το κρίνεις από την ίδια βάση με π.χ. το μέσο παιχνίδι της Daedalic (παράδειγμα απλά αξιοπρεπών γραφικών). Πέρα από παράλογο είναι και κατάφωρα άδικο.

Επίσης να σημειώσω ότι αντίθετα με ό,τι φαίνεται παραπάνω, ΔΕΝ έχω κόλλημα με τα "σούπερ-ουάου" γραφικά. Τα παιχνίδια που παίζω συνήθως έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια στην κυκλοφορία, ενώ η μόνη περίπτωση να σκεφτώ αγοράσω νέα κάρτα γραφικών είναι όταν αδυνατεί πια να παίξει παιχνίδια 3ετίας με όλες τις λεπτομέρειες/εφέ χαμηλωμένες στο ελάχιστο. Παιχνίδια 3ετίας με "κανονικά" γραφικά, ε, όχι παιχνίδια τύπου Technobabylon, αυτά που εγώ ονομάζω "ψευτορετρό".

Και τέλος πάντων σκεφτείτε. Το 1999 κυκλοφόρησε παιχνίδι με τα γραφικά του The Longest Journey. Το 2002 κυκλοφόρησε παιχνίδι με τα γραφικά του Syberia. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 2015 ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ... "ΓΡΑΦΙΚΑ" ΤΟΥ TECHNOBABYLON?

Seriously, though, don't go there.

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
Last edit: 01 Αυγ 2015 21:55 by WickedMan.

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
01 Αυγ 2015 22:22 - 01 Αυγ 2015 22:22 #46345 by Castledoque

WickedMan wrote: Και τέλος πάντων σκεφτείτε. Το 1999 κυκλοφόρησε παιχνίδι με τα γραφικά του The Longest Journey. Το 2002 κυκλοφόρησε παιχνίδι με τα γραφικά του Syberia. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 2015 ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ... "ΓΡΑΦΙΚΑ" ΤΟΥ TECHNOBABYLON? Seriously, though, don't go there.

And why not may I ask?

Σοβαρά τώρα, σέβομαι απολύτως πως σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά τα γραφικά, αλλά δε βλέπω τον λόγο να μην υποστηρίξω κάτι που θεωρώ πως είναι όμορφο και κατά πολύ μακρία από κατηγορία "eyesore". Ειδικά το Primordia είναι ένα από τα πιο όμορφα AGS παιχνίδια ever και ένα πολύ όμορφο γραφιστικά παιχνίδι γενικά ανεξαρτήτως τεχνοτροπίας. Οπότε συνεχίζω να υποστηρίζω πως, αν σε ένα παιχνίδι τα γραφικά μου αρέσουν και μου φαίνονται καλόγουστα, θα εξακολουθώ να τα θεωρώ καλά, ανεξαρτήτως αριθμού pixels και ανάλυσης, είτε είναι 3D, 2,5D, 2D, ζωγραφισμένα στο χέρι, pixel art ή οποιασδήποτε άλλης τεχνοτροπίας.
Last edit: 01 Αυγ 2015 22:22 by Castledoque.

More
02 Αυγ 2015 13:36 #46347 by Themistoklis
Η ταπεινή μου άποψη.

Δείτε τις δύο παρακάτω εικόνες.

Αν υποθεσουμε οτι τα γραφικα του 1ου παιχνιδιου πήραν πχ 88% και τα γραφικά του 2ου παιχνιδιου 92% (ακομα και αν ο reviewer ειναι ο ιδιος) εχει νοημα να πουμε πως τα γραφικα του 2ου παιχνιδιου ειναι, για τον reviewer, καλυτερα απο αυτα του πρωτου;

Δεν εχω υπαρξει reviewer, δεν ήρθα ποτε αντιμέτωπος με την "υποχρεωση" να βαθμολογησω τα γραφικα ενος adventure - αλλά θεωρώ πως για να εχει νοημα η βαθμολογία ενός παιχνιδιού στα γραφικά του, θα πρέπει να συγκριθεί με αυτήν ενός παιχνιδιού γραφικών αντίστοιχης τεχνοτροπίας. Για παράδειγμα:

Εδώ, έχει όντως νόημα - νομίζω - να πουμε πως τα γραφικά του 1ου παιχνιδιού είναι καλύτερα του 2ου.

Όταν όμως ακούω κάποιον να μου λεει πως "Τα γραφικά του Book of Unwritten tales" ειναι καλύτερα από τα γραφικά του "Blackwell Legacy" τότε το μεταφράζω ως εξής : "Το στυλ γραφικων του Book of Unwritten tales μου αρέσει πολύ περισσότερο από αυτό του Blackwell Legacy".

Ένα τελευταίο παράδειγμα, για να μη σας κουράζω παραπάνω :

Εγω, προσωπικά, δε θα μπορούσα με ΤΙΠΟΤΑ να βαθμολογήσω τα γραφικά του 2ου παιχνιδιού με βαθμό μικρότερο του 1ου. Και, αν μου ζητουσε καποιος να διαλέξω ένα από τα δύο για να ασχοληθώ, θα επέλεγα αμέσως το 2ο. Αυτό δε σημαίνει ότι το 2ο έχει καλύτερα γραφικά από το 1ο, προφανώς....

Στην τελική - ένα παράδειγμα για ... ροκάδες, πρέπει να είμαστε αρκετοί απ' ό,τι έχω καταλάβει - είναι σαν να συγκρίνεις τον πρώτο δίσκο των Black Sabbath με τον 1ο δίσκο των Dream Theater. Αν ο ένας από τους δύο έχει μεγαλύτερη βαθμολογία από τον άλλο , σημαίνει πως είναι αυτόματα και καλύτερος;....

Feather of fowl and bone of fish / Molded together in this dish / Give me wisdom to understand / Creatures of air, sea and land

More
02 Αυγ 2015 15:19 #46349 by NorThin
Themistoklis, ειναι ατοπη η συγκριση, διοτι ειναι τουλαχιστον ιεροσυλο, ακομα και να σκεφτεις να συγκρινεις τους σαμπαθ με "τους αλλους πως τους ειπες" :evil:
Στα υπολοιπα συμφωνουμε πληρως

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
02 Αυγ 2015 22:11 #46350 by Castledoque
Υποψιάζομαι πως σε κάποιον εδώ μέσα αρέσει πολύ το remake του King's Quest 3 από την AGDI... :P

More
03 Αυγ 2015 13:43 - 04 Αυγ 2015 11:54 #46359 by crocark
Wicked,
λιγο έλλειψε να συμφωνήσουμε σε όλα ρε φίλε, πράγμα το οποίο δε θα ήταν και πολυ κολακευτικό για μένα, χεχε. Ευτυχώς είπες κάπου ντεντάλικ συν κάτι άλλες μικρολεπτομέρειες ...

Οι υπόλοιποι, θα το πω θέλω να πιστεύω ψιλοκομψά. Σοβαρευτείτε λιγάκι, μεγάλα παιδιά πια ...

Θεμιστοκλή, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δε συγκρίνεις άλλες εποχές. Τα γραφικά των adventures του 1990, το 1990 ήταν στέιτ οφ δι αρτ. Τα γραφικά των adventures του 2015 προσβάλλουν τα μπάζα, αν τυχόν διανοηθώ και πω ότι είναι για τα μπάζα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την καλλιτεχνικότητα ή μη και τον κόπο που καταβάλλει κάποιος για να τα φτιάξει, αλλά με το αν εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η γραφική απεικόνιση αυτού που παίζεις. Ε, δεν το κάνουν. Υποβαθμίζουν το προϊόν.

Ντοκ. Μια φορά, δυο, τρεις ... τα κρίνεις αυτά τα γραφικά. Ε, κάποια στιγμή αποφασίζεις και λες ότι εγώ μ' αυτό το "πράγμα" δεν καταδέχομαι ν' ασχοληθώ. Κι αν το υπόλοιπο πακέτο είναι καλό, ίσως είναι μια καλή ιδέα να πεις: βγάζω τα γραφικά ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ να του δώσω το 4,5/5 που κατά τ' άλλα αξίζει.

Αλλά κι αν θες να βαθμολογήσεις, ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει ΕΔΩ ΜΕΣΑ με όλους τους ρίβιουερς που έχω μιλήσει για το ίδιο θέμα τόσο καιρό. Αρνητική βαθμολογία δεν υπάρχει, ΟΚ. Εσείς γιατί όλοι έχετε ταμπού με το 0, το 1, το 2; Καταλαβαίνετε ότι χάνετε σε αξιοπιστία από τη στιγμή που ξεκινάτε από το 3 και πάνω; Γιατί να μη βάλεις σε ένα παιχνίδι σε έναν τομέα 0,5 και ένα άλλο διπλά καλύτερο στον ίδιο τομέα να μην το ανταμείψεις με έναν ωραιότατο άσσο; Είστε σαν τους καθηγητές που δεν κόβουν για να μην έχουν μετεξεταστέους το Σεπτέμβριο.

Ξέχασα. Στην πραγματικότητα εμένα δε με πολυνοιάζει το όλον αυτό. Θα με ένοιαζε πιθανόν αν πρωτοέμπαινα τον τελευταίο χρόνο ξέρω γω εδώ. Επειδή σας ξέρω, απλά κάνω αυτόματα μετάφραση βαθμολογίας κλπ. Α, το γράφει ο Ντόκ; Κόψε τόσο. Ο Κώστας; Τόσο. Η Fallen τόσο :P Αλλά ένα εντυπωσιακό πράγμα πάντως ... πάντα κάτι κόβω. Να προσθέσω δεν παίζει :P :P :P

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 04 Αυγ 2015 11:54 by crocark. Reason: Ορθογραφικά και προσθήκες

More
03 Αυγ 2015 14:10 #46361 by NorThin

Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την καλλιτεχνικότητα ή μη και τον κόπο που καταβάλλει κάποιος για να τα φτιάξει, αλλά με το αν εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η γραφική απεικόνιση αυτού που παίζεις.

Δλδ βασει των οσων λες θα επρεπε ΟΛΑ τα adventures που βγαινουν εν ετη 2015 να ειναι με απολυτα φωτορεαλιστικο τροπο φτιαγμενα, απο την στιγμμη που υπαρχει η δυνατοτητα?

More
03 Αυγ 2015 14:22 - 03 Αυγ 2015 14:26 #46362 by crocark
Που το είπα εγώ αυτό;
Όχι.
Αν είναι στο τοπ από τεχνικής απόψεως και καλλιτεχνικής να παίρνουν το μέγιστο της βαθμολογίας.
Αν είναι όμορφα και σχετικά σύγχρονα, αν ας πούμε είναι εκεί που ήταν το μέγιστο της τεχνολογίας μέχρι πριν 10 χρόνια να παίρνουν λίγο πιο κάτω, παράδειγμα λέω, ένα 4/5.
Κι αν είναι εκεί που ήταν το μέγιστο το 1990 - όμορφα ξεόμορφα αδιάφορο αφού έτσι κι αλλιώς δε φαίνονται- να παίρνουν το αντίστοιχο, το πόσο δε θα πω εγώ γιατί ήδη κάνω υποδείξεις περισσότερο απ' όσο μ' αρέσει. Προσωπικά για γραφικά τύπου King's Quest 1 τη σήμερον ημέρα, δε θα έμπαινα καν στον κόπο, εκτός αν ήταν για το ίδιο το King' s Quest 1*. Για γραφικά τύπου #4, ε, πιστεύω θα έβαζα κανέναν άσσο, πόσο; Παραπάνω;

*
Για να μην παρεξηγηθώ εννοώ πως αν έκανα ρίβιου για το ίδιο το King's Quest 1, το τότε, σήμερα. Η να το πω καλύτερα και χοντροειδώς όσο πιο πίσω πάμε χρονικά τόσο πιο μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να παίρνει ένα πιξελιάρικο γραφικό. Και όσο πλησιάζει στο 2010 να τείνει στο 0.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 03 Αυγ 2015 14:26 by crocark.

More
03 Αυγ 2015 20:14 - 03 Αυγ 2015 20:16 #46363 by Constantine_R

crocark wrote: Που το είπα εγώ αυτό;
Όχι.
Αν είναι στο τοπ από τεχνικής απόψεως και καλλιτεχνικής να παίρνουν το μέγιστο της βαθμολογίας.
Αν είναι όμορφα και σχετικά σύγχρονα, αν ας πούμε είναι εκεί που ήταν το μέγιστο της τεχνολογίας μέχρι πριν 10 χρόνια να παίρνουν λίγο πιο κάτω, παράδειγμα λέω, ένα 4/5.
Κι αν είναι εκεί που ήταν το μέγιστο το 1990 - όμορφα ξεόμορφα αδιάφορο αφού έτσι κι αλλιώς δε φαίνονται- να παίρνουν το αντίστοιχο, το πόσο δε θα πω εγώ γιατί ήδη κάνω υποδείξεις περισσότερο απ' όσο μ' αρέσει. Προσωπικά για γραφικά τύπου King's Quest 1 τη σήμερον ημέρα, δε θα έμπαινα καν στον κόπο, εκτός αν ήταν για το ίδιο το King' s Quest 1*. Για γραφικά τύπου #4, ε, πιστεύω θα έβαζα κανέναν άσσο, πόσο; Παραπάνω;

Βρε! καλύτερα δεν θα μπορούσα να το πω! α γεια σου!... μιλάμε πάντα για τα γραφικά έτσι;;;

crocark wrote: Αλλά κι αν θες να βαθμολογήσεις, ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει ΕΔΩ ΜΕΣΑ με όλους τους ρίβιουερς που έχω μιλήσει για το ίδιο θέμα τόσο καιρό. Αρνητική βαθμολογία δεν υπάρχει, ΟΚ. Εσείς γιατί όλοι έχετε ταμπού με το 0, το 1, το 2; Καταλαβαίνετε ότι χάνετε σε αξιοπιστία από τη στιγμή που ξεκινάτε από το 3 και πάνω; Γιατί να μη βάλεις σε ένα παιχνίδι σε έναν τομέα 0,5 και ένα άλλο διπλά καλύτερο στον ίδιο τομέα να μην το ανταμείψεις με έναν ωραιότατο άσσο; Είστε σαν τους καθηγητές που δεν κόβουν για να μην έχουν μετεξεταστέους το Σεπτέμβριο.

Μπορεί να είναι ταμπού αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι μόνο εδώ μέσα. Τόσα χρόνια διαβάζω reviews από διάφορους (περιοδικά, sites) και πολύ σπάνια έχω δει βαθμολογίες κάτω από 50%. Τι να σου πω; Δηλαδή για να βάλω τόσο χαμηλό βαθμό πρέπει κάτι να με εκνευρίσει σε σημείο να πω: "μην το αγοράσει ποτέ και κανείς για κανένα λόγο". Εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο... ίσως να είμαι ο μικρός Βούδας, ξέρω 'γω B) (θέλω πάντως καμιά 20 κιλά για να φτάσω εκεί). Πάντως, όχι ότι σημαίνει κάτι, τα περισσότερα 50% νομίζω τα έχω δει σε εμάς (λέω... νομίζω).

crocark wrote: Επειδή σας ξέρω, απλά κάνω αυτόματα μετάφραση βαθμολογίας κλπ. Α, το γράφει ο Ντόκ; Κόψε τόσο. Ο Κώστας; Τόσο. Η Fallen τόσο :P Αλλά ένα εντυπωσιακό πράγμα πάντως ... πάντα κάτι κόβω. Να προσθέσω δεν παίζει :P :P :P

A! όχι! όχι! όχι!!!! δεν το δέχομαι!!! μόνο από εμένα θα κόβεις από τη βαθμολογία μου!!! Πως θα γίνω εκείνο που συζητάγαμε;;;!!!!! Τους άλλους να τους αφήσεις ήσυχους! θέλω να τους εκμηδενίσω.... :evil:
(να με συμπαθάτε οι υπόλοιποι... αγάπες...)

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
Last edit: 03 Αυγ 2015 20:16 by Constantine_R.

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
03 Αυγ 2015 21:08 #46365 by Castledoque

crocark wrote: Για γραφικά τύπου #4, ε, πιστεύω θα έβαζα κανέναν άσσο, πόσο; Παραπάνω;

Συγγνώμη επειδή εγώ κάπου το έχασα στην πορεία, τα γραφικά τύπου #4, τι είναι;

More
04 Αυγ 2015 11:48 - 04 Αυγ 2015 11:51 #46371 by crocark
Παλιά που έγραφα πιο σεντονάτα, γινόμουν κατανοητότερος (πιο κατανοητός), αλλά ...

Castledoque wrote: Συγγνώμη επειδή εγώ κάπου το έχασα στην πορεία, τα γραφικά τύπου #4, τι είναι;

Εννοούσα γραφικά τύπου King's Quest #4.

Castledoque wrote: Συγγνώμη επειδή εγώ κάπου το έχασα στην πορεία, τα γραφικά τύπου #4, τι είναι;

Εννοούσα γραφικά τύπου King's Quest #4.
(δις, όπως κι η ερώτηση)

Βλέπω πάντως πως μόνο αυτή ήταν η απορία σου. Δηλαδή, μ' όλα τ' άλλα εντάξει; :whistle: ;)

Κώστα, ναι, για τα γραφικά; Γιατί το τονίζεις τόσο;

Μπορεί να είναι ταμπού αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι μόνο εδώ μέσα. Τόσα χρόνια διαβάζω reviews από διάφορους (περιοδικά, sites) και πολύ σπάνια έχω δει βαθμολογίες κάτω από 50%.

Μου φαίνεται γι' αυτό το τόνισα το "εδώ μέσα" με κεφαλαία. Το σκεφτόμουν ότι πραγματικά παντού έτσι είναι, απλά εγώ γράφω μόνο εδώ μέσα. Ναι, διαβάζω σποραδικά και τα γνωστά άλλα, αλλά δε λέω τη γνώμη μου. Προφανώς ισχύει και γι' αυτούς, αλλά όπως σωστά επισημαίνεις, την πληρώνουν, μόνο οι εδώ μέσα. Επίσης για τα ιερά τέρατα, σου ομολόγησα στο παρελθόν ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω τα κότσια να τους την πω αντιστοίχως.
Αλλά θεωρώ ελαφρυντικό μου το γεγονός ότι ειδικά εδώ μέσα τα γράφω στο πιο φιλικό αυτά που γράφω.

A! όχι! όχι! όχι!!!! δεν το δέχομαι!!! μόνο από εμένα θα κόβεις από τη βαθμολογία μου!!! Πως θα γίνω εκείνο που συζητάγαμε;;;!!!!! Τους άλλους να τους αφήσεις ήσυχους! θέλω να τους εκμηδενίσω.... :evil:

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
(αλήθεια έχετε προσέξει που το εδώ lol είναι άθλιο συγκριτικά με αυτό των πμ)
Λοιπόν, αγαπητέ, αυτό είναι το μειονέκτημα του να δίνεται ο λόγος σε πολλούς δημοκρατικά κλπ. Όσο πιο πολλοί λένε τη γνώμη τους, τόσο δεν μπορεί ο ένας να αναδειχθεί. Παλιότερα, να μέχρι δέκα χρόνια πριν ας πούμε, ήταν πιο εύκολο να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε καθεστώς :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Μια σκέψη. Ας μιλήσουμε για τη μοναδική εταιρεία στο χώρο πλέον, αν θεωρήσουμε ότι είναι εταιρεία, τη WEG. Παίρνετε σα ρίβιουερς, εσείς, οι του AGs κλπ. τα παιχνίδια τους και τους βάζετε ένα 4,5 ή 5/5 για σενάρια, γρίφους, gameplay, ακόμη και ήχο και 0,5 επί παραδείγματι για τα γραφικά τους. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτοί που τα παίζουν τώρα θα σταματήσουν να τα παίζουν λόγω χαμηλότερων μέσω όρων. Πρέπει να έχεις μερικά χαρακτηριστικά σαν παίκτης για να σε έλξουν τέτοια παιχνίδια και, χονδροειδώς σκεπτόμενος, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν σε παίκτες που επηρεάζονται από τη βαθμολογία. Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος. Η WEG όμως τι θα έκανε; Θα νοιαζόταν καθόλου για να ανεβάσει καθόλου το συγκεκριμένο τομέα; Θα το πιανε το υπονοούμενο; Δεν ξέρω. Αν δεν τους ενδιαφέρει, η συζήτηση είναι άνευ ουσίας. Αν παρά το ότι μπορείς να μιλάς ελεύθερα, δεν υπάρχουν αφτιά να σ' ακούσουν, τσάμπα μιλάς. Αν όμως μια στις χίλιες μπορούσες να ωθήσεις τα πράγματα κάπως ... δεν ξέρω ... πολύ καλό για να μην είναι ουτοπικό ...

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 04 Αυγ 2015 11:51 by crocark. Reason: ορθογραφικός έλεγχος

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
04 Αυγ 2015 21:38 #46373 by Castledoque

crocark wrote: Εννοούσα γραφικά τύπου King's Quest #4.

ΟΚ. Αυτό κατάλαβα...

crocark wrote: Εννοούσα γραφικά τύπου King's Quest #4.
(δις, όπως κι η ερώτηση)

Ωχ. πως έγινε αυτό; Το διόρθωσα πάραυτα!

crocark wrote: Ας μιλήσουμε για τη μοναδική εταιρεία στο χώρο πλέον, αν θεωρήσουμε ότι είναι εταιρεία, τη WEG.

Υπάρχει και η πολυαγαπημένη σου (φαντάζομαι κάπου εδώ ξερνάς) Daedalic και η πολυαγαπημένη μου (εδώ μπαίνει παρατεταμένο χασμουρητό) Telltale. Επειδή δε μας αρέσει κάτι ή μας προκαλεί πλήξη, δε σημαίνει πως είναι και σωστό να προσποιούμαστε πως δεν υπάρχει. Αλλά ναι, ας μιλήσουμε. Και προσωπικά θεωρώ πως είναι και παραείναι εταιρεία που προχωράει με μετρημένα και μελετημένα βήματα όσο την πάει ώστε ο Gilbert να μπορεί να κάνει το κέφι του και να ζει από αυτό.

crocark wrote: Παίρνετε σα ρίβιουερς, εσείς, οι του AGs κλπ. τα παιχνίδια τους και τους βάζετε ένα 4,5 ή 5/5 για σενάρια, γρίφους, gameplay, ακόμη και ήχο και 0,5 επί παραδείγματι για τα γραφικά τους.

Μισό! Και γιατί ακριβώς πρέπει να βάλουμε 0,5 για τα γραφικά τους; Αν προσωπικά εμένα ως reviewer μου αρέσει αυτό που βλέπω γιατί να του βάλω κάτω από τη βάση; Προσωπικά θεωρώ πως τα γραφικά στα καλύτερα από οπτικής άποψης παιχνίδια της Wadjeteye αξίζουν για 6-7 στα 10. Το Prmordia θα το πήγαινα στο 7,5 ή και 8 στα 10 (σε υψηλές αναλύσεις θα έπαιρνε 10 με τόνο). Γιατί να βάλω λιγότερο; Προσωπικά τον όποιο βαθμό δεν τον βάζω για να παρακινήσω κάποιον να παίξει ή όχι ένα παιχνίδι (αυτόν τον ρόλο έχει όλο το κείμενό μου), αλλά για να συνοψίσω με ένα μάλλον κάπως αυθαίρετο νούμερο τη συνολική μου αίσθηση και εντύπωση. Από τα παρακάτο quote βέβαια καταλαβαίνω πως θα ήθελες χαμηλότερες βαθμολογίες στα γραφικά της Wadjeteye ως κίνητρο για να βελτιώσουν τα γραφικά τους.

crocark wrote: Η WEG όμως τι θα έκανε; Θα νοιαζόταν καθόλου για να ανεβάσει καθόλου το συγκεκριμένο τομέα; Θα το πιανε το υπονοούμενο;

Καταρχήν (κι αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό, αλλά το λέω για να βγει από τη μέση), δε νομίζω πως ο Gilbert ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν θα θάψει τα γραφικά των παιχνιδιών του ένα ελληνικό site. Κι αν ακόμα ενδιαφερόταν, πάλι δε θα τον ένοιαζε, γιατί θα τον καθησύχαζε ο καλός συνολικός βαθμός. Εκτός αν θα ήθελες να καταβαραθρώσουμε και τον συνολικό βαθμό. Αλλά μετά δεν μιλάμε πια για αντικειμενική (μέσα στην απόλυτη υποκειμενικότητα της προσωπικής άποψης βέβαια) παρουσίαση ενός παιχνιδιού.

Και έτσι φτάνω στο πρώτο και πιο σημαντικό. Προσωπικά (και διευκρινίζω πως μιλάω για τις δικές μου βαθμολογίες) ουδόλως με ενδιαφέρει να παραδειγματίσω την Wadjeteye, να της δείξω κάποιας μορφής διαμαρτυρία ή να της πετάξω κάποιο υπονοούμενο. Προτίστως με ενδιαφέρει να εκφράσω την προσωπική πάντα αίσθηση που αποκόμισα από ένα παιχνίδι και την θέση που κατέχει στην καθαρά προσωπική μου κλίμακα όσον αφορά την καλλιτεχνική και παικτική του αξία. Εννοείται πως προσπαθώ πάντα να εναρμονίζομαι με τους κανόνες και τη βαθμολογική κλίμακα του site και των άλλων reviewers, κάποια ισορροπία και λογική χρειάζονται πάντα. Για κανέναν όμως λόγο δε θα ρίξω ένα παιχνίδι πιο χαμηλά από ότι πιστεύω πως αξίζει, επειδή θεωρώ πως ο δημιουργός μπορεί και καλύτερα. Στο κάτω κάτω αυτό είναι προσωπικό του θέμα, ο καθένας ορίζει μόνος το ταβάνι του.

Στο κάτω κάτω, αν πραγματικά νοιαζόταν τόσο η Wadjeteye για τη στάση μας απέναντι στα παιχνίδια της, μια πρόχειρη ματιά στα κείμενα των review, θα ξεκαθάριζε σαφώς τη γενική θέση πως πολύ όμορφα τα γραφικά στα πλαίσια των δεδομένων επιλογών, αλλά θα θέλαμε να δούμε και κάτι διαφορετικό από εσάς επιτέλους βρε παιδιά...

More
04 Αυγ 2015 23:15 #46374 by crocark

Castledoque wrote: 1.Υπάρχει και η πολυαγαπημένη σου (φαντάζομαι κάπου εδώ ξερνάς) Daedalic και η πολυαγαπημένη μου (εδώ μπαίνει παρατεταμένο χασμουρητό) Telltale.
2.Επειδή δε μας αρέσει κάτι ή μας προκαλεί πλήξη, δε σημαίνει πως είναι και σωστό να προσποιούμαστε πως δεν υπάρχει.
3. Και προσωπικά θεωρώ πως είναι και παραείναι εταιρεία που προχωράει με μετρημένα και μελετημένα βήματα όσο την πάει ώστε ο Gilbert να μπορεί να κάνει το κέφι του και να ζει από αυτό.
4.Μισό! Και γιατί ακριβώς πρέπει να βάλουμε 0,5 για τα γραφικά τους;
5. Προσωπικά θεωρώ πως τα γραφικά στα καλύτερα από οπτικής άποψης παιχνίδια της Wadjeteye αξίζουν για 6-7 στα 10. Το Prmordia θα το πήγαινα στο 7,5 ή και 8 στα 10 (σε υψηλές αναλύσεις θα έπαιρνε 10 με τόνο).
6. Από τα παρακάτο quote βέβαια καταλαβαίνω πως θα ήθελες χαμηλότερες βαθμολογίες στα γραφικά της Wadjeteye ως κίνητρο για να βελτιώσουν τα γραφικά τους.
7.δε νομίζω πως ο Gilbert ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν θα θάψει τα γραφικά των παιχνιδιών του ένα ελληνικό site.
8. Εκτός αν θα ήθελες να καταβαραθρώσουμε και τον συνολικό βαθμό.
9. Αλλά μετά δεν μιλάμε πια για αντικειμενική (μέσα στην απόλυτη υποκειμενικότητα της προσωπικής άποψης βέβαια) παρουσίαση ενός παιχνιδιού.
10. Εννοείται πως προσπαθώ πάντα να εναρμονίζομαι με τους κανόνες και τη βαθμολογική κλίμακα του site και των άλλων reviewers, κάποια ισορροπία και λογική χρειάζονται πάντα.
11.Στο κάτω κάτω, αν πραγματικά νοιαζόταν τόσο η Wadjeteye για τη στάση μας απέναντι στα παιχνίδια της, μια πρόχειρη ματιά στα κείμενα των review, θα ξεκαθάριζε σαφώς τη γενική θέση πως πολύ όμορφα τα γραφικά στα πλαίσια των δεδομένων επιλογών, αλλά θα θέλαμε να δούμε και κάτι διαφορετικό από εσάς επιτέλους βρε παιδιά...

1.
Εεεεε ... θύμισε μου λίγο σε παρακαλώ γιατί περνάνε τα χρόνια και δεν ...

2.
Παραείσαι έξυπνος ντοκ για να μην ξέρεις πως αυτό δεν ισχύει. Καταρχάς κάνουμε ό,τι θέλουμε έτσι κι αλλιώς εφόσον δεν επισύρει ποινές κλπ. Ύστερα μπορείς να προσθέσεις σαν υποχθόνιο σκοπό το να μη διαφημίζεις αυτό που δε θες να διαφημιστεί. Τέλος πάντων στο μυαλό μου εμένα τα πράγματα είναι κάπως και ό,τι δεν εμπίπτει σε αυτό που έχω στο μυαλό μου ... μπλαμπλαμπλα ...

3.
Χαίρομαι που την κατατάσσεις εκεί γιατί αυτό της γεννά ευθύνες. Επιτέλους αν θες. Φτάνει -ίσως, αν δηλαδή κι άλλοι πιστεύουν ό,τι κι εσύ- με την αποδοχή της και την κρίση της ως ερασιτεχνική παρέμβαση.

4.
Είπα επί παραδείγματι. Επειδή εγώ είπα παραπάνω ότι σε γραφικά τύπου King's Quest 1 θα έβαζα 0,5 και σε τύπου KQ4 θα έβαζα 1 ...

5.
Ε, καλά. Φαντάζομαι όλο και θα 'χεις κανέναν ψυχίατρο φίλο, γνωστό ... Το παίρνεις απόφαση και το βλέπεις ...
Αστειεύομαι. Κανονικά θα σου έλεγα ότι δεν έχεις γούστο, αλλά δεν το σκέφτηκα εγκαίρως ...
:P

6.
Μισό. Εγώ, ξαναλέω, δε θέλω. Ή μάλλον θέλω αλλά δε θα σας πω τι θα κάνετε επουδενί. Αν ήθελα να ήμουν μάγκας να έγραφα ρίβιου ... Ούτως ή άλλως το βαθμό σου λίγο πολύ, όπως και όλων των υπολοίπων που λίγο ή πολύ ξέρω, τον προσαρμόζω απευθείας. Υποσυνείδητοι αλγόριθμοι. Αν σου βαθμολογούσα εγώ ένα ντεντάλικ με 0,5 εσύ απευθείας δε θα μπορούσες να κάνεις την αναγωγή σου; Θα μπορούσες ... Οπότε κάνε ό,τι θες. Απλά ρώτησες τη γνώμη μας και εγώ προσφέρθηκα να σου μιλήσω, για να το περιγράψω συνοπτικά, περί αξιοπιστίας και κινήτρου ...

7.
Βρε δεν ξέρεις καμιά φορά. Τα βλέπει όλα ρόδινα γι' αυτό. Μην το χρησιμοποιείς αυτό ως δικαιολογία για το ότι όλα τα ρίβιους ανά τον κόσμο για συγκερκριμένο παιχνίδι έχουν ελάχιστες παρεκκλίσεις μεταξύ τους, γεγονός που δε βάζει τους γράφοντες σε μπελάδες ... Εντάξει, σπανίως υπάρχουν λίγο μεγαλύτερες αποκλίσεις, μην ανοίξουμε πάλι γι' αυτό θέμα τώρα.

8.
Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό (ένα μισουδάκι αρκεί να κάνει την όποια "ζημιά"), αν κι επαναλαμβάνω ότι δεν εκφράζω επιθυμίες ή μάλλον παραγγελίες έτσι όπως το θέτεις.

9.
Ναι, γιατί ως γνωστός η αντικειμενικότητα ορίζεται στην πράξη από το να μην απέχεις και πολύ από το τι πιστεύουν οι άλλοι γι' αυτό που σχολιάζεις ε; Σε πειράζω, ΟΚ. Ποια αντικειμενικότητα μωρέ Ντοκ; Αντικειμενικός είμαι μονον εγώ.

10.
Ε, νομίζω κατάλαβες τι πιστεύω γι' αυτήν την εναρμόνιση.

11.
Η εύκολη απάντηση. Ελληνικά δεν ξέρουν. Τον βαθμό όμως δεν μπορεί, θα τον καταλάβουν. Η δύσκολη, κάπως συνοπτικά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι το μέσον που επικαλούμαι για να βελτιώσεις (κίνητρο) το προϊόν που αγοράζεις ως καταναλωτής. Πάντως, παραμένει διαρκής η ανάγκη να απαιτείς βελτίωση ειδικά σε πράγματα που φωνάζουν. Γιατί; Γιατί ρε φίλε είναι βαρετό αν μη τι άλλο να αρκείσαι στα εύκολα, π.χ. να αποφασίζεις να μην την πεις σε κάποιον για να μην ανοίξει ρουθούνι. Λίγος σαματάς αν μη τι άλλο. Αν μη τι άλλο είπα. Μπορείς να βρεις πολλά πολιτικά ορθά επιχειρήματα γιατί ένας καταναλωτής πρέπει να απαιτεί. Τα πολιτικά ορθά τα ξέρετε, δε θα σας τα πω εγώ.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ