Technobabylon and The Pixelated Glory of Adventure Gaming

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Αυγ 2015 01:42 - 05 Αυγ 2015 01:55 #46375 by Castledoque
@croc

1. Μη με λησμόνει...

2. Αυτό είναι ολόκληρη κουβέντα, που έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις από θεωρίες σολιψισμού μέχρι το περίφημο αίνιγμα των μανταρίνων που αν πατήσεις ένα κουμπί και δεν το μάθει κανείς θα πεθάνουν, αλλά εσύ θα γίνεις πλούσιος (το έμαθα από την αγαπημένη ελληνική ταινία "Μια ζωή την έχουμε"). Οπότε ας μην επεκταθούμε...

3. Ποτέ δεν αντιμετώπισα την Wadjeteye ως ερασιτεχνική ομάδα και όσο κι αν δεν το πιστεύεις ουδέποτε επεδίωξα να της χαριστώ στη βαθμολογία μου.

4. Ναι, αλλά τα γραφικά της Wadjeteye ούτε KQ1 είναι ούτε KQ4, (είναι σαφώς πιο "μοντέρνα" ακόμα κι από των KQ6 και GK1) οπότε;;;....

5. Τι να κάνουμε φίλε; Περί ορέξεως... Επαναλαμβάνω πάντως, δεν χαρίζομαι. Αν και δεν είναι τα γραφικά που προτιμώ, τα βρίσκω όμορφα, ειδικά στο Primordia και στα 2-3 τελευταία της Wadjeteye. Ψυχίατρο σίγουρα θέλω, αλλά όχι επειδή μου αρέσουν τα όμορφα πίξελς.

6. Και πολύ καλά κάνεις που λες τη γνώμη σου. Γι' αυτό είναι το φόρουμ άλλωστε. Έχω όμως κι εγώ τη δική μου γνώμη, που τυχαίνει να είναι διαφορετική. Επαναλαμβάνομαι, αλλά αυτή είναι η άποψή μου, δεν γυρεύω να χαϊδέψω καμιά Wadjeteye ούτε κάνω τα στραβά μάτια για να στηρίξω το είδος των adventure. Αν καμιά φορά φαίνομαι λίγο επιεικής στις βαθμολογίες, αυτή τυχαίνει να είναι η φιλοσοφία μου, πως οι βαθμοί υπάρχουν για να μπαίνουν.

7. Εδώ έχασα λίγο την μπάλα. Εννοείς πως υπάρχει κάποια συνωμοσία υποστήριξης του Gilbert ή πως κολώνει κάποιος να εκφράσει διαφορετική άποψη από την πλειοψηφία; Θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εδώ στο site έχουμε δώσει σε αρκετά παιχνίδια βαθμούς που αποκλίνουν σημαντικά από τη στάση της πλειοψηφίας. Πρόχειρα θυμάμαι το Moebius, το Memento Mori 2 και το Randal's Monday που σε εμάς έχουν πάρει πολύ καλές κριτικές, ενώ αλλού έχει πέσει θάψιμο. (Ναι, είμαι επιεικής και θυμάμαι μόνο τα παραδείγματα με το θετικό πρόσημο). Σϊγουρα υπάρχουν κι άλλα.

8. Ένα μισουδάκι λες. Εγώ έχω την εντύπωση πως το Technobabylon άρεσε τόσο στον Constantine_R, που με άλλα γραφικά θα του κοτσάριζε 5 στα 5. Οπότε το μισουδάκι που αναφέρεις ήδη έχει κοπεί... (Μιλάω υποθετικά βέβαια, μπορεί να μιλήσει ο Constantine_R).

9. Πάλι η θεωρία του ρινόκερου και της ψυχολογίας της μάζας. Θα επιμείνω. Πιστεύω πως κανείς εδώ μέσα δε βαθμολογεί με βάση τι λένε οι οποιδήποτε άλλοι. Μεγάλα παιδιά (δυστυχώς) είμαστε όλοι και έχουμε άποψη τι μας αρέσει. Nομίζω πως κανείς μας εδώ δεν προσπαθεί να αντιγράψει τις βαθμολογίες οποιουδήποτε άλλου μέσου ή site.

10. Με την εναρμόνιση εννοούσα απλώς πως σε κάποιο βαθμό πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα για να συνεννοούμαστε. Από εκεί και πέρα, και διαφωνίες υπάρχουν και μεγάλη απόκλιση απόψεων. Ας πούμε σε κάποιους δεν αρέσει ο υπερμέγιστος TEX!!!!!! (Γιατί Fallen, γιατί... :( )

11. Ποιο ρουθούνι ρε φίλε; Και ποια πράγματα που φωνάζουν; Το σέβομαι πως για σένα και πολλούς άλλους τα γραφικά αυτά μοιάζουν ανυπόφορα και eyesore, οπότε έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράζετε την αντίθεσή σας ακόμα και βαθμολογικά. Εμένα που δε με ενοχλούν όταν είναι όμορφα, γιατί πρέπει να φωνάξω; Ως καταναλωτής θα διαμαρτυρηθώ, αν θεωρήσω πως κάποιος πάει να με κοροϊδέψει. Αν δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, για ποιο λόγο να το κάνω; Και στην τελική το όπλο του καταναλωτή δεν είναι το οποιοδήποτε ριβιού, αλλά το πορτοφόλι του. Σε απωθούν τα γραφικά ενός παιχνίδιού σε βαθμό που δεν θέλεις να το παίξεις ή που δε σε ευχαριστεί το παίξιμό του; Απλώς δεν αγοράζεις ξανά από την ίδια εταιρεία και τελειώνει η υπόθεση. Αυτά πονάνε τις εταιρείες κι όχι ο μισός βαθμός πάνω ή κάτω σε ένα ριβιού.

Ελπίζω να μη φαίνομαι επιθετικός. Συζήτηση κάνουμε και όλες οι απόψεις έχουν θέση και ενδιαφέρον. Θα το επαναλάβω πάντως. Είμαι 100% βέβαιος πως κανείς εδώ δεν βαθμολογεί με βάση τον μέσο όρο βαθμολογίας που παίρνει συνολικά (πχ στο metacritic) ένα παιχνίδι.
Last edit: 05 Αυγ 2015 01:55 by Castledoque.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
05 Αυγ 2015 11:09 - 05 Αυγ 2015 11:24 #46376 by crocark
2.
Την ελληνική ταινία θα την ξαναδώ για να θυμηθώ τι λες, παρόλο που είναι δικαιολογημένα χιλιοειδωμένη.

3.
Δέχομαι ο,τιδήποτε μου λες ως αληθινό ακόμη κι αν μου φαίνεται ως προσωπική αλήθεια και δεν αναφέρομαι μ' αυτό το τελευταίο ειδικά σε ό,τι λέμε σήμερα.

4.
Ε, αφού είναι πιο μοντέρνα από του KQ6, βάλ' του ένα 1,5/5 από μένα. Καλύτερα; Πάντως μέχρι το 4 ... ουυυυυυ ...

6.
Όσο οι βαθμοί μπαίνουν επειδή υπάρχουν, πάρα πολύ απλά, υπάρχει οπισθοδρόμηση. Οι βαθμοί υπάρχουν για να ξεχωρίζουν οι άριστοι από τους καλούς, οι καλοί από τους μέτριους κι οι μέτριοι από τους κουβάδες κι επειδή ήδη υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα, αρκεί.

7.
Συνωμοσία υποστήριξης; Δεν το σκέφτηκα ποτέ να πω την αλήθεια. Σε μικρότερο βαθμό από συνωμοσία, κάποιος ή κάποιοι λίγοι συγκεκριμένοι δεν το αποκλείω, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει και με τόση συνέπεια κάτω από τέτοιο πρίσμα. Ότι κολώνει κάποιος να εκφράσει διαφορετική άποψη είναι γενική μου πεποίθηση για τα πράγματα και το παρόν θέμα κι η γνώμη που έχω γι' αυτό απλά επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά την πεποίθηση αυτή.
Θυμάσαι μόνο τα παραδείγματα με το θετικό πρόσημο και σου είπα ήδη ότι τα θυμάμαι κι εγώ και καλύτερα να μην τα πιάσουμε γενικώς. Ειδικώς, αν θες, παραδέχομαι ότι θέλει θάρρος να πας κόντρα στα μεγάλα σάιτς και μάλιστα να τα ονομάσεις κιόλας και να δείξεις την αντίθεσή σου με δαύτα. Όχι φυσικά τόσο θάρρος όσο το να πας κόντρα σ' αυτά για να μιλήσεις αρνητικά για κάτι που αυτά εκθειάζουν. Όχι, πάλι, ότι πρέπει αυτό να είναι αυτοσκοπός.

8. Εννοούσα ένα μισουδάκι όλο κι όλο,
όχι 5-0,5=4,5.
5-4,5=0,5
Ή αν θες, εφόσον είναι καλύτερο κι από το KQ6:
5-3,5=1,5

9. Ρε Ντοκ. Μισό. Δεν κατηγορώ για ξεπατίκωμα και γενικώς δεν κατηγορώ μιας κι ο καθένας με τις αντοχές του κλπ. Λέω ότι στο ρίβιουινγκ γενικά υπάρχουν πεπατημένες ασφαλείς. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται μεταξύ λίγο πολύ συγκεκριμένων ορίων.

Όπως έχω πει στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, και αυτό το συγκεκριμένο ήταν σαφής μομφή, οι ίδιες ακριβώς βαθμολογίες είναι κατά το δοκούν και το συμφέρον άλλοτε καλές και άλλοτε καταβαράθρωση.

Κυκλοφορούν φέτος δέκα παιχνίδια είναι όλα τόσο παρόμοια καλά που να παίρνουν από 3,5 έως 4,5;

Γιατί δεν αλλάζουμε την κλίμακα; Στο 3,5 η αρχή και στο 4,5 το τέλος!

Δείξε μου ένα adventure εδώ μέσα να έχει πάρει 1/5. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει; Θα πεις ότι επιλέγετε τα καλά να παίξετε. Πονηρούλη.

Λοιπόν φίλε κοίτα τι λέω. Όταν έμπαινα πριν πολλά χρόνια εδώ μέσα κι έψαχνα να βρω ποια αξίζουν από τα πολλά χρόνια πριν που δεν έπαιζα κι είχα χάσει αρκετά έβλεπα τα μινιρίβιουζ. Παρεμπιπτόντως πάντα μου άρεσαν πιο πολύ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με το θέμα μας ή να είναι μπηχτή για τα ρίβιουζ σας. Στο θέμα. Εκεί κάποτε έγραφε ένας τύπος ονόματι Αντρέας πραγματικά λακωνικά (μίνι) ρίβιουζ. Έχει βάλει ο άνθρωπος κάτι βαθμούς που τους έβλεπα κι έξυνα το κεφάλι μου. Αλλά δεν μπορείς να πεις. Χρησιμοποιούσε το σύνολο της κλίμακας κι όχι το 1/3 της έκτασής της. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για κάθε παιχνίδι γιατί μπορεί να διαφωνώ με όλους σας, αν ρωτήσουμε κάποιον τρίτο ποιος παίζει να είναι όσο γίνεται αντικειμενικότερος ο Αντρέας ή οποιοσδήποτε από τους σημερινούς ρίβιουερς, τι λες θ' απαντήσει;

Λοιπόν, το τριαράκι, το τρισιμισαράκι και το τεσσαράκι είναι εκπληκτικοί βαθμουλάκοι που σε βοηθούν να έχεις καλυμμένα τα νώτα σου. Τα βαφτίζεις όπως θες. Αποδίδουν τα του Καίσαρος το Καίσαρι μαζί με τα σχόλια που τα συνοδεύουν και ζημιώνουν μόνο τα παιχνίδια που πραγματικά αξίζουν το 3, το 3,5 και το 4 αντίστοιχα, αλλά κοίτα να δεις φάση. Τα παιχνίδια που αξίζουν τόσο και ζημιώνονται είναι offtopic στο ρίβιου που εγώ θεωρώ ελαττωματικό ;) Καλό ε;

11.
Τίποτα δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις ή να νιώθεις. Η αντίθετη γνώμη κακώς βάζει ανθρώπους σε διαδικασία άμυνας.

Συμφωνώ για το υπέρτατο όπλο που είναι η αγορά ή μη και το μόνο που μπορεί να δικαιολογήσει την παρούσα συσχέτιση είναι η πιθανή συσχέτιση ενός ρίβιου με την πειθώ για να βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη ...

Όχι δεν είσαι επιθετικός καθόλου. Συζήτηση όπως λες B)

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 05 Αυγ 2015 11:24 by crocark.

More
05 Αυγ 2015 15:41 #46377 by Peter Pan
Καλησπέρα σας!
Παρακολουθώ την συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον και θέλω να διευκρινίσω (επειδή είμαι τόσο anal) πως τα Gemini Rue, Primordia, Resonance, Technobabylon και A Golden Wake δεν είναι ανεπτυγμένα απο την WEG αλλά απο Joshua Nuernberger, Wormwood Studios, XII Games, Technocrat Games και Grundislav Games αντίστοιχα, με την WEG να είναι ο εκδότης.

More
05 Αυγ 2015 19:27 #46378 by Constantine_R
@Peter Pan
Ναι βρε φίλε, αλλά αυτά είναι νομικά θέματα. Κάθε εταιρεία που λες (όπως και η Wadjet) είναι ένα άτομο. Παρόλα αυτά πάντως ο Gilbert αναμειγνύεται ενεργά στα παιχνίδια αυτά και "διορθώνει" πράγματα σχεδόν όλους τους τομείς, gameplay, σενάριο κτλ. Δες τον τελευταίο γρίφο στα Balckwell και Resonance και θα με θυμιθείς... Συνεπώς δεν είναι ο κλασικός εκδότης του, "σας χρηματοδοτώ και περιμένω να το τελειώσετε".

Και για να κλείσω το θέμα από εμένα...

crocark wrote: Κώστα, ναι, για τα γραφικά; Γιατί το τονίζεις τόσο;

γι' αυτό:

όχι 5-0,5=4,5.
5-4,5=0,5
5-3,5=1,5

Κυκλοφορούν φέτος δέκα παιχνίδια είναι όλα τόσο παρόμοια καλά που να παίρνουν από 3,5 έως 4,5;

(τις έχεις δει καλά τις βαθμολογίες μας; στα τελευταία 20 reviews υπάρχουν 3αρια, 2,5αρια και 2, εκτός αν ο αριθμός τους δεν σε καλύπτει).

Ένα review έχει αξία τη στιγμή που γίνεται και βασικός αποδέκτης είναι ο παίχτης. Τελεία. Δεν καταλαβαίνω το: "αν εγώ έκανα review του KQ1..." Δεν μπορείς να κάνεις review του KQ1 που να μην περιέχει την ιστορικότητα του παιχνιδιού (και κάθε παιχνιδιού) όταν πας τόσο πίσω... είναι αστείο και να προσπαθήσεις :) Για ποια βαθμολογία του KQ1 μιλάμε;;; Σοβαρολογείτε;;
Π.χ. εγώ σε αυτό το Technoτέτοιο εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι έχει μεγάλη διάρκεια. Αν κυκλοφορούσε μαζί π.χ με το Longest Journey ίσως και να το πέρναγα απαρατήρητο. Όμως ΤΩΡΑ αξίζει να αναφερθεί και να επιβραβευθεί (θεωρώ).

Κάθε παιχνίδι έχει την αξία του στο χρόνο που έγινε. Τι πάει να πει: "Ή αν θες, εφόσον είναι καλύτερο κι από το KQ6: 5-3,5=1,5";;; Δηλαδή όσο πιο παλιό γίνεται κάτι, χάνει σε αξία; :blink: Αποκλείεται να το πιστεύεις... δηλαδή ούτε παραδείγματα δεν θέλω να δώσω... αποκλείεται να το πιστεύεις...

Κύριοι ορίστε η ερμηνεία των βαθμών μας. Δεν την έκανα εγώ αλλά συμφωνώ 1000%. Είναι κανόνες που ΟΛΟΙ που κάνουν review πρέπει και έχουν στο μυαλό τους. Προτείνουμε πράγματα σε ανθρώπους που θα δώσουν έστω και μισό ευρώ να τα αποκτήσουν και αυτό είναι το νο1 κριτήριο και προσωπική έγνοια... όλα τα άλλα έπονται.

Αν πραγματικά έχετε βρει τέτοια διαχρονική απολυτότητα, σας ζηλεύω, αλήθεια.

Εμένα πάντως δεν με έχετε πείσει ότι μιλάμε μόνο για γραφικά... και αναρωτιέμαι... αν αύριο κάποιος από εμάς παίξει ένα adventure με φοβερά γραφικά, ήχο, σενάριο... όλα τέλεια... άλλα είναι εύκολο σαν να πίνεις νερό με το καλαμάκι, θα δεχτείτε το 4 ή 4,5 που ενδεχωμένως θα πάρει ή θα λέτε ότι αφού είναι τόσο εύκολο θα έπρεπε να πάρει 1.5/5... έτσι αναρωτιέμαι αν και νιώθω ότι μπορεί και να έχει γίνει κάπως έτσι η κουβέντα.

Τώρα όσον αφορά τον Gilbert (και κάθε Gilbert). Εγώ δεν θα πω ότι δεν τα διαβάζει. Μου κόβει τσεκ κάθε μήνα, οπότε και τα περνά από εξονυχιστική μετάφραση (τι να κάνω; λογοδοτώ το minion :whistle: ). Αν ο Gilbert λοιπόν δει 4,5/5 στο review μου και επαναπαυθεί ότι τα γραφικά του είναι "τζαμάτα ψηφιακά σήματα" κακό του κεφαλιού του. Αργά ή γρήγορα θα την πατήσει. 'Όποιος μένει στάσιμος, "πεθαίνει" είναι μόνος της φύσης... (η εντροπία αυξάνει κτλ κτλ κτλ ... απλά πράματα). Να διαβάσει και το κείμενο μου και να δει τι του λέω για τα γραφικά του.

Και για να τελειώνουμε, τη γνώμη μου για τα πιξελιασμένα γραφικά την έχω γράψει. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι όμορφα όταν τα κάνουν άνθρωποι με ταλέντο αλλά πλέον έχουν περιέθλει σε τέλμα επανάληψης που δύσκολα θα ξεπεράσουν. Οι εικόνες που έχουν βάλει τα παιδιά ξεγελούν (σόρρυ :P ). Δυστυχώς όταν παίζετε φαίνονται χειρότερες γιατί το pixel κάνει μπαμ και ακόμα λειπάμε τον Μάνο που αναγκάστηκε να παίξει το Golden Wake σε 42" :dry: Και ψεύτης να βγω και να καλυτερέψουν, ποσώς με ενδιαφέρει, θα κριθούν και τότε ανάλογα. Προτιμώ να τα βλέπω σε freeware παιχνιδάκια παρά σε εμπορικά με υψηλές τιμές (το χειρότερο). Τι να σας κάνω που το Technoτέτοιο μου βγήκε η εξαίρεση του κανόνα. Αν ήταν ταινία, όλοι θα μου λέγατε για εκείνο το χαμηλου badget sci-fi που είναι η έκπληξη της χρονιάς και το βλέπουν μόνο οι "ψαγμένοι" σινεφίλ (έτσι το βλέπω εγώ βέβαια)... όχι γιατί θυμάμαι τον Wicked που κάποτε μας πρότεινε το "Moon"... δεν θυμάμαι να είχε τίποτα "θα σας βγάλω τα μάτια έξω" εφέ... :)

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
05 Αυγ 2015 23:20 #46380 by Castledoque

Constantine_R wrote: Κύριοι ορίστε η ερμηνεία των βαθμών μας. Δεν την έκανα εγώ αλλά συμφωνώ 1000%. Είναι κανόνες που ΟΛΟΙ που κάνουν review πρέπει και έχουν στο μυαλό τους. Προτείνουμε πράγματα σε ανθρώπους που θα δώσουν έστω και μισό ευρώ να τα αποκτήσουν και αυτό είναι το νο1 κριτήριο και προσωπική έγνοια... όλα τα άλλα έπονται.

ΑΥΤΟ! Ακριβώς αυτό. Δε θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα.

crocark wrote: 8. Εννοούσα ένα μισουδάκι όλο κι όλο, όχι 5-0,5=4,5. 5-4,5=0,5 Ή αν θες, εφόσον είναι καλύτερο κι από το KQ6: 5-3,5=1,5

Κάτσε βρε φίλε, γιατί θα με τρελάνεις. 1,5 ξέρεις τι σημαίνει; Το παραθέτω:

Παίξτε το μόνο αν είστε συλλέκτης!!
Πρόκειται για μια κακή προσπάθεια. Όχι μόνο δεν έχει τίποτε να προσφέρει, αλλά δυστυχώς είτε θα χάσεις και το χρόνο σου άδικα είτε θα εκνευριστείς παίζοντάς το. Απευθύνεται μόνο σε συλλέκτες που θέλουν να τα έχουν παίξει όλα.

Με ποια λογική ακριβώς να βάλω εγώ ή ο οποιοσδήποτε τέτοιο βαθμό σε ένα παιχνίδι που του άρεσε; Δεν αναλύω περαιτέρω, γιατί απλώς θα επαναλάβω όσα προείπα.

crocark wrote: Όταν έμπαινα πριν πολλά χρόνια εδώ μέσα κι έψαχνα να βρω ποια αξίζουν από τα πολλά χρόνια πριν που δεν έπαιζα κι είχα χάσει αρκετά έβλεπα τα μινιρίβιουζ. Παρεμπιπτόντως πάντα μου άρεσαν πιο πολύ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με το θέμα μας ή να είναι μπηχτή για τα ρίβιουζ σας.

Αυτό πραγματικά δεν ξέρω πως να το πάρω. Εκτιμώ την ειλικρίνειά σου, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις πως τόσο έγω όσο και τα άλλα παιδιά που γράφουμε τα ριβιούς προσπαθούμε να ανεβάζουμε κείμενα που να είναι πλήρη, κατατοπιστικά, ευκολοδιάβαστα και ει δυνατό διασκεδαστικά και αφιερώνουμε σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας, οπότε σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να διαβάζουμε πως για τον οποιοδήποτε λόγο δε σε καλύπτουν (εσένα και οποιονδήποτε άλλον) τα κείμενά μας, γιατί αυτό καταλαβαίνω από το παραπάνω σχόλιο.

crocark wrote: Εκεί κάποτε έγραφε ένας τύπος ονόματι Αντρέας πραγματικά λακωνικά (μίνι) ρίβιουζ. Έχει βάλει ο άνθρωπος κάτι βαθμούς που τους έβλεπα κι έξυνα το κεφάλι μου. Αλλά δεν μπορείς να πεις. Χρησιμοποιούσε το σύνολο της κλίμακας κι όχι το 1/3 της έκτασής της. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για κάθε παιχνίδι γιατί μπορεί να διαφωνώ με όλους σας, αν ρωτήσουμε κάποιον τρίτο ποιος παίζει να είναι όσο γίνεται αντικειμενικότερος ο Αντρέας ή οποιοσδήποτε από τους σημερινούς ρίβιουερς, τι λες θ' απαντήσει;

Αν σε εκφράζουν τόσο οι βαθμολογικές του απόψεις, μπορείς πάντα να συνεχίσεις να τις παρακολουθείς. Προσωπικά δε μου κάθεται καλά που το blog του έχει links για αγγλόφωνα και γερμανόφωνα site, ενώ παραλείπει το δικό μας, αλλά οπωσδήποτε το παλικάρι και άποψη και γνώσεις διαθέτει πάνω στο θέμα και τακτικά ενημερώνει τη σελίδα του, οπότε πατάς το link και πραγματοποιούνται όλες σου οι επιθυμίες.

Τώρα για τη χρησιμοποιήση του συνόλου της κλίμακας, θα με βρεις κάθετα αντίθετο με την άποψή σου. Για να πάρει 0 και 1 ένα παιχνίδι θα πρέπει να είναι "ενεργά" κακό σε όλους τους τομείς. Γραφικά, ήχο, γρίφους, πλοκή, χαρακτήρες... Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να το πετύχει αυτό ένα παιχνίδι; Και μόνο για αυτό θα του άξιζαν εύσημα. Σίγουρα υπάρχουν και τόσο κακά παιχνίδια, αλλά νομίζεις πραγματικά πως είναι τόσο συχνά, ώστε να φιγουράρουν κάθε τρεις και λίγο στις βαθμολογίες; Πιθανόν έτσι να πιστεύεις, όμως η δική μου άποψη είναι τελείως διαφορετική. Οπότε όχι, προσωπικά όταν βλέπω ριβιούερ να έχει τόσο μεγάλες βαθμολογικές αποκλίσεις τόσο συχνά, όχι μόνο δεν τον θεωρώ πιο αντικειμενικό αλλά και πιστεύω πως ενδεχομένως αφήνει τα προσωπικά του πάθη να θολώνουν την κρίση του. Δε μιλάω για το συγκεκριμένο παιδί, που δεν το ξέρω, αλλά σίγουρα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο John Walker του RPS, που παρά τη βαθιά γνώση του στο αντικείμενο, είναι ικανός να θάψει ένα παιχνίδι επειδή του βρωμάει κάτι, πχ η φιλοσοφία του.

Πραγματικά βρε παιδιά... Ώρες ώρες αναρωτιέμαι: Πρέπει να απολογηθώ που απολαμβάνω ακόμα το gaming; Ή να μυρηκάζω λεπτομέρεις που δε μου αρέσουν σαν τους γέρους του Μάπετ Σόου για να φαίνομαι αμερόληπτος; Παλιότερα μπορεί να έβλεπα μια ωραία ταινία και να προσπαθούσα να φανταστώ τι της έλειπε για να είναι ακόμα καλύτερη. Όσο μεγαλώνω, σε έργα του πνεύματος προσπαθώ να αποφεύγω αυτήν την τάση (όχι πάντα με επιτυχία.)

More
06 Αυγ 2015 10:55 #46393 by NorThin
Ρε σεις ,μηπως διαφωνηστε πανω σε ανυποστατη διαφωνια? Δηλαδη μονο εγω θεωρω οτι ειναι τερμα υποκειμενικο το αν μου αρεσουν ή οχι καποια γραφικα? Τι κολλημα ειναι αυτο με τις βαθμολογιες? Δεν ειναι δα και τοσο σοβαρο το θεμα, και τεσπα, οταν εχεις διαβασει ενα ριβιου που λεει καλα πραγματα για ενα παιχνιδι και εχει βαθμολογια 3μιση και μετα ενα ριβιου με κακη κριτικη και παλι 3μιση βαθμολογια, ε! δεν γινεται να μην κταλαβεις πως το χρησιμοποιει το 3μιση στην μια και στην αλλη περιπτωση. Αλλα και παλι δεν θα εχει τοσο σημασια, φου ιθα εχεις διαβασει το ριβιου.
Επισης_και δεν αναφερομαι στους εδω ριβιουερς,ισως εδω να συναντατε και λιγοτερο σε σχεση με αλλου το φαινομενο_ εχω κουραστει λιγο να βλεπω τυπους να κανουν για το ριβιουινγκ , λες και ειναι ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ στην γη.Ασ ηρεμησουν. Κριτικες για παιχνιδια ειναι.
Και ενα παιχνιδι το παιζεις για ναύχαρηστηθεις. Ελεος πια με αυτην την ακραια σοβαροτητα λες και χτιζουμε κανα διαστημοπλοιο και δε πρεπει ν χασοιυμε ουτε ενα +.
Αν δε σου αρεσει το παιχνιδι, το κρατας για τον εαυτο σου, το αποτυπωνεις μετα στο ριβιου, αλλα απο κει και περα κοιτας να ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙς το παιχνιδι οσο αντικειμενικοτερα γινεται. Οχι δλδ "ε, σε αυτο τα γραφικα δε μαρεσαν επειδη μαρεσουν αλλα στυλ γραφικων εμενα, οποτε 8α του βαλω ενα 1μιση".

Αυτα. Τωρα ,για το θεμα τον γραφικων με το οποιο αρχισε το 8ρεντ, πραγματικα χανω τον τροπο που σκεφτονταια καποιοι ανθρωποι.
ΔΛδ , να μη φτιαχνουμε/παιζουμε παιχνιδια με πιξελογραφικα, να μη παιζουμε με ενυσχιτες και κιθαρες απο τα 60ς να μην ακουμε μουσικη του 30, να μη διαβαζουμε ντοστογιευσκι πχ, γιατι ειναι παροχημενο το συγγραφικο του στυλ κοκ. Ειναι λογικη αυτη? Γιατι ο συλλογισμος οσων "κραζουν" τα πιξελογραφικα μονο εκει μπορει ν καταληξει.

More
06 Αυγ 2015 14:28 - 06 Αυγ 2015 14:29 #46395 by Fallen Angel

NorThin wrote: Αυτα. Τωρα ,για το θεμα τον γραφικων με το οποιο αρχισε το 8ρεντ, πραγματικα χανω τον τροπο που σκεφτονταια καποιοι ανθρωποι. ΔΛδ , να μη φτιαχνουμε/παιζουμε παιχνιδια με πιξελογραφικα, να μη παιζουμε με ενυσχιτες και κιθαρες απο τα 60ς να μην ακουμε μουσικη του 30, να μη διαβαζουμε ντοστογιευσκι πχ, γιατι ειναι παροχημενο το συγγραφικο του στυλ κοκ. Ειναι λογικη αυτη? Γιατι ο συλλογισμος οσων "κραζουν" τα πιξελογραφικα μονο εκει μπορει ν καταληξει.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι τα παραδέιγματα που φέρνεις είναι άδικα. Ντοστογιέφσκι θα διαβάσεις, αλλά στη νέα ελληνική, όχι σε μετάφραση του 1846 που θα χρειάζεσαι λεξικό για να καταλάβεις τι διαβάζεις. Μουσική του '30 επίσης θα ακούσεις, αλλά όχι σε κασετοφωνάκι με μπαταρία που θα σου τρώει την ταινία και θα σου χαλάει την ακρόαση. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, έτσι; Δεν είναι το στυλ, το ύφος ή η αισθητική του ρετρό υπό συζήτηση. Είναι θέμα τεχνολογίας (και budget).

Επίσης, εγώ μπορεί να βλέπω βωβό κινηματογράφο σε θερινά σινεμά, έτσι γιατί γουστάρω, ΑΛΛΑ αυτό δε σημαίνει πως θέλω η πλειονότητα των καινούριων ταινιών τρόμου να είναι βωβές. Ας βγει κάποια, για το καλό, για το ρετρό. Αλλά όχι πολλές. Δεν υπάρχει λόγος να γυρνάμε επίτηδες πίσω -ειδικά αν αυτό δε συνηγορεί με "καλλιτεχνική άποψη", αλλά μόνο με "μείωση προϋπολογισμού".

Ο συλλογισμός όσων "κράζουμε" (ή τουλάχιστον μερικών από εμάς, μη γενικεύω έτσι απροκάλυπτα) τα πιξελωτά γραφικά είναι απλός: η τεχνολογία προχώρησε. Και (ελπίζουμε να) θα καταλήξει στο επίσης πολύ απλό: όχι άλλο σύγχρονο-πίξελ-μενίρ, ευχαριστούμε. Εξαιρούνται, όπως είπα και παραπάνω, παιχνίδια που το κάνουν πραγματικά από άποψη και για λόγους αισθητικής, βλ. Last Door. :)

Nothing happens unless first a dream...
Last edit: 06 Αυγ 2015 14:29 by Fallen Angel.

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
06 Αυγ 2015 20:06 #46398 by Castledoque

Fallen Angel wrote: Εξαιρούνται, όπως είπα και παραπάνω, παιχνίδια που το κάνουν πραγματικά από άποψη και για λόγους αισθητικής, βλ. Last Door. :)

Θα την πω την κακία μου, δεν μπορώ να κρατηθώ... Δηλαδή οι δημιουργοί του The Last Door είχαν επιλογή να φτιάξουν το παιχνίδι με διαφορετικά γραφικά και δεν το έκαναν από άποψη; :P

More
06 Αυγ 2015 20:23 - 06 Αυγ 2015 20:26 #46399 by Fallen Angel

Castledoque wrote: Θα την πω την κακία μου, δεν μπορώ να κρατηθώ... Δηλαδή οι δημιουργοί του The Last Door είχαν επιλογή να φτιάξουν το παιχνίδι με διαφορετικά γραφικά και δεν το έκαναν από άποψη; :P

Μάλλον δεν είχαν, όχι. ΑΛΛΑ. Δεν προσπάθησαν να αποδώσουν με ρεαλισμό και ακρίβεια τον κόσμο και τους χαρακτήρες. Έχτισαν πάνω στην ασάφεια και τα πίξελς, το έκαναν ένα με το παιχνίδι τους, του έδωσαν χαρακτήρα και το ενσωμάτωσαν μέχρι και στο gameplay. Και με επιτυχία, μάλιστα. So not the same, λοιπόν. :P

Last edit: 06 Αυγ 2015 20:26 by Fallen Angel.

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
06 Αυγ 2015 20:31 #46400 by Castledoque

Fallen Angel wrote: Έχτισαν πάνω στην ασάφεια και τα πίξελς, το έκαναν ένα με το παιχνίδι τους, του έδωσαν χαρακτήρα και το ενσωμάτωσαν μέχρι και στο gameplay. Και με επιτυχία, μάλιστα.

Μόνο που ακριβώς το ίδιο θα μπορούσε να πει όποιος θα ήθελε να υποστηρίξει τα γραφικά οποιουδήποτε (καλά όχι οποιουδήποτε, αλλά αρκετών πάντως) γουατζετοειδούς παιχνιδιού. (Not me. Μόνο για τα γραφικά του Primordia δε σηκώνω κουβέντα...) Οπότε καταλήγουμε πάλι πως το όλο θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό και συνοψίζεται στο εξής: "Μου φαίνεται όμορφο αυτό που βλέπω για όχι;"

More
06 Αυγ 2015 20:42 #46401 by Fallen Angel

Castledoque wrote: Μόνο που ακριβώς το ίδιο θα μπορούσε να πει όποιος θα ήθελε να υποστηρίξει τα γραφικά οποιουδήποτε (καλά όχι οποιουδήποτε, αλλά αρκετών πάντως) γουατζετοειδούς παιχνιδιού. (Not me. Μόνο για τα γραφικά του Primordia δε σηκώνω κουβέντα...) Οπότε καταλήγουμε πάλι πως το όλο θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό και συνοψίζεται στο εξής: "Μου φαίνεται όμορφο αυτό που βλέπω για όχι;"

Sorry, αλλά διαφωνώ. :) Η Wadget προσπαθεί να αποδώσει με λεπτομέρεια τους κόσμους της, δεν ποντάρει στην ασάφεια και το θολό. Επίσης, θέλω να φανταστείς τα γραφικά των παιχνιδιών της (συμπεριλαμβανομένου του Primordia) με ίδιο ακριβώς στυλ και ύφος, αλλά σε καλύτερη ανάλυση. Εε, δεν είναι θέμα προτίμησης πως θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι if you ask me (εξαιρουμένων των ρετρολάγνων).

Επίσης, να θυμίσω, έτσι τυχαία... ότι τα adventure games μεσουράνησαν όσο πρωτοπορούσαν τεχνολογικά. Δεν είναι κακό να προσπαθήσουν να το κάνουν ξανά, σωστά. :)

• Castledoque
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
06 Αυγ 2015 21:32 #46402 by Castledoque

Fallen Angel wrote: Η Wadget προσπαθεί να αποδώσει με λεπτομέρεια τους κόσμους της, δεν ποντάρει στην ασάφεια και το θολό.

Θα διαφωνήσω ξανά. Η Wadjet ποντάρει στην ασάφεια και αποφεύγει τον σκόπελο των καρτουνίστικων γραφικών που θα υπονόμευαν την πειστικότητα των σκοτεινών σεναρίων της. (Εκτός αν επεδίωκε full-3D γραφικά, αλλά αυτά είναι εκτός παιχνιδιού για τα δεδομένα της). Με το πιξέλιασμα στα γραφικά της καταφέρνει να δημιουργήσει μια ψευδεπίφαση ρεαλισμού, σα να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από παραμορφωτικό φακό (σαν αυτούς τους εκνευριστικούς κόκκους που είχαν γίνει μόδα στις κινηματογραφικές ταινίες πριν λίγα χρόνια και ευτυχώς πλέον ψιλοεγκαταλείφθηκαν). Στα περισσότερα παιχνίδια της (ειδικά τα τελευταία χρόνια και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο τελευταίο Blackwell και το Technobabylon) τα γραφικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δίνουν την ψευδαίσθηση ενός ζωντανού και ρεαλιστικού περιβάλλοντος που δε θα μπορούσαν να το πετύχουν με υψηλότερες αναλύσεις, όπου μοιραία τα γραφικά θα θύμιζαν καρτούν. Βλέπε τα εξαιρετικά κατά τα άλλα A new beginning και Gabriel Knight 1 remake. Το Primordia είναι η εξαίρεση, όπου πραγματικά αδικούνται από την χαμηλή ανάλυση τα πανέμορφα backgrounds και μακάρι να είχε σχεδιαστεί σε μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά τότε δεν ξέρω πως θα κατάφερναν να φτιάξουν ένα animation που να δένει με το σύνολο. Τέλος πάντων με εξαίρεση το Primordia, στα υπόλοιπα παιχνίδια τα συγκεκριμένα γραφικά δε θα λειτουργούσαν σε μεγαλύτερη ανάλυση, αφού είναι κομμένα και ραμμένα για τη συγκεκριμένη γραφική απεικόνιση. Πχ, ο gritty κόσμος του Technobabylon σε ψηλότερες αναλύσεις θα φαινόταν σαν κινούμενο σχέδιο, εκτός και αν τα γραφικά ήταν σχεδιασμένα με τελείως διαφορετικό τρόπο, όμως αυτό θα απαιτούσε εντελώς διαφορετική αισθητική και οπτική προσέγγιση (που δε θα με χάλαγε καθόλου μα καθόλου, ωστόσο αυτό είναι άλλο θέμα).

Fallen Angel wrote: Επίσης, να θυμίσω, έτσι τυχαία... ότι τα adventure games μεσουράνησαν όσο πρωτοπορούσαν τεχνολογικά. Δεν είναι κακό να προσπαθήσουν να το κάνουν ξανά, σωστά.

Καθόλου μα καθόλου δε θα με χάλαγε αυτό, όμως 1) κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό να το περιμένουμε από τους indies τύπου Wadjet, αλλά τις μεγάλες εταιρίες του χώρου (τις ποιες; ναι, ξέρω, εδώ γελάμε) 2) Μακάρι να το κάνουν, αν όμως γίνεται σε βάρος του gameplay, ούτε αυτό με ικανοποιεί. Γιατί δηλαδή πρέπει να παίζω άλλα παιχνίδια για να ευχαριστιέμαι gameplay και άλλα για να απολαμβάνω higher end graphics; Να διευκρινίσω πως σαφέστατα ΔΕΝ θεωρώ ούτε τα καρτουνίστικα γραφικά της Telltale ούτε τα όμορφα ζωγραφιστα της Daedalic τεχνολογική πρωτοπορία. Κάτι πάνε να κάνουν στο καινούργιο Book of Unwritten Tales και το Silence, αλλά κι αυτά είναι λουστράρισμα περισσότερο παρά πρωτοπορία. Μόνο τα Sherlock Holmes είναι μπροστά τεχνολογικά, αλλά (1) ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη και (2) ακόμα δεν έχουν βρει τη συνταγή για το ιδανικό gameplay (μια τους βγαίνει αρρωστημένα δύσκολο, μια τους βγαίνει υπερβολικά εύκολο, μια οι γρίφοι τους είναι ξεκρέμαστοι, μια είναι ανύπαρκτοι), γενικά δεν έχουν βρει τον ιδανικό τρόπο να συνδυάσουν αυτά τα γραφικά με το καλύτερο δυνατό gameplay.

Κάποια θετικά βήματα σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να κάνει το Dreamfall Chapters αλλά κι αυτό έχει κάνει τις εκπτώσεις του τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay...

More
07 Αυγ 2015 11:01 #46405 by Constantine_R

Castledoque wrote: Θα διαφωνήσω ξανά. Η Wadjet ποντάρει στην ασάφεια και αποφεύγει τον σκόπελο των καρτουνίστικων γραφικών που θα υπονόμευαν την πειστικότητα των σκοτεινών σεναρίων της. (Εκτός αν επεδίωκε full-3D γραφικά, αλλά αυτά είναι εκτός παιχνιδιού για τα δεδομένα της). Με το πιξέλιασμα στα γραφικά της καταφέρνει να δημιουργήσει μια ψευδεπίφαση ρεαλισμού, σα να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από παραμορφωτικό φακό (σαν αυτούς τους εκνευριστικούς κόκκους που είχαν γίνει μόδα στις κινηματογραφικές ταινίες πριν λίγα χρόνια και ευτυχώς πλέον ψιλοεγκαταλείφθηκαν). Στα περισσότερα παιχνίδια της (ειδικά τα τελευταία χρόνια και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο τελευταίο Blackwell και το Technobabylon) τα γραφικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δίνουν την ψευδαίσθηση ενός ζωντανού και ρεαλιστικού περιβάλλοντος που δε θα μπορούσαν να το πετύχουν με υψηλότερες αναλύσεις, όπου μοιραία τα γραφικά θα θύμιζαν καρτούν.

Μας τρολλάρεις έτσι;;;; :blink: :blink:
Ρε αυτά που γράφεις ούτε οι ίδιοι δεν τα σκέφτονται!!!!
ΜΑΚΑΡΙ το Technobabylon να είχε καρτουνίστικα γραφικά, σαν comic (για κάποιο λόγο θεωρώ ότι ο Ηλίας Κυριαζής θα ταίριαζε γάντι με το ύφος του παιχνιδιού)... θα μιλάγε τότε για άριστο παιχνίδι. Καλά αν ήταν τόσο καλά όσο του BOUT ή του Sherlock... άστο...
Λοιπόν σέβομαι προφανώς ότι η Wadjet είναι indie εταιρία, ότι δεν έχει θεόρατους προυπολογισμούς αλλά έχει μπει πλέον σε στάδιο ενηλικίωσης και καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει. Όχι ότι θεωρώ ότι βρίσκεται σε περίοδο χάριτος ή τίποτα τέτοιο αλλά δεν μπορεί να πλασάρει αυτόν τον τεχνικό τομέα σαν mainstream. Ξεκίνησε κάτι, ας πούμε διαφορετικό και ήμουν πρώτος που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά... οκ... 1, 2, 3, 4.... δείξε μας ότι θες να πας σε κάτι άλλο, ότι θες να εξελιχθείς... Πραγματικά είναι τα δυνατά σενάρια (των άλλων) και το πολύ καλό gameplay που με κάνουν σε κάθε καινούργια της κυκλοφορία να στρέφω την προσοχή μου... να δούμε πόσο θα αντέξει...

To 2011 βγήκε το The Artist, ήταν καλή ταινία (αν και παραφουσκωμένη λένε), πήρε όσκαρ και γενικά μας τράβηξε το ενδιαφέρον με τη ρετρό αισθητική της. Θα σου άρεσε ο σκηνοθέτης της να βγάζει τη μια βουβή ταινία πίσω από την άλλη επειδή η πρώτη ε'ιχε επιτυχία; Ακόμα και καλύτερες να ήταν από το Artist πόσο θα άντεχε; Μια; δυο; τρεις;... δέκα το στανιό μου;! κάποια στιγμή θα έλεγες "αμάν πια!"

Και επειδή ο νους ξεχνά πάνω στην ιδέα... να θυμίσω το φιλοθεάμων κοινό ότι ΔΕΝ ήταν τα γραφικά το στοιχείο που μου άρεσε στο Tecnhobabylon :whistle:

Και αγαπητή Fallen (που και σε κάτι συμφωνούμε :P :P ) για πες; ποιο είναι το τελευταίο adventure που πραγματικά πρωτοπόρησε, έστω και χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό ή σε κάποιο τρανταχτό τομέα;;;; εεεε;;; για πες! για πες! θέλω να το διαβάσω από τα δαχτυλάκια σου!!!... :evil: :cheer:

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

More
07 Αυγ 2015 11:57 #46406 by NorThin

ΜΑΚΑΡΙ το Technobabylon να είχε καρτουνίστικα γραφικά, σαν comic (για κάποιο λόγο θεωρώ ότι ο Ηλίας Κυριαζής θα ταίριαζε γάντι με το ύφος του παιχνιδιού)

ωραιο θεμα για συζητηση εβαλες εδω :) Προσωπικα ο κυριαζης δε νομιζω να εκανε για τετοιο γκειμ_εννοω απο αποψη σετινγκ και εικονων που πρεπει ν αποδωθουν_μιας και παραειναι καθαρο και πλαστικο το σχεδιο του. Κανας Βασιλης Γκοτζιλας, ή κανας Λωλος, αντε Διαλυνας_αν και αυτος θα πηγαινε γαντι σε πιο παραμυθιακα σετινγκς_ θα ελεγα κολανε καλυτερα.
Τεσπα, τελειως οφτοπικ , και σορρυ αλλα δε συγκρατηθηκα :P
Απο κει και περα, αμα ειχε καρτουνιστικα οπως λες γραφικα αλλα και παλι πιξελοτα? τοτε? :evil:

More
07 Αυγ 2015 13:01 #46407 by crocark
Διάβασα όλη την απάντηση του Κώστα και τη μισή πρώτη του Ντοκ και δεν αντέχω παραπάνω. Ναι, είπα στον Κώστα, μιλάω για τα γραφικά, ωστόσο αν κατάλαβα καλά μου απαντά συνεχίζοντας να θεωρεί ότι πρότεινα να τσεκουρωθεί συνολικά το παιχνίδι. Π.χ. να πάρει 1,5 το όποιο γουέγκ παιχνίδι. Να πάρει είπα 1,5 στα γραφικά. Κι ο Ντοκ συνεχίζει σε βαθμό κανονικής παρεξήγησης. Ρε σεις αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω, που προφανώς είναι λάθος δικό μου, γιατί να μπω στον κόπο ν' απαντήσω; Εν πάση περιπτώσει, καταλαβαίνετε δεν καταλαβαίνετε, Ντοκ, ζήτησες συζήτηση και μάλιστα ν' ανάψουν τα αίματα. Εγώ δε θέλω ν' ανάψω αίματα γιατί βαριέμαι κι έχει και ζέστη κλπ. και λέω απλώς τη γνώμη μου και τόνισα εκατό χιλιάδες φορές ότι δε σας προτείνω τι να κάνετε και πάνω απ' όλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγαίνετε σε άμυνα λες και πρέπει να μου δικαιολογήσετε το τι γουστάρετε να κάνετε.

Λοιπόν δε διαβάζω παρακάτω γιατί κάτι μου λέει ότι θα θέλω ν' απαντήσω και δε θέλω και μόνο για λόγους συνέπειας θ' απαντήσω σ' αυτά που διάβασα ήδη.

Κι επειδή αυτό σημαίνει ότι θα πηδηχτώ κυριολεκτικά από το παράθυρο, ευκαιρία να πούμε εδώ ότι το φόρουμ είναι χάλια και δεν προσφέρει καμία ευκολία για συζήτηση. Πέντε μηνύματα όλο κι όλα που μεσολάβησαν και δεν μπορώ να τα δω και πρέπει ν' ανοίξω παράλληλο παράθυρο. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να φτιαχτεί για την περίπτωση που του Ντοκ θα του ξανακάτσει να ανοίξει κουβέντα τέτοια. Θέλω να πω με λίγα λόγια, άμα το φτιάξετε, στείλτε αλλού το λογαριασμό ...

Και για να κλείσω το θέμα από εμένα...

crocark wrote: Κώστα, ναι, για τα γραφικά; Γιατί το τονίζεις τόσο;

γι' αυτό:

όχι 5-0,5=4,5.
5-4,5=0,5
5-3,5=1,5

OK. Κατάλαβες τελικά ή όχι ότι αυτό αφορά το βαθμό για τα γραφικά; Πιο συγκεκριμένα ότι, απλώς για χάρη της συζήτησης, επειδή ζητήθηκε, είπα τι θα έκανα εγώ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται από εσάς κι ότι αυτό που θα έκανα είναι ότι π.χ. θα έβαζα 1,5 στα γραφικά, 5 στον ήχο, 4 στο σενάριο κλπ. Δεν ξέρω, δεν το έχω παίξει ... Και το 1,5 στα γραφικά θα ήταν αρκετό για να χαμηλώσει αντίστοιχα τον όποιο μέσο όρο ...

(τις έχεις δει καλά τις βαθμολογίες μας; στα τελευταία 20 reviews υπάρχουν 3αρια, 2,5αρια και 2, εκτός αν ο αριθμός τους δεν σε καλύπτει).

Έχεις δίκιο. Δεν παρακολουθώ πολύ και δυστυχώς δεν είχα και το χρόνο να ενημερωθώ τώρα που μου το είπες κι απαντώ εν θερμώ. Εντύπωση μου κάνει αν κατάλαβα καλά τι εννοείς.

Δεν μπορείς να κάνεις review του KQ1 που να μην περιέχει την ιστορικότητα του παιχνιδιού (και κάθε παιχνιδιού) όταν πας τόσο πίσω... είναι αστείο και να προσπαθήσεις :)

Άσχετο το θεωρώ όλο αυτό αλλά επειδή με έβαλες και το σκέφτηκα λίγο, μια χαρά μπορώ νομίζω. Βασικά δε θέλω να γράψω ρίβιου γενικώς, αλλιώς αν είχα κέφια κι ήταν ένα παιχνίδι πρωτόπαιχτο για μένα, γιατί όχι; Και ειδικά Σιέρρα; Εδώ και Λούκας θα μπορούσα να γράψω άνετα. Και ποια ιστορικότητα; Στα μισοτελειωμένα παιχνίδια της Λούκας από χρόνια, ναι, έχω 3-4, έτοιμος είμαι να σου πω και βαθμό αν θα ανεχόμουν από τον εαυτό μου ασυνέπεια. Ξέρεις σίγουρα κάτι λίγα πράγματα για τη σχέση μου με το Grim. Τι ρόλο λες θα έπαιζε η ιστορικότητα ...; Δε μιλάω για κανένα ριμέικ για να το ξεκαθαρίζουμε αλλά για το αυθεντικό παιχνίδι.
Τέλος πάντων. ^ οφφ παντελώς, τσάμπα χρόνος ...

Αν κυκλοφορούσε μαζί π.χ με το Longest Journey ίσως και να το πέρναγα απαρατήρητο. Όμως ΤΩΡΑ αξίζει να αναφερθεί και να επιβραβευθεί (θεωρώ).

Μισό! Εννοείς με διαφορετικά κριτήρια ακριβώς επειδή υπάρχει λειψοπαιχνιδία; Α, αυτό, να με συγχωρείς φίλε, δε μου αρέσει και πάρα πολύ. ΑΝ το κατάλαβα καλά, μάλλον επιβεβαιώνει την υποπτευθείσα διαστρεβλωμένη κρίση ... ΑΝ το κατάλαβα επαναλαμβάνω.

Τι πάει να πει: "Ή αν θες, εφόσον είναι καλύτερο κι από το KQ6: 5-3,5=1,5";;; Δηλαδή όσο πιο παλιό γίνεται κάτι, χάνει σε αξία; :blink:

Πόση ζέστη έχετε; Μην πηγαίνεις για μπάνιο μεσημέρι ...

Αν ήμασταν δίπλα και μιλούσαμε θα τα βρίσκαμε σίγουρα ...
Απόπειρα ... Είπα ότι πιξελιάρικα γραφικά όσο πιο παλιά φτιαγμένα, τότε που "εφευρέθηκαν", τόσο πιο καλά βαθμολογημένα. Όσο πιο πρόσφατα φτιαγμένα τόσο πιο κακά βαθμολογημένα. Αφού στη θεωρία συμφωνούμε ... δεν μπορώ να καταλάβω ... Πρακτικά ισοδυναμεί με το ότι είναι ψευτοδικαιολογία το να τα βαφτίζεις όπως κι όπως για να τα δικαιολογήσεις τη σήμερον ημέρα κι αυτό το είπες εσύ. Εγώ απλώς το πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα και λέω ότι τα ίδια γραφικά που όταν βγήκε το KQ6 παίρναν 5/5, σήμερα ίσως είναι για 1,5/5.

Και αν έκανα ρίβιου για το ΚQ6 σήμερα, που παρεμπιπτόντως δεν το έχω τελειώσει και άνετα θα μπορούσα να το δω με καθαρή ματιά αν μ' ενδιέφερε να το τελειώσω, θα του έβαζα 5 για τα γραφικά του ίσως. Αλλά όχι στα ίδια γραφικά αν φτιάχτηκαν το 2015.
ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΛΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ.

Αποκλείεται να το πιστεύεις... δηλαδή ούτε παραδείγματα δεν θέλω να δώσω... αποκλείεται να το πιστεύεις...

Πραγματικά όμως, κάτι μου λέει ότι δεν είχες καταλάβει τι πιστεύω για να το αποκλείσεις κιόλας :lol: Άρα αποκλείεται; Μάλλον ...

και αναρωτιέμαι... αν αύριο κάποιος από εμάς παίξει ένα adventure με φοβερά γραφικά, ήχο, σενάριο... όλα τέλεια... άλλα είναι εύκολο σαν να πίνεις νερό με το καλαμάκι, θα δεχτείτε το 4 ή 4,5 που ενδεχωμένως θα πάρει ή θα λέτε ότι αφού είναι τόσο εύκολο θα έπρεπε να πάρει 1.5/5...

Αναφέρεσαι σε άλλους; Καταρχάς μιλάς στον πληθυντικό, εννοεις εμένα και το Wicked; Αφού συμφώνησες ρε συ παραπάνω ...

Επί του πρακτέου, χωρίς να είναι σκοπός μου να δείχνω ο πιο σκληρός κλπ. νομίζω ότι από κάποιους "καβγάδες" εδώ μέσα μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το τι θα του έβαζα. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια:

Άλλο αν θα το δεχτούμε και άλλο αν θα το σχολιάσουμε.

Αργά ή γρήγορα θα την πατήσει. 'Όποιος μένει στάσιμος, "πεθαίνει" είναι μόνος της φύσης...

Ε, το ίδιο λέμε ή όχι πάλι; Κάτσε. Μόνος είπες; Α, ναι, μπορεί κι αυτό, όλα παίζουν.

Προτιμώ να τα βλέπω σε freeware παιχνιδάκια παρά σε εμπορικά με υψηλές τιμές (το χειρότερο).

Α, να γεια σου ...

Τι να σας κάνω που το Technoτέτοιο μου βγήκε η εξαίρεση του κανόνα.

Μπράβο στο Τεκνοτέτοιο τότε B)
Το Μουν τι είναι; Ντεντάλικ;

Κάτσε βρε φίλε, γιατί θα με τρελάνεις. 1,5 ξέρεις τι σημαίνει; Το παραθέτω:

Για να μη με τραλάνεις εσύ θα στο μεταφράσω εγώ. Λέει:
1,5 συνολικός βαθμός σημαίνει παίξτε το αν είστε συλλέκτης.
Δε λέει:
1,5 στα γραφικά, σημαίνει παίξτε το αν είστε συλλέκτης.
Ρε Ντοκ τι σου έγραψα πιο πάνω (μπορεί και στην αρχική, δε θυμάμαι) σαν εναλλακτική, όχι για να το κάνεις, αλλά για να καταλάβεις; Βάλε του 4,5 εξαιρώντας τα γραφικά. Άρα δεν μπορεί να εννοούσα ότι είναι μόνο για συλλέκτες.

crocark wrote: Όταν έμπαινα πριν πολλά χρόνια εδώ μέσα κι έψαχνα να βρω ποια αξίζουν από τα πολλά χρόνια πριν που δεν έπαιζα κι είχα χάσει αρκετά έβλεπα τα μινιρίβιουζ. Παρεμπιπτόντως πάντα μου άρεσαν πιο πολύ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με το θέμα μας ή να είναι μπηχτή για τα ρίβιουζ σας.

Αυτό πραγματικά δεν ξέρω πως να το πάρω. Εκτιμώ την ειλικρίνειά σου, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις πως τόσο έγω όσο και τα άλλα παιδιά που γράφουμε τα ριβιούς προσπαθούμε να ανεβάζουμε κείμενα που να είναι πλήρη, κατατοπιστικά, ευκολοδιάβαστα και ει δυνατό διασκεδαστικά και αφιερώνουμε σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας, οπότε σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να διαβάζουμε πως για τον οποιοδήποτε λόγο δε σε καλύπτουν (εσένα και οποιονδήποτε άλλον) τα κείμενά μας, γιατί αυτό καταλαβαίνω από το παραπάνω σχόλιο.

Πιάστηκες από την εισαγωγή αλλά θα πρεπε να διαβάσεις πως να το πάρεις. Εκτιμώ περισσότερο τα μίνι ρίβιους γιατί από κάτω γίνεται χαμός άμα αξίζει τον κόπο ενώ στα ρίβιουζ δεν είναι ούτε επιτρεπτό, ειδικά παλιότερα, ούτε εύκολο. Κι αν ήταν εύκολο να γίνει κάτω από το ρίβιου του Κώστα ή επιτρεπτό, δε θα ερχόμασταν στο φόρουμ να το συνεχίσουμε, αλλά θα μέναμε εκεί ... ... ...

Και πλήρη είναι τα κείμενα σας και κατατοπιστικά και ευκολοδιάβαστα και διασκεδαστικά και μπράβο σας για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώνετε. Αν κάτι δε με καλύπτει δεν είναι το κέιμενό σου. Δε με καλύπτει η μορφή επικοινωνίας που είναι ουσιαστικά μονόπλευρη. Σου είπα εναλλακτικά. Για βάλε τη δυνατότητα κάτω από το ρίβιου να μπορεί να βαθμολογήσει όλος ο κόσμος. Θυμάσαι πότε την πρωτοέπαιξα την Ντόρα; Για θυμίσου τι είχε διαμειφθεί τότε κάτω από το ρίβιου και πες μου αν θα μπορούσα να το κάνω σε ρίβιου - πρόσοψη.

Ε, η ειλικρίνεια που εκτιμάς, αφορά στο ότι λέω ξεκάθαρα ότι δε μ' αρέσουν τα ρίβιους όχι όπως τα γράφετε εσείς ή επειδή τα γράφετε εσείς. Εσείς καλά κάνετε και γράφετε ό,τι γράφετε και όπως το γράφετε. Δεν εννοώ κάτι περισσότερο πέρα από την προσωπική μου προτίμηση που δε νομίζω ότι είναι κακό να τη λέω. Επίσης, αν θες, είναι και η δικαιολογία μου, αν και το έχω πει και στα ίσια πρόσφατα ότι δε διαβάζω την αρχική σελίδα κατά βάση, για το ότι δεν ξέρω τις βαθμολογίες που μου έλεγε ο Κώστας.

Σου έγραψα να μην παρεξηγηθείς ... αχ ...

Αν σε εκφράζουν τόσο οι βαθμολογικές του απόψεις

Σου απάντησα ήδη σ' αυτό που κουόταρες:
" Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για κάθε παιχνίδι γιατί μπορεί να διαφωνώ με όλους σας"
που σημαίνει:
μπορώ να διαφωνώ με τους βαθμούς του Αντρέα, όπως και με του δικούς σου και όλων.

Άρα μη με στέλνεις σε κανένα blog. Καταρχάς τι λέμε τώρα; Το blog, επειδή δεν το ξέρω, θα ήταν μια καλή παραπομπή αν μ' ενδιέφερε να δω γνώμες ΣΗΜΕΡΑ για παιχνίδια, αλλά δε με ενδιαφέρει.

Δικαιολογημένη ενδεχομένως κι η δική σου διαμαρτυρία για τα λινκς αλλά δε με αφορούν εμένα, οπότε γενικώς δεν έχεις πιάσει τις επιθυμίες μου για να μπορέσεις να μου τις εκτιμήσεις.

Μου απάντησες για τις κλίμακες και ΟΚ. Διαφωνούμε και θα μπορούσε να εξαχθεί ως συμπέρασμα και από όσες συζητήσεις συμμετείχα και μίλησα αρνητικά για παιχνίδια και είναι πάρα πολλά. Συνεχίζω να έχω την αίσθηση ότι, όχι μόνο εδώ μέσα, επικρατεί τεράστιος φόβος κατά τη βαθμολόγηση στο adventure reviewing.

Κοίτα κάτι - γι' αυτό είπα ότι δε θέλω να διαβάσω παρακάτω - έχω την εντύπωση ότι νομίζεις ότι σε στοχοποιώ ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι η πρόθεσή μου με τίποτα. Ρώτησες για κάτι και προσφέρθηκα να απαντήσω κι ελπίζω βασικά να μην το μετάνιωσες που ρώτησες. Σε όλους τους ανθρώπους βλέπω βασικά τα θετικά, εντάξει όχι σε όλους όλους, αλλά σε όλους που ξέρω με σχετική ασφάλεια, ναι. Όλοι οι άνθρωποι είναι τρελοί. Κι όλοι έχουν ανάγκη κατανόησης. Υπό αυτό το πρίσμα να είσαι βέβαιος ότι δεν έχω σκεφτεί ποτέ μα ποτέ τι γράφει ο Ντοκ και γιατί γράφει και τι θέλει πάλι να μας πει (με τον αρνητικό τρόπο). Συνέχισε να γράφεις και να παίζεις τα παιχνίδια όπως τα παίζεις :)

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ