Paranoic I

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016, Συντάκτης: Dark Knight

 • Εταιρεία: Escaped
 • Άτομα: 3-5
 • Βαθμός Δυσκολίας: 4,5/5
 • Διεύθυνση: Αιγάλεω

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα περιγράψω στο Adventure Advocate την εμπειρία του Paranoic I. Και ξέρετε γιατί; Επειδή πολύ απλά θα μιλήσω σε ένα site για gamers, για ένα δωμάτιο φτιαγμένο από gamers, που απευθύνεται σε gamers.

Δε θα σταθώ τόσο στην υπέροχη ατμόσφαιρα, στο φωτισμό που δυσκολεύει όσο πρέπει τις κινήσεις και στο πώς ένας τόσο μικρός χώρος αν στηθεί με την απαραίτητη γνώση, αντίληψη και μεράκι, μπορεί τόσο εύκολα να σε απομακρύνει από την καθημερινή σου πραγματικότητα. Θα σταθώ σε αυτό το 9% συνολικών αποδράσεων που τόσος ντόρος γίνεται στα πέριξ... Μην ανησυχείτε: δε θα βρείτε άλυτους γρίφους εδώ μέσα, ούτε θα επικαλεστείτε τις προφητείες του Νοστράδαμου και του γέροντα Παϊσιου. Εδώ όλα είναι μπροστά στα μάτια σας, αρκεί να τα ανοίξετε. Βγήκαμε 1’ πριν το τέλος του χρόνου από το δωμάτιο, αλλά και να μη βγαίναμε τα ίδια θα έλεγα. Δεν ήμασταν σε καλή μέρα, το Paranoic έπαιζε με το μυαλό μας. Αλλά κάθε στιγμή ξέραμε ότι φταίγαμε εμείς και μόνο. Ένας άψογος game master, αφοσιωμένος στο ρόλο του, μας άφησε να παίξουμε. Μη περιμένετε εδώ κάποιον να σας βγάλει από το δωμάτιο λέγοντας σας ότι ο επόμενος κωδικός είναι 1234. Μην περιμένετε επίσης κάποιον να σας αφήσει μέσα στο δωμάτιο κάνοντας το «και καλά» δύσκολο. Εδώ θα έχετε μαζί σας έναν άνθρωπο που σέβεται τη δουλειά του και το μυαλό της ομάδας στην οποία αφιερώνει αυτή τη μία ώρα από τη ζωή του.

Τα πράγματα είναι απλά: ένα κι ένα κάνουν δύο. Αν θέλετε να νιώσετε μια σκοτεινή εμπειρία που θα τραβήξει τα όρια του μυαλού σας και της υπομονής σας, που αν ακόμα και ένα μόνο γρίφο λύσετε, θα ξέρετε ότι το κάνατε εσείς, σηκωθείτε από τον καναπέ σας, πάρτε τους φίλους σας, οδηγήστε τους στην πόρτα του Escaped και... LET'S PLAY

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Ευχαριστούμε πολύ τον Dark Knight (που δεν τον ξέρω κι όλας) και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω κάποια πράγματα εκ μέρους του Escaped.
  1ον. Τα παιχνίδια μας βασίζονται στα αντίστοιχα του PC που λέγονται "Escape The Room" οπότε εξ ορισμού είναι ένα δωμάτιο που είσαι εγκλωβισμένος και πρέπει να κάνεις απόδραση. Όταν ανοίξαμε υπήρχαν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού δωμάτια στην Αθήνα, οπότε με κριτήριο την gaming εμπειρία ανοίξαμε και τα δικά μας και όχι με το τι υπήρχε. Φυσικά μετά από την εξέλιξη του είδους, σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές σε δωμάτια με υποδωμάτια κ.ο.κ. όμως αν θες να παίξεις ένα κλασικό "Escape the room game" το Paranoic είναι τόσο legendary όσο το Crimson Room... Κι άμα βγεις βγήκες! Στόχος μας δεν είναι να μείνεις μέσα πάντως.
  2ον. Μετά την φήμη που απέκτησαν τα live escape rooms, άνοιξε και ο κάθε πικραμένος ένα μαγαζάκι για να βγάλει 2 φράγκα! Επειδή αυτό καθ'αυτο το παιχνίδι όμως δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, τα παιχνίδια άλλαξαν, έγιναν "θεματικά", με "γρίφους" φτιαγμένους για τον μέσο Έλληνα, για να έχουν και τα μαγαζιά δουλειά και να πάει ο κόσμος και να περνάει καλά. Αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ESCAPE GAMES. Το τι είναι γρίφος και τι είναι escape room θα το αναλύσω σε άλλο άρθρο (ή γκουγκλάρετέ το)
  3ον και επίλογος. Σήμερα εκτός από 2345786 δωμάτια που έχουν ανοίξει, υπάρχουν και 5423 site με "reviews" που γράφει την εμπειρία της η Μαρία από το Γαλάτσι, που εκεί που έψαχνε στο γούγλη "πως κάνουν γαλλικό" είδε τη φωτό του Paranoic 1 και ήρθε να παίξει "αυτό με τα αίματα". Δεν μπορούμε να της απαγορεύσουμε την είσοδο, ούτε ζητάμε να μας συμπληρώσει φόρμα με "gaming εμπειρία"! Γράφει λοιπόν την κριτική της με γνώμονα την εμπειρία της στο Allou fun park... Δυστυχώς.
  Κλείνοντας δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα σύγκρισης δωματίων (όπως π.χ. μας έβαλε κάποιος στη σελίδα μας 4 αστέρια με αιτιολογία "θα έβαζα 5 αλλά έχω πάει στο Lockhill") αλλά ο καθένας πρέπει αν θέλει να βαθμολογεί και να είναι αντικειμενικός να κρίνει το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά!
  Αν κάποιος διαφωνεί με αυτά που γράφω ας μιλήσει τώρα αλλιώς να σωπάσει για πάντα... Είθε η φορς να είναι μαζί σας! (may the force be with you)

 • Σε απάντηση: gikostakis@gmail.com

  Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω παίξει στο συγκεκριμένο δωμάτιο, οπότε δεν έχω άποψη αν πράγματι αξίζει το 5άρι ένα μόνο δωμάτιο γιατί ήταν ΤΟΣΟ γαμάτο, ή αν η συγκεκριμένη ομάδα έδεσε υπέροχα όταν πήγε στο Paranoic και γι' αυτό της άρεσε τόσο (συμβαίνει κι αυτό, όπως και το αντίθετο). Τείνω να εμπιστευτώ τη γνώμη του Dark Knight μιας και έως τώρα συμφωνώ σε όσα έχει γράψει. Συμφωνώ, επίσης, απόλυτα μαζί του ότι τα περισσότερα δωμάτια του ενός δεν είναι αυτοσκοπός και πως εάν ένα δωμάτιο είναι υπέροχο, είναι υπέροχο, τέλος. Και με ιντριγκάρει η σκέψη να επισκεφθώ δωμάτιο που περιλαμβάνει απαιτητικούς γρίφους που απευθύνονται σε λογική gamers.

  Ωστόσο, η λογική «άμα βγεις βγήκες» δε με ενθουσιάζει. Θέλω να βλέπω το τέλος ενός παιχνιδιού που έχω πληρώσει. Κι εφόσον έχω ένα ρολόι να μετράει αντίστροφα και δεν είμαι στο πισί μου, με τις παύσεις, τα load games, και την ηρεμία μου, θέλω ο game master να κάνει καλά τη δουλειά του και να με βοηθάει ξεκάθαρα και σωστά όταν με βλέπει ότι έχω πελαγώσει (εφόσον μιλάμε, μάλιστα, για δύσκολο δωμάτιο). Επίσης, οι δύσκολοι γρίφοι είναι και οι πιο δύσκολοι για τον σχεδιαστή εκτός από τον παίχτη. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι λογικοί για τον παίκτη κατόπιν εορτής, όταν σου έχουν πει τη λύση. Πρέπει να είναι λογικοί και όσο παίζεις, να υπάρχουν... ενδείξεις που δηλώνουν (τουλάχιστον) τα απαραίτητα. Εάν τα έχετε καταφέρει να ισορροπήσετε δυσκολία και ενδείξεις, γαμώ! Θα περάσουμε πολύ όμορφα όταν έρθουμε (γιατί θα έρθουμε μετά απ' όλα αυτά).

  Live long and prosper. :) Και αγάπη μόνο στη «Μαρία από το Γαλάτσι που, εκεί που έψαχνε στο γούγλη πώς κάνουν γαλλικό, είδε τη φωτό του Paranoic 1 και ήρθε να παίξει "αυτό με τα αίματα"». Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες.

 • Εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός με την Escaped, γιατί όσο ωραία ατμόσφαιρα έχουν τα δωμάτια, έχουν θέμα με τους γρίφους και το game mastering. Δύσκολο θα ξαναπήγαινε, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποια ποικιλία σε επιπλέον δωμάτια.

 • Σε απάντηση: GameLinguist

  Πιστευω θα πρεπει να δωσεις μια ευκαιρια στο paranoic. Ειναι "προκλητικο" δωματιο, γιατι εχει πολυ λογικους και ταυτοχρονα δυσκολους γριφους. Ιδιως για gamers οπως γραφω και στο review, ειναι πολυ ωραια εμπειρια. Μη κολλας στο θεμα μη υπαρξης 2ου χωρου. Το χρονο μεσα ουτε που τον καταλαβαινεις και δεν προλαβαινεις να βαρεθεις. Οι 2οι χωροι ειναι σημαντικοι αλλα δε θεωρω πως ειναι αυτοσκοπος η υπαρξη τους, ουτε κρινουν την αξια και εμπειρια ενος δωματιου.

 • Μετά απο 40 δωμάτια προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ την μέγιστη βαθμολογία σε ενα "μικρο δωμάτιο" όσο καλό και να ήταν στους επιμέρους τομείς,
  Μέσα στα 60 λπτ ειναι καλό να υπάρχει μια εναλλαγή με τουλάχιστον 2-3 χώρους για να υπάρχει ποικιλία και να μην κουράζετε η ομάδα

 • Σε απάντηση: qrious

  Το δωματιο βαθμολογειται με βαση αυτα που προσφερει για αυτο που ειναι. Θα μπορουσε να εχει 3-4 χωρους και να μην αξιζει τιποτα. Ειναι ενας χωρος αλλα ειναι γεματος και εχει ολα τα στοιχεια που καποιος ψαχνει σε ενα escape room. Λογικους γριφους, σωστη καθοδηγηση, ωραια ατμοσφαιρα. Το 5 ειναι για αυτο που σου δινει το δωματιο και δεν παει σε διαδικασια συγκρισης. Μην το κανουμε σαν τους καθηγητες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 10 για το Θεο, το 9 για μενα, ξεκινατε απο το 8.

Αγαπημένα

 • Μετά απο 40 δωμάτια προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ την μέγιστη βαθμολογία σε ενα "μικρο δωμάτιο" όσο καλό και να ήταν στους επιμέρους τομείς,
  Μέσα στα 60 λπτ ειναι καλό να υπάρχει μια εναλλαγή με τουλάχιστον 2-3 χώρους για να υπάρχει ποικιλία και να μην κουράζετε η ομάδα