Preview: The Detail

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014, Συντάκτης Dream Specialist

Preview: The Detail

Η Rival Games μια Φινλαδική, ανεξάρτητη ομάδα εργάζεται πάνω στο The Detail, ένα adventure που στόχο έχει να συνδυάσει ‘τις πρακτικές που ακολουθούν οι σημερινές, τηλεοπτικές σειρές με την διάδραση που προσφέρουν τα παιχνίδια και όλα αυτά με έντονες πινελιές κόμικ επιρροής και αισθητικής. Το πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Πήραμε μια γεύση από το preview που μας έστειλε.

Σε σχετικό ασπρόμαυρο fast forward βλέπουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητα του Reggie Moore, ενός σκληροτράχηλου ντετέκτιβ, που ζει και εργάζεται σε μια πόλη που κυριαρχεί το έγκλημα, η αδικία και η διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Και αυτή τελικά αποδεικνύεται να είναι. Μια καθημερινότητα στην οποία ο ντετέκτιβ έρχεται αντιμέτωπος με εγκληματίες και κακοποιούς και πρέπει ωστόσο προσπερνώντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας να πάρει σωστές αποφάσεις προκειμένου να κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του. Η δικαιοσύνη υπολειτουργεί, οι μέθοδοι αντιμετώπισης του εγκλήματος δεν φαίνονται να αποδίδουν, τα όρια μεταξύ σωστού και λάθους, ηθικού και ανήθικου φαίνεται να καταλύονται.  

Μέσα σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες καλείται να εξιχνιάσει μια δολοφονία. Θύμα ο αρχηγός μιας μεγάλης συμμορίας που φαίνεται να μην τα βρήκε με τους ‘εμπορικούς εταίρους’ του κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής. Το ένστικτο του Moore, όμως, αρνείται να δεχθεί αυτή την εμφανή ερμηνεία, επιπλέον τα στοιχεία ‘δεν  βγαίνουν’ και έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στη βοήθεια του Joe Miller ενός πρώην κατάδικου και βαθιά χωμένου στα κυκλώματα, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια έχει καθαρίσει. Από όλους και από όλα. Ο Joe δέχεται να τον βοηθήσει, αρκεί μετά από αυτό, να σβηστεί η ύπαρξή του μια για πάντα από τον χάρτη. Μαζί, θα προσπαθήσουν να ενώσουν όλες τις λεπτομέρειες, να διαλευκάνουν μια δύσκολη υπόθεση ισορροπώντας παράλληλα στο τεντωμένο σκοινί της πολιτικής, της δικαιοσύνης και του νόμου.

Όπως πολύ καλά αντιληφθήκατε πρόκειται για αστυνομική ιστορία εξιχνίασης μυστηρίου, στα βήματα ενός κλασικού κινηματογραφικού cop drama, με όλες τις αναμενόμενες μεθόδους που απαρτίζουν το συγκεκριμένο είδος να δίνουν δυναμικά το παρόν όπως συλλογή στοιχείων, παρακολουθήσεις υπόπτων, ανακρίσεις μαρτύρων, ανθρωποκυνηγητά και άλλα ενδεικτικά να χτίζουν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με τους τζαζ μουσικούς ήχους, γρήγορα να διαποτίζει την διάθεσή μας.

Για τη γραφική απεικόνιση δώστε βάση στα επίθετα των δυο πρωταγωνιστών. Moore και Miller…Ακριβώς! Παραπέμπουν στους πολύ γνωστούς κομίστες Alan Moore και Frank Miller των οποίων το έργο επηρέασε σε απόλυτο βαθμό τη δουλειά της Rival Games και από όσο είδα, τείνω να συμφωνήσω καθώς είναι αλήθεια ότι ένιωσα να βουτάω κυριολεκτικά μέσα σε ένα κόμικ. Σε ένα κόμικ σκοτεινό, με ρεαλιστική απόδοση, με αναφορές στο σήμερα και κυρίως σε ένα κόμικ που μπορώ εγώ να κατευθύνω τη πορεία του. Τα περιβάλλοντα, hand drawn, ενίοτε χωρίς πολλές λεπτομέρειες (κλείνουμε ματάκι στον τίτλο του παιχνιδιού), παίζοντας με τις σκιές και το φως, είναι κυρίως φτιαγμένα από καρέ εικόνων, τα περισσότερα σε ασπρόμαυρους τόνους, κυρίως όταν πρόκειται για cutscenes. Υπάρχουν και σκηνές όπου το χρώμα και το σχέδιο επανέρχονται δριμύτερα, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι τόσο δυνατό το αποτέλεσμα αισθητικά, φαίνεται ότι η ομάδα ‘κατέχει’ καλύτερα το λιτό σκίτσο, και ορισμένες φορές χάνεται η ατμόσφαιρα που χτίστηκε προτέρως. Επίσης, οι σχεδιαστές πέτυχαν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, μέσα από τη στατικότητα των δυσδιάστατων περιβαλλόντων, που αντιλαμβάνομαι ότι ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή, έδωσαν πινελιές κίνησης (βροχή, κάποιο πουλί που πετάει, μάτια που ανοιγοκλείνουν) χωρίς να χαλάει η επιδιωκόμενη αισθητική.  

Κατά τα άλλα, πρόκειται για point and click τρίτου προσώπου με τα κλασικά features όμορφα ντυμένα. Η κίνησή μας πάντα ορίζεται από κίτρινα βελάκια - δείκτες κατεύθυνσης ή δράσης. Τα hot spots και η διάδρασή μας με αυτά ή και με άλλους χαρακτήρες καταδεικνύονται με κυκλάκια (σκεφτείτε πώς κυκλώνουμε τις αγγελίες στις εφημερίδες). Αφού επιλέξουμε το σημείο ενδιαφέροντός μας, εμφανίζεται μια στήλη επιλογών δράσης, τα γνωστά look, talk, take, τα οποία επιλέγουμε με τη ροδελίτσα του ποντικιού μας ή με δεξί κλικ. Οι διάλογοι βγαίνουν σε bubbles, το ίδιο και οι επιλογές μας (επιλογές για τα θέματα που θα συζητήσουμε ή επιλογές δράσης), speech δεν υπάρχει, σχετικά διακρίνονται όμως από το σενάριο οι χαρακτήρες των βασικών ηρώων.

Πολλές φορές κάτω από μια επιλογή κρίσιμη για την έκβαση εμφανίζεται και μια μπάρα χρόνου που καθιστά την επιλογή μας ακόμα πιο δύσκολη και πιεσμένη και επομένως όχι πάντα ενδεικτική της σκέψης μας ή της ιδιοσυγκρασίας μας ενώ οι προτάσεις που δεν επιλέξαμε άλλες φορές εξαφανίζονται, άλλες φορές παραμένουν. Η αλήθεια είναι ότι οι δημιουργοί έχουν υπερτονίσει πως πρόκειται για ένα παιχνίδι επιλογών και συνεπειών αν και για να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το μικρό δείγμα τις επιλογές είδαμε μόνο, τις συνέπειες όχι. :-)

Το πώς θα αναπτυχθεί και θα καταλήξει η ιστορία ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι και η προοπτική των πέντε επεισοδίων μπροστά, (οι δημιουργοί έχουν ανακοινώσει ότι το παιχνίδι θα ολοκληρωθεί σε πέντε επεισόδια, περίπου των δύο ωρών έκαστο, με το πρώτο επεισόδιο να επιζητά τη ψήφο μας στο Steam Greenlight) οπότε αντιλαμβάνομαι ότι η γεύση που πήρα είναι πραγματικά μικρή. Πραγματικά μικρή έως και ελάχιστη είναι και η ιδέα που πήρα για το κεφάλαιο των γρίφων, το ύφος και το πώς αυτοί θα είναι ενσωματωμένοι στο παιχνίδι που αυτά είναι δυο σημεία που θα διαδραματίσουν σαφή ρόλο στην συνολική αποτίμηση. Τολμώ να πω ωστόσο, ότι έστω ακόμα και από αυτό το δείγμα, μου δημιουργήθηκαν προσδοκίες γιατί τολμάει το διαφορετικό και..oh well, you know...details do sometimes create the big picture...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια