Preview: A Golden Wake

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014, Συντάκτης Dream Specialist

Preview: A Golden Wake

Δεκαετία του ’20. Περίεργη αυτή η περίοδος του 20 αιώνα. Σκληρή, ωμή, βίαια, όμως και ρομαντική, αισθητικά μοναδική, καλλιτεχνικά ελεύθερη. Ίσως αν έπρεπε να της δώσουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό αυτό θα ήταν ότι ήταν η εποχή των άπλετων ευκαιριών. Όλοι είχαν την δυνατότητα να τις αρπάξουν για να πραγματοποιήσουν το αμερικάνικο όνειρό τους… Το πώς θα τις εκμεταλλευόντουσαν όμως, εκεί ήταν που διακρίνονταν οι πολύ αποφασισμένοι…όχι απαραίτητα οι ικανότεροι, απλά αυτοί και όσοι ήταν διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα πάντα.

1921 λοιπόν, σε μια χιονισμένη, παγερή Νέα Υόρκη και στο μεσιτικό γραφείο των Morris &Banks επικρατεί αναβρασμός σε αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο Alfred Banks, ικανότατος μεσίτης, από αυτούς για τους οποίους πιθανότατα γεννήθηκε η γνωστή έκφραση με τους Εσκιμώους και τα ψυγεία, εξαιτίας μιας πλεκτάνης των ζηλόφθονων συνεργατών του χάνει τη θέση του, την οποία με πολύ κόπο, ιδρώτα και πρόβα στον καθρέπτη απέκτησε διαδοχικά από τον πατέρα του. Ο Alfred φυσικά δεν πτοείται, οι τυχοδιωκτικές του ορμές είναι ισχυρότερες, οπότε βάζει πλώρη για το ηλιόλουστο Miami, μια περιοχή η οποία διαφημίζεται λίγο πολύ ως η γη της ‘μεσιτικής’ επαγγελίας. Εκεί δεν αργεί να δικτυωθεί και να αποτελέσει αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι της εταιρίας Merrick. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τον Alfie, ο ουρανός είναι ακόμα πολύ ψηλά.  Όμως το τίμημα της ανόδου είναι μεγάλο, τα διλλήματα πολλά και το ερώτημα πάντα το ίδιο. Πόσα είσαι ικανός να θυσιάσεις από τη ψυχή σου για να τα καταφέρεις;

Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο με την ags με τα γνωστά μεγάλα, ευδιάκριτα ωστόσο, pixels της να σχηματίζουν εικόνες. Και ίσως από τις λίγες φορές όπου η ρετρό αισθητική που αναδύεται κάπως ‘υποχρεωτικά’ από την ags εναρμονίζεται πλήρως με την εποχή και την ατμόσφαιρα. Όσον αφορά στα περιβάλλοντα και στα αντικείμενα ιδιαίτερα αρκετά αφήνονται στη φαντασία, όχι σε σημείο όμως που να είναι ενοχλητικό για τον παίκτη ούτε αποθαρρυντικό για να συνεχίσει. Η ύπαρξη εξάλλου αρκετών hot spots σε κάθε χώρο και οι αρκετά περιγραφικές παρουσιάσεις αυτών με δεξί κλικ, αναπληρώνουν σε ικανό βαθμό οποιαδήποτε ‘εμφανισιακή’ έλλειψη. Μεγάλη πλειοψηφία των χώρων προέρχεται από αληθινούς/αυθεντικούς χώρους και τοποθεσίες του Miami, όπως και πολλοί χαρακτήρες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στο παιχνίδι έχουν υπάρξει στην Ιστορία. Στους χαρακτήρες επίσης, και κυρίως στις συζητήσεις τους με άλλους χαρακτήρες, δυσδιάστατα πορτρέτα αυτών λειτουργούν επικουρικά και δίνουν μια πιο ευκρινή απόδοση των προσώπων. Είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι ο ήρωας του παιχνιδιού, ο Alfie, είναι ολόιδιος ο δημιουργός του παιχνιδιού, ο Francisco Gonzalez.

Ο δημιουργός λοιπόν, με όλο το οπτικοακουστικό σύνολο αλλά και τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση, καταδεικνύει ότι έπιασε την ατμόσφαιρα της εποχής και κυρίως το ‘ήθος’ αυτής καθώς όλες οι συμπεριφορές και τα διαδραματιζόμενα είναι εναρμονισμένα με αυτό. Και αυτό οπωσδήποτε καταγράφεται στα υπέρ γιατί αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα εμβύθισης του παίκτη στην ατμόσφαιρα. Αρκετά πράγματα έκανα με μισή καρδιά επειδή δεν συμφωνούσα ή επειδή έπρεπε να το κάνω (όπως πχ να αποφασίσω ποιον συνάδελφο να απολύσω, ή να κάνω μια αγοραπωλησία που δεν συμφωνούσε με τα πιστεύω μου) ακόμα όμως και το γεγονός αυτό, ότι αποδέχτηκα δηλαδή ότι ‘it’ s a dirty job and someone has to do it’, προσωπικά το παραδέχομαι στον δημιουργό. Στα πλαίσια του εγκλιματισμού σημαντικό ρόλο έπαιξε και το speech το οποίο με τη ποιότητά του τραβάει τη προσοχή από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Όλες οι φωνές, δεν εξαιρώ καμία, και πρέπει να πω ότι μου έρχονται στο μυαλό τουλάχιστον 25 χαρακτήρες, είχαν μια παλαιομοδίτικη αμερικάνικη χροιά, ύφος και έκφραση του λόγου πετυχημένα ταιριαστά με το ποιόν του καθενός και κυρίως με την εποχή. Στα πολύ θετικά και η απαλή ‘τζαζίστικη’, αν και επαναλαμβανόμενη, μουσική που πλαισιώνει το σύνολο του παιχνιδιού.

Οι γρίφοι τώρα, φαίνεται να είναι μια αρκετά εύκολη διαδρομή. Υπάρχουν αρκετοί inventory based που δεν θέτουν κάποια έντονη πνευματική πρόκληση καθώς είναι εμφανές συνήθως τι πάει που και πότε, κάποια fetch quests, (ξέρετε - φέρε μου ή κάνε το τάδε για να σου δώσω το δείνα-) που εξελίσσουν την υπόθεση, κάποια κλασικά παζλς όπως το άνοιγμα ενός χρηματοκιβωτίου ή μιας πόρτας με κωδικό κτλ. Αυτό που ωστόσο δείχνει να ρίχνει πολύ αλατοπίπερο ενδιαφέροντος στην όλη βατή διαδικασία των γρίφων είναι μια ‘ποικιλία’ γρίφων σωστά ενταγμένων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο παιχνίδι και σε σημεία απολύτως λογικά, που αποκαλούνται από το ίδιο το παιχνίδι ως ‘seller’s intuition’. Πρόκειται ουσιαστικά για γρίφους που δανείζονται ολίγον τι από ψυχολογία καθώς παραδείγματος χάριν θα κληθούμε να ανακαλύψουμε μέσω συζήτησης τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις κάθε πελάτη και να του πωλήσουμε το ανάλογο από μια σειρά διαθέσιμων σπιτιών ή να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα επιχειρήματα προκειμένου να αποτρέψουμε/προτρέψουμε κάποιον να κάνει κάτι προς το συμφέρον μας. Γενικά μου κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτές οι περιπτώσεις καθώς, αν και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος αποτέλεσμα, αυτό όποιο κι αν είναι δείχνει να επηρεάζει την πορεία του παιχνιδιού σε βαθμό βέβαια που δεν μπορώ να εγγυηθώ καθώς δεν έχω συνολική εικόνα για αυτό.

Αυτή λοιπόν, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή του A Golden Wake, του νέου τίτλου της Grundislav Games και του Francisco Gonzalez (το παιχνίδι θα εκδοθεί από τη Wadget Eye), που είχε τη καλή διάθεση να μας στείλει για preview. Και λέω μόνο η αρχή, γιατί η υπόθεση έχει έναν ρυθμό ανάπτυξης αργό αλλά σταθερό που δεν μας προϊδεάζει ωστόσο για το που θα καταλήξει. Και πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό που στην αρχή τροφοδότησε το ενδιαφέρον μου στη πορεία των κεφαλαίων αντικαταστάθηκε από ένα ελαφρύ σάστισμα καθώς κάτι ‘grande’ δεν συνέβαινε που να προϊδεάζει ή να προετοιμάζει το έδαφος για το κορύφωμα πλοκής που είναι ζωτικό να έχει κάθε ιστορία. Ένιωθα σαν να βλέπω να εξελίσσεται η βιογραφία του πρωταγωνιστή, “ο βίος και η πολιτεία του Alfie Banks”. Και για να γίνω πιο σαφής, αν κάποιος αυτή τη στιγμή με ρωτούσε τι θα γίνει στη συνέχεια στο παιχνίδι ή τι φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει, δεν θα ήξερα κυριολεκτικά και ειλικρινά τι να του απαντήσω. Αυτό που μπορώ να πω σε προσωπικό επίπεδο είναι ότι αν δεν τελείωνε η preview έκδοση θα συνέχιζα να παίζω με τρομερή περιέργεια και ενδιαφέρον για να δω που θα καταλήξει και τι αφηγηματικές οδούς θα ακολουθήσει, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το απόθεμα υπομονής ή την διάθεση που θα είχα όταν θα τελείωνε (αν και μια φωνούλα μου λέει ότι θα με αποζημίωνε)

Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ περιποιημένο παιχνίδι σε όλους τους τομείς που είναι εμφανές ότι αναπτύχθηκε με αγάπη και μεράκι. Μέσα στα τρία πρώτα κεφάλαια (αρκετά εκτενούς διάρκειας) που δοκιμάσαμε δεν συναντήσαμε κανένα bug και ούτε τα πιο συνήθη προβληματάκια που περιέχουν οι preview εκδόσεις (όπως θεματάκια στον ήχο ή ασύγχρονους υπότιτλους κτλ)  πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι ήδη σε ένα πολύ καλό στάδιο για την κυκλοφορία του, η οποία αναμένεται για τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους. Εν πάση περιπτώσει περισσότερα και πιο αναλυτικά (!!!) το φθινόπωρο οπότε και θα κυκλοφορήσει. :-)

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια