Preview: The Abbey

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008, Συντάκτης Fallen Angel

Preview: The Abbey

Οι καλοκαιρινοί μήνες αποδεικνύονται συνήθως ξηροί στην κυκλοφορία νέων παιχνιδιών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι developers δε δουλεύουν πυρετωδώς για να διασφαλίσουν πως οι τίτλοι τους θα είναι έτοιμοι για το Σεπτέμβριο. Έτσι κι η Alcachofa Soft έχει φτάσει πλέον στο τελικό beta στάδιο του πρώτου της adventure, The Abbey. Είχαμε τη χαρά να παίξουμε το παιχνίδι πριν λίγες μέρες και μπορούμε τώρα να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις, οι οποίες συνοψίζονται στο εξής: μόλις (και εάν) διορθωθούν τα εναπομείναντα προβλήματα, το The Abbey φαίνεται πως θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό adventure. 

Το να ταξιδέψετε σε ένα μοναστήρι στα χρόνια του Μεσαίωνα και να ενσαρκώσετε ένα μοναχό ο οποίος προσπαθεί να ρίξει φως στα μυστήρια γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί πέρα σίγουρα δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία για adventure και θα κεντρίσει ευθύς εξ αρχής την προσοχή σας. Πόσο μάλλον όταν ξέρετε πως πηγή έμπνευσης για το The Abbey αποτελεί το διαχρονικό "Όνομα του Ρόδου" του Ουμπέρτο Έκο, το οποίο έχει εκτιμηθεί από όλους και για την ευφυΐα της πλοκής -και της διαπλοκής- του πέρα από τη συγγραφική δεινότητα του συγγραφέα του και τα βαθύτερα νοήματα που κρύβει.

"Ου φονεύσεις"

Η ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Ιεράς Εξέτασης σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι το οποίο είναι γνωστό σε ολόκληρη την οικουμένη. Στη Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου συγκεντρώνονται οι καλύτεροι αντιγραφείς και μεταφραστές της εποχής κι εργάζονται καθημερινά πάνω στα καλύτερα θεολογικά κι επιστημονικά έργα διασφαλίζοντας πως το μοναστήρι θα διατηρήσει τη φήμη του ως εκείνου που διαθέτει τη μεγαλύτερη και καλύτερη συλλογή βιβλίων.

Η τάξη κι η ησυχία που επικρατούσαν τόσα χρόνια στο μοναστήρι, όμως, διαταράσσονται από φήμες που θέλουν κακόβουλα πνεύματα και φαντάσματα να τριγυρνούν στους χώρους της βιβλιοθήκης τα βράδια. Φήμες που κορυφώνονται όταν ένας μοναχός σκοτώνεται από ένα ασυνήθιστο -αν μη τι άλλο- ατύχημα, όταν ένα τεράστιο θυμιατήρι 200κιλών προσγειώνεται στο κεφάλι του.

Ο Λεονάρδος του Τολέδο, πρώην σύμβουλος της Αυλής και ξακουστός ερευνητής της αλήθειας, καταφθάνει στο απομακρυσμένο μοναστήρι για να διαλευκάνει την υπόθεση κατόπιν αντίστοιχης παράκλησης του ηγουμένου. Μαζί του έχει πάρει το μαθητευόμενό του τον δεκατριάχρονο Μπρούνο, ο οποίος τελικά μόνο μπελάδες θα του προκαλέσει παρά την καλή του θέληση. Σύντομα, ο Λεονάρδος θα διαπιστώσει πως όχι μόνο δε θα είναι τόσο εύκολο να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο μοναχός λόγω των κανόνων που διέπουν το μοναστήρι και του δένουν τα χέρια, αλλά και πως ο θάνατος του συγκεκριμένου αδελφού ήταν μόνο η αρχή μιας κι η εντολή "Ου φονεύσεις" έχει ξεχαστεί προ πολλού μέσα στους τοίχους της μονής...

"Δεν είμαι ιεροεξεταστής. Δε με ενδιαφέρει η τιμωρία, μονάχα η αλήθεια."

Η ιστορία κι οι διάλογοι είναι εκείνοι που ομολογουμένως κλέβουν την παράσταση, αφήνοντας τους γρίφους σε δεύτερη μοίρα. Χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως το παιχνίδι δεν έχει γρίφους -και μάλιστα πολύ όμορφα δεμένους με την εξέλιξη της ιστορίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών θα χαρακτηρίζονταν ως ιδιαιτέρως εύκολη γενικά μιας κι υπάρχουν απλώς για να ξεδιπλώσουν το μυστήριο κι όχι για να αποτελέσουν μια αυτή καθ' εαυτή πρόκληση. Υπάρχουν παρόλα αυτά δύο σημεία που μπορούν να φανούν ικανά να σας ταλαιπωρήσουν για λίγη ώρα - ένας slider γρίφος κι η αναζήτηση ενός συγκεκριμένου hotspot το οποίο δεν απεικονίζεται με κάποιο ευδιάκριτο γραφικό. Το τελευταίο, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί πρόβλημα στο σχεδιασμό του παιχνιδιού κι ελπίζουμε να διορθωθεί στην τελική έκδοση.

Η πλειοψηφία των γρίφων είναι inventory based κι απαιτούν τη χρήση του σωστού αντικειμένου στο κατάλληλο hotspot ή χαρακτήρα, ενώ ορισμένες -λίγες- φορές θα χρειαστεί να συνδυάσετε κι αντικείμενα μεταξύ τους. Τόσο ο εντοπισμός των απαραίτητων αντικειμένων όσο και των ενεργών hotspots δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η χρήση τους στο σωστό σημείο ακολουθεί τη λογική πορεία εξέλιξης του παιχνιδιού και δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει. Άλλωστε, στο ημερολόγιο του Λεονάρδου καταγράφονται τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας, τα οποία συνήθως εμπεριέχουν hints για να σας βοηθήσουν. Τέλος, υπάρχουν και κάνα-δυο διαφορετικοί γρίφοι, όπως ένας όπου θα χρειαστεί να εντοπίσετε τις διαφορές μεταξύ ενός σχεδίου και του αντίστοιχου ανάγλυφού του σε ένα τοίχο που προσφέρουν μια -περιορισμένη ομολογουμένως- ποικιλία στο gameplay.

Παρότι το πόση ώρα διαρκεί ένα παιχνίδι θεωρώ πως δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς σε ένα "αντικειμενικό" νούμερο, νομίζω πως οι 20 ώρες που υπόσχονται οι δημιουργοί του προσεγγίζουν πολύ την πραγματικότητα μιας και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα adventure που θα τελειώσετε μέσα σε ένα απόγευμα και πιθανότατα θα σας απασχολήσει για αρκετές ώρες -κυρίως λόγω των εκτενών διαλόγων του.

"Και εγένετο... καλαισθησία!"

H αισθητική του The Abbey είναι εντυπωσιακή και θα καταφέρει να σας εισάγει στο κλίμα του παιχνιδιού πολύ γρήγορα. Ο σχεδιασμός των background γραφικών για την παρουσίαση αυτής της "καρτουνίστικης" και χιουμοριστικής (επιφανειακά τουλάχιστον) ιστορίας μυστηρίου σε συνδυασμό με τα πανέμορφα μοντέλα των χαρακτήρων είναι βέβαιο πως δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Ωστόσο, ο ήχος στο σύνολό του είναι αυτός που κλέβει την παράσταση. Παρότι ορισμένες ερμηνείες ηθοποιών δεν είναι ό,τι καλύτερο έχετε ακούσει, τα περισσότερα από 70 λεπτά ορχηστικής μουσικής υπόκρουσης από τη Φιλαρμονική της Πράγας αποτελούν ένα τόσο ισχυρό αντίβαρο που γέρνουν τελικά τη ζυγαριά στο να θεωρήσουμε τον ήχο ένα από τα πλεονεκτήματα του τίτλου. Σε αυτό το αποτέλεσμα, βοηθά σημαντικά και το περιεχόμενο των διαλόγων, το οποίο είναι στην πλειοψηφία του έξυπνο, άλλοτε προκαλώντας το γέλιο κι άλλοτε εισάγοντας μέρος του βαθύτερου νοήματος που κρυβόταν πίσω από το πρώτο μυθιστόρημα του Έκο.

Τέλος, να αναφέρω πως το The Abbey θα κυκλοφορήσει κι εξελληνισμένο (με αγγλικό speech ασφαλώς!) από τη hell-tech, ενώ παράλληλα θα παρέχεται η δυνατότητα να το παίξει κάποιος και στα Αγγλικά. Για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να σχολιάσω τη δουλειά που έχει γίνει στη μετάφραση και θα αφήσω τα σχόλια σε εσάς.

"Δεν αμφισβήτησα την αλήθεια των σημείων [...]. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι η σχέση μεταξύ των σημείων."

Δυστυχώς, όμως, όσο πολλά υποσχόμενο κι αν φαίνεται το παιχνίδι ακόμη και σε αυτό το beta στάδιο ανάπτυξης, πάσχει από περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά προβλήματα που στο σύνολό τους θα απογοητεύσουν αν δε διορθωθούν εγκαίρως.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους διαλόγους, όπου άλλοτε διαφέρει το speech από τους υποτίτλους κι άλλοτε είτε δεν υπάρχει speech είτε αυτό που υπάρχει δεν στέκει λογικά στην περίσταση. Προβλήματα εντοπίζονται και στο gameplay, όπου εξαιτίας κάποιων αλλαγών που έχουν γίνει στο σχεδιασμό της πορείας δράσης, δημιουργούνται σφάλματα όπως δύο αντικείμενα να εμφανίζονται στην ίδια θέση μες το inventory ή το αντικείμενο που έχουμε μόλις συλλέξει και τοποθετήσει μες το inventory να εξακολουθεί να εμφανίζεται και στον κόσμο του παιχνιδιού. Δε λείπουν επίσης κι αναφορές στην πλοκή του παιχνιδιού μέσα στους διαλόγους που δε δικαιολογούνται από τα όσα έχουμε δει στο παιχνίδι νωρίτερα. Τέλος, προβλήματα που δεν μπορούν να αμεληθούν παρουσιάζονται και στο performance του παιχνιδιού (σε ορισμένα συστήματα τουλάχιστον), καθώς το antiliasing εξαφανίζει τα 3D γραφικά, ορισμένα γραφικά αλλοιώνονται ή απλώς λείπουν σε άλλα σημεία, ενώ και διάφορα random crashes κάνουν δυστυχώς την εμφάνισή τους.

Το The Abbey δύναται να είναι ένα ξεχωριστό και πάρα πολύ ενδιαφέρον adventure που θα σας ταξιδέψει σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης μέσα από τη γεμάτη ανατροπές κι εκπλήξεις ιστορία του -ειδικά αν δεν έχετε διαβάσει το "Όνομα του Ρόδου". Δύναται, όμως. Δεν είναι ακόμη. Κι αυτό επειδή παρότι πολλά από τα προβλήματα της γερμανικής έκδοσης που προηγείται έχουν ήδη διορθωθεί, αρκετά άλλα παραμένουν. Και δυστυχώς κάποια -λίγα- εξ αυτών μάλλον θα φανούν ικανά να κεντρίσουν την προσοχή σας και να σας ενοχλήσουν. Ελπίζουμε να διορθωθούν και σε ένα μήνα περίπου που θα δούμε την τελική έκδοση του παιχνιδιού, να μείνουμε όλοι με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια