Preview: Nikopol, Secrets of the Immortals

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008, Συντάκτης Dream Specialist

Preview: Nikopol, Secrets of the Immortals

Το Nikopol, Secrets of the Immortals είναι βασισμένο στο πρώτο επεισόδιο της λεγόμενης Nikopol τριλογίας του κόμικ συγγραφέα και σχεδιαστή Enki Bilal. Η τριλογία αποτελείται από το Carnival of Immortals, το The Woman Trap και το Equator Cold. Τον Μάιο του 2008 η White Birds, η δημιουργική εταιρία του Benoit Sokal, αποφάσισε να μεταφέρει με την άδεια και την καλλιτεχνική επιμέλεια του συγγραφέα το γνωστό αυτό έργο υπό μορφή adventure game στις οθόνες του υπολογιστή μας. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε το παιχνίδι σε μια beta έκδοσή του και τώρα μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας, μαζί σας.

Βρισκόμαστε στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι εν έτει 2023, σε ένα μέλλον δηλαδή όχι πολύ μακρινό από το 2008. Το πολίτευμα της χώρας είναι απολυταρχικό και όποιος αντιτίθεται με οποιοδήποτε τρόπο στον δικτάτορα Choublanc εκτελείται. Ο εν λόγω δικτάτορας όπως και η διακεκριμένη αριστοκρατία διαμένει στο Παρίσι, το οποίο βρίσκεται σε στρατιωτική κατοχή. Τις συνθήκες διαβίωσης δυσχεραίνει μια τεράστια διαστημική μέδουσα η οποία έχει κάνει κατάληψη σε ένα από τα πιο κεντρικά κτήρια του Παρισιού και συνεχώς εξαπλώνει τη γλοιώδη μάζα της. Το κερασάκι στη τούρτα είναι η εμφάνιση μιας υπερμεγέθους πυραμίδας η οποία ίπταται πάνω από τη πόλη χωρίς κανείς να ξέρει τη προέλευσή της, ποιον φιλοξενεί και τι σκοπό έχει. O Alcide Nikopol, είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος αποφασίζει να κάνει την επανάστασή του συμμετέχοντας ως προγραμματιστής - hacker σε μια αντιδραστική ομάδα. Ο Nikopol βέβαια έχει ακόμα και πιο προσωπικούς λόγους για να αντιδράσει στο υπάρχον σύστημα. Πρόσφατα έπεσε στη γη η διαστημική άκατος που κρατούσε για χρόνια τον πατέρα του φυλακισμένο σε κατάσταση νάρκης κατ’ εντολή του δικτάτορα Choublanc. Η άκατος βρέθηκε άδεια, ο Nikopol πρέπει να βρει τον πατέρα του, η μοίρα του όμως έχει άλλα σχέδια για αυτόν.

Να ομολογήσω ότι προ του παιχνιδιού, προσωπικά δεν είχα επαφή με τα έργα του Bilal. Ούτε με την ατμόσφαιρα αυτών, ούτε με την υπόθεσή τους, ούτε με τον κόσμο τον οποίο εκπροσωπούν. Στη προκειμένη περίπτωση η άγνοιά μου αυτή θα έλεγα ότι δεν με διευκόλυνε καθόλου στο να εγκλιματιστώ. Το σενάριο του παιχνιδιού μου φάνηκε απότομο και γρήγορο. Απότομη η εισαγωγή, σχεδόν καταιγιστική η δράση συν ότι πάνω που πας να καταλάβεις τι συμβαίνει μπορεί να πεθάνεις κιόλας. Λυπάμαι που υποψιάζομαι ότι πολλά πράγματα μου ξέφυγαν γιατί το σενάριο μου φάνηκε πραγματικά ενδιαφέρον. Δυστυχώς αναλώθηκα στο να προσπαθώ να ενταχθώ και να κατανοήσω το τι συμβαίνει όμως έπρεπε παράλληλα να προσπαθώ να επιβιώσω και ως Nikopol. Γενικά θεωρώ χρέος μου να αναφέρω αυτές μου τις εντυπώσεις γιατί υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι adventure gamers είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα. Το gameplay του Nikopol είναι αρκετό βατό, πρώτου προσώπου, point ‘n click με την κάμερα να περιστρέφεται 360ο μοίρες προσφέροντας μια πλήρη οπτική των χώρων. Με αριστερό κλικ, λίγο πολύ, επιλέγονται και γίνονται τα πάντα. Η μουσική επένδυση πλαισίωνε ικανοποιητικά αν και δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Πολύ ωραία ιδέα ήταν τα προπαγανδιστικά σποτάκια υπέρ του απολυταρχικού καθεστώτος που παίζουν καθ΄όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνοντάς μας την εντύπωση ότι όλο το Παρίσι έχει εξοπλιστεί με μεγάφωνα για να μας θυμίζουν τη politically correct συμπεριφορά μας. Το speech σε πολύ καλό επίπεδο, με τη φωνή του πρωταγωνιστή να θυμίζει αδιάφθορο ντετέκτιβ Κάλαχαν.

Για τα γραφικά τι να πούμε, νομίζω πως το γεγονός ότι η White Birds έβαλε το χεράκι της είναι σημαντικό στοιχείο από μόνο του. Το γεγονός πως το παιχνίδι είχε την επίβλεψη του Bilal είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο. Ο μελλοντικός κόσμος είναι πολύ όμορφος. Πολύ σκοτεινός, πολύ ξεπεσμένος, καταθλιπτικός, τεχνολογικά εξελιγμένος. Η γραφική απεικόνιση αποδίδει εξαιρετικά αυτή την φουτουριστική ατμόσφαιρα. Η sci-fi αισθητική έχει όμορφα διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, στα περιβάλλοντα και στους χαρακτήρες και δίνει τα σουρεαλιστικά στοιχεία ως οικεία και καθημερινά. Μου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος του νεκροταφείου που ήταν ασφυκτικά γεμάτος από μικροαντικείμενα και σκουπίδια και ήταν ατμοσφαιρικός. Εξαιρετικά είναι τα διάφορα βιντεάκια που πλαισιώνουν το παιχνίδι, από τα οποία άλλα είναι επεξηγηματικά και άλλα ανακεφαλαιώνουν τη δράση. Όμορφα ενσωματώθηκε και η ιδέα των split screens που πολλές φορές θύμιζαν να είναι αποσπάσματα από comic βιβλία.

Στο κεφάλαιο των γρίφων θα ήθελα να κάνω δυο τρεις παρατηρήσεις. Αν και υπάρχουν αρκετών ειδών γρίφοι όπως inventory based, γρίφοι καταστάσεων και μαθηματικοί ή γρίφοι λογικής αν θέλετε καλύτερα, γενικά δεν μπορώ να πω ότι η δημιουργική ομάδα έβαλε όλη της την φαντασία σε λειτουργία. Εκτός ότι συναντάμε έναν υπερκλασικό γρίφο που πλέον τον λύνουμε τυφλοσούρτι υπάρχουν και άλλοι δυο τρεις που επαναλαμβάνονται απλώς τη δεύτερη φορά έχουν αυξημένη δυσκολία. Ειδικά στη τρίτη κατηγορία των γρίφων, αυτών της λογικής/μαθηματικών, ανήκει ένας από τους πιο δύσκολους γρίφους που έχω έρθει αντιμέτωπη. Περιγράφοντάς το όσο πιο απλά μπορώ πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δεδομένο πολυγωνικό σχέδιο με προσθαφαίρεση γραμμών. Δεν ξέρω, απλά σηκώνω τα χέρια ψηλά και αναρωτιέμαι…ΜΑ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ;;… Οι υπόλοιποι γρίφοι είναι μέτριου επιπέδου δυσκολίας, όμως κανέναν δεν θα ενέτασσα στους εύκολους.

Ανακεφαλαιώνοντας να πω ότι το Nikopol κατά την άποψή μου αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση adventure καθώς είναι βασισμένο σε φουτουριστικό, αρκετά διαδεδομένο, απαιτητικό όμως για τη σκέψη του παίκτη βιβλίο κόμικ. Σίγουρα υπάρχουν παίχτες εξοικειωμένοι με το έργο του Bilal τους οποίους πιθανώς να ενθουσιάσει. Άλλους όμως όπως εμένα θα τους δυσκολέψει και θα τους προβληματίσει. Υπάρχει το ενδεχόμενο η White Birds να προχωρήσει στη δημιουργία adventure και των υπόλοιπων μερών της τριλογίας και οπότε να ολοκληρωθεί η ιδέα και να έρθει πιο εύκολα και σε μας του μη μυημένους.

Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ σύντομα, μη ξεχνάμε, με Ελληνικούς υποτίτλους ενώ μείνετε συντονισμένοι και για το επερχόμενο πλήρες review. Δοκιμάστε το ως κάτι διαφορετικό.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια