Agustin Cordes, "Scratches"

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2005, Συντάκτης Fallen Angel

Agustin Cordes, "Scratches"

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, Agustin, εκ μέρους του Αdventure Αdvocate και της ελληνικής adventure κοινότητας, που δέχτηκες να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη.

Γεια σου, Adventure-Advocate! Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κάνω αυτή τη συνέντευξη για εσάς. Τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (και το φαγητό της!), καθώς έχω φίλους που έρχονται από εκεί, και φυσικά είναι θαυμάσιο να ξέρω πως σας αρέσουν τα adventure παιχνίδια τόσο πολύ.

Θα ήθελες να συστήσεις τόσο εσένα όσο και τους συναδέρφους σου και τη Nucleosys στην ελληνική adventure κοινότητα; Ποιοι είστε, πώς καταπιαστήκατε με τη δημιουργία adventure παιχνιδιών, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, κ.λπ.

Είμαστε ουσιαστικά δυο άτομα που δουλεύουμε full time πάνω στο Scratches. Ο Alejandro Graziani έχοντας επιληφθεί τα περισσότερα γραφικά και σεναριακά του παιχνιδιού, κι εγώ, προγραμματίζοντας και γράφοντας, μεταξύ άλλων μικρότερης σημασίας πραγμάτων. Είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς "εγώ κάνω αυτό" και "αυτός κάνει εκείνο" επειδή αποφασίζουμε και δουλεύουμε σε πολλά πράγματα από κοινού. Όχι δουλεύοντας full time, αλλά ενεργά συμμετέχοντας σε αυτό το έργο, είναι ο Cellar of Rats, που φροντίζει τη μουσική επένδυση και τα ηχητικά εφφέ. Φυσικά, έχουμε και την εξαιρετική ομάδα ηθοποιών που δίνουν φωνή στους χαρακτήρες που βρίσκουμε μέσα στο παιχνίδι: τον John Bell, που ουσιαστικά δε χρειάζεται συστάσεις (αλλά στη σπάνια περίπτωση που δεν τον έχετε ακούσει, έχει εργαστεί σε διάφορα ανεξάρτητα adventures, πάντα πραγματοποιώντας εντυπωσιακές ερμηνείες), τον Jonathan Boakes, δημιουργό των παιχνιδιών Dark Fall, τον Matt Clark, ο οποίος αναπτύσσει το επερχόμενο Barrow Hill, τη Sue Anderson, τραγουδίστρια που ερμήνευσε στο Bark Psychosis (κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και αναζητήστε αυτό το υπέροχο συγκρότημα!), και τον Dominic Brewer, επαγγελματία ηθοποιό και από χρόνια οπαδό των adventures. Έχουμε επίσης μια καταπληκτική ομάδα beta-testers!

Πιστεύω πως ο καθένας από εμάς κάνει μια υπέροχη εργασία και όλη η σκληρή δουλειά πραγματικά δικαιώνεται όταν εξερευνάς το ατμοσφαιρικό Βικτοριανό σπίτι, με τη συνοδεία του μελαγχολικού ορχηστικού θέματος στο φόντο, και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο, ακούγοντας στη συνέχεια μια φιλική κουβέντα μεταξύ του John και του Jonathan, σα να γνώριζαν ο ένας τον άλλο από χρόνια (ωστόσο ποτέ δεν έχουν συζητήσει στην πραγματική ζωή!).

Υπάρχουν για την ακρίβεια πολλά μελλοντικά σχέδια. Υπάρχει ένα έγγραφο, όπου έχουμε γράψει ορισμένες πολύ σύντομες κατευθυντήριες για μελλοντικά παιχνίδια, κι έχουμε ιδέες για τουλάχιστον άλλα οχτώ! Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνουμε κι άλλο ένα horror adventure αμέσως μετά το Scratches, αλλά αυτή τη φορά θα θέλαμε να εισάγουμε μια πιο κινηματογραφική αίσθηση σε αυτό (όχι, όχι άμεσου χειρισμού, action σκηνές ή εκατοντάδες cutscenes, που δεν είναι όμως απαραίτητα). Ένα άλλο πράγμα που οπωσδήποτε θέλουμε να κάνουμε είναι να συντομεύσουμε το χρόνο παραγωγής σε ένα παιχνίδι ανά έτος.

Ένας νέος μόλις 25 ετών δημιουργεί ένα adventure που αναμένεται αγωνιωδώς σε όλο τον κόσμο. Πώς νοιώθεις γι' αυτό;

Είναι υπέροχο, αν και κάπως περίεργο. Επουδενί δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα προσοχής. Το Scratches ξεκίνησε ως ένα πολύ χαμηλών τόνων εγχείρημα, στοχεύοντας να προσελκύσει τους οπαδούς που δεν ενοχλούνται από την απουσία των υψηλής παραγωγής χαρακτηριστικών. Δεν υπήρχε ποτέ η ιδέα να συμπεριλάβουμε μια σε πλήρη άνθηση μουσική επένδυση ή πανοραμικά γραφικά. Τώρα ακούμε πράγματα όπως "φαίνεται πιο ραφιναρισμένο από μεγάλου προϋπολογισμού παιχνίδια" ή "φίλε, ποτέ δεν ανυπομονούσα για ένα adventure παιχνίδι τόσο πολύ!". Είναι αλήθεια πολύ τρελό. Το πλέον αστείο που συνέβει σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν όταν κάποιος είπε κάποτε "φαίνεται καλό, αλλά τα γραφικά του δεν είναι τόσο υπέροχα όσο του Myst IV". Βρέθηκα σε μια κατάσταση "Τι πράαααγμα!". Απλά ελπίζω ο κόσμος να μη παραβλέψει το γεγονός πως πρόκειται για ένα παρεΐστικο παιχνίδι (garage game) σε τελική ανάλυση!

Όπως ξέρεις, παλαιότερα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από ισπανόφωνους (όπως το Runaway) γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους adventurers. Νοιώθεις πίεση από την αναπόφευκτη σύγκριση που θα προκύψει μεταξύ σας; Το γεγονός πως πρόκειται για το πρώτο adventure παιχνίδι που δημιουργείται στην Αργεντινή αυξάνει αυτήν την πίεση;

Δεν πιστεύω πως θα γίνουν συγκρίσεις αυτού του είδους. Τυχαίνει να λατρεύω το Runaway, είναι πραγματικά ένα από τα adventures των τελευταίων χρόνων που απόλαυσα πολύ παίζοντας το, και θα ήταν κολακευτικό αν μας συνέκριναν με οποιοδήποτε τρόπο με ένα τέτοιο επιτυχημένο τίτλο, αλλά το Scratches είναι ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Θα ήταν πιο λογικές συγκρίσεις με τα Dark Fall παιχνίδια (επίσης αγγλικό περιβάλλον, τρόμου, ανεξάρτητη παραγωγή) αλλά και πάλι θα το βρείτε να εξελίσσεται με ένα διαφορετικό τρόπο. Μ' αρέσει η σκέψη πως το Scratches στέκεται αυτόνομο με τη δικιά του ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ανάπτυξη.

Δε θα έλεγα πως νοιώθουμε τόσο μεγάλη πίεση. Ναι, το έργο μας παίρνει περισσότερο από το αναμενόμενο (κατανοητό όμως δεδομένων όλων των βελτιώσεων, που όμως θα δικαιωθούν, πιστέψτε με!) και αναμένεται αρκετά από το κοινό, παρόλα αυτά είμαστε πεπεισμένοι πως θα είναι ένα δυνατό παιχνίδι και θα αποδειχθεί άξια όλη η αναμονή. Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, πρέπει να 'ναι πως δε το πολυσκεφτόμαστε. Ακούγεται ιδιαίτερα αγχωτικό πως το Scratches δε θα είναι μόνο το πρώτο εμπορικό adventure της Αργεντινής, αλλά και το πρώτο που φτιάχνεται στη Νότιο Αμερική! Βλέπετε, τώρα με στρεσάρατε.

Αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα καθαρόαιμο adventure -γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πάψουμε να αναρωτιόμαστε πώς κατέληξες σε αυτήν την απόφαση. Τα action-adventure παιχνίδια υποτίθεται πως ελκύουν περισσότερους παίχτες και πως 'πουλάνε' περισσότερο. Γνωρίζοντας πως σου άρεσε η σειρά "Silent Hill" μόνο έκπληξη μπορεί να μας προκαλέσει η απόφασή σου να δημιουργήσεις ένα καθαρόαιμο adventure αντί για κάτι παρεμφερές (σε ότι αφορά στα action στοιχεία). Είσαι ένας ρομαντικός adventurer τελικά;

"Ρομαντικός adventurer" το θέτει αρκετά καλά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Το Scratches είναι το είδος του παιχνιδιού που θα καταστρεφόταν τελείως με την εισαγωγή action στοιχείων ή ενός περισσότερου δυναμικού gameplay. Οπωσδήποτε μου αρέσει η σειρά των Silent Hill αλλά το arcade gameplay καταλήγει σε μια κουτή επιλογή μακροπρόθεσμα. Το αισθάνεσαι τόσο έντονα σα να υπήρχε εκεί απλά για να καλύψει τα κενά και να κρατήσει απασχολημένο τον παίχτη. Εννοώ, η πανέμορφη ατμόσφαιρα που κοπιάζουν να επιτύχουν (και το καταφέρνουν!) καταρρέει κάπως όταν πρέπει να παλέψεις με τον παραδοσιακό end level boss,ασχέτως του πόσο τρομερός είναι. Παραδείγματος χάριν, βρήκα πολύ περισσότερο τρομαχτικό το σημείο όπου έπρεπε να αποδράσεις από τον Pyramid Head στο SH2 -ποτέ δε χρειάζεται να τον παλέψεις, κανένα ιδιαίτερο αντανακλαστικό δε χρειάζεται, κι όμως είναι η πιο πετυχημένη σκηνή που βρήκα στη σειρά.

Το Scratches θα είναι αυστηρώς ψυχολογικού τρόμου και πιστεύω πως το 'παραδοσιακό' adventure είδος είναι το μόνο μέσον για να το πετύχεις αυτό. Ποτέ δε θα άφηνες τον τρόμο να απλωθεί μέσα σου αν η ιστορία πρέπει να διακόπτεται για να μπορέσεις να εξολοθρεύσεις ένα δαιμονικό πλάσμα. Ο πυρήνας του Scratches παραμένει χαμηλής εντάσεως, γεγονός που πιστεύω πως θα ξαφνιάσει πολλούς. Δεν υπάρχει τίποτα γραφικό, ούτε κανένα υβρεολόγιο, κανένας 'φτηνός' φόβος, καθόλου αδρεναλίνη -απλά το άβολο αίσθημα από κάτι απειλητικό που διαχέεται στην ατμόσφαιρα όσο το παιχνίδι εκτυλίσσεται. Όλα έχουν να κάνουν με μια διαρκή κλιμάκωση, αν και θα υπάρξουν κι ορισμένα σοκ.Από μια εμπορική σκοπιά, η παρούσα κατάσταση της αγοράς ποτέ δε μας επηρέασε ιδιαίτερα.

Νοιώσαμε πως είχαμε τη γνώση να κάνουμε ένα adventure και (πολύ περισσότερο) θέλαμε να το κάνουμε, όντας από χρόνια οπαδοί του είδους. Φυσικά, τα action-adventures απαιτούν ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό που θα υπερέβαινε τις δυνατότητές μας. Αλλά είμαι σίγουρος πως, ακόμη κι αν είχαμε ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό (διόρθωση: τον κατάλληλο προϋπολογισμό), θα καταλήγαμε πάλι να κάνουμε ένα παιχνίδι σαν το Scratches.

Πότε και πώς έγινε η σύλληψη του Scratches; Ήταν κάτι που ανέκαθεν ήθελες να κάνεις ή κάτι συγκεκριμένο σου έδωσε το ερέθισμα για τη δημιουργία του; Δούλεψες πολύ καιρό στην υπόθεση-πλοκή ή ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό σου από την αρχή;

Θα μπορούσες να πεις πως ο πυρήνας της σύλληψης του Scratches ήταν πράγματι ξεκάθαρη. Υπήρξαν πολλές διαστρωματώσεις που προστέθηκαν στην ιστορία από τότε, στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια κάποιων χρόνων, αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια. Όλα χτίζονται πάνω στο τέλος του (που υπήρξε το ερέθισμα για την ιστορία), οπότε σίγουρα δε θα βρείτε κάποιο σεναριακό κενό. Ανέκαθεν ήμουν ένας μεγάλος θαυμαστής του τρόμου γενικά, από τότε που πρωτοείδα το House By The Cemetery σε ηλικία 7 ετών (μια ταινία που με τρόμαξε για πάντα), και πιστεύω πως το να τρομάζεις τον κόσμο είναι τέχνη. Αυτό γέννησε την ιστορία του Scratches. Έπειτα ο Alejandro πάντα αγαπούσε τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική, και δε πίστευε στα μάτια του όταν ανακάλυψε τι μπορείς να κάνεις με τα πανίσχυρα εργαλεία που είναι στη διάθεσή μας σήμερα. Επιπλέον, η δυνατότητα να εξερευνάς τα δημιουργήματά σου, που είναι το πλέον σύνηθες στα adventures, ήταν πολύ ελκυστική γι' αυτόν. Αυτά ήταν λοιπόν τα ερεθίσματα για εμάς -μας αρέσει να δημιουργούμε τοποθεσίες, ιστορίες να εξελίσσονται μέσα σε αυτές, ο τρόμος απαιτεί μια βαριά ατμόσφαιρα, θέλουμε να επιτύχουμε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα... είναι όλα μια αλυσίδα πραγμάτων που μας αρέσουν και θέλουμε να κάνουμε.

Διαβάσαμε πως δεν έχετε συμπεριλάβει κανένα slider γρίφο, arcade στοιχεία ή οποιασδήποτε μορφής μάχη· μια ιδιαίτερα ευχάριστη ανακοίνωση. Θα ήθελες να μας δώσεις μια γενική ιδέα των γρίφων που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της Scratches εμπειρίας μας;

Δε μου αρέσει όταν νοιώθω πως οι γρίφοι είναι σαν mini παιχνίδια, αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικοί. Το προτιμώ πολύ περισσότερο όταν νοιώθω πως οι γρίφοι 'ανήκουν' στο παιχνίδι, εννοώντας πως θα τους ένοιωθα εκτός τόπου σε άλλες περιπτώσεις. Αν πρέπει να λύσεις έναν slider puzzle για να ανοίξεις μια πόρτα, θα δώσει πάντα την ίδια εντύπωση ασχέτως του παιχνιδιού ή της ιστορίας. Αλλά αν πρέπει να κάνεις κάτι άλλο, κάτι που να αποκτά νόημα μέσα από το περιβάλλον, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα στο πλαίσιο της ιστορίας, αυτό είναι σαφώς πιο ικανοποιητικό και σε κάνει να νοιώθεις πιο αναμεμειγμένος με το παιχνίδι. Σε αυτή τη βάση μας αρέσει ο ρεαλισμός, ή καλύτερα ειπωμένο, ένα λογικό πλαίσιο. Ποτέ δε θα συναντούσες ένα slider puzzle εξερευνώντας ένα Βικτοριανό σπίτι (εντάξει, ποιος ξέρει πραγματικά, υπάρχουν κάποιοι τρελοί άνθρωποι εκεί έξω). Μπορεί να βρεις κάτι τέτοιο σε ένα φανταστικό περιβάλλον, αλλά αυτό που πασχίζουμε να επιτύχουμε εδώ είναι μια καλή αιωρούμενη δυσπιστία, θέλουμε να κάνουμε τον παίχτη να νοιώσει σαν να ήταν αυτός / αυτή εκεί πέρα και να κάνει τα πράγματα που θα έκανε κάποιος αν ήταν σε ένα τέτοιο μέρος.

Δε νομίζω πως οι γρίφοι στο Scratches είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι (που προσοχή αυτό δε σημαίνει πως είναι εύκολοι). Μια εξονυχιστική μελέτη του περιβάλλοντος χώρου θα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, όπως θα αποτελούν η καλή παρατήρηση και η διαισθητικότητα. Όπως είπα, πρόκειται για απόλυτα πιθανές καταστάσεις στην πραγματική ζωή, φυσικά κάπως 'αρωματισμένες' για να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες, αν και ποτέ παρατραβηγμένες. Είναι επίσης και λογικές με την έννοια ότι δε θα πείτε στον εαυτό σας "Επ, γιατί δεν έκανα απλά εκείνο το άλλο αντί αυτού". Πολλοί από αυτούς θα σχετίζονται με μια συγκεκριμένη συνθήκη του σπιτιού (που πρέπει να είναι προφανής μέχρι τώρα!).

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια παραπάνω για το Scratches; Περιμένουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τι κρύβει, όμως; Είναι μια ιστορία φαντασμάτων; Τι να περιμένουμε από το χαρακτήρα μας, το Michael;

Η ιστορία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ότι αρχικά φαίνεται. Δεν έχουμε αποκαλύψει τι ακριβώς θα αντιμετωπίσετε μέσα στο Blackwood Manor. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο... στοιχείο της ιστορίας που δεν έχει ακόμη αναφερθεί, αν και οι ενδείξεις είναι εκεί. Στο πρώτο κιόλας teaser μάλιστα! Το θέμα είναι πως δε γίνεται να πούμε τίποτε για αυτό, ή να δώσουμε έμφαση σε κάποια προοπτική (όπως "το σπίτι είναι δήθεν στοιχειωμένο"), γιατί τότε θα μπορούσατε να υποθέσετε πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Και θα ήταν πραγματικά λάθος, καθώς υπάρχουν κι άλλες προοπτικές εξίσου σημαντικές. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να το ανακαλύψετε αυτό μόνοι σας και να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα: συμβαίνει αυτό στ' αλήθεια? Που μας φέρνει και στον Michael μας. Βασικά, ενόσω πάλευε να τελειώσει το καινούριο του μυθιστόρημα, μετακομίζει σε αυτό το σπίτι για να αναζητήσει έμπνευση. Βρίσκει πολλά, πολλά παραπάνω από όσα περίμενε όμως, και πεπεισμένος πως το σκοτεινό παρελθόν αυτού του μέρους θα του φέρει την έμπνευση που χρειάζεται, θα καταληφθεί όλο και περισσότερο από την εμμονή γύρω από το προκείμενο μυστήριο. Θα έχετε μια αξιοπερίεργη σχέση με τον Michael. Είναι σαν να έχετε εσείς τον έλεγχο, αλλά αυτός ακολουθεί το δικό του συλλογισμό σε ότι αφορά στα περίεργα συμβάντα που διαδραματίζονται. Κατά πάσα πιθανότητα θα αντανακλά τις σκέψεις σας ή, ακόμη καλύτερα, θα σας αναγκάσει να ακολουθήσετε το δικό του συλλογισμό. Μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις μας είναι να γίνετε πραγματικά ο Michael ενώ παίζετε το Scratches. Αυτά είναι σχεδόν όλα που μπορώ να αποκαλύψω! Μπορώ να σας πω πως γνωρίζουμε πως υπήρξε ένας ανεξήγητος φόνος, ένα από τα κρίσιμα σημεία είναι να καταλάβουμε το γιατί έγινε αυτός ο φόνος εξ' αρχής.

Μ' αρέσει πάρα πολύ το πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Νομίζω πως υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που ανακαλύπτεις, και προσεκτικά σχεδιασμένα, που θα κάνουν την όλη εμπειρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ακόμη κι αν καταλάβετε κάτι που έπεται εκ των προτέρων, ο τρόπος με τον οποίο η κάθε 'αποκάλυψη' εκτελείται θα σας προκαλέσει έκπληξη. Πραγματικά ανυπομονώ να δω πώς σκέφτονται οι άνθρωποι για ορισμένες καταστάσεις. Πιστεύω πως συγκεκριμένα πράγματα θα ξαφνιάσουν πολλούς!

Σε ότι αφορά στα γραφικά και τη μουσική του παιχνιδιού ενθουσιαστήκαμε από το δεύτερο teaser. Τι θα μπορούσες να μας πεις για το περιβάλλον και το soundtrack του Scratches; Θα μας εισάγει στον κόσμο του; Σε τελική ανάλυση είναι όλα θέμα ατμόσφαιρας, όπως πολύ σωστά έχεις πει κι εσύ.

Καταβάλλεται πολλή δουλειά για την ατμόσφαιρα. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τις λεπτομέρειες, διαφορετικά όλα θα μπορούσαν να καταστραφούν (όπως το να βρεις κάτι που δε βγάζει νόημα). Ευτυχώς, ο Alejandro διακατέχεται από την ίδια εμμονή όπως κι εγώ και έχει σχεδιάσει το σπίτι με προσοχή μέχρι και την μικρότερη γωνία του. Δεν υπερβάλλω τώρα! Βλέπετε, συγκεκριμένες εξελίξεις της ιστορίας απαιτούν μια συγκεκριμένη... διαρρύθμισης της κατασκευής μέσα στο σπίτι. Όχι μόνο δημιούργησε ένα πειστικό και αρχιτεκτονικά απολύτως εφικτό κτίσμα, έλαβε υπόψιν του και το πάχος των τοίχων(!). Πράγματα όπως η γωνία από την οποία χτυπά ο ήλιος επίσης λήφθηκαν υπόψιν. Παραδείγματος χάριν, κάποτε είπα "εδώ, έχω αυτό το εξαίσιο texture ξύλινων σανίδων για να χρησιμοποιηθούν στον τρίτο όροφο". Είπε, "δε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε εκεί, αυτοί οι τοίχοι πρέπει να είναι φτιαγμένοι από μπετόν γιατί η γωνία της σκεπής και το εξωτερικό υλικό δε θα επέτρεπαν...". Ορίστε λοιπόν!

Οι τοποθεσίες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Η κάθε μια έχει τη δική της 'προσωπικότητα'. Είναι σαν κάθε δωμάτιο ή περιοχή είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση από τα υπόλοιπα, αν και καταφέραμε να διατηρήσουμε μια ομοιογενή όψη στο σύνολο. Παραδείγματος χάριν, ένα στούντιο μέσα στο σπίτι έχει μία κοκκινωπή απόχρωση, ένας συνδυασμός από έντονα ξύλινα χρώματα και ταπετσαρίες με κόκκινα μοτίβα. Το θερμοκήπιο έχει μία πιο πρασινωπή απόχρωση (προφανώς!). Μερικές από αυτές τις επιλογές ήταν μόνο αισθητικές, άλλες έχουν ένα βαθύτερο νόημα. Η ίδια φροντίδα δίδεται και στη μουσική υπόκρουση. Ο Cellar of rats θα ολοκληρώσει ένα κομμάτι μόνο αφού επισκεφθεί ένα δωμάτιο ή δει τουλάχιστον πολλές εικόνες του. Μπορεί να ακούγεται σαν μια έμμονη δουλειά αλλά πραγματικά δικαιώνεται στο τέλος. Το να επισκεφθείς το θερμοκήπιο με το 'παγερό' του θέμα που θυμίζει 'γυαλί' είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Ομοίως, τα απαλά βιολιά και το διάσπαρτο πιάνο ενώ εξερευνάς το σπίτι είναι εύστοχα τοποθετημένα. Πρέπει ειλικρινά να σχολιάσω τη δουλειά που έγινε από τον CoR σε αυτό το επίπεδο -είναι σαν να μην υπήρχε κανένα άλλο είδος μουσικής που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ' αυτό τον τρόπο.

Έχεις πει πως είσαι fan των adventure παιχνιδιών, των ταινιών τρόμου και των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Μια σημαντική λεπτομέρεια λόγω της οποίας περιμένουμε όλοι αγωνιωδώς το Scratches. Αν έπρεπε να διαχωρίσεις ποιοι τίτλοι σε επηρέασαν κατά τη διάρκεια δημιουργίας του Scratches, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Μια λέξη: Lovecraft! Οι ζωντανές περιγραφές στις ιστορίες του είχαν ένα τεράστιο αντίκτυπο πάνω μου. Τα πάντα, η ατμόσφαιρα, η συγγραφή, η μουσική (ο Cellar of Rats τυχαίνει να είναι μεγάλος θαυμαστής του!), στο Scratches είναι πολύ Λαβκραφτικά. Και παρόλα αυτά, δε θα δείτε κανένα γλοιώδες πλοκάμι ή αλλόκοτο πλάσμα. Πιστεύω πως αυτή είναι μια σύνηθης παρανόηση των έργων του Lovecraft -ο κόσμος τείνει να τον συσχετίσει με απόκοσμα πλάσματα κι αυτό δεν ήταν ποτέ η ουσία βασικά, είναι όλα θέμα ατμόσφαιρας. Είναι πάντα πιο τρομακτικό να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που καραδοκεί στις σκιές παρά η διαρκής αντιμετώπιση του τρόμου (πράγμα που σημαίνει πως, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστείς να το αντιμετωπίσεις).

Ως περαιτέρω επιρροές, υπάρχει οπωσδήποτε ο γοτθικός τρόμος, και ειδικά τα Hammer Horror έργα, ξέρετε, όπου προσωπικότητες όπως οι Peter Cushing, Vincent Price και Christopher Lee πρωταγωνιστούσαν. Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει μια παλιά ταινία τρόμου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιστορίας. Είναι αστείο, γιατί μόλις συνειδητοποίησα (ενώ πληκτρολογούσα αυτές τις γραμμές μάλιστα!) πως κανά δυο ιδέες πρέπει να προέρχονται από εκεί. Είναι μια από εκείνες τις ταινίες που δεν είναι τόσο αξιόλογες αλλά, για κάποιο λόγο, δε μπορείς να μη τις αγαπήσεις. Απλά προς χάριν μεγαλύτερης σιγουριάς, δε θα αποκαλύψω τον τίτλο αυτής της ταινίας σε περίπτωση που προδώσει πολλές πληροφορίες. Καθώς στην περίπτωση αναφορικά με την ιστορία, ίσως να σας δώσει κάτι να αναζητήσετε ενώ θα παίζετε το παιχνίδι καταστρέφοντας τελικά τη διασκέδαση. Αλλά, παρεπιπτόντως, ο Peter Cushing πρωταγωνίστησε στη συγκεκριμένη (μη χάσετε τα λόγια σας όμως, υπάρχουν πάνω από εκατό!). Ρωτήστε με ξανά όταν θα έχετε τελειώσει το παιχνίδι :)

Μια δύσκολη ερώτηση τώρα που όμως όλοι οι παίχτες σκέφτονται: γιατί θα έπρεπε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι; Τι έχει να μας προσφέρει που δε θα βρούμε σε κανένα άλλο παιχνίδι;

Πάντα λέω πως η δύναμη των adventures βρίσκεται στην ιστορία τους. Ακόμη κι αν το gameplay είναι γνώριμο, μια μοναδική ιστορία έχει πάντα κάτι καινούριο να προσφέρει. Στην περίπτωση του Scratches θα πειραματιστούμε σε ορισμένα πράγματα. Είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία του gameplay που δεν έχετε ξαναδεί σε ένα πρώτης προοπτικής παιχνίδι ποτέ πριν. Επιπλέον, η ιστορία είναι βασισμένη πάνω σε ένα γνήσιο ανατρεπτικό τέλος, όχι το κλασσικό που έχετε συνηθίσει να βιώνετε στα παιχνίδια. Ακόμη κι αν το προβλέψετε νωρίτερα (που είναι πάντα πιθανό) υπάρχουν πολλά αναπάντεχα πράγματα που μαθαίνετε με τη μια, αρκετές πληροφορίες που αποκαλύπτονται, και το πιο τρομακτικό από όλα: το πραγματικό νόημα πίσω από το Scratches (αυτό είμαστε σίγουροι πως δε θα το βρείτε εκ των προτέρων!).

Πότε να περιμένουμε την κυκλοφορία του Scratches; Έχετε βρει εκδότη; Επιπλέον, θα διαθέσετε demo του παιχνιδιού; Το περιμένουμε όλοι μετά που είδαμε το δεύτερο teaser του Scratches.

Το παιχνίδι έρχεται νωρίτερα από ότι περιμένετε βασικά. Έχουμε τα περισσότερα γραφικά ολοκληρωμένα, το σενάριο, την engine, τους διαλόγους... πραγματικά νοιώθουμε πως σχεδόν φτάσαμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής η Micro Application θα εκδώσει το Scratches στις γαλλόφωνες περιοχές και συζητάμε για κάποιες ακόμη. Ελπίζουμε να είναι εύκολο για όλους να μπορέσουν να το αποκτήσουν! Το demo είναι έτοιμο (ναι, αυτή τη φορά με στοιχεία από το ίδιο το παιχνίδι) αλλά θα το κρατήσουμε λίγο ακόμη. Πρόκειται να κυκλοφορήσουμε μια preview έκδοση και θα θέλαμε να δώσουμε λίγο χρόνο ώστε να αναρτηθούν previews προτού ο κόσμος παίξει επιτέλους λίγο από το scratches. Οι βελτιώσεις από το δεύτερο teaser είναι πολλές, για αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω!

Κι έχετε το λόγο μου πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στην Ελλάδα!

Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συνέντευξη. Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο για το Scratches κι ελπίζουμε να δούμε κι άλλα adventure παιχνίδια από εσένα στο μέλλον. Buen verano!

Όχι, εγώ σας ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις και σας εύχομαι τα καλύτερα για το adventure-advocate! Chau!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια