Kheops Studio, "The Secrets of Da Vinci"

Σάββατο, 21 Μαΐου 2005, Συντάκτης Fallen Angel

Kheops Studio, "The Secrets of Da Vinci"

[BH]: Benoit Hozjan, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Kheops Studio
[MT]: Marianne Tostivint, Σχεδιασμός Παιχνιδιού και συνιδρυτής της TOTM studio
[OT]: Olivier Train, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Διευθυντής Παραγωγής, συνιδρυτής της TOTM Studio

Ευχαριστούμε, Benoit, για το χρόνο που αφιερώνεις να μας ξαναμιλήσεις.

[BH] Παρακαλώ, είστε ευπρόσδεκτοι!

Καταρχάς, θα ήθελα να σου κάνω δυο ερωτήσεις για το JttM. Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε; Και, είστε ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις μέχρι τώρα;

[BH] Είναι πολύ νωρίς για σημαντικά νούμερα στις πωλήσεις. Ακόμη κι αν τα σχόλια στις αξιολογήσεις παιχνιδιών είναι κοντά στα προγενέστερα προϊόντα μας (μεταξύ 74% και 78% κάθε φορά), έχουμε λάβει πολύ διαφορετικά feedback για το JttM. Ήταν σαφώς πιο δύσκολο να μπεις στο παιχνίδι και ήταν επίσης γραφιστικά πολύ παράξενο για ορισμένους παίχτες. Παρεπιπτόντως, οι παίχτες που το τελείωσαν έχουν καταλάβει πόσο βαθύς και απόλυτα συνδεδεμένος ήταν ο κόσμος που προτείναμε. Τέλος, καταλαβαίνουμε πως είναι ευκολότερο να είσαι ελκυστικός με ένα ρεαλιστικό κόσμο παρά μ' έναν φανταστικό κόσμο.

Τώρα, έχω ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν στη νέα σας δουλειά, το "The Secrets of Da Vinci". Αρχικά θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να μας διευκρινήσεις το εξής: το παιχνίδι βασίζεται στο best-seller μυθιστόρημα του Dan Brown, "Ο Κώδικας Da Vinci"; Πολλοί φαίνεται πως το πιστεύουν αυτό.

[BH] Όχι, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό, η ιστορία εξελίσσεται εκεί που πέθανε ο Da Vinci, στο "Manoir du cloux", μια διάσημη περιοχή στη Γαλλία, κοντά στο κάστρο Ambroise η οποία πλέον ονομάζεται "The Clos Luce".

[OT] Όντως, το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με το πασίγνωστο βιβλίο. Όταν σκεφτήκαμε ένα παιχνίδι πάνω στον Da Vinci, θέλαμε να επικεντρώσουμε το θέμα πάνω στον ίδιο το χαρακτήρα και τα πολύπλευρα ταλέντα του, αναπαριστώντας στο μέγιστο την ιστορική του διάσταση. Η πρώτη μας κίνηση ήταν να προτείνουμε το έργο μας στο "Chateau du Clos Luce". Όχι μόνο ήταν τέλειο το μέρος για να φανταστούμε ένα adventure γύρω από τον Leonardo (γιατί είχε ζήσει εκεί τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του), αλλά μας επέτρεψε κιόλας να χρησιμοποιήσουμε ιστορικούς χαρακτήρες οι οποίοι επίσης είχαν ζήσει εκεί πέρα, όπως ο Francois Ι (Βασιλιάς της Γαλλίας), και η Marie Babou de la bourdaisiere, η ερωμένη του. Πεπεισμένο από το σενάριο μας και το σεβασμό που αυτό είχε στα έργα του Leonardo, το "Clos Luce" μας παραχώρησε πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Αυτή η συνεργασία ήταν μεγάλης σημασίας και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία αδιαμφισβήτητη ιστορική εγκυρότητα στο "The Secret of Da Vinci".

Θα ήθελες να μας πεις κάποια πράγματα για το νέο σας παιχνίδι; Με τι θα καταπιάνεται? Αφορά τη ζωή ή το έργο του Leonardo Da Vinci; Αφορά τον σπουδαίο καλλιτέχνη ή τον καινοτόμο επιστήμονα κι εφευρέτη;

[MT] Το "The secrets of Da Vinci" είναι ένα adventure που θα σας βυθίσει στον κόσμο του Da Vinci. Θα αναλάβετε το ρόλο ενός νεαρού Ιταλού, που ήταν μαθητής στο στούντιο του Francesco Melzi, του κληρονόμου του Leonardo. Για να επιτύχετε την αποστολή σας θα πρέπει να ανακαλύψετε και να κάνετε κτήμα σας τα έργα και τις εφευρέσεις του Da Vinci.

Πότε και πού λαμβάνει χώρα η ιστορία; Θα ταξιδέψουμε στην Ευρώπη μερικούς αιώνες πριν ή σε ένα μοντέρνο κόσμο αναζητώντας παλιά μυστικά;

[MT] Η ιστορία λαμβάνει χώρα το 1522 στο "Manoir du cloux", κοντά στο Amboise. Ο Leonardo Da Vinci έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια, όταν ο Valdo φτάνει, αναζητώντας το πρωτότυπο χειρόγραφο που έχει κρύψει ο Leonardo. Δεν είναι ακριβώς ένα ιστορικό παιχνίδι, αλλά προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται στην αναδημιουργία της ατμόσφαιρας εκείνου του αιώνα.

Θα ήθελες να μας πεις τι να περιμένουμε από τους γρίφους του παιχνιδιού; Αναμένουμε ορισμένους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες γρίφους μιας και το ίδιο το έργο του Da Vinci είναι από πολλές απόψεις ένας γρίφος από μόνος μέχρι και σήμερα. 

[MT] Ορισμένοι γρίφοι βασίζονται στο έργο του Da Vinci. Παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να καταλάβεις το μηχανισμό μιας περιστρεφόμενης γέφυρας που έχει εφεύρει και να τον επισκευάσεις. Θα χρησιμοποιήσεις επίσης έναν ανυψωτικό μηχανισμό, μία μικρή βάρκα, μία ιπτάμενη μηχανή που σχεδίασε ο ίδιος και θα ζωγραφίσεις ένα αντίγραφο της Mona Lisa! Κάποια άλλα αινίγματα δε χρησιμοποιούν άμεσα τις εφευρέσεις του Da Vinci, αλλά έχουν εμπνευστεί από την έρευνά του πάνω στην οπτική και την υδραυλική. Υπάρχουν επίσης πολλοί ακόμη γρίφοι ή αλληλεπιδράσεις που είναι τεχνικές, όπως ο νερόμυλος, ή πιο πρακτικοί, όπως όλες οι συνταγές που θα πρέπει να ετοιμάσεις (σιρόπι, άρωμα, καπνός, μελάνι...). Οι διάλογοι είναι επίσης πολλοί σημαντικοί και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Παραδείγματος χάριν, αν θες να γοητεύσεις τη Babou, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός στην επιλογή του τι θα της πεις.

Στο "The Secrets of Da Vinci" θα μας δωθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε γρίφους μη απαραίτητους για την εξέλιξη του παιχνιδιού; Επίσης, έχετε συμπεριλάβει κάποιο point system;

[MT] Ναι, ορισμένοι γρίφοι δεν είναι υποχρεωτικοί για να τελειώσεις το παιχνίδι αλλά αν επιλέξεις να τους επιλύσεις, θα συλλέξεις ορισμένους πόντους bonus. Σε πολλές περιπτώσεις έχεις επίσης τη δυνατότητα να επιλύσεις μία κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους. Παραδείγματος χάριν, όταν χρειάζεσαι μπρούντζο, μπορείς να τον δημιουργήσεις με λίγο κασσίτερο και χαλκό ή να τον αγοράσεις από τον Saturnin. Φυσικά, αν επιλέξεις την εύκολη λύση, δε θα συλλέξεις καθόλου πόντους και θα ξοδέψεις τα λεφτά σου! Το να έχεις πολλούς πόντους μπορεί να είναι απλώς μία πρόκληση, αλλά μπορεί να είναι και χρήσιμο: οι πόντοι μπορούν να ξοδευτούν για να αλλάξεις το επίπεδο του μετρητή συνείδησης...

Και τι γίνεται με το invetory του παιχνιδιού; Θα μπορούμε να συνδυάζουμε διάφορα αντικείμενα μεταξύ τους όπως στο RtMI και το JttM ή θα μπορούμε να τα συνδυάζουμε μόνο σε συγκεκριμένα hot spots που θα συναντάμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως στο ECHΟ;

[BH] Το RtMI και το JttM είχαν σχεδιαστεί από τον δικό μας game designer, τον Alexis Lang, στο σύστημα συνδυασμού μέσα στο inventory. Θα συνεχίσετε να βλέπετε αυτό το χαρακτηριστικό μέσα σ' ένα από τα επόμενα παιχνίδια μας αλλά όχι στο SDV, το οποίο θα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα με τα hot spots όπως το ECHO, στο οποίο η Marianne Tostivint (TOTM Studio) ήταν επίσης game designer.

[MT] Πράγματι, δε θα μπορείτε να συνδυάζετε αντικείμενα μέσα στο inventory, θα πρέπει να το κάνετε αυτό απευθείας στο σκηνικό. Αλλά το inventory και το interface γενικά δεν είναι συγκρίσιμα με το σύστημα του ECHO. (ένα σύστημα αξιολόγησης), ο χαρακτήρας σας που μπορείτε να τον εφοδιάσετε με διαφορετικά σύνεργα, ένας "χαρτοφύλακας" όπου τοποθετείτε τα έγγραφα που βρίσκετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κτλ...)

Έχουμε διαβάσει πως το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα σύστημα μέτρησης "καλού και κακού". Θα ήθελες να μας το εξηγήσεις; Και είναι αλήθεια πως, αναλόγως των πράξεων μας, θα μπορούμε να δούμε διαφορετικά endings;

[MT] To interface πράγματι περιλαμβάνει ένα μετρητή συνείδησης, ο οποίος εξελίσσεται αναλόγως των επιλογών του παίχτη, και του οποίου το επίπεδο θα επηρεάζει τη συνέχεια του παιχνιδιού. Όσο περισσότερο θα γέρνει αυτός ο μετρητής προς τη σκοτεινή του πλευρά, τόσο λιγότερο θα μπορεί ο παίχτης να είναι γενναιόδωρος, κι αντίστροφα. Μόνο ένας σχετικά ισορροπημένος μετρητής καθιστά δυνατή την επιλογή της πορείας του παίχτη. Υπάρχουν πράγματι αρκετοί τρόποι δράσης για την επίλυση του ίδιου προβλήματος. Αν είναι πολύ καλός, παραδείγματος χάριν, δε θα μπορέσει να επιτεθεί σ' ένα φρουρό που τον εμποδίζει και θα πρέπει να του στρέψει την προσοχή κάπου αλλού. Ασχέτως, όμως, πού θα καταλήξει, θα έχει πάντα μείνει μία λύση.

Οι παίχτες που το επιθυμούν θα μπορούν και να χειρίζονται αυτό το μετρητή ξοδεύοντας από τους έξτρα πόντους που έχουν κερδίσει από την επίλυση γρίφων. Ο μετρητής παρεμβαίνει και στη δομή των διαλόγων, συγκεκριμένα με τη Babou και τον Saturnin που είναι οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες με τους οποίους ο παίχτης θα πρέπει να συζητά. Το "The secrets of Da Vinci" είναι ένα μη-γραμμικό adventure, οι γρίφοι του μπορούν συνήθως να επιλυθούν με τη σειρά που θέλετε κι αυτό ο μετρητής προσθέτει σ' αυτή τη μη-γραμμικότητα των απρόοπτων της ανθρώπινης συνείδησης! ;)

Πώς θα είναι το interface; Μέχρι τώρα τα παιχνίδια σας χρησιμοποιούν προοπτική πρώτου προσώπου. Χρησιμοποιήσατε την ίδια προοπτική και σ' αυτό το παιχνίδι;

[BH] Ναι, την ίδια. έχουμε κι ένα παιχνίδι σε προ-παραγωγή με προοπτική τρίτου προσώπου, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί για την ώρα.

[MT] Ακόμη κι αν το σύστημα του inventory μοιάζει κλασσικό, προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο πρωτότυπο και πλήρες γινόταν. Γι' αυτό ενσωματώσαμε σ' αυτό κάποια καινούρια στοιχεία.

Το Interface, το οποίο είναι πλήρους οθόνης, αποτελείται από:

* ένα inventory που μπορεί να περιέχει περισσότερα από εκατό διαφορετικά αντικείμενα,

* το μετρητή συνείδησης,

* ένα πορτοφόλι (αρχικά, ο Valdo έχει πέντε χρυσά νομίσματα),

* ένα κουμπί χειρισμού για πρόσβαση στο interface των στόχων (είναι σαν ένα ημερολόγιο όπου ο Valdo σημειώνει σταδιακά όλες τις ενδείξεις που βρίσκει)

* ένα πορτρέτο του Valdo (μπορείς να βάλεις σ' αυτό το πορτρέτο κάποια ρούχα ή εξαρτήματα χρήσιμα για το παιχνίδι)

* ένα χαρτοφύλακα, όπου ταξινομείς τα γράμματα και τα έγγραφα που βρίσκεις. Τα έγγραφα θα είναι ενεργά και μερικά από αυτά περιέχουν γρίφους.

Το SDV χρησιμοποιεί προοπτική πρώτου προσώπου επειδή είναι ένα ευρέως γνωστό σύστημα στην ομάδα, οπότε και είχαμε τη δυνατότητα να εργαστούμε γρήγορα και να επικεντρωθούμε σε άλλες δυσκολίες, όπως παραδείγματος χάριν την υλοποίηση του "χαρτοφύλακα" στο inventory, ο οποίος περιέχει ενδείξεις και γρίφους. Θεωρώ πως είναι επίσης ένα σύστημα που είναι ευνοϊκό για την βύθιση του παίχτη στο παιχνίδι.

Τι μπορείς να μας πεις για τα γραφικά και τη μουσική του "The Secrets of Da Vinci";

[OT] Γραφιστικά, έχουμε αναπαράγει το "Clos Luce" όσο το δυνατόν πιο πιστά, ορισμένα σημεία δεν έχουν αλλάξει από την εποχή του Leonardo. ’λλα, τροποποιήθηκαν τον XVIII αιώνα, όπως το στούντιο του Leonardo, συνεπώς το έχουμε μετατρέψει, όπως θα ήταν εκείνη την εποχή, χρησιμοποιώντας ως αναφορά τα στούντιο των Αναγεννησιακών καλλιτεχνών. Ο μύλος επίσης έχει μετατραπεί εντελώς για να βρίσκεται σε συμφωνία με την περίοδο και να είναι χρήσιμος γαι το gameplay. Για την απόδοση του ήχου έχουμε επιλέξει μία κινηματογραφική μουσική (που έχει συνθέσει ο Ludovic Sagnier), για να επιτείνουμε το συναίσθημα και να δώσουμε έμφαση στις δυνατές στιγμές του παιχνιδιού. Δεν είναι μία τυπική "Αναγεννησιακή" μουσική, παρότι έχει ηχογραφηθεί από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, υπάρχουν επίσης πνευστά όργανα όπως ένα βαρύτονο σαξόφωνο.

Συνεργαστήκατε με άλλες εταιρείες, όπως στις προηγούμενες δουλειές σας, ώστε να δώσετε ζωή στο "The Secrets of Da Vinci"; Ποιες είναι αυτές;

[BH] Εξακολουθούμε να δουλεύουμε με τη συνεργάτη μας Mzone Studio για την παραγωγή των γραφικών. Γνωρίζουν τις διαδικασίες μας κι εξακολουθούμε να βελτιώνουμε τα εργαλεία μας για μία πάντα και καλύτερη συνεργασία. Μετά το "ECHO: Secrets of the Lost Cavern", το "Secrets of Da Vinci" είναι η δεύτερη συνεργασία μας με την TOTM studio. Έχουν μάθει γρήγορα τις διαδικασίες μας και πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία μας, κι έτσι μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Πότε να περιμένουμε το "The Secrets of Da Vinci" να κυκλοφορήσει; Έχετε βρει διανομέα; Επιπλέον, θα υπάρξει διαθέσιμο demo του παιχνιδιού;

[BH] Έχουμε βρει μία εταιρεία παραγωγής, την Elektrogames, κι έναν εκδότη, τη Nobilis, για να χρηματοδοτήσουν τη δουλειά. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τέλη Απριλίου στη Γαλλία και το Μάιο στις περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές. Πρέπει να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο στις Η.Π.Α. Έχουμε βγάλει ένα γαλλικό demo και περιμένουμε τη θέση του εκδότη ώστε να βγάλουμε και μία localized έκδοση.

Μπορείς να μας πεις κάτι για τα μελλοντικά σας παιχνίδια;

[BH] Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την παραγωγική μας ροή και την τεχνογνωσία μας σε νέα εξωτερικά ταλέντα και δύο ακόμη παιχνίδια θα κυκλοφορήσουν φέτος.

Το Safecracker 2 είναι ένα puzzle παιχνίδι (όπως το Safecracker 97 ή το Rhem παραδείγματος χάριν) που αναπτύσσουμε για τη DreamCatcher, θα έχετε λιγότερο ή περισσότερο περίπλοκα puzzles να λύσετε χρησιμοποιώντας μερικές φορές στοιχεία-πληροφορίες κι άλλες τη λογική. Ως ειδικός, προσλαμβάνεστε από μία οικογένεια για να βρείτε τη κρυμμένη κάπου μέσα στο σπίτι διαθήκη. Όπως θα ανακαλύψει ο παίχτης ο ιδιοκτήτης ήταν ιδιαίτερα εκκεντρικός όπως ήταν οι ηλικιωμένοι και πλούσιοι άνθρωποι! ;-) Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει αρχές Ιουλίου και να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Εργαζόμαστε επίσης και σε ένα adventure παιχνίδι για τη Nobilis προγραμματισμένο για το φθινόπωρο. Θα είναι βασισμένο σε μυθιστόρημα, αλλά όχι του Ιουλίου Βερν αυτή τη φορά! ;)

Και οι δύο τίτλοι θα είναι με οπτική πρώτου προσώπου.

Πρόσφατα προσθέσατε μία έρευνα στην ιστοσελίδα σας. Πώς λειτουργεί;

[BH] Έχουμε λάβει περισσότερες από 350 απαντήσεις κι ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις 500. Θα μελετήσουμε όλες τις απαντήσεις πολύ σύντομα. Θα είναι μία πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης από τους παίχτες για να προσδιορίσουμε πού χρειαζόμαστε βελτίωση, πού είμαστε λάθος ή σωστοί. Θα έχει βεβαίως αντίκτυπο στις μελλοντικές μας παραγωγές επιπρόσθετα στις πληροφορίες που βρίσκουμε σε reviews και forums. Οπωσδήποτε θα μας βοηθήσει στις επιλογές μας κατά το συντονισμό ενός παιχνιδιού.

Και μία τελευταία ερώτηση. Εξελληνίσατε το "ECHO: Secrets of the Lost Cavern". Σχεδιάζετε να κάνετε το ίδιο και με το "The Secrets of Da Vinci";

[BH] Οι αναγνώστες σας πρέπει να ξέρουν τη μεγάλη εμπλοκή σας σ' αυτό το localization. Ευχαριστούμε και πάλι για τη συνεισφορά σας. Αν ο εκδότης κι ο τοπικός διανομέας συμφωνήσουν, θα φροντίσουμε για ένα patch υποτίτλων, αν είστε έτοιμοι γι' αυτή τη νέα εμπειρία! ;)

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες adventure gamers σχετικά με το "The Secrets of Da Vinci";

[BH]Βασικά, διασκεδάστε το!

[OT] Θέλαμε να κάνουμε ένα παιχνίδι που να καθιστά δυνατή τη διασκέδαση ενόσω ανακαλύπτεις πολλά πράγματα για τον Leonardo Da Vinci, τη ζωή και τα έργα του. Ευχόμαστε να το απολαύσετε όσο φαίνεται να το απολαμβάνουν το κοινό κι ο τύπος στη Γαλλία.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το καινούριο σας παιχνίδι!

[BH] Ευχαριστούμε.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια