Escape the Room, από την οθόνη στην πραγματικότητα

Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014, Συντάκτης Fallen Angel

Escape the Room, από την οθόνη στην πραγματικότητα

Μια φρέσκια ιδέα για όσους αγαπούν τους γρίφους και τις προκλήσεις

Σίγουρα όλοι μας έχουμε σκεφτεί ότι θα θέλαμε να ζήσουμε μια περιπέτεια· όχι απλώς να παίξουμε στον υπολογιστή, κοιτώντας την οθόνη και κινώντας το ποντίκι. Να τη ζήσουμε: να πρωταγωνιστήσουμε εμείς οι ίδιοι, να κινηθούμε στο χώρο, να αγγίξουμε τα αντικείμενα, και να λύσουμε τους γρίφους χρησιμοποιώντας το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Η στιγμή έφτασε να εκπληρώσουμε αυτό μας το όνειρο. Ίσως όχι σε full-length adventure, αλλά σε μικρότερη (και πιο ρεαλιστική) κλίμακα, όπως εκείνη ενός Escape the Room. Το 2012 δημιουργήθηκε το πρώτο πραγματικό Escape the Room, όπου μια ομάδα κλειδωνόταν οικειοθελώς σε ένα δωμάτιο και αναζητώντας στοιχεία, λύνοντας γρίφους και κυρίως παρατηρώντας πολύ, πολύ προσεκτικά το περιβάλλον γύρω της, προσπαθούσε να ξεφύγει από το δωμάτιο εντός προκαθορισμένου χρόνου. Έκτοτε έχουν ανοίξει σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο ανάλογα δωμάτια, ενώ πρόσφατα η μόδα που έγινε μανία για τους λάτρεις των γρίφων έφτασε και στη χώρα μας.

Μας κλειδώνουν σε ένα δωμάτιο. Η αντίστροφη μέτρηση στην οθόνη ξεκινάει. Πρέπει να εξερευνήσουμε διεξοδικά το χώρο γύρω μας, να βρούμε όλα τα αντικείμενα που θα μας χρειαστούν, να εντοπίσουμε τα στοιχεία, να λύσουμε τους γρίφους που ασφαλίζουν κλειδαριές και λουκέτα, να χρησιμοποιήσουμε -αλλά και να συνδυάσουμε- αντικείμενα και συσκευές, με απώτερο σκοπό μόνο έναν: να δραπετεύσουμε εντός του προκαθορισμένου χρόνου που έχουμε. Το έχετε δει σε ταινίες, το έχετε κάνει χρησιμοποιώντας το ποντίκι για να κατευθύνετε τον εικονικό ήρωα, ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Τώρα ήρθε η ώρα να το ζήσετε, να γίνετε οι ήρωες και να χρησιμοποιήσετε αληθινά αντικείμενα ενάντια σε έναν υπαρκτό γρίφο μπροστά σας που σας φράζει το δρόμο. Εδώ, ισχύει ο χρυσός κανόνας των παλιών adventures: "Ότι δεν είναι κολλημένο/βιδωμένο μπορείτε να το πάρετε και να το αξιοποιήσετε". Να το θυμάστε αυτό και να μη φοβηθείτε: "Μα μήπως θα το χαλάσουμε αν το τραβήξουμε;" 


 (ξεκινάμε από τα βασικά: βρείτε τρόπο να απελευθερωθείτε από τις χειροπέδες) 

Κάτι ακόμη που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να λειτουργήσετε ως ομάδα, να συνεργαστείτε, να ενώσετε τις πνευματικές δυνάμεις σας, αλλά ταυτόχρονα να εξαπλωθείτε στο χώρο αναζητώντας όλοι μαζί για διαφορετικά στοιχεία. Οι γρίφοι στο κάθε δωμάτιο είναι πολλοί, και συχνά απαιτούν ομαδικότητα για να λυθούν. Άλλοι χρειάζονται απλώς τον τριψήφιο συνδυασμό ενός λουκέτου, ενώ άλλοι απαιτούν να κάνετε μια σειρά παρατηρήσεων και κινήσεων για να φτάσετε στη λύση τους. Όλοι τους είναι σίγουρα πρωτότυποι και διαφορετικοί μεταξύ τους, ενώ δεν επαναλαμβάνονται με μικροαλλαγές ανά τα δωμάτια. Και είναι πολλοί -πάρα πολλοί. 

Τα δωμάτια είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε ο χρόνος να είναι οριακός για μια μέση ομάδα. Το ρολόι τρέχει και η αντίστροφη μέτρηση στην οθόνη υπενθυμίζει διαρκώς ότι εάν δε βιαστούμε, θα μείνουμε φυλακισμένοι, ηττημένοι. Επειδή, όμως, σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι (μόνο) η νίκη, αλλά και η διασκέδασή μας, υπάρχουν παντού κάμερες και μικρόφωνα στα δωμάτια, ώστε οι επιτηρητές να μας στέλνουν hints στην οθόνη όταν βλέπουν ότι έχουμε κολλήσει πολύ σε κάποιο σημείο, ή ότι ακολουθούμε μια αρκετά λάθος κατεύθυνση που θα μας ξεστρατίσει εντελώς. Τα hints τα οποία παίρνουμε μπορεί να είναι πολλά, ή και κανένα απολύτως: όλα εξαρτώνται από την πρόοδό μας στο εκάστοτε δωμάτιο με την εκάστοτε ομάδα που παίζουμε.

Όσο για τα τυπικά του θέματος: Το παιχνίδι παίζεται από 3 έως 6 παίχτες (με βέλτιστο αριθμό τους 4-5 παίχτες) και διαρκεί από 50 έως 70 λεπτά αναλόγως του δωματίου που θα παίξετε. Στοιχίζει περίπου 10-15€ ανά άτομο, και απαιτείται προκράτηση. Σημειώστε, επιπλέον, ότι σε όλους του χώρους υπάρχει ένα panic button που ανοίγει αυτόματα τις κλειδωμένες πόρτες εάν κάποιος δεν αισθανθεί καλά και θέλει να βγει έξω διακόπτοντας αυτοστιγμεί το παιχνίδι. 

 (ο χρόνος κυλά αδίσταχτος και κάθε τικ-τακ αυξάνει το άγχος)

Στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα δύο διαφορετικοί χώροι όπου μπορείτε να παίξετε ένα πραγματικό Escape the Room παιχνίδι, ενώ δεν αργεί η εμφάνισή τους και στη Θεσσαλονίκη.

Adventure Rooms (μάθετε περισσότερα)

Άνοιξε πριν από δύο περίπου μήνες και βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι. Διαθέτει δύο δωμάτια, ενώ το τρίτο θα εγκαινιαστεί το προσεχές φθινόπωρο. Το original δωμάτιο (The Crazy Scientist) αποτελεί δημιουργία ενός Ισπανού καθηγητή χημείας στην Ελβετία, ο οποίος ήθελε να βρει μια δημιουργική απασχόληση για τους μαθητές του -μια απασχόληση που θα τους μάθαινε παράλληλα και πέντε πράγματα. Έτσι, σκαρφίστηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι και όλους τους γρίφους που περιλαμβάνονται στο δωμάτιο. Όπως είναι λογικό, οι γρίφοι είναι όλοι λογικοί, ενώ θα αναγκαστείτε να κάνετε και πειράματα (ναι, ναι, σαν εκείνα που κάνουν οι επιστήμονες) για να ξεφύγετε από το εργαστήρι του τρελλού επιστήμονα όπου βρίσκεστε κλειδωμένοι.

Το δεύτερο δωμάτιο (The Black Queen) είναι το κάστρο όπου δολοφονήθηκε η Μαύρη Βασίλισσα. Το συγκεκριμένο δωμάτιο και οι γρίφοι του αποτελούν έμπνευση και δημιουργία των ανθρώπων που άνοιξαν το Adventure Rooms στην Αθήνα. Διαφέρει σημαντικά από το original δωμάτιο, καθότι δεν προκαλεί τόσο τη λογική μας, αλλά αντίθετα παίζει περισσότερο με τις αισθήσεις μας. Μάλιστα, παίζει με αισθήσεις που δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε για να λύνουμε γρίφους: όσφρηση, ακοή, αφή... Πώς γίνεται αυτό; Καταλαβαίνετε ότι δε σκοπεύουμε να σας το αποκαλύψουμε, και θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας, αφήνοντας το μυαλό σας να παραδοθεί στις αισθήσεις σας.

(το κάθε δωμάτιο μας βυθίζει στον ξεχωριστό κόσμο και την ιστορία του)

Athens Clue (μάθετε περισσότερα)

Αποτελεί μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που άνοιξε τις πόρτες της το Δεκέμβριο του 2013, λίγο πίσω από το ξενοδοχείο Hilton. Διαθέτει πέντε δωμάτια, ενώ το Σεπτέμβριο θα ανοίξει και δεύτερο παράρτημα στο Σύνταγμα, αποσκοπώντας έως το τέλος του έτους να φτάσουν τα δέκα δωμάτια συνολικά στους δύο αυτούς χώρους. Το κάθε δωμάτιο θα αποτελεί ένα διαφορετικό κόσμο και μια διαφορετική πρόκληση, πάντα με πρωτότυπους γρίφους.

Σήμερα υπάρχουν τα εξής πέντε δωμάτια: Prison Break - Ένας αθώος καταδικάστηκε σε θάνατο. Ένας από την ομάδα φοράει τις χειροπέδες και μπαίνει στο κελί, οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει εγκαίρως. John Monroe - Ο γνωστός ντετέκτιβ δολοφονήθηκε. Από τους πέντε υπόπτους που υπάρχουν μόνο ο ένας είναι πράγματι ο δολοφόνος. Θα τον ανακαλύψετε; Taken - Δύο παιδιά έχουν απαχθεί. Έχετε έναν κύριο ύποπτο και γνωρίζετε τη διεύθυνσή του. Θα καταφέρετε να βρείτε και τα παιδιά εγκαίρως; Lost statues of Knossos - Ο αρχαιολόγος Jack Travis έχει εξαφανιστεί. Βρέθηκε ένα εισιτήριο από την Αθήνα για την Κνωσσό. Αγνοούνται πέντε πολύτιμα αγάλματα. Πρέπει να τα βρείτε εάν θέλετε να αποδράσετε. Lev pasted Laboratory - Ο γιατρός Lev Pasted κρύβει την πραγματική του ταυτότητα. Ένα ημερολόγιο και πέντε δείγματα αίματος πρέπει να φανούν αρκετά για να αποκαλύψετε ποιο είναι το πραγματικό του όνομα.

 (τίποτε δεν βρίσκεται εδώ τυχαία - τα στοιχεία κρύβονται παντού, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη)

Αναμφισβήτητα, οι θεματικές επιλογές είναι συνολικά πολλές και οι γρίφοι ακόμη περισσότεροι· σίγουρα υπάρχει κάποια (αν όχι κάποιες) που θα σας κεντρίσουν την προσοχή. Πάρτε τους φίλους σας για μια αξέχαστη έξοδο, πηγαίνετε με την οικογένειά σας για να ενθουσιαστούν (και) τα παιδιά σας, ή δείξτε σε φίλους-τουρίστες μια πλευρά της Αθήνας που επίσης θα τους μείνει αξέχαστη. Με όποιον κι αν πάτε, όμως, να είστε έτοιμοι για μια δραστηριότητα που θα σας προκαλέσει αρκετά προτού σας αποζημιώσει συναισθηματικά. Το 30-40% του συνόλου καταφέρνει μόνο να αποδράσει· ένα ποσοστό που μειώνεται ακόμη περισσότερο στο πρώτο δωμάτιο που παίζει μια ομάδα. Εσείς θα τα καταφέρετε; Θα αποδράσετε εγκαίρως; Η αλήθεια είναι πως δεν έχει σημασία. Το παιχνίδι είναι τόσο όμορφο και η εμπειρία τόσο ιδιαίτερη που ακόμη κι αν δεν τα καταφέρετε, θα φύγετε χαμογελώντας. Ενώ η επόμενη επίσκεψή σας για να αντιμετωπίσετε ένα ακόμη δωμάτιο είναι βέβαιο πως δε θα αργήσει...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Με έχεις ιντριγκάρει πάρα πολύ με το άρθρο! :)
    Περιμένω να έρθουν τα "υποψήφια θύματα" στην Αθήνα για να τα επισκεφτώ!

  • Σε απάντηση: GameLinguist

    Τέλεια, τέλεια. Να μας πεις τις εντυπώσεις σας μετά. :)

  • Εναλλακτικός τίτλος άρθρου: Πώς να μυήσετε εύκολα και αβίαστα το έτερον ήμισυ, τους φίλους, ή τα παιδιά σας στον κόσμο των adventures. ;)

Αγαπημένα

  • Με έχεις ιντριγκάρει πάρα πολύ με το άρθρο! :)
    Περιμένω να έρθουν τα "υποψήφια θύματα" στην Αθήνα για να τα επισκεφτώ!