Adventure tattoos: χαράζοντας ένα adventure για πάντα επάνω σου

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014, Συντάκτης Fallen Angel

Adventure tattoos: χαράζοντας ένα adventure για πάντα επάνω σου

It takes a special kind of zealotry to permanently mark your skin with a tattoo.

Τα τατουάζ έχουν μακρά παράδοση, με την πρώτη εμφάνισή τους να τοποθετείται πριν από περίπου 5.000 χρόνια, ενώ αναλόγως του γεωγραφικού πλάτους και της χρονολογίας ο ρόλος τους κοινωνικά διαφοροποιείται σημαντικά. Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι στιγμάτιζαν μόνιμα το δέρμα τους στην πολυτάραχη ιστορία των τατουάζ: για διακόσμηση και ομορφιά, για θεραπεία ασθενειών, για απόκτηση μαγικών δυνάμεων, για συμμετοχή σε μυστικιστικές τελετουργίες, αλλά και για τιμωρία.

Στις αρχές του 4ου αιώνα, λόγω θρησκευτικών κυρίως απαγορεύσεων, άρχισαν να δημιουργούνται αρνητικοί συνειρμοί για όσους έφεραν πάνω τους κάποιο τατουάζ -μια νοοτροπία που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, άρχισαν και οι "πολιτισμένοι λαοί" να αγκαλιάζουν τα τατουάζ στην κουλτούρα τους τόσο ως ένα δια βίου κοσμήματα στο σώμα όσο και ως έκφραση πολιτισμού, όπου ένα τατουάζ μπορεί να αφηγείται μια ιστορία ή να μαρτυρά κάτι σημαντικό για τον άνθρωπο που το φέρει.


Οι λόγοι για τους οποίους θα στιγματίσει μόνιμα κάποιος το σώμα του τη σήμερον ημέρα εξακολουθούν να ποικίλουν. Ορισμένοι θέλουν να θυμούνται για πάντα μια στιγμή που σημάδεψε την ψυχή τους. Άλλοι θέλουν να βλέπουν συνέχεια αυτό το κατιτίς που τους δίνει δύναμη. Μερικοί θέλουν απλώς κάτι όμορφο, ενώ άλλοι εκφράζουν έτσι τη φιλία ή τον έρωτά τους. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που αγάπησαν τόσο πολύ κάποιο adventure ή τους ήρωές του που θέλουν να το έχουν πάντοτε κοντά τους, πάνω τους.

Το πιο δημοφιλές adventure για τατουάζ αποδεικνύεται μια αρκετά αναμενόμενη περίπτωση. Πρόκειται για το Monkey Island με τους αξέχαστους ήρωές του: τον καταφερτζή Guybrush Threepwood, τον αδίστακτο πειρατή LeChuck, αλλά και την ανυπέρβλητη τρικέφαλη μαϊμού. Η υπεροχή του Monkey Island στις προτιμήσεις του κόσμου είναι αρκετά λογική αν το σκεφτείτε λίγο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, χαρίζει μέχρι και σήμερα απλόχερα το γέλιο, μας ταξιδεύει σε πειρατικές περιπέτειες, και θα παραμείνει διαχρονικά παλαβό και καθ' όλα αξιαγάπητο.

Δεύτερο σε προτίμηση έρχεται άλλο ένα πολύ αγαπημένο adventure, με ξεχωριστή θεματολογία και αισθητική (τι καλύτερο, λοιπόν, για τατουάζ): το Grim Fandango. Ο noir επαναστάτης Manny Calavera από την αγαπημένη νεκρόπολη δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την τέχνη της δερματοστιξίας. Ειδικά, μάλιστα, εάν αναλογιστούμε πόσα χρόνια έχει καταφέρει να παραμείνει θρονιασμένος σε μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, ξέρετε, εκεί όπου ο ίδιος κρατάει πλέον το δρεπάνι του.

Από τις προτιμήσεις των adventurers που κάνουν στο σώμα τους τατουάζ αυτής της θεματολογίας δε θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει και ο αγαπημένος κύριος Μοβ Πλοκάμης του Day of the Tentacle. Το μεταλλαγμένο ον που δημιούργησε ο επιστήμονας Δρ. Fred Edison εμφανίζεται πάντοτε έγχρωμο με έντονα μελάνια, ενώ ενίοτε διαθέτει και τεράστιες διαστάσεις. Ο Purple Tentacle ίσως δεν κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο στον οποίο ζει, αλλά σίγουρα κατάφερε να κατακτήσει τον δικό μας, κερδίζοντας μια θέση στο Top-3 των προτιμήσεων για adventur-ικά τατουάζ.

Υπάρχουν κι άλλοι αγαπημένοι ήρωες που αποθανατίστηκαν για πάντα στο σώμα κάποιου adventurer. Μεταξύ αυτών: η γλυκιά Kate Walker που άφησε πίσω της την παλιά ζωή της και όλα όσα ήξερε για να ξεκινήσει μια περιπέτεια που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της για πάντα· ο πολύς Sherlock Holmes με την πίπα και την τραγιάσκα του ως σήμα κατατεθέν· αλλά και οι θεόμουρλοι Sam & Max που ποτέ δεν ξέρεις τι θα σκαρώσουν στη συνέχεια. Υπάρχουν, όμως, και εκδηλώσεις αγάπης προς το gaming γενικότερα -και ειδικά προς τις ρίζες του. Έτσι, λοιπόν, ορισμένοι δε διστάζουν να χτυπήσουν επάνω τους ένα χειριστήριο Amiga ή ό,τι άλλο τους θυμίζει την αγαπημένη τους retro (πλέον) ενασχόληση.

Τέλος, υπάρχουν και οι adventurers που δε θέλουν τα τατουάζ τους να είναι προφανή σε όλους· αρέσκονται σε σύμβολα και σχέδια που θα καταλάβει μόνο ο... μυημένος, μόνο όποιος μοιράζεται την αγάπη τους για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε σε τατουάζ αντικείμενα και σύμβολα, όπως το Moiety Dagger από το Riven ή τους αριθμούς D'ni από το Myst, που σίγουρα κάνουν άλλους λάτρεις του παιχνιδιού να χαμογελάνε κάτω από τα μουστάκια τους μόλις αντικρίσουν τα συγκεκριμένα τατουάζ σε κάποιον δίπλα τους.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως παρά το πλήθος των εμπνευσμένων από adventure games τατουάζ που υπάρχουν, δεν βρίσκουμε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από τατουάζ με ήρωες για τους οποίους είμαστε σίγουροι πως κάποιος, κάπου, θα έπρεπε να φέρει περήφανος τα συγκεκριμένα σχέδια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν σίγουρα: ο Tex Murphy και ο Gabriel Knight από τα ομώνυμα adventures, η April Ryan από το Longest Journey, αλλά και η κατσίκα από το Broken Sword, ή έστω ο George Stobbart. Είναι ποτέ δυνατόν να μην έχουν αποθανατιστεί αυτοί οι θρύλοι με τατουάζ στο σώμα κάποιου φίλου της (εκάστοτε) σειράς; Ή μήπως κάποιος από εσάς κρύβει κάτω από το μανίκι ή το μπατζάκι του κάποιο από αυτά, και μπορεί να αποκαταστήσει έτσι τη συμπαντική adventuro-ισορροπία;

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Αγαπημένα