Γνωρίζουμε τους Έλληνες game developers: Κυριάκος Χαλκόπουλος

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016, Συντάκτης Falln Angel

Γνωρίζουμε τους Έλληνες game developers: Κυριάκος Χαλκόπουλος

Είναι μήνες τώρα που θέλουμε να παρουσιάσουμε στις σελίδες μας όλους τους ενεργούς Έλληνες δημιουργούς adventure games κι επιτέλους κάναμε την αρχή! Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας να μάθουμε πέντε πράγματα παραπάνω για τους ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα του σήμερα, με την κρίση, την πίεση και τα προβλήματα, και παρόλα αυτά επιμένουν να κυνηγούν τα... περιπετειώδη όνειρά τους. Ορισμένοι ασχολούνται με το game development ερασιτεχνικά και λίγο-λίγο στον ελεύθερο χρόνο τους, άλλοι αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στη δημιουργία του πνευματικού βιντεοπαιχνιδιού τους, ενώ τέλος ορισμένοι θαρραλέοι κάνουν το μεγάλο βήμα και ξεκινούν την ενασχόλησή τους απευθείας επαγγελματικά, στήνοντας δικιά τους εταιρεία και αναπτύσσοντας adventure και puzzle games (μεταξύ άλλων εμπορικών εφαρμογών ενίοτε).

Τη σειρά αυτή των άρθρων του Adventure Advocate θα εγκαινιάσει ένας μεμωνομένος indie σχεδιαστής, ο οποίος έκανε μια λαμπρή επιλογή όταν αποφάσισε να συμπεριλάβει στο adventure του το Λευκό Πύργο, ένα κτίσμα χαρακτηριστικό και απόλυτα αναγνωρίσιμο (εντάξει, δεν είναι και η Ακρόπολη) από τους απανταχού Έλληνες. Fellow adventurers, ας γνωρίσουμε τον Κυριάκο Χαλκόπουλο και το έργο του.


Ο Κυριάκος Χαλκόπουλος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Έσσεξ και εργάζεται ως εκπαιδευτικός, με σύμβαση, στο δήμο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί και παρουσιάζει κύκλους σεμιναρίων με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από το Θαλή ως τον Αριστοτέλη, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για θέματα πολιτισμού στην εφημερίδα «Μακεδονία». Είναι, επίσης, λογοτέχνης και έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα περιοδικά, καθώς και σε εμπορικές συλλογές διηγημάτων. Το πρώτο του βιβλίο «Το τετράδιο και άλλα διηγήματα τρόμου» είναι μια συλλογή διηγημάτων, η οποία κυκλοφορεί σε αυτοέκδοση. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο του από τις εκδόσεις Ανάτυπο, η «Χρυσαλίδα». Ο τίτλος μαρτυρά και το θέμα του βιβλίου, καθώς δώδεκα διηγήματα συνδέονται από ένα κοινό άξονα: την προσπάθεια των ηρώων να μεταμορφωθούν σε κάτι καλύτερο, όπως και η κάμπια μέσα στη χρυσαλίδα της προσπαθεί (και συνήθως τα καταφέρνει) να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.

Ως δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα, όμως, δεν αρκείται σε αυτά που ήδη γνωρίζει και αποφάσισε να δημιουργήσει ολομόναχος (εκτός από τη μουσική σύνθεση) ένα point 'n' click adventure game, το οποίο θα βασίζεται στο καινούριο βιβλίο του, αλλά θα διαθέτει τον αινιγματικό τίτλο «The Dancer with Six Legs». Έχοντας μεγαλώσει με περιπέτειες όπως το Cruise for a Corpse, το Lure of the Temptress, ή ακόμη και το πρώτο Gabriel Knight, ο Κυριάκος Χαλκόπουλος θέλει να μας πει τη δική του σκοτεινή ιστορία, να μας βυθίσει σε έναν απόλυτα ατμοσφαιρικό κόσμο, και να μας ταξιδέψει τελικά σε μια περιπέτεια που δε μας προβληματίσει μόνο με τους γρίφους της, αλλά και με τα υπαρξιακά ερωτήματα που θα μας θέσει με έμμεσο τρόπο.Ας δούμε τι γνωρίζουμε έως τώρα για το The Dancer with Six Legs. Ξεκινώντας από τα τεχνικότερα θέματα, να πούμε ότι το παιχνίδι σχεδιάζεται με τη δωρεάν μηχανή Adventure Game Studio, θα είναι τρίτου προσώπου, παραδοσιακό point 'n' click, χαμηλής ανάλυσης (640Χ400 ή κάτι συναφές) και θα εκτυλίσσεται σε έναν σκοτεινό και ατμοσφαιρικό κόσμο που παρότι θα θυμίζει τη συμπρωτεύουσα (ολόκληρος Λευκός Πύργος είναι αυτός!) θα είναι πλασματικός. Σκοπός του δημιουργού είναι να κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη περιπέτεια σε επεισόδια, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ακριβώς πόσα θα χρειαστούν ώστε να διασφαλιστεί ένα χορταστικό gameplay σε καθένα από αυτά.

Το The Dancer with Six Legs θα βασίζεται, όπως είπαμε και παραπάνω, σε ορισμένα από τα διηγήματα του βιβλίου «Χρυσαλίδα». Δεν είναι βέβαιο ακόμη ποια διηγήματα θα ενταχθούν στο παιχνίδι, καθώς πρέπει πρώτα να εξεταστούν ζητήματα όπως η γραφική απεικόνισή τους, αλλά και η δυνατότητα να προσφέρουν απολαυστικό gameplay. Παρόλα αυτά, το κεντρικό μοτίβο του βιβλίου θα μεταφερθεί οπωσδήποτε και στο παιχνίδι και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αίσθηση της πραγματικότητας, τη φαντασία και την τρέλα των ηρώων, μέσα από θέματα ψυχολογικά και ενίοτε φιλοσοφικά, σε μια μουντή ατμόσφαιρα και έναν σκοτεινό κόσμο, όπου όμως οι πρωταγωνιστές δεν εγκαταλείπουν το στόχο τους και επιδεικνύουν αξιοζήλευτη επίμονη να διατηρούν την ελπίδα τους.

Πέρα από κάποια γενικά στοιχεία, δε γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για την ιστορία και τους χαρακτήρες του The Dancer with Six Legs. Ωστόσο, από τις εικόνες που μας έδειξε ο δημιουργός, άφοβα συμπεραίνουμε πως πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία, γεμάτη τρόμο και αλληγορίες που σκοπεύει να στοχεύει σε εσωτερικούς φόβους και ανησυχίες του καθενός μας.Ας αφήσουμε, όμως, καλύτερα τον ίδιο να μας μιλήσει για το έργο και τα adventuro-σχέδια του, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως ένας απόλυτα indie developer.

Γιατί / πώς / πότε αποφάσισες να δημιουργήσεις το The Dancer with six legs, και μάλιστα να το διαθέσεις ως freeware adventure;
Μου έκαναν εντύπωση μερικά adventure που είδα δημιουργημένα με το AGS, και σκέφτηκα να προσπαθήσω να παρουσιάσω κάτι δικό μου...! Ξεκίνησα τον περασμένο Μάρτιο.

Έχεις λόγω επαγγέλματος τις τεχνικές γνώσεις που απαιτεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού, τις απόκτησες επί τούτου, ή συνεργάζεσαι με άλλους φίλους του genre;
Έχω γνώσεις σχεδιασμού σε τρεις διαστάσεις (μάλιστα παρουσιάζω το πρόγραμμα σχεδιασμού Blender σε βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης). Δεν προέρχεται η εξοικείωση με το πρόγραμμα απο σπουδές. Άρχισα να χρησιμοποιώ τέτοια εργαλεία με αφορμή την κατασκευή υλικού για άλλα παιχνίδια, και κυρίως το Civilization III.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στην ανάπτυξη του The Dancer with six legs; Πόσο καιρό εργάζεσαι ήδη στην ανάπτυξή του και πόσο καιρό ακόμη πιστεύεις ότι θα σου πάρει η ολοκλήρωσή του;
Καλή ερώτηση και αυτή! Λοιπόν, στην αρχή (περασμένος Μάρτιος) θεωρούσα οτι θα έχει ολοκληρωθεί γρήγορα το παιχνίδι. Δυστυχώς κάθε τόσο επιχειρώ να βελτιώσω τα γραφικά, αλλά πολύ περισσότερο καθυστερεί την ολοκλήρωση η αναποφασιστικότητα μου να επιλέξω ένα συγκεκριμένο απο τα διηγήματα μου ως πλοκή του παιχνιδιού. Είναι διαφορετικό ένα παιχνίδι, φυσικά, απο ένα διήγημα, αφού στο παιχνίδι πρέπει κανείς να δίνει κατά κύριο λόγο την δυνατότητα στον παίκτη να κινηθεί όπως θέλει, ενώ στο διήγημα προχωράς στις σελίδες... Με λίγη τύχη νομίζω οτι θα έχει παρουσιαστεί το παιχνίδι τον Δεκέμβριο!

Όταν αποφάσισες να ανακοινώσεις στον κόσμο το The Dancer with six legs σε τι σημείο ανάπτυξης βρισκόταν; Ως ιστορία είναι ολοκληρωμένο ήδη, ή προχωράς λίγο-λίγο («πατώντας» στο διήγημα) όσο το σχεδιάζεις;

Ήταν ολοκληρωμένο ως ιστορία. Αλλά έπειτα άλλαξε πάλι η πλοκή, όπως ανέφερα παραπάνω...

Έχεις συστήσει / σκοπεύεις να συστήσεις εταιρεία για την ανάπτυξη του The Dancer with six legs; Μπορείς / θέλεις να εργαστείς full-time σε αυτό -ακόμη κι αν κάτι τέτοιο σήμαινε πως τελικά δε θα το διανείμεις δωρεάν;
Καλή ερώτηση. Για την ώρα δεν έχω κανένα τέτοιο σχέδιο. Κυρίως για το λόγο πως δεν είμαι τόσο καλός στη δημιουργία γραφικών όσο σε άλλα αντικείμενα (το καλλιτεχνικό μου έργο είναι στη λογοτεχνία).

Θεωρείς απαραίτητο το crowdfunding για να φέρεις εις πέρας το στόχο σου; Αν όχι, το προαπαιτούμενο κεφάλαιο είναι προσωπική σου επένδυση;
Πλέον δεν το θεωρώ απαραίτητο...

Υπάρχει χώρος στον παγκόσμιο χάρτη των adventures για ελληνικές παραγωγές; Γιατί πιστεύεις ότι έχουμε δει τόσο λίγες έως σήμερα;
Υπάρχει για κάθε έναν που θέλει να παρουσιάσει κάτι όμορφο. Όσον αφορά το λόγο που δεν εμφανίζονται ελληνικές παραγωγές, μάλλον έχει να κάνει με λανθασμένες προσωπικές αισθήσεις που έχει κανείς, αφού κάτι ασυνήθιστο πάντα εμφανίζει περισσότερα εμπόδια, και τα παιχνίδια υπολογιστή είναι κάτι που συνδέσαμε με τους ξένους (όσο ακόμα δεν γινόταν να τα φτιάξει ένα άτομο μόνο του).

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Από το λίγο ... φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Θα μου εξηγήσει κανείς τι είναι αυτό τώρα που ανοίγουμε τις φωτογραφίες και μέσα έχει hotpsots που τα κλικάρεις και βλέπεις τι; Εστίαση στο σημείο; Περίεργο, αν και ωραίο. Στην τελευταία επιμόνως κλικάριζα πάνω στον Πύργο. Τώρα θα βγουν οι Δικέφαλοι και θ' ακουστούν συνθήματα για (... αυτολογοκρισία ...), αλλά μπα!

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια