Η ιστορία των Graphic Adventure Games: 1989

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, Συντάκτης Themistoklis

Η ιστορία των Graphic Adventure Games: 1989

Με γερές βάσεις από την πρώτη πενταετία, έρχεται το 1989. Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τo συγκεκριμένο έτος, όσον αφορά τα graphic adventure games, αυτό είναι ο «δημιουργικός οργασμός» των ανθρώπων της Sierra On-Line. Ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά νέα adventures της εν λόγω εταιρείας είδαν το φως της ημέρας. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, η Lucasarts επανήλθε με έναν νέο -και ιστορικό, σήμερα- τίτλο, ενώ η Access Software «γέννησε» μια από τις πιο cult, πλέον, προσωπικότητες του χώρου.

Οι Roger Wilco και Larry Laffer συνέχισαν να προσφέρουν άφθονο γέλιο με τις περιπέτειές τους με τα Space Quest III και Leisure Suit Larry III, αντίστοιχα, να αποτελούν για πολλούς τις κορυφαίες στιγμές των εν λόγων σειρών. Την ίδια στιγμή, όμως, ένας πραγματικός ήρωας εμφανίστηκε στην πόλη του Spielburg: το Hero's Quest I: So you want to be a hero (το οποίο κατόπιν μετονομάστηκε, λόγω μη έγκαιρης νομικής κατοχύρωσης του αρχικού ονόματος, σε Quest for Glory I) αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς τεσσάρων RPG/Adventure game υβριδίων που αγαπήθηκε από χιλιάδες gamers παγκοσμίως. Οι φίλοι των αστυνομικών, των κατασκοπικών και των fantasy σεναρίων βρήκαν κάτι να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον στα «Colonel's Bequest», Codename: Iceman και Conquests of Camelot ενώ το δεύτερο και τελευταίο (μέχρι στιγμής) κεφάλαιο της σειράς των post-apocalyptic παιχνιδιών Manhunter εκτυλίχθηκε στο Σαν Φρανσίσκο...(«Η είσοδος του Spielburg αποτελεί μια από τις πιο κλασσικές εικόνες στην ιστορία της Sierra On-Line»)

...Όμως δεν ήταν το μόνο! Το Mean Streets με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Tex Murphy ήταν άλλο ένα παιχνίδι με background την πόλη της Β. Καλιφόρνια. Το εν λόγω παιχνίδι ήταν ένα εκ των πρώτων που υποστήριζε τα 256 χρώματα της κάρτας γραφικών VGA και προφανώς έθεσε τις βάσεις για άλλη μια ιστορική σειρά παιχνιδιών η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (βλ. Tesla Effect), καθιστώντας τον Tex Murphy έναν εκ των γηραιότερων, πλέον, ηρώων adventure games (μάλλον τον δεύτερο γηραιότερο, πίσω από τον King Graham τoυ μακρινού Daventry).(«Mrs. Lightbody is not what I expected!»)

Η -τότε- Lucasfilm games, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ταινίας Indiana Jones and the last crusade μας προσφέρει το αντίστοιχο adventure game -το τρίτο στη σειρά στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η SCUMM Engine. Στο πρώτο αυτό «point-and-click» ταξίδι του Indy εμφανίστηκαν σκηνές τις οποίες οι George Lucas και Steven Spielberg εμπνεύστηκαν κατά τα γυρίσματα της ταινίας! Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πιο «συμμαζεμένα» σε σχέση με αυτά των δύο προηγούμενων τίτλων της εταιρείας ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται τα ρήματα «Look» και «Talk» σε παιχνίδι της Lucasfilm. Το υπέροχο χιούμορ του παιχνιδιού αποτελεί άλλο ένα εκ των στοιχείων που συνέθεσαν, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, ένα από τα καλύτερα adventure games της χρονιάς.(«Καλώς ορίσατε!»)

Σε μια τόσο παραγωγική χρονιά οι υπόλοιπες κυκλοφορίες πέρασαν μάλλον, δυστυχώς ή ευτυχώς, σε δεύτερη μοίρα. Προσωπικά, θα μπορούσα να ξεχωρίσω το πολύ όμορφο The quest for the time bird το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο Γαλλικό κόμικ και με το οποίο ευελπιστώ να ασχοληθώ κάποια στιγμή εμπεριστατωμένα -αφού πρώτα αποκαταστήσω τον Larry Laffer που επιμένει να τσιλιμπουρδίζει δεξιά και αριστερά. Πρώτα απ' όλα, όμως, θα περάσουμε σε μια σπουδαία χρονιά για το genre: το 1990.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια