History of adventure games 1990

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016, Συντάκτης Themistoklis

History of adventure games 1990

Αφήνοντας το 1989 πίσω της και αποδεικνύοντας πως δε χρειάζεται να κυκλοφορείς 5-6 adventures ετησίως προκειμένου να προκαλέσεις «θόρυβο» γύρω από το όνομά σου, η Lucasfilm games μας προσέφερε το 1990 δύο εκ των κορυφαίων παιχνιδιών του είδους. Η παραγωγική μηχανή της Sierra On-Line συνέχισε και αυτή το έργο της την ίδια χρονιά, ενώ με δύο νέες δημιουργίες επανεμφανίστηκε στο χώρο και η Accolade.

Δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει ήδη γραφτεί για δύο εκ των πιο αγαπημένων ηρώων των adventure games. Και μπορεί ο Bobbin Threadbare να μη μας έκανε την «τιμή» να επανεμφανιστεί μπροστά μας μετά το 1990, όμως ο Guybrush Threepwood μας προσέφερε άπλετο γέλιο για πολλά χρόνια αργότερα, όντας πλέον ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες του είδους -μαζί, ίσως, με τον Larry Laffer.

Ιθύνων νους του Loom και των περιπετειών του Bobbin ήταν ο Brian Moriarty, πρώην εργαζόμενος της θρυλικής Infocom και «υπεύθυνος» για το Beyond Zork που είχε κυκλοφορήσει τρία χρόνια νωρίτερα. Το «Loom» διέφερε σε πολλά από τις μέχρι τότε κυκλοφορίες της Lucasfilm. Παρά το γεγονός ότι και εδώ χρησιμοποιήθηκε η SCUMM Engine, ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χρήση έτοιμων εντολών για το χειρισμό του ήρωα. Στοιχείο που κάνει το παιχνίδι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό μέχρι και σήμερα.


(Στο «Loom» ο Bobbin αλληλεπιδρούσε με το περιβάλλον του
χρησιμοποιώντας το «μουσικό ραβδί/μπαστούνι» του)

Σε αντίθεση με το «Loom», το Secret of the Monkey Island βάδισε σε πιο γνώριμα μονοπάτια (όσον αφορά το χειρισμό του Guybrush), τα οποία ακολουθήθηκαν στα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρείας. Χάρη στους σχεδιαστές του παιχνιδιού Ron Gilbert, Tim Schafer και Dave Grossman το παιχνίδι ξεχειλίζει από χιούμορ και φαντασία, κερδίζοντας έτσι μία εκ των θέσεων στο πάνθεον των καλύτερων adventure games. Δεν υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν γραφτεί για το παιχνίδι το οποίο έγινε γνωστό, έστω και σαν όνομα, ακόμα και σε gamers που οι μόνες τους εμπειρίες σε παιχνίδια πειρατικής θεματολογίας προήλθαν από τo «Lego Pirates of the Caribbean».

Την ίδια στιγμή, η Sierra On-Line προχώρησε στην κυκλοφορία δύο νέων παιχνιδιών στις σειρές King’s Quest και Quest for Glory. Το τελευταίο μάλλον έσωσε την «παρτίδα» για την εταιρεία εκείνη τη χρονιά. Το πέμπτο, κατά σειρά, «King’s Quest» στην καλύτερη απογοήτευσε, στη χειρότερη εκνεύρισε πολλούς adventurers που είδαν τον King Graham να «εγκλωβίζεται» σε dead ends και να συντροφεύεται από τον Cedric -ίσως το πιο εκνευριστικό πτηνό στην ιστορία των Adventure games!


(Η εν λόγω κουκουβάγια άκουγε στο όνομα Cedric
και κατόρθωσε να κλέψει την παράσταση στο »King’s Quest V...»)

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε, έστω και συνοπτικά, στο εξαιρετικό Rise of the Dragon το οποίο κυκλοφόρησε μεν από τη Sierra, δημιουργήθηκε όμως από τη Dynamix. Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο Los Angeles το 2053, σε ένα cyberpunk περιβάλλον. Η εξέλιξη των γεγονότων επηρεάζεται σημαντικά από το χρόνο που κυλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, στοιχείο που κάνει το «Rise of the Dragon» να ξεχωρίζει και να αξίζει της προσοχής μας.

Έχοντας κυκλοφορήσει, μόλις την περασμένη χρονιά, το «The third courier», η Accolade επανήλθε με τα Altered Destiny και Les Manley: Search for the King, παιχνίδια που πάτησαν στα «χνάρια» των adventures της Sierra On-Line χρησιμοποιώντας, αμφότερα, text parser interface (οι εντολές πληκτρολογούνταν και δεν επιλέγονταν από κάποιο προκαθορισμένο σύνολο εντολών). Απέσπασαν ανάμικτες κριτικές, αλλά αξίζουν την προσοχή όσων νοσταλγούν (-ούμε) τα παλιά Sierra adventures και δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα εν λόγω παιχνίδια μέχρι σήμερα.


(Στο «Altered Destiny» οι εντολές υπαγορεύονταν μέσω του text parser)

Aν πάντως νοσταλγείτε τον Adventure Game Interpreter της Sierra, θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον το Hugo's house of horrors. Αν, πάλι, δεν είστε ΤΟΣΟ retro, ίσως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα Future Wars και Operation Stealth της Delphine, η οποία αποφάσισε να μας δώσει ένα point-and-click adventure στο στυλ αυτών της Lucasfilm αποσπώντας άκρως κολακευτικά σχόλια. Στους home computers, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις απέσπασε το It came from the desert (η παρουσία του οποίου στο εν λόγω αφιέρωμα, όπως έχω ξαναγράψει, τέθηκε υπό αμφισβήτηση λόγω των action στοιχείων του κυρίως) αλλά και το Elvira: Mistress of the Dark.Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια